Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mokra membrana

mario37

Recommended Posts

Witam. Bardzo serdecznie proszę o pomoc w sprawie dachu. Mam dach dwuspadowy z blachodachówki rukki. Pod tym jest membrana. To jest nowy dom trzyletni na gwarancji i niedawno miałem zacieki na ścianie zewnętrznej. I musiałem zdjąć podbitkę aby zlokalizować. Inwestor poprawil bo lało z okna dachowego. Przy okazji zauważyłem mokre plamy membramy po mocnym deszczu przy desce wewnętrznej gdzie mocuje na zewnątrz rynny. Inwestor twierdzi że jest w porządku i to normalne że po mocnym deszczu woda dostaje pod blachodachówkę przy rynnie i membrana  jest mokra i wciąga. Ja myślałem, że membrana powinna być  sucha. I że na membranie mogą być tylko skropliny wody z dachu albo w razie awarii dachu to może być mokra. Nie znam się na tym. Proszę o poradę fachowców czy to w porządku i czy nie trzeba  poprawić oraz czy inwestor ma rację. Dołączam zdjęcia

20240805_114853.jpg

VideoCapture_20240829-195341.jpg

20240805_143629.jpg

20240821_212040.jpg

20240821_212030.jpg

Niewielkie skropliny lub woda z zacinającego deszczu są OK ale tu widać niestety niepokojące elementy.

Zamieszczając fotki z szczelinami w blachodachówce opisz je lub zamieść zdjęcie z całością dachu i strzałkami gdzie każda szczelina jest rozmieszczona. Inaczej nie można dokonać identyfikacji czy jest to błąd wykonawcy dachu.

Deska pod membraną dotyka jej zmienia jej kąt przez co tworzy się niecka a na niej gromadzi wilgoć. Po jakimś czasie z obfitymi opadami lub zimą gdy nawieje śniegu ta deska zgnije.

Edytowane przez Mareks77

Bardzo dziękuję za odzew w tej sprawie.

W dniu 30.08.2024 o 07:41, Mareks77 napisał:

Niewielkie skropliny lub woda z zacinającego deszczu są OK ale tu widać niestety niepokojące elementy.

Czyli blachodachówka może puścić wodę po zacinającym deszczu? 

Zamieszczając fotki z szczelinami w blachodachówce opisz je lub zamieść zdjęcie z całością dachu i strzałkami gdzie każda szczelina jest rozmieszczona. Inaczej nie można dokonać identyfikacji czy jest to błąd wykonawcy dachu.

Zdjęcie blachodachówki ze szczelinami to są na dole dachu przy rynnie. Zamieszczam zdjęcie i zaznaczyłem na czerwono w którym miejscu. A na wewnątrz to właśnie przesłałem wcześniejsze zdjęcia o którym pytałem o mokrej plamie membrany.

Deska pod membraną dotyka jej zmienia jej kąt przez co tworzy się niecka a na niej gromadzi wilgoć. Po jakimś czasie z obfitymi opadami lub zimą gdy nawieje śniegu ta deska zgnije.

Na desce pokryta jest blacha a potem membrana. Dołączam zdjęcie zaznaczyłem na czerwono to jest blacha.

20240813_151144.jpg

20240805_114832.jpg

1 godzinę temu, henrykow napisał:

Jak dobrze zrozumiałem to przecieka Ci tam gdzie zaznaczyłeś na fotce czerwoną kreską? Powyżej masz zbitkę potencjalnych przecieków - dwa okna dachowe i komin i ja bym tam szukał nieszczelności bo założę się że tam leży problem.

Czyli nie powinno być tej mokrej plamy na membranie? I powinna być sucha membrana tak?

Plama mokrej membrany jest na dole właśnie blisko rynny i inwestor mówił że mokro jest od tej dolnej blachodachówki przez te szczeliny które wciągnęła woda membrana po zacinającym deszczu. I że to w porządku . Czy ma rację?

A moje pytanie jakby było przeciek z okna wyżej to czy nie powinno być ślady plam wody na membranie prowadzącej z góry np. z okna dachowego?

W dniu 31.08.2024 o 08:49, mario37 napisał:

Na desce pokryta jest blacha a potem membrana. Dołączam zdjęcie zaznaczyłem na czerwono to jest blacha.

Sama blachodachówka deszczu nie puści ale jeśli zacina z wiatrem lub śnieg zsuwa się z dachu to na niedokońca dopracowanych łączeniach z elementami takimi jak komin i okna dachowe woda lub śnieg wejdzie a następnie poleci już po membranie a jego część zatrzyma się na niecce.

Jest blacha to Ok ale zmiana kąta na membranie jest wcześniej przed blachą i tam tworzy się niecka w której zalega przez dłuższy czas woda ta która nie ściekła na dół i dlatego przeciekła przez membranę.

Problemem brawdopodobnie było okno dachowe z którego jak piszesz lało się. Jeżeli pzrecieków już nie ma a membrana jest sucha to problem ustał i zostaną po nim tylko plamy na membranie jeżeli jednak wilgoć wyczyjesz palcami to szukaj źródła przecieków.

Edytowane przez Mareks77