mario37 30.08.2024 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2024 Witam. Bardzo serdecznie proszę o pomoc w sprawie dachu. Mam dach dwuspadowy z blachodachówki rukki. Pod tym jest membrana. To jest nowy dom trzyletni na gwarancji i niedawno miałem zacieki na ścianie zewnętrznej. I musiałem zdjąć podbitkę aby zlokalizować. Inwestor poprawil bo lało z okna dachowego. Przy okazji zauważyłem mokre plamy membramy po mocnym deszczu przy desce wewnętrznej gdzie mocuje na zewnątrz rynny. Inwestor twierdzi że jest w porządku i to normalne że po mocnym deszczu woda dostaje pod blachodachówkę przy rynnie i membrana jest mokra i wciąga. Ja myślałem, że membrana powinna być sucha. I że na membranie mogą być tylko skropliny wody z dachu albo w razie awarii dachu to może być mokra. Nie znam się na tym. Proszę o poradę fachowców czy to w porządku i czy nie trzeba poprawić oraz czy inwestor ma rację. Dołączam zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 30.08.2024 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2024 (edytowane) Niewielkie skropliny lub woda z zacinającego deszczu są OK ale tu widać niestety niepokojące elementy. Zamieszczając fotki z szczelinami w blachodachówce opisz je lub zamieść zdjęcie z całością dachu i strzałkami gdzie każda szczelina jest rozmieszczona. Inaczej nie można dokonać identyfikacji czy jest to błąd wykonawcy dachu. Deska pod membraną dotyka jej zmienia jej kąt przez co tworzy się niecka a na niej gromadzi wilgoć. Po jakimś czasie z obfitymi opadami lub zimą gdy nawieje śniegu ta deska zgnije. Edytowane 30 Sierpnia 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario37 31.08.2024 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2024 Bardzo dziękuję za odzew w tej sprawie. W dniu 30.08.2024 o 07:41, Mareks77 napisał: Niewielkie skropliny lub woda z zacinającego deszczu są OK ale tu widać niestety niepokojące elementy. Czyli blachodachówka może puścić wodę po zacinającym deszczu? W dniu 30.08.2024 o 07:41, Mareks77 napisał: Zamieszczając fotki z szczelinami w blachodachówce opisz je lub zamieść zdjęcie z całością dachu i strzałkami gdzie każda szczelina jest rozmieszczona. Inaczej nie można dokonać identyfikacji czy jest to błąd wykonawcy dachu. Zdjęcie blachodachówki ze szczelinami to są na dole dachu przy rynnie. Zamieszczam zdjęcie i zaznaczyłem na czerwono w którym miejscu. A na wewnątrz to właśnie przesłałem wcześniejsze zdjęcia o którym pytałem o mokrej plamie membrany. W dniu 30.08.2024 o 07:41, Mareks77 napisał: Deska pod membraną dotyka jej zmienia jej kąt przez co tworzy się niecka a na niej gromadzi wilgoć. Po jakimś czasie z obfitymi opadami lub zimą gdy nawieje śniegu ta deska zgnije. Na desce pokryta jest blacha a potem membrana. Dołączam zdjęcie zaznaczyłem na czerwono to jest blacha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario37 31.08.2024 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2024 1 godzinę temu, henrykow napisał: Jak dobrze zrozumiałem to przecieka Ci tam gdzie zaznaczyłeś na fotce czerwoną kreską? Powyżej masz zbitkę potencjalnych przecieków - dwa okna dachowe i komin i ja bym tam szukał nieszczelności bo założę się że tam leży problem. Czyli nie powinno być tej mokrej plamy na membranie? I powinna być sucha membrana tak? Plama mokrej membrany jest na dole właśnie blisko rynny i inwestor mówił że mokro jest od tej dolnej blachodachówki przez te szczeliny które wciągnęła woda membrana po zacinającym deszczu. I że to w porządku . Czy ma rację? A moje pytanie jakby było przeciek z okna wyżej to czy nie powinno być ślady plam wody na membranie prowadzącej z góry np. z okna dachowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.09.2024 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2024 (edytowane) W dniu 31.08.2024 o 08:49, mario37 napisał: Na desce pokryta jest blacha a potem membrana. Dołączam zdjęcie zaznaczyłem na czerwono to jest blacha. Sama blachodachówka deszczu nie puści ale jeśli zacina z wiatrem lub śnieg zsuwa się z dachu to na niedokońca dopracowanych łączeniach z elementami takimi jak komin i okna dachowe woda lub śnieg wejdzie a następnie poleci już po membranie a jego część zatrzyma się na niecce. Jest blacha to Ok ale zmiana kąta na membranie jest wcześniej przed blachą i tam tworzy się niecka w której zalega przez dłuższy czas woda ta która nie ściekła na dół i dlatego przeciekła przez membranę. Problemem brawdopodobnie było okno dachowe z którego jak piszesz lało się. Jeżeli pzrecieków już nie ma a membrana jest sucha to problem ustał i zostaną po nim tylko plamy na membranie jeżeli jednak wilgoć wyczyjesz palcami to szukaj źródła przecieków. Edytowane 1 Września 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts