tasaq 30.08.2024 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia Potrzebuję kupić pompę ciepła do ogrzewania nowego domu 160m2 PU. Z OZC wychodzi zapotrzebowanie przy -18 stopniach 6kw (ściany 25 grafit, strop 30cm, podłoga 20cm). Mam już zamontowane na parterze i piętrze 2 klimy Daikin 4,2kw. Czy w tym przypadku warto zastanowić się nad czymś pokroju monobloka jak Haier lub Kaisai czy lepiej dołożyć (sporo) do czegoś bardziej markowego? Zauważyłem, że jest spora promka na monobloka Kaisai. Za 6k można mieć samo urządzenie. Będę wdzięczny za wasze porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hannibal ŁW 31.08.2024 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia @tasaq Jeśli przy -18stC na zewnątrz Twój budynek ma zapotrzebowanie 6kW to przy +2stC będzie miał ok. 3kW. Moim zdaniem jeśli masz już zamontowane 2 klimy (po jednej o mocy 4,2kW na każdą kondygnację) i są odpowiednio umieszczone (gdzieś po środku kondygnacji, w największym pomieszczeniu i otwartym oraz nie ma drzwi lub jest możliwość ich częstego otwarcia) to te klimy w zupełności poradzą sobie z ogrzaniem pomieszczeń bez pomocy centralnego ogrzewania, tym bardziej jeśli posiadasz wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła (rekuperację). W takim układzie domontawałbym jeśli masz grzejniki mały kocioł dwupaliwowy drewno/pellet, który wspomoże klimy w największe mrozy lub gdy cena prądu zimą będzie bardzo wysoka (myślę, że niedługo wszyscy przejdą na prawdziwe ceny dynamiczne). Jeśli masz podłogówkę to faktycznie wybierz pompę ciepła o jak najmniejszej mocy (5-6kW), tanią, z dobrym serwisem i raczej splitową i jeśli nie masz sterowania strefowego (siłowników na pętlach podłogówki) to może być bez bufora (ewentualnie mały bufor 50l na powrocie). PS Ile jest mieszkańców i jak będzie wykorzystywana CWU (wanna czy prysznic, jak dużo szacunkowo będzie szło tej ciepłej wody)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tasaq 02.09.2024 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września @Hannibal ŁW zapomniałem dopisać w poprzednim poście; podłogówka na całości. Obecnie 2+2 maluchów. Siłowników na rozdzielaczach nie mam zamontowanych. Pytanie się właśnie rozchodzi co to znaczy tania i dobra pompa split:) Widziałem, że te pompy Midea/Kaisai/Haier i inne podobne poniżej -7 mają spadek wydajności, natomiast te markowe, Panasonic, Mitsu/Daikin trzymają parametry, ale kosztują worek pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.09.2024 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września Mój Galmet 8 gt przy -19*C też dawał radę bez grzałek, to to samo co Kasai, Simcler i chyba coś jeszcze. Poczciwy monoblok tylko trzeba zakładać albo zawory antyzamrożeniowe albo pompę obiegową prowadzić przez UPS. U mnie jest opcja 2 i sprawdza się. Tylko u mnie w zimę jeszcze nigdy nie było przerwy w dostawach prądu. A jak będzie mam agregat o mocy 3,5kW aby pchnąć cały dom w razie W. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.09.2024 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 22 godziny temu, prokurator napisał: Te markowe załączają grzałkę dlatego trzymają parametry ot cała tajemnica, Wielka bzdura - wręcz odwrotnie; - dlatego są markowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 09.09.2024 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września (edytowane) W dniu 3.09.2024 o 08:48, prokurator napisał: Te markowe załączają grzałkę dlatego trzymają parametry ot cała tajemnica, ... Wiesz lepiej to śpij sppokojnie. Mam Daikina 6 kW w domu 100 letnim średnio ocieplonym na grzejnikach - już 4 lata i śpię spokojnie. Pojęcie masz blade, ale wypowiadasz się jakbyś rozumy pozjadał. Porównałeś tabelki mocy grzewczej? - moc jest podawana kompresora, nie grzałek. Sprawdziłeś przy spełnieniu jakich warunków pompa uruchamia grzałki? W moim domu o zapotrzebowaniu OZC=7,2 kW Daikin 6 kW uruchamia grzałkę poniżej -13°C (praca rzeczywista), a gdybym kupił Daikina 8 kW to uruchomiłby grzałkę dopiero poniżej -17°C. I to jest praca wspomagająca, bo główną robotę nadal robi kompresor, a grzałka pracuje 5-10 minut w godzinnych odstępach. Pompa przeszła już mrozy -16°C / -18°C. W przypadku mojego domu, by inne pompy mogły dorównać Daikinowi 6 kW musiały by być 8 kW do 10 kW w zależności od producenta. Mam na myśli pompy na czynniku R32, bo tych na propanie R290 nie analizowałem głębiej. Edytowane 9 Września przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 09.09.2024 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września Tutaj jest spora część z naszych realizacji, takich domów jak opisany to pewnie będzie z 50 na tej mapie. https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1YDpytBGTMjRddOiSvdpv-aKTY98&ll=52.497700365122114%2C20.55190460937503&z=7 więc spore doświadczenie w tej kwestii mamy. Kaisai sprzedaje teraz na szybko pompy bo za kilka miesięcy jak będzie trzeba pokazać testy to wyleci najprawdopodobniej z listy ZUM - taka jakość Haier ma tak upośledzony sterownik ze nawet krzywej grzewczej nie ma, pompy neo heat ten sam importer co haier już wyleciały z listy zum. Budynki z zapotrzebowaniem 6kW, zazwyczaj obsłuży pompa Panasonic 5/7kW zależnie od zużycia wody i temperatury wewnątrz. Można też pomyśleć o Mitsubishi Eco Inverter 6kW - to już trochę wyższa półka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 09.09.2024 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września (edytowane) W dniu 30.08.2024 o 10:38, tasaq napisał: Potrzebuję kupić pompę ciepła do ogrzewania nowego domu 160m2 PU. Z OZC wychodzi zapotrzebowanie przy -18 stopniach 6kw (ściany 25 grafit, strop 30cm, podłoga 20cm). ... Czy w tym przypadku warto zastanowić się nad czymś pokroju monobloka jak Haier lub Kaisai czy lepiej dołożyć (sporo) do czegoś bardziej markowego? ... Haier, Kaisai, Galmet czy Midea mają zbliżoną wydajność grzewczą. Podobnie opada krzywa grzewcza wraz z mrozem za oknem. Z tym że Haier nie posiada grzałki, do polskiego klimatu zalecane jest dokupienie modułu sterującego z grzałką 6 kW. Wykres jest dla grzejników niskotemperaturowych, dla podłogówki moc grzewcza wyjdzie 0,3-0,5 kW wyżej. Porównane pompy są na czynniku R32. Edytowane 9 Września przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 10.09.2024 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września (edytowane) 13 godzin temu, prokurator napisał: W zestawie z haierem dostajesz moduł ATW do którego podłaczasz grzałki, fakt sterownik ubogi miałem to wiem ... a co do spadku mocy na wykresie to fakt ale w rzeczywistości pompa jak by o tej tabelce nie wiedziała i przy minus 19 grzeje 140m2 podłogówki , aby nie było mojego haiera już nie mam mam inną. Na YT można znaleźć filmik Karola KlimtyzacjeKatowice. Robił test Haiera i faktycznie wyszło mu, że Haier ma realną moc około 40% wyższą w ujemnych temperaturach niż to wynika z tabel udostępnionych przez samego Haiera. Nie wiem, czemu Haier strzelił sobie w kolano i zaniżył moc grzewczą w tabelach - ale taką podał. Niemniej obecność grzałki w naszym klimacie jest konieczna. Wspomagająco, ale też gdyby przyszła fala większych mrozów niż zazwyczaj. Przy większych opadach śniegu, czy długotrwałych mrozach może dojść do zablokowania łopat wentylatora przez śnieg, bądź lód z defrostów. Przykładowo w mojej lokalizacji najniższe temperatury porannego dołka wyniosły -14,5°C oraz innej zimy -17,7°C. Ale około 30 lat temu było poniżej -27°C, a może nawet z dołkiem w okolicy -33°C (po 30 latach już nie ta pamięć). Od domu do słupa energetycznego mam około 30 metrów, druty się na tyle napięły, że jedną fazę - hak ze szklanką wyrwało ze ściany domu. Rano się obudziliśmy bez prądu, a później się okazało, że awaria dosłownie leżała na naszym podwórku. Wykres Haiera na R32 monoblok, na podstawie tabel: Edytowane 10 Września przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts