Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stara ościeżnica z dziwnym miejscem na zawias

Recommended Posts

Witam.

Kupiłem mieszkanie, w którym z jednych pokoi nie ma drzwi, ale jest ościeżnica bez zawiasów. Od przodu ościeżnicy są dwa otwory na każdy zawias, ale jest jeszcze dodatkowo z boku miejsce na śrubę imbusową. Czy ktoś wie co to może być za zawias? Są dwa takie, na górze i na dole. Załączam zdjęcia otworów na zawias oraz gotowe zawiasy w jednej z ościeżnić. I drugie pytanie, czy te zawiasy są na standardowej wysokości? Chciałbym na razie kupić używane drzwi, lecz nie wiem czy jest sens jeździć i sprawdzać jeśli te moje miejsca na zawiasy są na niestandardowych wysokościach. Pierwsza dziura z dolnego zawiasu zaczyna się na 27cm a druga kończy na 30cm. Pierwsza dziura z górnego zawiasu zaczyna się na 175cm a druga kończy na 178cm.

IMG_20240903_085025.jpg

IMG_20240903_085309.jpg

IMG_20240903_085243.jpg

IMG_20240903_085025.jpg

IMG_20240903_084637_BURST002.jpg

IMG_20240903_084659.jpg

12 hours ago, finlandia said:

Rozstaw zawiasów liczy się od górnej przylgi (wrębu) do miejsca w którym zawias skrzydłowy styka się z ościeżnicowym.

U Ciebie wygląda ok. 

Dziękuję. A te zawiasy jak wyszukać? Szukam, szukam i raczej nic takiego nie widzę. One mają jakąś nazwę?

Ja wpisałem w wyszukiwarkę "zawias do ościeżnicy regulowanej" i mi wyskoczyło dużo propozycji - od kilku do kilkunastu zł. 

Przykładowo:

https://allegro.pl/oferta/oprawa-zawiasu-oscieznicy-regulowanej-z-zawiasem-9948182920?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_budownictwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17961365662&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwiuC2BhDSARIsALOVfBIqonLYzjJR4a7a0qAGJzmC0gTzqhwbovIIEdW81ygVoqFRdTXXXN0aArc6EALw_wcB

https://simteq.pl/do/item/002451/Zawias-do-drzwi-wewnetrznych-VARIANT-V-3400-WF---c?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwiuC2BhDSARIsALOVfBIqhu-etVRQ9DMmtp40KoTcOzMQ3F7CawC7NrM6g65wGey2WOcpixUaAgkvEALw_wcB 

Droższa będzie przesyłka, więc poszukałbym zwykłego sklepu metalowego/ z okuciami i tam pomogą wybrać, ew. można wykręcić stary na wzór. 

Ps. U siebie w sklepie mam sporo takich cudeniek - jakby ktoś przyszedł z ulicy to bym go poratował. 

I ostatnia propozycja: na śmietniku znajdziesz wyrzucane ościeżnica. Tam będą zawiasy. 

13 hours ago, finlandia said:

Ja wpisałem w wyszukiwarkę "zawias do ościeżnicy regulowanej" i mi wyskoczyło dużo propozycji - od kilku do kilkunastu zł. 

Przykładowo:

https://allegro.pl/oferta/oprawa-zawiasu-oscieznicy-regulowanej-z-zawiasem-9948182920?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_budownictwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17961365662&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwiuC2BhDSARIsALOVfBIqonLYzjJR4a7a0qAGJzmC0gTzqhwbovIIEdW81ygVoqFRdTXXXN0aArc6EALw_wcB

https://simteq.pl/do/item/002451/Zawias-do-drzwi-wewnetrznych-VARIANT-V-3400-WF---c?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwiuC2BhDSARIsALOVfBIqhu-etVRQ9DMmtp40KoTcOzMQ3F7CawC7NrM6g65wGey2WOcpixUaAgkvEALw_wcB 

Droższa będzie przesyłka, więc poszukałbym zwykłego sklepu metalowego/ z okuciami i tam pomogą wybrać, ew. można wykręcić stary na wzór. 

Ps. U siebie w sklepie mam sporo takich cudeniek - jakby ktoś przyszedł z ulicy to bym go poratował. 

I ostatnia propozycja: na śmietniku znajdziesz wyrzucane ościeżnica. Tam będą zawiasy. 

Super, dziękuję bardzo, rzeczywiście wysyłka droższa niż sam produkt. Podejdę lokalnie do sklepu.