MiroMirek 06.09.2024 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2024 mam od ponad 4 lat rekuperator Thesslagreen APH 300v Energy +. Jako urządzenie mechanicznie pewnie któregoś dnia przestanie działać...tym bardziej, że pracuje 24h dziennie. Z tego co czasami coś mi wpadnie w oko największy problem jest z wentylatorami (łożyska) . Warto się przygotować na ewentualną awarię. Czy np. takie łożyska da się samemu wymienić ?, gdzie je kupić ?, jakie to łożyska ?. Może ktoś już temat przerabiał i mógłby udzielić porad. Z góry podziękowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 16.09.2024 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2024 Przestań o tym myśleć 😁 Ja mam najtańszego VUTsa od 13 lat i nic się nie dzieje, więc statystycznie masz jeszcze dużo czasu zanim powinieneś zacząć się martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 28.09.2024 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2024 W dniu 6.09.2024 o 09:51, MiroMirek napisał: Czy np. takie łożyska da się samemu wymienić ?, gdzie je kupić ?, jakie to łożyska ?. Tam są chyba silniki EBM. Wymiana łożysk w tych silnikach jest bardzo prosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 02.10.2024 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2024 (edytowane) Ja własnie serwisuje sobie prawie 8 letniego juz Airpacka 400H bo zaczał głosno chodzic. Zadzwoniłem do serwisu Thesli i zamiast wymiany drogiego silnika/wentylatora (ok 1500zl) miły pan poradził mi abym sam wymienił wszystkie 4 łozyska w obu silnikach. Podał nawet linki do łozysk -całe 7zł za sztukę czyli koszt wymiany 28zł oraz link do filmów instruktażowych na YT. Cała operacja roznitowywania czesci reku po obu stronach aby dostac sie do wentylatorów + rozebranie silników i wymiana łozysk a potem składanie i nitowanie -zajeła mi cały dzien. Wentylator nawiewny był OK a wywiewny miał skorodowane łozyska i tu była najdłuzsza walka. Jest ciszej ale teraz niestety walczę z problemem kalibracji ponieważ różnice strumieni są za duże : 90m3/h wywiew do 300m3/h nawiew i nie da sie przez to skalibrowac. Przedmuchiwałem wężyki od pomiaru ciśnienia- nie pomogło, zdjałem filterki z wezyków -nie pomogło, zamieniałem miejscami węzyki aby wykluczyc uszkodzenie modułu pomiaru cisnienia CF_0.2v -moduł zdrowy. Zostaje mi ponowne roznitowywanie tej części wywiewnej, sprawdzenie wężyków od tej strony(może któryś wyskoczył ze złącza/kolanka). Podejrzewam tez ze słabo uszczelniłem mocowanie wentylatora ewentualnie obudowy silikonem przed nitowaniem i powietrze gdzieś bokiem ucieka. W najgorszym wypadku może się okazać ze wentylator wywiewny słabo chodzi i wtedy będę musiał dać 1,5k zł za nowego Papsta. Trzymajcie kciuki aby to była duperela Ps. Przez ostatnie 8 lat nie musiałem nic serwisować -chodzi 24h na dobę cały rok- tylko żona filtry wymieniała i raz na rok myła wymiennik Edytowane 2 Października 2024 przez Brunoxp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 05.10.2024 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2024 (edytowane) Cd dalszy mojego serwisu Airpacka 400h- moze komus sie to przyda: po rozebraniu wszystkiego jeszcze raz, okazało sie ze zamontowałem odwrotnie trójnik końcówki wężyka pomiarowego ciśnienia. Po złożeniu wszystkiego kalibracja i tym razem wywiew 400m3/h zamiast 90 ale nawiew nadal ok 300m3/h i na dodatek słychać ze mimo wymiany łożysk jest brzęczenie na wentylatorze nawiewnym. Zamówię jeszcze jeden zestaw łozysk bo moze trafiłem na felerny egzemplarz -postaram sie poszukac czegos lepszego, drozszego (SKF?) i dam znac po wymianie. Nadmienie ze ten wywiewny wentylator który miał skorodowane łozyska, z których demontarzem walczyłem godzine chodzi bardzo cicho. PS. tym razem przy składaniu nie nitowałem płyty osłonowej - okazuje sie to nie do konca potrzebne. Edytowane 5 Października 2024 przez Brunoxp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts