Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto tu robi OZC?

fawlty

Recommended Posts

Hej, kto robi dobre wyliczenia obliczeniowe zapotrzebowanie na ciepło? Odzywałem się do Asolta i do jeszcze jednego innego wykonawc. Asolt zajęty i wcale nie odpisuje (wspominał kiedyś przez tel ze są zawaleni robotą) a drugi obiecywał że zrobi ale nie robi i już mam po 2 tygodniach dosyć czekania.

(jak zły dział to pls przenieście …)

• 2 weeks później...

@fawlty Takie bez certyfikacji mogę Ci zrobić. Musisz podać:

- województwo

- metraż ogrzewany

- liczba kondygnacji (czy jest piwnica, parter, piętro czy poddasze)

- ocieplenie ścian, podłogi na gruncie, stropu/dachu

- rodzaj i powierzchnię okien (czy większość jest na stronę południową?)

- rodzaj wentylacji mechaniczna z odzyskiem ciepła czy grawitacyjna (jak często i z jaką intensywnością wietrzę pomieszczenia, ilość kratek wywiewnych)

- rodzaj instalacji grzewczej, podłogówka czy grzejniki (jaki rodzaj, ilość żeberek/członów na 1m2 powierzchni ogrzewanej lub długość i wysokość)

- wysokość pomieszczeń ogrzewanych

-ilość domowników i czy będzie prysznic, wanna czy jakuzzi (ilość zużywanej ciepłej wody)

- jeśli było dotychczasowe źródło grzewcze to jakie i jakie było zużycie paliwa grzewczego

- temperatura komfortu grzewczego pomieszczeń (stała temperatura w budynku 20oC-zakładam sweterek, czy ciepłolubność i 22-23oC - chodzę w koszulce i spodenkach)

• Haha 1

I tak i nie.

Cieplowlasciwie nie uwzględnia ekspozycji na słońce, co do promienników ma tylko podział na grzejniki (domyślnie może średniotemperaturowe do +55°C) lub podłogówka. Już grzejniki niskotemperaturowe do +45°C będą się kosztem ogrzewania plasowały bliżej ogrzewania podłogowego, niż standardowego grzejnikowego.

Patrząc na listę oczekiwanych danych, raczej coś więcej niż cieplo.app. https://cieplo.app/start

Ale podanie województwa? - to tylko przybliżona informacja. Połowa województwa może być w III strefie klimatycznej, a druga połowa w II strefie lub IV strefie.

Na ile zdobyłem rozeznanie w forum to Asolt nr 1, podobno też Kaizen robi obliczenia (z tych "starszych" forumowiczów).

Strefy Klimat PL.jpg