fawlty 09.09.2024 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września Hej, kto robi dobre wyliczenia obliczeniowe zapotrzebowanie na ciepło? Odzywałem się do Asolta i do jeszcze jednego innego wykonawc. Asolt zajęty i wcale nie odpisuje (wspominał kiedyś przez tel ze są zawaleni robotą) a drugi obiecywał że zrobi ale nie robi i już mam po 2 tygodniach dosyć czekania. (jak zły dział to pls przenieście …) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hannibal ŁW 22.09.2024 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września @fawlty Takie bez certyfikacji mogę Ci zrobić. Musisz podać: - województwo - metraż ogrzewany - liczba kondygnacji (czy jest piwnica, parter, piętro czy poddasze) - ocieplenie ścian, podłogi na gruncie, stropu/dachu - rodzaj i powierzchnię okien (czy większość jest na stronę południową?) - rodzaj wentylacji mechaniczna z odzyskiem ciepła czy grawitacyjna (jak często i z jaką intensywnością wietrzę pomieszczenia, ilość kratek wywiewnych) - rodzaj instalacji grzewczej, podłogówka czy grzejniki (jaki rodzaj, ilość żeberek/członów na 1m2 powierzchni ogrzewanej lub długość i wysokość) - wysokość pomieszczeń ogrzewanych -ilość domowników i czy będzie prysznic, wanna czy jakuzzi (ilość zużywanej ciepłej wody) - jeśli było dotychczasowe źródło grzewcze to jakie i jakie było zużycie paliwa grzewczego - temperatura komfortu grzewczego pomieszczeń (stała temperatura w budynku 20oC-zakładam sweterek, czy ciepłolubność i 22-23oC - chodzę w koszulce i spodenkach) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 22.09.2024 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września Takie coś to sobie sam ZA DARMO zrobi na cieplo.app Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 23.09.2024 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września I tak i nie. Cieplowlasciwie nie uwzględnia ekspozycji na słońce, co do promienników ma tylko podział na grzejniki (domyślnie może średniotemperaturowe do +55°C) lub podłogówka. Już grzejniki niskotemperaturowe do +45°C będą się kosztem ogrzewania plasowały bliżej ogrzewania podłogowego, niż standardowego grzejnikowego. Patrząc na listę oczekiwanych danych, raczej coś więcej niż cieplo.app. https://cieplo.app/start Ale podanie województwa? - to tylko przybliżona informacja. Połowa województwa może być w III strefie klimatycznej, a druga połowa w II strefie lub IV strefie. Na ile zdobyłem rozeznanie w forum to Asolt nr 1, podobno też Kaizen robi obliczenia (z tych "starszych" forumowiczów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 23.09.2024 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września Bez kwitu są warte tyle co nic! Wyrzucone pieniądze w przysłowiowe "błoto" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts