Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elewacja z cokołem zlicowanym ze styropianem 20cm, jak zlikwidować istniejące przesunięcie?

Recommended Posts

Dzień dobry,
uprzejmie proszę o podpowiedzi jak poprawnie wykonać cokół fasady chcąc go zlicować ze styropianem 20cm? Obecnie przesunięcie wynosi 10cm.
Sytuację przedstawiłem na załączonym rysunku.

Problemy do rozwiązania jakie widzę na ten moment:
1. Co zrobić z folią kubełkową już położoną na istniejący XPS 10cm?
2. Jak poprawnie i jakim materiałem wykończyć spód doklejanego XPS 8cm (na oparciu z gruntem?
3. Jak poprawnie wykonać połączenie części gdzie kończy się styropian 20cm i zaczyna XPS aby woda lejąca się po ścianie nie degradowała cokołu/płyt itp. ?
Czy użyć listwy, specjalnej zaprawy?
4. Jaką najlepiej wykonać opaskę wokół domu w tym momencie nie ma żadnej.

Niewykluczone, że to nie wszystkie problemy jakie mogą wystąpić dlatego diękuję za wszystkie podpowiedzi i zaangażowanie.

Warianty2.png

Jeżeli nie będzie uskoku pomiędzy cokołem a ścianą to albo robisz tynk do samego dołu pokrywając także cokół albo robisz odcięcie i powyżej jest tynk typu baranek a na dole tynk żywiczny w innym ciemnieszym kolorze.

Najpierw robisz cokół tynkując a potem ścianę powyżej aby spływająca woda nie dostawała się pomiędzy. Jeżeli nie licują się i jest 2 cm to na górze dajesz listwę z okapnikiem a na dole wykończenie cokołu już jest dowolne...... tynk żywiczny lub płytki klinkierowe itp.

Dziękuję, zapoznałem się z artykułem i pierwszy wniosek jest taki, że będzie cokół z przesunięciem. Nie wiem jeszcze ile będzie wynosiło to przesunięcie ale pewnie 5cm.

W tej sytuacji wygląda na to, że koniecznością jest zastosowanie listwy z okapnikiem.
- Czy istnieją inne rozwiązania niż listwa z okapnikiem ale pełniące to samo zadanie co listwa?
- Będę wdzięczny za podanie jakiej sprawdzonej listwy z okapnikiem użyć.

Aktualne pozostają problemy wynikające z doklejenia XPS do już istniejącego:
1. Co zrobić z folią kubełkową już położoną na istniejący XPS 10cm?|
(jak ją ułożyć/zakończyć/przytwierdzić itp.)
2. Jak poprawnie i jakim materiałem wykończyć spód doklejanego XPS (na oparciu z gruntem?

Dziękuję i pozdrawiam.

3 godziny temu, pioro33 napisał:

Dziękuję, zapoznałem się z artykułem i pierwszy wniosek jest taki, że będzie cokół z przesunięciem. Nie wiem jeszcze ile będzie wynosiło to przesunięcie ale pewnie 5cm.

W tej sytuacji wygląda na to, że koniecznością jest zastosowanie listwy z okapnikiem.
- Czy istnieją inne rozwiązania niż listwa z okapnikiem ale pełniące to samo zadanie co listwa?
- Będę wdzięczny za podanie jakiej sprawdzonej listwy z okapnikiem użyć.

Aktualne pozostają problemy wynikające z doklejenia XPS do już istniejącego:
1. Co zrobić z folią kubełkową już położoną na istniejący XPS 10cm?|
(jak ją ułożyć/zakończyć/przytwierdzić itp.)
2. Jak poprawnie i jakim materiałem wykończyć spód doklejanego XPS (na oparciu z gruntem?

Dziękuję i pozdrawiam.

Listwa stworzona do tego : Okapnikowo-startowa

ad1 - wyciąc w cholerę 

ad2 - nie do konca rozumiem - scina sie go pod kątem i nijak sie go na tym etapie nie wykancza  

Bardzo dziękuję za wszystkie informacje.
Ad. 1 Czyli ucinam folię na poziomie ziemi i tak ją zostawić ? Obawiam się, że wsypie się tam ziemia/piach no i ta wentylacja o której się naczytałem będzie utrudniona jeśli to ma jakieś znaczenie w praktyce.
Zastanawiałem się czy powinienem jakoś przykleić koniec tej folii do tego styropianu lub czy dać jakąś listwę? Później jak zrobię opaskę wokół domu to i tak w zasadzie odetnę tą folię od "oddychania".

Ad. 2 Tutaj miałem na myśli czy spodnią część doklejanego styropianu oprócz zaciągnięcia klejem i siatką robić jakieś inne wykończenie ? A może nawet siatki i kleju nie dawać bo to będzie na styku z ziemią?