pioro33 12.09.2024 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września Dzień dobry, uprzejmie proszę o podpowiedzi jak poprawnie wykonać cokół fasady chcąc go zlicować ze styropianem 20cm? Obecnie przesunięcie wynosi 10cm. Sytuację przedstawiłem na załączonym rysunku. Problemy do rozwiązania jakie widzę na ten moment: 1. Co zrobić z folią kubełkową już położoną na istniejący XPS 10cm? 2. Jak poprawnie i jakim materiałem wykończyć spód doklejanego XPS 8cm (na oparciu z gruntem? 3. Jak poprawnie wykonać połączenie części gdzie kończy się styropian 20cm i zaczyna XPS aby woda lejąca się po ścianie nie degradowała cokołu/płyt itp. ? Czy użyć listwy, specjalnej zaprawy? 4. Jaką najlepiej wykonać opaskę wokół domu w tym momencie nie ma żadnej. Niewykluczone, że to nie wszystkie problemy jakie mogą wystąpić dlatego diękuję za wszystkie podpowiedzi i zaangażowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.09.2024 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września Jeżeli nie będzie uskoku pomiędzy cokołem a ścianą to albo robisz tynk do samego dołu pokrywając także cokół albo robisz odcięcie i powyżej jest tynk typu baranek a na dole tynk żywiczny w innym ciemnieszym kolorze. Najpierw robisz cokół tynkując a potem ścianę powyżej aby spływająca woda nie dostawała się pomiędzy. Jeżeli nie licują się i jest 2 cm to na górze dajesz listwę z okapnikiem a na dole wykończenie cokołu już jest dowolne...... tynk żywiczny lub płytki klinkierowe itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.09.2024 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września prosze bardzo - przeczytac - przemyslec - zadac pytania po zapoznaniu sie https://sklep.proetics.pl/pl/blog/odpadajace-tynki-w-strefie-cokolu-jak-zapobiegac-i-jak-naprawic-1722214445.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioro33 16.09.2024 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września Dziękuję, zapoznałem się z artykułem i pierwszy wniosek jest taki, że będzie cokół z przesunięciem. Nie wiem jeszcze ile będzie wynosiło to przesunięcie ale pewnie 5cm. W tej sytuacji wygląda na to, że koniecznością jest zastosowanie listwy z okapnikiem. - Czy istnieją inne rozwiązania niż listwa z okapnikiem ale pełniące to samo zadanie co listwa? - Będę wdzięczny za podanie jakiej sprawdzonej listwy z okapnikiem użyć. Aktualne pozostają problemy wynikające z doklejenia XPS do już istniejącego: 1. Co zrobić z folią kubełkową już położoną na istniejący XPS 10cm?| (jak ją ułożyć/zakończyć/przytwierdzić itp.) 2. Jak poprawnie i jakim materiałem wykończyć spód doklejanego XPS (na oparciu z gruntem? Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 16.09.2024 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 3 godziny temu, pioro33 napisał: Dziękuję, zapoznałem się z artykułem i pierwszy wniosek jest taki, że będzie cokół z przesunięciem. Nie wiem jeszcze ile będzie wynosiło to przesunięcie ale pewnie 5cm. W tej sytuacji wygląda na to, że koniecznością jest zastosowanie listwy z okapnikiem. - Czy istnieją inne rozwiązania niż listwa z okapnikiem ale pełniące to samo zadanie co listwa? - Będę wdzięczny za podanie jakiej sprawdzonej listwy z okapnikiem użyć. Aktualne pozostają problemy wynikające z doklejenia XPS do już istniejącego: 1. Co zrobić z folią kubełkową już położoną na istniejący XPS 10cm?| (jak ją ułożyć/zakończyć/przytwierdzić itp.) 2. Jak poprawnie i jakim materiałem wykończyć spód doklejanego XPS (na oparciu z gruntem? Dziękuję i pozdrawiam. Listwa stworzona do tego : Okapnikowo-startowa ad1 - wyciąc w cholerę ad2 - nie do konca rozumiem - scina sie go pod kątem i nijak sie go na tym etapie nie wykancza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioro33 24.09.2024 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września Bardzo dziękuję za wszystkie informacje. Ad. 1 Czyli ucinam folię na poziomie ziemi i tak ją zostawić ? Obawiam się, że wsypie się tam ziemia/piach no i ta wentylacja o której się naczytałem będzie utrudniona jeśli to ma jakieś znaczenie w praktyce. Zastanawiałem się czy powinienem jakoś przykleić koniec tej folii do tego styropianu lub czy dać jakąś listwę? Później jak zrobię opaskę wokół domu to i tak w zasadzie odetnę tą folię od "oddychania". Ad. 2 Tutaj miałem na myśli czy spodnią część doklejanego styropianu oprócz zaciągnięcia klejem i siatką robić jakieś inne wykończenie ? A może nawet siatki i kleju nie dawać bo to będzie na styku z ziemią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts