weronika66 06.01.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 ja chciałm elektryczną kuchenkę, ale mój mąż powiedział, ze to on gotuje w domu i on chce gazową. Ustałam na to i w sumie nie żałuje. Jest bardzo wygodna i praktyczna. jedyna wada to że czyści się ją gorzej niż elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 06.01.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 ja chciałm elektryczną kuchenkę, ale mój mąż powiedział, ze to on gotuje w domu i on chce gazową. Może będzie chciał gotowac wg "pięciu przemian" skoro tak za gazem jest ??? ha ha ha A swoja droga, gdzie takiego męża znalazłas ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weronika66 06.01.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 no cóż, nie powiem bo gotuje świetnie, a ja niestety nie. Chyba znalazłam go intuicyjnie jego zupa cebulowa jest rewelacyjna, no i te inne przysmaki.... A co do gotowania wg "pięciu przemian" to mu zaproponuje, zobaczymy co powie ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heniecki 06.01.2009 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 A ja jestem ciekaw na czym ci wszyscy gazokuchenkowcy beda gotowac obiadki jak im ukraincy calkiem gazik przykreca, chyba zostaje alternatywa zakupu butli turystycznych.Ja rowniez jestem za indukcja, bo niejednokrotnie byly przypadki jak to gospodyni robila gotowanko na malym ogniu co by jej nie wikipilo, przy otwarym oknie, bo przeciez zapachy nie moga sie roschodzic na cala chalupe,a sama w tym czasie uskuteczniala ploty z sasiadka lub ogladala tv.Przyszedl wiaterek i plomyk znikl, no i jak to gospodyni w pierwszym odruchu zapalila zapeleczke a tu bum i na glowie w najlepszym wypadku trwala ondulacja, sam mialem taki przypadek w rodzinie.Zycze trawnych wyborow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 07.01.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Zycze trawnych wyborow. może lekkostrawnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heniecki 08.01.2009 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 oczywiscie mialo byc trafnych, ot taki maly blad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 08.01.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 żartowałam przecież .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 19.01.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Ekonomicznie co lepsze: kuchnia gazowa, elektryczna ceramiczna, elektryczna indykcyjna? Wszystko opiera się na sprawności tych urządzeń. Jeżeli ją mamy to ekonomiczność można łatwo przeliczyć.Ja mam elektryczną ceramiczną bo nie chce mieć gazu w kuchni. Jak będę ją zmieniał to na indukcyjną. Pamiętajcie, że spalając gaz trzeba dostarczyć powietrze do jego spalania. Te powietrze bezpośrednio czy pośrednio trzeba dostarczyć z zewnątrz co w zimę powoduje duże straty ciepła w domu!!! Co dot. sprawności. Zakładając, że kuchenka gazowa ma sprawność do 40%, elektryczna ceramiczna do 60% a elektryczna indukcyjna 90 % to przeliczając 1m3(10kWh) gazu po 1,92gr(z opłatami 2 taryfa), a prąd z opłatami 1kwh=50gr tokuchnia gazowa jest najtańsza. Jednak indukcja jest tylko kilka procent (6-7) droższa od gazu! Elektryczna ceramiczna jest ok. 55% droższa od gazu! Tak więc sprawa oczywista. Chyba, że ktoś lubi mieć otwarty ogień w kuchni to niech wybiera gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 19.01.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Uzytkuję od 8 lat kuchnie elektryczna ceramiczna. W nowym domu mamy zaplanowane 4 pola elektryczne plus 2 gazowe. Na ceramicznej trudno jest porzadnie usmazyc wieksze ilosci - zmienia sie w gotowanie. Nie mozna uzywac woka bo te wszystkie podstawki to o kant d . Garnki z podwojnym dnem szybko sie wykrzywiaja i grzana jest tylko czesc. Jako podstawowa bedzie jednak elektryczna bo jest zdecydowanie czysciej i wygodniej. Gaz bedzie zapasowy i do takich zastosowan gdzie jest potrzebny duzy ogien. Do wyboru zostaje ceramiczna czy indukcyjna - wielkim plusem indukcyjnej jest szybkosc dzialania a to sie czasami przydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 20.01.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Gotuję często i lubię to robić więc argument o łatwości gotowania nad argumentem o łatwości utrzymania kuchni w czystości przeważył. Zobacz sobie "kulinarne " programy telewizyjne. Z tego co pamiętam i co widziałam, każdy szanujący się kucharz gotuje na gazowej. Ja również z gotujących i również się zastanawiałam i dokładnie na to samo ostatnio wpadłam: Nigella, Pascal, Makłowicz, itd, itd - wszyscy gotują na gazie, choć pewnie stać ich na najbardziej wypasione elektryczne P.S. odnośnie kwestii bezpieczeństwa i gazu: obecnie można nabyć kuchenkę z zabezpieczeniami, odcinanie gazu itp. poza tym co innego nowa instalacja w nowym domu,a co innego w 80letniej kamiennicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 28.01.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 No właśnie - jak jest z tym gotowaniem na indukcyjnej? Może ktoś podzielić się wrażeniami? Bardzo lubię gotować, tak więc gotuję sporo. W tej chwili w mieszkaniu mamy płytę elektryczną i jeśli chodzi o gotowanie to jest to totalna porażka. Nawet małżonek, który raczej z tych niegotujących nie chce słyszeć o płycie elektrycznej.W domu będzie gaz. Na pewno doprowadzimy do kuchni zasilanie, tak aby można było (jak zmienimy zdanie) podłączyć płytę, ale na razie nastawieni jesteśmy na gaz. Jak to jest z regulacją siły grzania na płycie indukcyjnej? Może ktoś podpowiedzieć z praktyki a nie z teorii? PozdrTamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik76 23.02.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Witam!!!http://forum.muratordom.pl/post3126636.htm#3126636 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 23.02.2009 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Gaz - fakt, ta rura na wierzchu, której nie można schować choćby w podłodze (jak tynk nie jest gipsowy to można w ścianę, ale jak to piwnica/suterena to nie wolno , chyba, że obudować płytami G/K i zrobić kratki wentylacyjne). U nas rury od licznika idą po ścianach zewnętrznych w tynku, a od ściany do kuchenki w szafce narożnej (ok 90 cm). Gaziarz sam tak zaproponował i odebrali. Dodam, że mam kuchenkę gazową na szkle i na czyszczenie nie narzekam, choć pewnie gładką elektryczną ceramiczną, czy indukcyjną czyściłoby się lepiej. Narzekam za to rzeczywiście na tłuste opary i czyszczenie szafek w bezpośredniej okolicy kuchenki. Może gdybym nie zapominała włączyć okapu byłoby lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomi510 27.02.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Mamy problem zdecydować się jaka płytę wybrać czy gazowa czy ceramiczna elektryczna a może indukcyjna? Dodam wstępnie miala byc gazowa bo nie ma obawy tak jak przy elektrycznej że prad wyłączą ale jest mniej atrakcyjna wizualnie no i osad ze spalania gazu W tej chwili zaczynamy sie wahać jaką wybrać. Co wy byście poradzili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 27.02.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 http://forum.muratordom.pl/ile-kosztuje-gotowanie-na-kuchence-elektrycznej,t152966.htm oraz w dziale wnętrza jest kilka wątków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vaan 27.02.2009 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 ja osobiście poleciłbym płyte szklaną polaczoną elektryka i gazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mDom 01.03.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 tylko elektryczna i najlepiej indukcyjna. Estetyczna i nie brudzi. Gaz to archaizm we wnętrzu. Jeśli obawiasz się wyłączeń prądu to polecam agregat prądotwórczy. Nie masz prądu to i nie masz ogrzewania.... oczywiście obiad zrobisz ale nie zabezpieczajmy się na wypadek "wojny", Putin też może zakręcić Ci kurek, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 19.03.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Witam w nowej kuchni planuję płytę indukcyjną, jednakże pomimo jej wielu zalet zastanawia mnie koszt używania tego "luksusu". Obecnie gotuje na gazie -1 butla wystarcza mi na ok1,5 miesiąca -(koszt ok. 45zł). Czy ktoś ma porównanie jak to się ma do kosztów wykorzystanej przy indukcji energii elektr.? Na tym i innych forach zdarzają się porównania : płyta ceramiczna - indukcja, a jak to wygląda przy zestawieniu indukcji z gazem z butli? Proszę o opinię, bo w najbliższych dniach muszę podjąć decyzję,a krezusem nie jestem... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 19.03.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 koszt użytkowania to jedyne kryterium ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 19.03.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 nie jedyne,ale jedno z wielu... o niewątpliwych zaletach poczytałam , ale chciałabym wiedzieć ile za te dogodności będę musiała płacić ? jeśli możliwe jest w miarę obiektywne i rzetelne porównanie kosztów to bardzo proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.