jacekp71 19.03.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 konia z rzędem temu, kto ci powie ile płaci czy też choćby zużywa prądu do gotowania, bo nikt nie ma osobnego licznika na kuchence ....płyta indukcyjna ma max. moc okolo 7-7,5kW, reszta jest jedynie przybliżeniem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 20.03.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 myślę , że coś jednak mogłyby powiedzieć osoby, które przestawiły się z gotowania na gazie na kuchnie indukcyjną, jakie różnice w płatnościach za energię zauważyły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 20.03.2009 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 odpowiem trochę naokoło u mnie w domu płyta indukcyjna jest używana głównie w weekendy. sprawdzałem stany licznika i w weekendy zużycie prądu jest większe o kilka (ok5) kWh niż w dni robocze. a biorąc pod uwagę że oprócz płyty intensywniej też używane są inne sprzęty (zmywarka,pralka) to wysuwam wniosek, że płyta nie jest jakoś straszliwie prądożerna ogólna opinia jest taka, że gaz mimo wszystko jest wyraźnie tańszy, ale żadnych konkretnych wyliczeń nie widziałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 21.03.2009 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Dodatkowym kryterium może być jeszcze koszt instalacji zasilającej tą kuchnie i ewentualne zwiększenie przydziału mocy przez ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 21.03.2009 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 używałem gazuużywałem zwykłej kuchenki elektrycznejużywałem płyty ceramicznej teraz mam indukcję a wiec używałem wszystkiego co jest na rynku teraz od paru miesięcy mam indukcje teki podsumowanie -> REWELACJA moze gotowanie na gazie jest tańsze. ale rozkład ciepłatempkomfortbrak zabrudzeńi bardzo dokładna regulacja stawia indukcje jako nr 1 mojego rankingu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 23.03.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 dziękuję wszystkim za opinie zastanawiam się nad płytą Tekihttp://www.maximedia.pl/?c=indukcyjna&p=teka_gkst_60i4jak oceniacie ten produkt z punktu widzenia użytkowników tego typu płyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 23.03.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 używałem gazu używałem zwykłej kuchenki elektrycznej używałem płyty ceramicznej teraz mam indukcję a wiec używałem wszystkiego co jest na rynku teraz od paru miesięcy mam indukcje teki podsumowanie -> REWELACJA .... przeszlam tez przez te wszystkie "szczeble".....obecnie urzeduje jeszcze nadal w dwoch kuchniach, jedna jest zaopatrzona w ceramike i gaz (tzw. domino), druga ma indukcje i zdecydowanie indukcja wyprzedza wszelkie inne "gotowacze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 23.03.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 dziękuję wszystkim za opinie zastanawiam się nad płytą Teki http://www.maximedia.pl/?c=indukcyjna&p=teka_gkst_60i4 jak oceniacie ten produkt z punktu widzenia użytkowników tego typu płyt? ja mam takie cudo http://www.teka.com/html/cat/prod.php?producto=PR-0001799&categoria=CA-0000003&idioma=pl&backto=P%C5%82yty%20kuchenne&nameProd=GKST%2080%20i4%20Profi&nameCat=P%C5%82yty%20kuchenne super! nigdy zagotowanie wody w garnku nie trwało tak krótko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczuro 23.03.2009 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 u mnie też TEKA ale nie INDUKCJA http://www.teka.com/html/cat/prod.php?producto=PR-0001778&categoria=CA-0000003&idioma=pl&backto=P%C5%82yty%20kuchenne&nameProd=GKST%2090%20DBM%20Profi&nameCat=P%C5%82yty%20kuchenne grill - fajna sprawa szybkość gotowania zależy od używania dobrych naczyń - nie tylko w przypadku indukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusznie 24.06.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Witam, przeanalizowałem wiele wątków dotyczących tej sprawy, ale ciągle mamy dylemat. Do kuchni mamy doprowadzony gaz ziemny więc z kuchną gazową nie ma problemu, ale ostatnio nabraliśmy ochoty na płytę indukcyjną. Za indukcją przemawia większa czystośći brak tłustego nalotu w powietrzu, a za kuchenką gazową cena. Proszę o pomoc na co się zdecydować bo czasu mamy niewiele.Może ktoś wymienił gazową na indukcje i podzieli się opinią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 24.06.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Hmm.. czyli stworzyłeś kolejny wątek który zapewne będzie powtórzeniem poprzednich A tak naprawdę to Ty musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, czy wybierając indukcję jesteś gotów płacić wyższą cenę za tą większą czystość i brak tłustego nalotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 24.06.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Dochodzi jeszcze jeden argument za płytą gazową. Żaden sznujący się kucharz nie da zamontować sobie indukcji ze względu na inny sposób gotowania potrawy potrafią inaczej smakować. Różnica w smaku wody zagotowanej na kawę nie powinna być zauważalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 24.06.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 zbigmor dla mnie to jest argument nie do pobicia. Jemy wyłącznie w domu, a Duży jest kucharzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 24.06.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 to że na indukcjii inaczej potrawy smakują to mit,najczęściej są to opinie tych którzy takiej nie użytkują, ja nie widzę różnicy, ja za to płacę tańsze rachunki za gaz więc wychodzi prawie na to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamin 24.06.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 A może pół na pół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 24.06.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Indukcja na gaz ps. mam ten sam dylemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Galain 24.06.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Witam, planuje plyte gazowa, pieciopalnikowa i domino z indukcja, wlasnie dlatego, ze koniecznie chce miec to i to. Pozdrawiam, G. P.S. Uwazaj na plyty indukcyjne. Te gorsze jakosciowo szumia, podczas pracy.Jesli ktos ma kuchnie otwarta na jadalnie i salon, a tak jest w 99,99% dzisiejszych projektów domow jednorodzinnych, to trzeba ogolnie uwazac na halas pracujacych urzadzen. Dla mnie cicha ich praca jest podstawowym kryterium wyboru tego, a nie innego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 24.06.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 ... czy wybierając indukcję jesteś gotów płacić wyższą cenę za tą większą czystość i brak tłustego nalotu Tu bym polemizował, kupiłem sobie w celu testów pojedynczą, wolnostojącą płytę indukcyjną - taką tanią, z Reala. Podstawową zaletą tegoż jest bardzo mała strata energii. Na palniku gazowym, jakiekolwiek naczynie by się nie postawiło, mnóstwo ciepła ulatuje do otoczenia. Bezużytecznie. Nawet przy dobraniu średnicy naczynia do wielkości palnika po przesunięciu ręką ponad naczyniem czujemy wokół gorące powietrze - to właśnie to. Przy płycie indukcyjnej czegoś takiego nie ma, większość energii jest spożytkowania do podgrzania zawartości - przez samą ideę działania. Ciepło jest wytwarzane w dnie naczynia. A więc pozorny koszt energii elektrycznej (zazwyczaj wyższy niż gazu) - może się okazać mniejszy. Ten tłusty nalot - to moim zdaniem - legenda. Przy odpowiedniej wentylacji i sprawnym wyciągu (i systematyczności w sprzątaniu) - temat u nas nie istnieje. Wygoda działania bezsprzeczna - płynna regulacja, podobnie jak na gazie, brak bezwładności charakterystycznej dla poprzednich rodzajów płyt elektrycznych. Posiada timer, więc można sobie zaprogramować czas wyłączenia, aby nie zapomnieć i czegoś nie zjarać, albo przegotować... Wracając do kosztów - muszę jeszcze przeprowadzić test - zagotowując np. taki sam garnek wody i zmierzyć czas na gazie i na indukcji, potem to już prosta arytmetyka A ta moja płytka to tylko zwyczajna taniocha z hipermarketu, wyobrażam sobie, że te markowe, drogie oferują dużo lepsze parametry. edit: na gazie 11 minut, ogrzewając przy okazji atmosferę na płytce indukcyjnej 7 minut taryfy i przeliczniki zostawię sobie na później, teraz idę wstawić ziemniaki (na indukcji), i szparagi (na gazowej, bo nie mam drugiej płytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 24.06.2009 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Dochodzi jeszcze jeden argument za płytą gazową. Żaden sznujący się kucharz nie da zamontować sobie indukcji ze względu na inny sposób gotowania potrawy potrafią inaczej smakować. Różnica w smaku wody zagotowanej na kawę nie powinna być zauważalna. Oj Kolego, poniższy cytat pochodzi z innego forum, a napisał go nie kto inny jak nasz forumowy Mistrz Chef Paul ...ostatnio gotuję tylko na pięciopalnikowej indukcyjnej płycie elektrycznej... stamtąd: http://www.kuron.com.pl/forum/viewtopic.php?p=14478&sid=f1a2c3058cd0b9f9530e00032c9eb4f9#14478 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 24.06.2009 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 to że na indukcjii inaczej potrawy smakują to mit,najczęściej są to opinie tych którzy takiej nie użytkują, ja nie widzę różnicy, ja za to płacę tańsze rachunki za gaz więc wychodzi prawie na to samo Bo oczywiście najlepszymi kucharzami są budowlańcy, najlepszymi budowlańcami sprzedawcy, najlepszymi sprzedawcami mechanicy samochodowi, najlepszymi mechanikami samochodowymi elktrycy i tak dalej, i tak dalej. A tak w ogóle to wszyscy Polacy znają się na wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.