Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

am

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 631
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

odpowiem trochę naokoło :)

 

u mnie w domu płyta indukcyjna jest używana głównie w weekendy.

 

sprawdzałem stany licznika i w weekendy zużycie prądu jest większe o kilka (ok5) kWh niż w dni robocze. a biorąc pod uwagę że oprócz płyty intensywniej też używane są inne sprzęty (zmywarka,pralka) to wysuwam wniosek, że płyta nie jest jakoś straszliwie prądożerna :)

 

ogólna opinia jest taka, że gaz mimo wszystko jest wyraźnie tańszy, ale żadnych konkretnych wyliczeń nie widziałem...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

używałem gazu

używałem zwykłej kuchenki elektrycznej

używałem płyty ceramicznej

teraz mam indukcję

 

a wiec używałem wszystkiego co jest na rynku

 

teraz od paru miesięcy mam indukcje teki

 

podsumowanie -> REWELACJA

 

moze gotowanie na gazie jest tańsze.

ale

rozkład ciepła

temp

komfort

brak zabrudzeń

i bardzo dokładna regulacja

 

stawia indukcje jako nr 1 mojego rankingu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

używałem gazu

używałem zwykłej kuchenki elektrycznej

używałem płyty ceramicznej

teraz mam indukcję

 

a wiec używałem wszystkiego co jest na rynku

 

teraz od paru miesięcy mam indukcje teki

 

podsumowanie -> REWELACJA

....

 

przeszlam tez przez te wszystkie "szczeble".....obecnie urzeduje jeszcze nadal w dwoch kuchniach, jedna jest zaopatrzona w ceramike i gaz (tzw. domino), druga ma indukcje i zdecydowanie indukcja wyprzedza wszelkie inne "gotowacze".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dziękuję wszystkim za opinie

zastanawiam się nad płytą Teki

http://www.maximedia.pl/?c=indukcyjna&p=teka_gkst_60i4

jak oceniacie ten produkt z punktu widzenia użytkowników tego typu płyt?

 

ja mam takie cudo http://www.teka.com/html/cat/prod.php?producto=PR-0001799&categoria=CA-0000003&idioma=pl&backto=P%C5%82yty%20kuchenne&nameProd=GKST%2080%20i4%20Profi&nameCat=P%C5%82yty%20kuchenne

 

super!

nigdy zagotowanie wody w garnku nie trwało tak krótko :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u mnie też TEKA ale nie INDUKCJA

http://www.teka.com/html/cat/prod.php?producto=PR-0001778&categoria=CA-0000003&idioma=pl&backto=P%C5%82yty%20kuchenne&nameProd=GKST%2090%20DBM%20Profi&nameCat=P%C5%82yty%20kuchenne

 

grill - fajna sprawa ;-)

 

szybkość gotowania zależy od używania dobrych naczyń - nie tylko w przypadku indukcji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...

Witam, przeanalizowałem wiele wątków dotyczących tej sprawy, ale ciągle mamy dylemat. Do kuchni mamy doprowadzony gaz ziemny więc z kuchną gazową nie ma problemu, ale ostatnio nabraliśmy ochoty na płytę indukcyjną. Za indukcją przemawia większa czystośći brak tłustego nalotu w powietrzu, a za kuchenką gazową cena. Proszę o pomoc na co się zdecydować bo czasu mamy niewiele.

Może ktoś wymienił gazową na indukcje i podzieli się opinią ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

planuje plyte gazowa, pieciopalnikowa i domino z indukcja, wlasnie dlatego, ze koniecznie chce miec to i to.

 

Pozdrawiam, G.

 

P.S. Uwazaj na plyty indukcyjne. Te gorsze jakosciowo szumia, podczas pracy.

Jesli ktos ma kuchnie otwarta na jadalnie i salon, a tak jest w 99,99% dzisiejszych projektów domow jednorodzinnych, to trzeba ogolnie uwazac na halas pracujacych urzadzen. Dla mnie cicha ich praca jest podstawowym kryterium wyboru tego, a nie innego modelu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... czy wybierając indukcję jesteś gotów płacić wyższą cenę za tą większą czystość i brak tłustego nalotu :D

 

Tu bym polemizował, kupiłem sobie w celu testów pojedynczą, wolnostojącą płytę indukcyjną - taką tanią, z Reala. Podstawową zaletą tegoż jest bardzo mała strata energii. Na palniku gazowym, jakiekolwiek naczynie by się nie postawiło, mnóstwo ciepła ulatuje do otoczenia. Bezużytecznie. Nawet przy dobraniu średnicy naczynia do wielkości palnika po przesunięciu ręką ponad naczyniem czujemy wokół gorące powietrze - to właśnie to. Przy płycie indukcyjnej czegoś takiego nie ma, większość energii jest spożytkowania do podgrzania zawartości - przez samą ideę działania. Ciepło jest wytwarzane w dnie naczynia. A więc pozorny koszt energii elektrycznej (zazwyczaj wyższy niż gazu) - może się okazać mniejszy. Ten tłusty nalot - to moim zdaniem - legenda. Przy odpowiedniej wentylacji i sprawnym wyciągu (i systematyczności w sprzątaniu) - temat u nas nie istnieje.

Wygoda działania bezsprzeczna - płynna regulacja, podobnie jak na gazie, brak bezwładności charakterystycznej dla poprzednich rodzajów płyt elektrycznych. Posiada timer, więc można sobie zaprogramować czas wyłączenia, aby nie zapomnieć i czegoś nie zjarać, albo przegotować...

 

Wracając do kosztów - muszę jeszcze przeprowadzić test - zagotowując np. taki sam garnek wody i zmierzyć czas na gazie i na indukcji, potem to już prosta arytmetyka :) A ta moja płytka to tylko zwyczajna taniocha z hipermarketu, wyobrażam sobie, że te markowe, drogie oferują dużo lepsze parametry.

 

edit:

na gazie 11 minut, ogrzewając przy okazji atmosferę :roll:

na płytce indukcyjnej 7 minut

taryfy i przeliczniki zostawię sobie na później, teraz idę wstawić ziemniaki (na indukcji), i szparagi (na gazowej, bo nie mam drugiej płytki ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dochodzi jeszcze jeden argument za płytą gazową. Żaden sznujący się kucharz nie da zamontować sobie indukcji ze względu na inny sposób gotowania potrawy potrafią inaczej smakować.

Różnica w smaku wody zagotowanej na kawę nie powinna być zauważalna. :)

 

Oj Kolego, poniższy cytat pochodzi z innego forum, a napisał go nie kto inny jak nasz forumowy Mistrz Chef Paul ;)

...ostatnio gotuję tylko na pięciopalnikowej indukcyjnej płycie elektrycznej...

stamtąd:

http://www.kuron.com.pl/forum/viewtopic.php?p=14478&sid=f1a2c3058cd0b9f9530e00032c9eb4f9#14478

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to że na indukcjii inaczej potrawy smakują to mit,najczęściej są to opinie tych którzy takiej nie użytkują, ja nie widzę różnicy, ja za to płacę tańsze rachunki za gaz więc wychodzi prawie na to samo :p

 

 

 

Bo oczywiście najlepszymi kucharzami są budowlańcy, najlepszymi budowlańcami sprzedawcy, najlepszymi sprzedawcami mechanicy samochodowi, najlepszymi mechanikami samochodowymi elktrycy i tak dalej, i tak dalej. A tak w ogóle to wszyscy Polacy znają się na wszystkim.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...