Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 631
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

osobiście mam w domu kuchenkę gazową, a przebywając u rodzinki mam do dyspozycji indukcję i jednego jestem pewny - w nowym domu tylko indukcja, chociaż rura gazowa idzie 2 metry od garażu.
Nie sądziłam że ten problem tak mocno się pociągnie. i tak szczerze dziwią mnie opinie o indukcji . Bo ja nie popieram , oprócz tego że łatwiej ją się czyści wolę Gaz. ;)
Nie sądziłam że ten problem tak mocno się pociągnie. i tak szczerze dziwią mnie opinie o indukcji . Bo ja nie popieram , oprócz tego że łatwiej ją się czyści wolę Gaz. ;)

Jeden woli córkę, drugi teściową ;)

Urządzając mieszkanie kilka lat temu wybrałam zlew jednokomorowy+zmywarka. Wtedy wydawało mi się, że wystarczy. To był duży błąd. Urządzając dom wybrałam

1,5 komorowy +ociekacz i oczywiście zmywarka.Teraz jest idealnie. Mam miejsce na odłożenie umytych owoców, noży czy innych rzeczy, których nie myje się w zmywarce. Na ociekaczu ustawiam też talerze z jajkiem i panierką kiedy robię kotlety, a potem tylko spłukuję i jest czyściutko.

Myślę ,że elegancka kuchnia jest na pokaz jak przyjdą goście ,a ta druga do użytku codziennego.Wcale nie jest to odosobniony przypadek kilka razy się z czymś takim spotkałem.

Na górnym slasku kiedyś to była norma- kuchnia na pokaz a normalnie to gotowało sie w tzw waszkuchni w piwnicy. To samo np z dywanami- inne dywany na tydzień inne na niedziele. To ma jedno określenie- głupota:) ale co najlepsze- ostatnio słyszałam ze ktos wybudował sobie nowy dom z dwiema kuchniami wlasnie- osoba młoda czyli powiedzenie "czym skorupka nasiaknie za młodu...." ma swoje uzasadnienie:)

• 2 weeks później...
Butla gazowa za 55zl wystarcza nam na 5 miesiecy - 3 osoby. Oprocz oplat miesiecznych nikt nie patrzy na zakup. Plyta gazowa kosztuje 300zl, plyta indukcyjna pewnie z 1200zl. Za 900zl mam gazu na ponad 6lat. Mimo wszystko zastanawiam sie nad indukcja - ze wzgledu na czystosc.
Butla gazowa za 55zl wystarcza nam na 5 miesiecy - 3 osoby. Oprocz oplat miesiecznych nikt nie patrzy na zakup. Plyta gazowa kosztuje 300zl, plyta indukcyjna pewnie z 1200zl. Za 900zl mam gazu na ponad 6lat. Mimo wszystko zastanawiam sie nad indukcja - ze wzgledu na czystosc.

Kupując indukcję zyskujesz większe bezpieczeństwo,miejsce które zajmuje butla ,wygodę .A to,że butla starcza Wam na 5 miesięcy to mistrzostwo świata .:no:

Na 5 miesięcy to tylko na herbatę i zupy z torebki albo twoja butla to taka 33 kg . Na 3 osoby u mnie to maks 2 miesiące , średnio 1,5 miesiąca .

Jak dla mnie niepodważalne zalety indukcji to:

- błyskawiczna reakcja na regulację mocy

- nie mam możliwości poparzenia się po zdjęciu garnka (max temp. płyty = temperaturze jaką osiągnął spód garnka)

- spody garnków zawsze czyste

- gdy mamy dużo smażenia, to można gotować przez ręcznik papierowy, który przykrywamy całą kuchenkę i okoliczny blat i wszystko co chlapie pozostaje na nim :) (taki mój patent)

- spody garnków wcale nie muszą idealnie przylegać , można postawić garnek na kilku kostkach cukru i zagotować wodę, ponieważ pole indukcyjne nie wytwarza się na płycie, tylko trochę nad nią. (przylegać muszą przy płytach ceramicznych by absorbowały całe ciepło)

- jeśli coś wykipi to nie zaschnie jak nie przysmaży się jak na gazowej kuchni czy też ceramicznej i bez kłopotu można to usunąć szmatką.

-

A teraz wady:

- pobiera prąd ;) (to tak dla żaru :) )

- garnki z wielowarstwowym dnem (oczywiście można gotować na starych emaliowanych czy też innych tańszych, które przyciągają magnes) jeśli ktoś spróbuje w nich udusić coś to się przekona, że biją resztę na głowę (ja mam jeden taki a na razie zbieram na pewien zestaw) :)

- jak nie ma prądu to nie zagotujesz (zawsze można mieć na takie okazje kuchenkę tego typu

- trzeba się przyzwyczaić do obsługi a konkretnie do temperatur na poszczególnych nastawach.

- szum wiatraka gdy dużo gotujemy

- warto przemyśleć na co przeznaczyć szufladę pod kuchenką, ponieważ przy dłuższym gotowaniu sztućce potrafią być mocno nagrzane (teraz zrobiłabym tam szufladę na garnki :) )

Chyba to tyle.

PS. Jeśli się kuchni używa po Bożemu, gotujemy na co dzień i ma się miejsce, to zdecydowanie polecam kupić płytę o szerokości około 80cm (zdecydowanie wygodniej)

Tylko indukcja.

Ale uwaga, kupować tylko z przedłużoną gwarancją, bo jak padnie to w grę wchodzi tylko wymiana na nową. Naprawa jest nieopłacalna, już to przerabiałem.

• 2 weeks później...

Witam

Bayzone_pl, bardzo cenię sobie Twoje rady, jestem pełna podziwu dla ogromu wiedzy jaki posiadasz!

Chciałabym poprosić Cię o opinię na temat gazowej płyty ceramicznej bezpłomieniowej Solgazu. Cenię sobie komfort używania indukcji, jednak potrawy gotowane na gazie smakują mi lepiej. Jestem rozdarta i myślę o połączeniu indukcji z gazem ( dwa, może trzy równoległe pola indukcji i dwa palniki). Nie wiem czy to dobry pomysł. Gdyby komfort tej nowej płyty był porównywalny z indukcją, dla mnie byłaby to rewelacja. Dużo moich znajomych budujących się mówi o niej, ale wszyscy się obawiają, bo nie znamy nikogo kto by ją przetestował. A Ty co o niej myślisz?

Pozdrawiam.

Indukcyjne są jednak najwygodniejsze w używaniu - z timerem, podtrzymywaniem, temperatury, b. łatwe do wyczyszczenia no i ceny też coraz przystępniejsze:

http://www.ceneo.pl/26571264

• 2 weeks później...
Zuziu, komfort użytkowania płyty Solgaz będzie taki, jak komfort użytkowania płyty ceramicznej (spieki i przypalenia na powierzchni, ten sam sposób czyszczenia skrobakiem) skrzyżowanej ze zwykłą gazówką (spaliny).
Indukcyjna jest moim zdaniem lepsza i pisze to z własnego doświadczenia,cenowo może nieco droższa,ale za to wygodna- to chyba najlepsze słowo,w codziennym użytkowaniu. Oczywiscie jeżeli mamy dużą rodzinę to także polecam postawić na tą większą o szerokości 80cm.