Elfir 07.08.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 tylko po prostu płyta indukcyjna jest dla mnie niewygodną formą użytkową. Bardzo szybko się nagrzewa, sprawa że każdy molet, Jak ustawiasz na 9 to nic dziwnego, że się szybko nagrzewa. Ustaw na 1. Będzie chodziło jak żółw. Mam tanią ceramiczną i nic nie przypala. Mam tefala i też żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 15.08.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Całe życie gotowałam na gazie.Przepowadzając się do nowego domu miałam wybór butla na gaz i płyta gazowa lub indukcja.Nie ukrywam,że trochę miałam obawy co do indukcji,ale się zdecydowałam:yes:I to była najlepsza decyzja:lol2:Gotuję 2 miesiące i nigdy bym nie wróciła dogazu:no:Garnki czyściutkie,płyte myję szybciutko,po prostu rewelacja,wszystkich niezdecydowanych namawiam:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
almarat 16.08.2014 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 ile kosztuje dobra płyta indukcyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.08.2014 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Złotówkę. Wystarczy że kupisz meble w IKEA Dzisiaj ostatni dzień http://www.ikea.com/ms/pl_PL/pdf/metod/Regulamin_promocji_plyta_za_1_zl.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 17.08.2014 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Jednym z największych plusów mojej indukcji jest to, że biały czajnik którego uzywam od 5 miesięcy jest nadal biały:DDrugim to, że jedyne raszki które teraz czyszczę to te od grilla.Reszta to tylko dodatek;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Murator 20.08.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Zdecydowanie indukcja. Fakt,*że wymiana garnków podnosi koszt inwestycji ale korzyści są nie do przecenienia. Nawet czasowe wyłączenia prądu nie są uciążliwe. Brać taką co ma zasilanie 2-3 fazowe, wtedy nawet 2-3 „palniki” mogą lecieć w trybie boost. Dla indukcji trzeba jednak zapewnić dobrą wentylację od spodu. Bądź co bądź sama się również nagrzewa i zainstalowane w niej wentylatory sporadycznie ale są włączane. I żeby miała programowalny czas działania każdego z palników. Osobiście polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 16.09.2014 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Od 4 lat użytkuję płytę indukcyjną i nie zamieniłabym jej na nic innego Czyszczenie jej to bajka w porównaniu z żeliwem kuchenki gazowej, żadnego otwartego płomienia czy nagrzanych do czerwoności płyt. Zestaw garnków kosztował mnie tylko 200 zł a okazały się być rewelacyjne. Gotowanie, przygrzewanie przebiegają błyskawicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszko_z_Łodzi 30.09.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Od 4 lat użytkuję płytę indukcyjną i nie zamieniłabym jej na nic innego Czyszczenie jej to bajka w porównaniu z żeliwem kuchenki gazowej, żadnego otwartego płomienia czy nagrzanych do czerwoności płyt. Zestaw garnków kosztował mnie tylko 200 zł a okazały się być rewelacyjne. Gotowanie, przygrzewanie przebiegają błyskawicznie. Ja podobnie. Bardzo szybko się nagrzewa, raz małżonka o mało by garnek spaliła. Fakt, że trzeba mieć odpowiednie garnki z metalowym dnem, ale my nie musieliśmy nic specjalnie kombinować - po prostu te garnki, które mieliśmy były w porządku. Co prawda użytkowanie kuchenki na gaz na pewno wychodzi taniej niż na prąd, ale jak dla mnie to jest czyściej i bezpieczniej, nie można się oparzyć itp., co wprzypadku dzieci i zwierząt jest ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.09.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Co prawda użytkowanie kuchenki na gaz na pewno wychodzi taniej niż na prąd, Nie tak do końca - 1kWh z gazu kosztuje około 25 gr . z oplatami, prądu niecałe 50 przy założeniu G12. Z tym że praktycznie przy gazie 50% idzie w gwizdek na ogrzewanie pomieszczenia a nie potrawy a przy indukcji całość ogrzewa potrawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 06.10.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Witam. Przeczytałem pierwszych 5 stron i nic konkretnego Państwo nie piszą, wiemy że płyta indukcyjna estetyczniejsza, że nie ma oparów itp, ale nikt z Was nie podaje kosztów a prawie każdy pisze że przesiadł się z gazowej i by do niej nie powrócił. Nie wieżę że na początku nikt z Was się nie interesował rachunkami za gaz i prąd, choćby z ciekawości czy może jest odwrotnie i nie chcecie się przyznać do porażki. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.10.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Witam. Przeczytałem pierwszych 5 stron i nic konkretnego Państwo nie piszą, wiemy że płyta indukcyjna estetyczniejsza, że nie ma oparów itp, ale nikt z Was nie podaje kosztów a prawie każdy pisze że przesiadł się z gazowej i by do niej nie powrócił. Nie wieżę że na początku nikt z Was się nie interesował rachunkami za gaz i prąd, choćby z ciekawości czy może jest odwrotnie i nie chcecie się przyznać do porażki. Pozdro W domu mam wszystko na prąd. Rachunki mnie bardzo zadowalają (zobacz stopka) Teraz przechodzę do Duonu i będzie jeszcze około 400zł mniej. Cóż chcieć więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.10.2014 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Witam. Przeczytałem pierwszych 5 stron i nic konkretnego Państwo nie piszą, wiemy że płyta indukcyjna estetyczniejsza, że nie ma oparów itp, ale nikt z Was nie podaje kosztów a prawie każdy pisze że przesiadł się z gazowej i by do niej nie powrócił. Nie wieżę że na początku nikt z Was się nie interesował rachunkami za gaz i prąd, choćby z ciekawości czy może jest odwrotnie i nie chcecie się przyznać do porażki. Pozdro A przeczytałeś mój post poniżej? To o co pytasz z niego wynika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 06.10.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 A przeczytałeś mój post poniżej? To o co pytasz z niego wynika. To nie są koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.10.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 To nie są koszty. A niby co? Zużywasz 100kWh gazu za 0,25gr = 25 zł Przy indukcji zużyjesz około 50kWh prądu po 0,50gr = 25 zł. Coś nie jasno napisane? Niejasność może jedynie wynikać z tego ile kWh gazu idzie w gwizdek przy grzaniu potraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 06.10.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 (edytowane) A niby co? Zużywasz 100kWh gazu za 0,25gr = 25 zł Przy indukcji zużyjesz około 50kWh prądu po 0,50gr = 25 zł. Coś nie jasno napisane? Niejasność może jedynie wynikać z tego ile kWh gazu idzie w gwizdek przy grzaniu potraw. Koszty to analiza a nie gołe stawki. A i najlepsze to Pana/Twoje przyjęte zużycia. Bardzo profesjonalnie i rzetelnie. Edytowane 6 Października 2014 przez Kizior Syberyjski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.10.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Nawet jakbym sobie zrobił analizę i wyszłoby mi, że doplacam kilka zlotych miesiecznie, to do gazu i tak nie wrócę. Po przejściu na indukcję z rachunkami za prąd nie stałi się nic niepokojącego, więc dla mnie nie ma tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 06.10.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Nawet jakbym sobie zrobił analizę i wyszłoby mi, że doplacam kilka zlotych miesiecznie, to do gazu i tak nie wrócę. Po przejściu na indukcję z rachunkami za prąd nie stałi się nic niepokojącego, więc dla mnie nie ma tematu. Zgadzam się że kilka złotych nie ma wpływu na zawracanie sobie głowy, nie jestem jakimś "dziadem" żeby się za przeproszeniem p... za kilka złotych miesięcznie. Ale dobrą płytę gazową kupię za 1000zł, indukcyjną za 2000zł. Czy indukcja wytrzyma kilka lat, zakładając że będziemy ją używać 5 razy w tygodniu na przygotowanie śniadania lub kolacji i zawsze obiadu, gazowa raczej tak, niskie prawdopodobieństwo że padnie, z indukcją już gorzej. Chodzi mi o to że jeżeli wyjdzie mnie gotowanie drożej o jakieś 10-20zł miesięcznie i padnie mi indukcja po gwarancji to co wtedy taniej wyjdzie i nie jest to już kilka złotych. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.10.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Zgadzam się że kilka złotych nie ma wpływu na zawracanie sobie głowy, nie jestem jakimś "dziadem" żeby się za przeproszeniem p... za kilka złotych miesięcznie. Ale dobrą płytę gazową kupię za 1000zł, indukcyjną za 2000zł. Czy indukcja wytrzyma kilka lat, zakładając że będziemy ją używać 5 razy w tygodniu na przygotowanie śniadania lub kolacji i zawsze obiadu, gazowa raczej tak, niskie prawdopodobieństwo że padnie, z indukcją już gorzej. Chodzi mi o to że jeżeli wyjdzie mnie gotowanie drożej o jakieś 10-20zł miesięcznie i padnie mi indukcja po gwarancji to co wtedy taniej wyjdzie i nie jest to już kilka złotych. Pozdro Wszystko może paść, większość idzie naprawić. A za ile to temat rzeka. Nie dalej jak wczoraj byłem na meczyku u kolegi i padł mu iskrownik do gazu. Znaczy się działał, ale cały czas. Wyciągnąłem wtyczkę i poprosiłem o 30 złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 06.10.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 (edytowane) Witam. Przeczytałem pierwszych 5 stron i nic konkretnego Państwo nie piszą, wiemy że płyta indukcyjna estetyczniejsza, że nie ma oparów itp, ale nikt z Was nie podaje kosztów a prawie każdy pisze że przesiadł się z gazowej i by do niej nie powrócił. Nie wieżę że na początku nikt z Was się nie interesował rachunkami za gaz i prąd, choćby z ciekawości czy może jest odwrotnie i nie chcecie się przyznać do porażki. Pozdro To teraz musisz poczekać na kogoś, kto zamienił akurat kuchnię gazową na indukcję i nic innego nie zmieniał. Taki ktoś może będzie w stanie podać Ci jaka jest różnica kosztów. Większość z tego co czytam, przeszła na indukcję zmieniając mieszkania na dom lub (tak jak ja) robiąc większy remont. Co da Ci informacja że rachunek za prąd u mnie jest wyższy o 80 zł?? Nic. Bo u mnie doszedł jeszcze TV, piekarnik elektryczny, większa lodówka, pralka i zmywarka. Ile z tych 80 zł "zżera" indukcja?? Nie wiem. Wiem za to, że indukcja jest dla mnie (w pełni subiektywnie) wygodniejsza w użyciu. PS. Z kosztem indukcji tez nie przesadzaj. W zakresie do 1,5 tysiąca znajdziesz Electroluxa, Boscha czy Samsunga. Edytowane 6 Października 2014 przez Łukasz_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 06.10.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Ja też nie wiem jaka dokładnie jest różnica w kosztach. Mnie przeraziło to że za dodatkowy punkt gazowy pociągnięty do kuchni miałem razem z planami zapłacić ponad 2 tys. zł. Powiedziałem dziękuję, wystarczy mi jeden punkt gazowy czyli kocioł w pomieszczeniu gosp. A do kuchni indukcja. I jeszcze ta rura gazowa biegnąca przez pół garażu, łazienkę, korytarz i pół kuchni(akurat taki układ wnętrza) też nie napawał mnie optymizmem. Już oczyma wyobraźni widziałem jak mnie ta rura gazowa będzie wkurzała przy wykańczaniu łazienki, przy montażu szafy w korytarzu, przy zabudowywaniu garażu. Kuchenkę kupiłem w Ikea za 1000zł i od trzech lat śmiga w najlepsze. Gwarancja na 5 lat. Przeszedłem na indukcję bo przeprowadziłem się do nowego domu. Garnków nie musiałem zmieniać bo te co mieliśmy już były przystosowane a jak coś nowego kupowaliśmy to już też przystosowane. A teraz wiem jedno - gotowałem kilka lat na elektrycznej płycie ceramicznej, na gazie też kilka lat w dwóch różnych miejscach i nigdy nie chciałbym już wracać do tych kuchenek. Dla mnie tylko indukcja. I może być droższa nie kilka a kilkanaście zł na miesiąc i tak bym nie zmienił chociaż do bogaczy nie należę i jestem raczej oszczędny, Gotujemy codziennie obiad, czasem większy na dwa dni to wtedy drugiego dnia tylko odgrzewamy. Gotuję też słoiki (jesienne zaprawy). Średni rachunek za prąd - 90zł/mies. Rachunkami się wcześniej nie interesowałem bo i tak nie miałbym co porównywać. Nowy dom, w większości nowe sprzęty. Tyle wiedziałem że indukcja tańsza od płyty ceramicznej a gaz wychodził znacznie drożej w doprowadzeniu instalacji a poza tym znając wady gazu postanowiliśmy gotować na prądzie. I tyle, bez jakiś wielkich kosztorysów. 3 osoby, standardowe wyposażenie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.