akupunktor 24.06.2009 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 ależ oczywiście że potrawy przyrządzane na indukcji różnią się od potraw przyrządzanych w inny sposób, weźmy taką zwykłą kuchenkę indukcyjną http://magicznaplaneta.pl/dzial/agd/kategoria/?id=41&prod=4033 - jestem pewien że potrawa przyrządzona na niej będzie smakować zupełnie inaczej niż np. jakaś potrawa z ogniska a tak zupełnie na serio to trzeba walczyć z takimi szkodliwymi mitami i wybierać to co się opłaca finansowo, a nie kierować nieracjonalnymi przesłankami, pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.06.2009 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 ależ oczywiście że potrawy przyrządzane na indukcji różnią się od potraw przyrządzanych w inny sposób, weźmy taką zwykłą kuchenkę indukcyjną http://magicznaplaneta.pl/dzial/agd/kategoria/?id=41&prod=4033 - jestem pewien że potrawa przyrządzona na niej będzie smakować zupełnie inaczej niż np. jakaś potrawa z ogniska a tak zupełnie na serio to trzeba walczyć z takimi szkodliwymi mitami i wybierać to co się opłaca finansowo, a nie kierować nieracjonalnymi przesłankami, pzdr Ja też nie sądzę, żebym odczuł różnice, ale nie twierdzę, że jak ja czegoś nie widzę to znaczy, że tego nie ma. A przy indukcji raczej nie chodzi o opłacalność finansową bo mało kto by ją kupował kierując się taką przesłanką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leenka 29.06.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Oczywiście, że mit. Potrawy z indukcji smakują tak samo jak potrawy z kuchenki gazowej. Ja używam indukcyjnej od grudnia i jestem zachwycona. Poza tym... był to bardzo dobry pretekst do wymiany wszystkich garnków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eda79 22.07.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 mam ten sam dylemat indukcja czy gazowa po przeczytaniu Waszych opinii decyduje sie na indukcje!!! tylko jakiej firmy??????????może macie już sprawdzone modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 23.07.2009 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 A napiszcie jeszcze proszę, czy łatwo się "przestawić" ? To zupełnie inne gotowanie. Ja całe życie gotowałam na gazie...Może nie będę potrafiła na indukcji ??? Jak uważacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 23.07.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 A napiszcie jeszcze proszę, czy łatwo się "przestawić" ? To zupełnie inne gotowanie. Ja całe życie gotowałam na gazie... Może nie będę potrafiła na indukcji ??? Jak uważacie ? No costy, zadna roznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta-we 23.07.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 A napiszcie jeszcze proszę, czy łatwo się "przestawić" ? To zupełnie inne gotowanie. Ja całe życie gotowałam na gazie... Może nie będę potrafiła na indukcji ??? Jak uważacie ? No costy, zadna roznica. nie no, różnica jest. Wygodniej na indukcji Trezba się przyzwyczaic, ze nie przykręcasz kurka za gazem tylko jak trzeba zmniejszasz albo zwiększasz moc a nie widać płomienia. I gotuje się szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 26.07.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Trochę odkopię temat Z pewnością zmieniła się technika kuchenek jak również więcej opini aktualnych będę mógł uzyskać. Mamy spory dylemat ponieważ nie mamy przyłącza gazowego a gaz z butli trochę jest prymitywnym rowiązaniem w naszych czasach jak i nie jest tani - butla chyba z 50zł. Zastanawiamy się na płytą ceramiczną elektryczną wady i zalety zostały raczej wymienione tylko jak wychodzi teraz koszt utrzymania. W bloku gotujemy obecnie co 2 dzien na wekendy i świeta dużo więcej. Proszę o opinię użytkowania i płacenia rachunków. Żona chce z butli bo mówi, że dużo taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendetto 14.04.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Witam. Wiem że temat był poruszany już na tym formy tysiąc razy wszystkie posty przeczytałem i odpowiedzi nie znalazłem.Mam zamiar kupić sobie płytę indukcyjną ale nie wiem czy mnie to nie zeżre.Obecnie za prąd mieszkanie w bloku 37m2 płacę za okres rozliczeniowy ok. 2 m-cy od 100-120 zł.Czy możecie mi powiedzieć z własnego doświadczenia jak przechodziliście(mam nadzieję że taki ktoś jest) z gazówki na indukcję ile wam wzrosły koszty za prąd w okresie 2m-cy. Ile płaciliście wcześniej za gaz.Mam zamiar kupić ten produkt: http://www.amica.com.pl/pl,produkt,plyta-grzejna,pi6509l,417,2.htmlProszę o odpowiedz nigdzie w necie nie znalazłem żadnych informacji.Interesowało by mnie również np: ile gotuje się woda w czajniku (jaka pojemność, jaki rozmiar i moc pola grzewczego itp.)Byłbym wdzięczny za wszystkie informacje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotamakota74 21.04.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Ja też właśnie stoję przed wyborem kuchenki. Póki co korzystam ze starej - gazowej z elektrycznym piekarnikiem. Z piekarnika jestem bardzo zadowolona, ale kuchenkę źle się czyści, no i do tego ten tłusty osad zostający wszędzie wokół... W moim mieszkaniu mam możliwość zamontowania zarówno kuchenki gazowej, jak i elektrycznej. I tak rozważam różne za i przeciw (Brater - dzięki Tobie też się dużo dowiedziałam ) no i sama już nie wiem. Za gazem przemawia do mnie fakt, że jest tańszy niż prąd, ale to chyba jedyna zaleta. Słyszałam jednak o czymś takim, jak płyta ceramiczno-gazowa. Łączy ona podobno zalety gotowania na gazie z zaletami płyty indukcyjnej. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? A może ktoś zdecydował się na zakup takiej płyty? Będę wdzięczna za opinie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotamakota74 22.04.2010 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Nikt nie ma takiej kuchenki...? Znalazłam dyskusję na ten temat na moj.extradom.pl - http://moj.extradom.pl/grupa/kuchnia/forum/gazowe-plyty-ceramiczne-68599.aspx?post=143742#post_143742 A tak wygląda ta płyta: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.01.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 podnoszę temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strawberka 26.05.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 no i ja mam taki sam dylemat... nie wiem co wybrać...całe życie gotowałam na gazie, a pomaganie w gotowaniu na indukcji u znajomych skończyło się u mnie wkurzeniem, bo rozkmina jak to włączyć trwała dłużej niż gotowanie teraz kupuję nowe mieszkanie, w którym jest gaz i nie wiem... gaz brudzi garnki, będę musiała zasłonić rury, ale płyta jest tania i jak już pisałam jestem przyzwyczajona, nie wiem jak to jest z ich czyszczeniem- nowoczesne płyty chyba nie syfią się tak jak te w starych kuchenkach ? natomiast jeśli chodzi o indukcję- płyta jest droższa i będę musiała zainwestować w przystosowanie instalacji do niej no i w garnki, ale za to gotuje się szybciej no i czyści pewnie lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.05.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 indukcje podłącza się już teraz do zwykłej instalacji elektrycznej (nie wymagają tzw. "siły", jak witroceramiczne). Większość garnków (także stare, emaliowane) doskonale radzi sobie na indukcji, więc mała szansa, że będziesz musiała wymieniać swoje garnki. Sprawdź czy się do garów magnez przyczepia i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namore 28.10.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Witam,Mam następujący dylemat: jestem tuż przed wykonaniem przyłącza gazowego. Na pewno gazem będzie zasilany kocioł w kotłowni, ale zastanawiam się czy na tym nie zakończyć (w planach było jeszcze "przeciągnięcie gazu" do kuchni w celu podłączenia kuchni gazowej). Do pomieszczenia kuchni mam już dociągniętą siłę (400 V) i może warto zaoszczędzić trochę grosza i zrezygnować z ciągnięcia gazu?Czy gotowanie kilka razy w tygodniu okaże się dużo droższe od gotowania na indukcji?Bardzo proszę o poradę osoby znające temat.Dziękuję!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Grabarski 12.05.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 (edytowane) Wszelkie googlania dotyczące zalet/wad płyt indukcyjnych względem ceramicznych podają "mniejsze zużycie prądu", "niższe rachunki za prąd", "30% niższe koszty użytkowania", "wydajność indukcji 90% a ceramiki - 60%" etc. No cholera! Zupełnie jak w rosyjskich opracowaniach "Wielkiej Wojny Ojczyźnianej": "Niemcy w '41 mieli aż 3410 czołgów, a spośród czołgów sowieckich aż 80% to były czołgi lekkie lub przestarzałe". Piękne zestawienie, pozornie wydaje się, że wykazuje przewagę, a naprawdę dalej nic nie wiemy. Proste pytanie: powiedzmy, że codziennie lubię gotować wodę w średniej wielkości garnku przez 1 godzinę. Przy takim użytkowaniu różnica w kosztach eksploatacji między kuchenką indukcyjną a ceramiczną wynosi miesięcznie mniej więcej ............................. PLN? Jeśli wyszłoby np. 12 PLN miesięcznie, to bardzo pięknie, że jest to 30% oszczędności. Przy różnicy w cenie zakupu, po uwzględnieniu średniego czasu bezawaryjnej pracy dzisiejszego AGD i biorąc pod uwagę, że zazwyczaj im więcej elektroniki, tym krócej działa i jest droższe w serwisie zysk na przestrzeni N lat może okazać się rzędu ceny 1 biletu tramwajowego... Więc tak realnie: czy ktoś potrafi to oszacować jako w PLN/mies. (PLN/(30h*1"palnik"))? Edytowane 12 Maja 2013 przez Piotr Grabarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 12.05.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Wątpię aby ktoś przy zdrowych zmysłach opomiarował sobie płytę idukcyjną lub ceramiczną i mierzył sobie zużycie prądu na podgrzanie 1 litra wody ( najlepiej aby wcześniej zmierzył jej temperaturę - bo może np. wlał ciepłą 50 C - i już masz fałszywy wynik ) . Powodzenia w poszukiwaniu prawdy objawionej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Grabarski 13.05.2013 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Inaczej: jeśli ktoś gotuje ~1 godzinę dziennie i zmienił ceramiczną na indukcyjną nie zmieniając innego AGD. Czy rachunki za prąd zmieniły się *zauważalnie*? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bayzone_pl 13.05.2013 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Ja zapytam w takim razie Ciebie trochę przewrotnie. Zastanawiasz się nad zmianą czy nie wiesz co wybrać a nigdy nie miałeś do czynienia z płytami elektrycznymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Grabarski 13.05.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 W starym mieszkaniu mam gaz (do grzania wody i kuchenki) i "cienką" instalację elektryczną. W nowym nie mam gazu.=> to drugie przypuszczenie. Dodam, że moje stare urządzenia AGD, proste, prawie bez elektroniki działają bezawaryjnie ~15 lat. W relatywnie nowym samochodzie to nie mechanika wciąż siada, tylko elektronika. Postrzegam prostotę, zwykłą solidną elektrykę+mechanikę jako zaletę. Z drugiej strony jeśli różnica w kosztach eksploatacji idzie w paręset PLN rocznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.