Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

am

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 631
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

indukcja, indukcja, indukcja:D

A dlaczego? Czysto, nie widzę różnicy w kosztach, nie ma tłustego osadu na meblach, garnki po prawie trzech latach użytkowania wyglądają jak nowe. AHA! co do garnków - nie trzeba kupować super, extra wypasionych do indukcji. Ja używam emaliowanych, zwykłych i wszystko jest w jak największym porządku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przecież teraz są płyty gazowe które wyglądają dokładnie tak samo jak indukcja czyli nie ma żadnych palników, mycie płynem do szyb, sterowanie jak w indukcji na dotyk z fajnym bajerem czyli dodatkowym punktem cieplnym który odzyskuje ciepło z pozostałych .
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy ktoś to ma??? filmik obejrzałam ale ciekawi mnie wydajność. Bo to nie jest bezpośrednio palnik pod szkłem ale gaz nagrzewa jakieś urządzenie emitujące podczerwień - tak zrozumiałam - i to ciepło przekazywane jest na płyty grzewcze. Ciekawe, jak to szybko gotuje wodę w porównaniu ze zwykłym palnikiem gazowym. Plusem jest akumulacyjność dodatkowych "pól" . Cena nie zabija, do 3 tyś... ciekawe...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kiedyś mieliśmy kuchenkę gazową i zastanawialiśmy się jak można gotować na prądzie. Po przeprowadzce do innego mieszkania okazało się, że jest płyta indukcyjna. na początku trochę ciężko było się przyzwyczaić ale dziś wiemy, że w naszym domu będzie płyta indukcyjna. Nauczyliśmy się na niej gotować, łatwiej utrzymać ją w czystości.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wolę indukcję (ładniej wygląda, łatwo się ją czyści), ale niestety u mnie w mieszkaniu byłoby to zupełnie nieopłacalne. Przed remontem kuchni bardzo denerwowały mnie rury od gazu - całe szczęście świetnie po remoncie są prawie niewidoczne.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...
Ja szczerze mówiąc nie za bardzo rozumiem jak ktoś twierdzi, że na gazie gotuje mu się lepiej:no: Miałem gaz przez jakieś 12 lat swojego dorosłego życia i w domu rodzinnym oczywiście też, a teraz od prawie 4 lat mam indukcję i nie potrafię wymienić choćby jednej zalety na korzyść gazu. Jeżeli chodzi o koszta użytkowania to wg mnie są one porównywalne jeżeli z płyty indukcyjnej korzysta się we właściwy sposób i przy użyciu odpowiednich garnków. Co do awaryjności tego typu urządzeń to na szczęście ja nie miałem jeszcze problemów ze swoim egzemplarzem, ale z tym pewnie różnie bywa:D Na dzień dzisiejszy nie widzę lepszego rozwiązania w kuchni:stirthepot: Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Witam. Posiadam w domu dwie kuchnie ceramiczne. Jedna użytkuje mama druga my z żoną. Niestety zlikwidowałem gaz w obu kuchniach. Jest tylko w kotłowni do CO i CWU. Skutkiem tego nawet wodę gotujemy w czajnikach bezprzewodowych. Zaważyły względy typu wygoda estetyka itp - nie brałem pod uwagę ekonomii. Skutkuje to sporym rachunkiem za prąd ( szwagier płaci 3 krotnie mniej - jest ich trójka i tez domek) Rozważam doprowadzenie gazu do kuchni ( wymaga to "przebicia"sie przez łazienkę ale jest realne bez specjalnego rujnowania) i inwestycje w kuchenkę gazowa z płyta ceramiczną. na pewno eksploatacja wyjdzie taniej pytanie tylko czy zdąży sie to zamortyzować nie wspominając o zysku skoro trwałość współczesnych sprzętów to zaledwie kilka lat. Obecne kuchenki maja już lat kilkanaście i działają. Może jest na forum użytkownik takiej kuchni. Robi to solgaz ale nie tylko. Pozdrawiam.

Tak sobie kopię po sieci i proszę...http://www.skapiec.pl/site/cat/344/comp/97975_komentarze/

... i jeszcze http://plytygazowe.wordpress.com/2013/05/31/solgaz-gpc-vs-amica-prometeusz/

Edytowane przez viadrus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Odnowię wątek. Wybór płyty to mój największy problem jeżeli chodzi o nową kuchnię. Większość poprzednich wątków jest zbyt stara żeby je czytać, technika zmienia się*szybko.

 

PYTANIE POWTARZAM, jaka płyta?

 

1) nowoczesna gazowa (szklana, bardzo ładnie wygląda z pięcioma palnikami)

2) ceramiczna -teraz podobno szybko się nagrzewają

3) indukcyjna.

 

NAJWAŻNIEJSZE KRYTERIUM. GOTOWANIE!

 

Nie interesują mnie kryteria tj. oszczędność, ekonomia itp. a utrzymanie czystości jest dla mnie ważne tylko w 10%. Dużo gotuję, tak więc najważniejsze jest jak się gotują potrawy? czy czasem gazowa nie gotuje potraw najlepiej? Wszyscy kucharze w programach telewizyjnych gotują na gazowych. Dlaczego? Ktoś dużo gotuje i ma porównanie z różnymi płytami? Podobno na ceramicznych ciężko się smaży?

 

Nie byłoby większego dylematu, gdyby nie fakt, że płytę będę miała na wyspie, do której trzeba będzie wyryć podłogę i podprowadzić rurę gazową. Musi ona iść w podłodze co nie jest do konca prawidłowe. Jednak ta rura gazowa będzie włożona w inną większą rurę, a ta będzie wychodziła do pomieszczenia obok. Czyli w razie wycieku gazu, będzie to wyczuwalne, bo nie będzie zamknięte.

 

Teraz nie wiem, czy nie szkoda zachodu? I jak z odzyskaniem ubezpieczenie w razie jakby coś się stało, a oni stwierdzą, że to nasza wina, bo rura gazowa nie może iść w podłodze i nie wypłacą odszkodowania?

 

Tak więc jeżeli nie ma różnicy w gotowaniu, to nie będę się*męczyła z doprowadzeniem rury gazowej. Jednak jeśli jest, to może warto?

 

Z góry dziękuję za pomoc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

hej Madzia

 

ja tak mam doprowadzony gaz w kuchni - w podlodze do wyspy. od poczatku projekt przewidywal , ze gaz bedzie doprowadzony do kuchni, ale przez chwile chcialam miec plyte indukcyjna. potem zmienilo mi sie znow w kierunku gazu. tez mialam obawy czy to nie bedzie zbyt skomplikowane. w projekcie mam napisane, ze gaz poprowadzony w bruzdzie podlogowe. mial byc taki zdejmowany panel. ale ostatecznie gaz idzie pod plytkami.

zdecydowalam sie na gaz bo podobno zdrowiej jest gdy jedzenie gotuje sie na ogniu. ale to temat dlugi i wiele jest roznych opinii na ten temat

 

pozdr

M

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

U nas płyta gazowa pięciopalnikowa.

Był moment że chciałam indukcje(nigdy na niej nie gotowałam,zawsze na gazie)ze względu na estetyczny wygląd:yes:.

Koniec końców zostaliśmy przy gazie i jak dla mnie nie widze żadnych ujemnych skutków tej decyzji.Nawet czarna szklana płyta na której są palniki-wbrew pozorom wcale nie stanowi żadnego problemu-użytkujemy intensywnie codziennie:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

Prosze o pomóc w wyborze-zwłaszcza dla tych, którzy mieli może gazową a teraz indukcyjną? Jaki koszt w eksploatacji,czy faktycznie takie cudo? No i trzeba chyba odpowiednie garnki-też jakiś koszt? Szybciej się gotuje?

Namawia nas pan od kuchni-ale biorę się braków prądu w gminie:rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...