tom.pk 18.03.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Widzę,że obecna cena jest do zaakceptowania, jeżeli została poprawiona jakość to jest ciekawa alternatywa dla indukcji.Szczególnie w starszych blokach i nie tylko ,gdzie są problemy z odpowiednią mocą instalacji elektrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neritum 19.03.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Ja też słyszałam właśnie, że gotowanie na kuchni/ płycie gazowej jest najzdrowsze... Ale co to dokładnie znaczy? Ktoś mi chyba kiedyś tłumaczył, że taki sposób podgrzewania jest najbardziej naturalny, a w przypadku indukcji dzieje się to na zasadzie zbliżonej do kuchenki mikrofalowej - czyli niewiele ma wspólnego z przekazywaniem ciepła... ale czy tak jest faktycznie?Korzystałam w poprzednim mieszkaniu z płyty indukcyjnej i byłam zadowolona - z perspektywy wygody użytkowania, taka płyta jest super (nie będę już kolejny raz wymieniać zalet, bo wiele osób zrobiło to przede mną). W niedalekiej przyszłości znowu jednak przyjdzie mi wybierać i tym razem poważnie zastanawiam się, czy aby indukcja to faktycznie najlepsze rozwiązanie biorąc pod uwagę jakość gotowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 20.03.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Dzięki bowess za link.Naprawdę mi sie spodobała SOLGAZ GPC 3+1, kuchnię mam nowoczesną, ale wiem że będę baaardzo dużo gotowała(dzieci nastolatki:), także prąd na pewno odpada.A oszczędność gazu 50%-super! Muszę jeszcze przekonać małża, ale indukcja tylko 500-600 zł tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diedra 20.03.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Neritum... proszę Cię, poprzeglądaj forum zanim zaczniesz takie farmazony wypisywać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diedra 20.03.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Witam U mnie jest indukcja i gaz - gaz przy okazji centralnego ogrzewania, a indukcja sprawdza się jeśli coś chce się zagotować szybko, i długo dusić . U mnie podobnie Ale zaciekawiło mnie jedno - kilka osób pisze, że im potrawy na indukcji gotują się szybciej. Naprawdę? U mnie woda ZAGOTOWUJE się szybciej, ale od momentu zagotowania kiwające się w niej jajka, makaron, czy ziemniaki gotują się tyle samo, co na gazie Po prostu w tych 100 stopniach muszą swoje odpokutować, cudów nie ma Zagotowanie - szybciej, gotowanie - tyle samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.03.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Ale zauważ jak mało energii potrzeba do podtrzymania tego wrzenia. Nawet po długim gotowaniu ucha garnka i okolica obok jest zimna Przy gazie ogrzewamy wszystko dookoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Ja też słyszałam właśnie, że gotowanie na kuchni/ płycie gazowej jest najzdrowsze... Ale co to dokładnie znaczy? Ktoś mi chyba kiedyś tłumaczył, że taki sposób podgrzewania jest najbardziej naturalny, . Najbardziej naturalny to chyba na drewnie a nie gazie Wodę nabija się na patyk i piecze nad ogniskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztuczki Jedi 21.03.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Też miałam dylemat co wybrać, gaz czy indukcję. Doszłam do wniosku, że będzie 4 palniki z gazem i 2 indukcyjne. Jednak gaz to gaz. Zobaczcie, że nawet w jakiś programach kulinarnych kucharze gotują na gazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qseka 21.03.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 (edytowane) Moim zdaniem indukcja jest najlepszym rozwiązaniem! Niesamowita rzecz. Przede wszystkim bardzo wygodna. Edytowane 28 Marca 2014 przez qseka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.03.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Też miałam dylemat co wybrać, gaz czy indukcję. Doszłam do wniosku, że będzie 4 palniki z gazem i 2 indukcyjne. Jednak gaz to gaz. Zobaczcie, że nawet w jakiś programach kulinarnych kucharze gotują na gazie. Bo ich nie stać Żartuję. Na indukcji np nie podsmażysz nic w woku i nie podpalisz potrawy. Ale żeby minusy nie przysłoniły nam plusów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 21.03.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 A może ma ktoś płytę gazową,bo naprawdę mnie to zaciekawiło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l_ukasz 21.03.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 miałem wszystkie rodzaje kuchni. Obecnie mam indukcje i uważam że jest najlepsza. Najważniejsza jest czystość, ze spalania gazu powstaje wilgoć i tłusty syf który osadza się na szafkach. Różnica w kosztach zagrzania wody gaz czy indukcja 20% natomiast przy gotowaniu czegoś na małym ogniu różnica będzie na korzyść indukcji.W lecie to grzejemy pomieszczenie a nie garnki. Sprawność takiej kuchenki to ponad 20%, Grzejemy wszystko oprócz garnka. W inunkcji jest to około 90%tutaj merytoryczne porównaniehttp://www.audytorzy.com/img/file/Badania%20AGD/Porownanie%20plyt%20grzewczych.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 21.03.2014 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Żartuję. Na indukcji np nie podsmażysz nic w woku i nie podpalisz potrawy. Ale żeby minusy nie przysłoniły nam plusów Sa juz woki na indukcje. Ja miałam wczesniej zwykła ceramiczna plyte, od tygodnia mam indukcje ( gaz uzytkowalam na studiach - ale to był stary piec, czasem używam jak jestem u teściowej) zdecydowanie indukcja najlepsza. Nie dosc ze mega szybko to czysto wkoło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.03.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Popieram, zdecydowanie indukcja rulez. Chyba że lubicie ,,zapach gazu o poranku '' PS o bezpieczeństwie nie wspominam bo to oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 23.03.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 No to ja się wyłamię- gaz!!! Po pierwsze dlatego, że ukończyłam wyższą szkołę gotowania na gazie )))) i za stara jestem, żeby się uczyć znowu. A tak na powaznie, to w mojej wsi wyłączenia prądu zdarzają się - może nie tyle często (w ciągu ostatniego roku kilka razy), ale wyłączenia trwają do półtorej doby. Głupio wtedy nie móc zagotować wody na herbatę czy zrobić obiadu. Po pierwszej takiej przerwie w ubiegłoroczną Wielkanoc (śnieżyca była jakby ktoś nie pamiętał) kupiłam tradycyjny czajnik, który na codzień stoi w spiżarni w pudełku a używany był dotychczas dwukrotnie. Sprawę ogrzewania przy braku prądu załatwia kominek - w ciągu doby zresztą nie wyziębi się specjalnie, chyba, żeby na dworze było -20. Właśnie ze względu na lokalne uwarunkowania postawiliśmy na dywersyfikację energetyczną. Jak na razie się sprawdza. Znajomi mieszkający na warszawskim Ursynowie i mający indukcję kupili butle turystyczną na propan butan, żeby choć kawę czy herbatę zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 25.03.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 "Zapach gazu o poranku"??? Ło matko. To już moim zdaniem jakieś urban legends. l_ukasz czy miałeś również taką płytę gazową, jaką wrzuciłam w linku? Jeśli tak to podziel się wrażeniami z użytkowania. Miałam przyjemność oglądać świeżo ukończony dom sąsiadki. Ma elegancką kuchnię z płytą indukcyjną, a obok, w pomieszczeniu, które na projekcie było dużą spiżarnią - drugą kompletnie wyposażoną kuchnię z płytą gazową. Gotuje właśnie w tej mniejszej kuchni, na gazie. Przy najbliższej okazji dopytam dlaczego tak, a nie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0wsi4nka 25.03.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Jeśli ktoś nie ma podłączenia do sieci gazowej i zastanawia się czy wybrać płytę indukcyjną czy butlę z gazem, to odpowiedź jest tylko jedna. Indukcja.Gaz z butli ZAWSZE kończy się wtedy, gdy go najbardziej potrzeba. Nigdy więcej.W nowym domu instalujemy indukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom.pk 25.03.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 "Zapach gazu o poranku"??? Ło matko. To już moim zdaniem jakieś urban legends. l_ukasz czy miałeś również taką płytę gazową, jaką wrzuciłam w linku? Jeśli tak to podziel się wrażeniami z użytkowania. Miałam przyjemność oglądać świeżo ukończony dom sąsiadki. Ma elegancką kuchnię z płytą indukcyjną, a obok, w pomieszczeniu, które na projekcie było dużą spiżarnią - drugą kompletnie wyposażoną kuchnię z płytą gazową. Gotuje właśnie w tej mniejszej kuchni, na gazie. Przy najbliższej okazji dopytam dlaczego tak, a nie inaczej. Myślę ,że elegancka kuchnia jest na pokaz jak przyjdą goście ,a ta druga do użytku codziennego.Wcale nie jest to odosobniony przypadek kilka razy się z czymś takim spotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.03.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Indukcyjna, Dlatego ze łatwiej utrzymać czystość, dlatego ze szybciej podgrzewam potrawy, czy też szybciej zagotuję wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 26.03.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 wybiorę gaz,bo mam-nie wyobrażam sobie indukcji i jeszcze drugiej kuchenki na faz-po co?????Rozumiem indukcję jak ktoś nie ma wyjścia.Nie wiem tylko czy zwykły gaz vzy ta płyta gazowa?jeszcze mam trochę czasu na zastanowienieA jeszcze jewdna rzecz przyszła mi do głowy-zlew 1,1,5 czy 2 -komorowy?Dodam,że mając 2 nastolatków będę spędzać olbrzymią cęść czasu właśnie w kuchni gotując,chyba przydadzą mi się jednak 2 komory(oczywiście zmywarka też) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.