Liwko 11.06.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 ale jak przychodzi mi coś tam gotować to jestem szczerze zdziwiona,że trwa to taaaaaaaaaaaaaaaaaaaak absurdalnie długo. Do dobrego szybko się przyzwyczajamy. Hehe, byłem teraz na rejsie i miałem podobne spostrzeżenia z gotowania na gazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.06.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Czyż to nie wystarczający powód aby o tym pisać? Ależ warto o tym pisać - choć chyba każdy średnio inteligentny człowiek wie o wpływie na rozrusznik serca Można o tym pisać - nawet należy - tak jak o innych zagrożeniach. Ale raz wystarczy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.06.2014 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) No więc jednak jest problem. Czy każdy kupujący najpierw czyta instrukcję? Czy każdy na pewno wie, że będąc np. osobą starszą może za chwilę podpadać pod posiadanie rozrusznika? Czy zawsze wykaże sie refleksem (np. po kilku latach posiadania płyty) i wypyta gości czy który nie ma rozrusznika? I na koniec. Trzeba przyjąc do wiadomości, że urządzenie działa na wszystkich, nie tylko na posiadających rozrusznik. Silne pole elektomagnetyczne grzeje łyżki w szufladzie umieszczonej poniżej. Czy myślicie, że jednocześnie nie grzeje mózgu który jest powyżej? Ale czy ja sadzam gosci na tej płycie ? Przeciez to pole jest na tyle slabe, że w odleglości metra juz nawet gośc z rozrusznikiem będzie bezpieczny. O ilu zgonach, wywolanych płytą indykcyjnych slyszaleś ? Bo ja o kilku wywolanych paracetamolem i owszem... Edytowane 11 Czerwca 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenementka 12.06.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Czy opisze ktoś doświadczenia z płytą SOLGAZ? Myślę że jest to super kompromis pomiędzy gazem a indukcją http://solgaz.eu/produkty/4-palnikowe-solgaz-gpc-4/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DRDZ 13.06.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Można o tym pisać - nawet należy - tak jak o innych zagrożeniach. Ale raz wystarczy :) A zauważ ile w tym wątku postów pochwalnych. Czy juz aby nie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.06.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 może dlatego, że po prostu jest lepsza?Zwróć uwagę, że mnósto wypowiedzi pochodzi od osób, które przesiadły się z gazu na indukcję. czyli mają porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 14.06.2014 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Miałem gaz ateraz mam indukcję. podsumowanie moje subiektywne to indukcja lepsza. Objektywnie to gaz mniejszy i wiekszy indukcja 9 plus booster i dodatkowo po pół. Na indukcji jeszcze nie przypaliłem. Ryż gotuję na 1 lub 2. Na gazie w woreczku. i tak dalej. Wooka nie da się na indukcji stosować gdyż grzane jest tylko dno a nie boki jak na gazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 14.06.2014 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Brak wody na kawę 3-4 razy przez dwa lata. U mnie chyba nie wyłączają prądu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DRDZ 16.06.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 może dlatego, że po prostu jest lepsza? Zwróć uwagę, że mnósto wypowiedzi pochodzi od osób, które przesiadły się z gazu na indukcję. czyli mają porównanie. Pewnie się zgodzę że summa summarum indukcja jest lepsza od gazu. Jednak są jeszcze inne możliwości wyboru. Ja mam od 10 lat płytę ceramiczną (na 230V- nie mam 400V) i jakoś daje radę. Dla argumentu, że przy gazie jest lepki osad na meblach, a przy płycie nie ma, mam własne spostrzeżenie, że całkiem nie udało się go wyeliminować. Pewnie część osadu to lotny olej podgrzewany na płycie. Zastanawiam się nad przejściem na gaz w postaci płyty Solgazu. Boję się jednak sytuacji, w której dostępny jest jeden jedyny producent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.06.2014 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 płyta ceramiczna - droższa w eksploatacji - zerowa możliwośc sterowania ciepłem To żaden wybór dla osób bez rozruszników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DRDZ 17.06.2014 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 płyta ceramiczna - droższa w eksploatacji - zerowa możliwośc sterowania ciepłem To żaden wybór dla osób bez rozruszników. Ja jednak nie stwierdzałem, że to ma być jakiś wybór. Ja pisałem, że ją mam od dekady i że nadal mam zapaprane meble, choć mniej niz przy gazie. Może taka informacja komus być przydatna. Stwierdzenie, że ma "zerową" możliwość sterowania ciepłem jest demagogiczne. Jeśliby tak było, dawno bym ją wyrzucił. Działa po prostu jak kuchenka elektryczna, raz grzeje raz nie, a w sumie w jednostce czasu dostarcza ustawioną ilość energii. Pod tym względem nie różni się od kuchenek mikrofalowych, które każdy posiada w kuchni i nie wybrzydza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.06.2014 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 kuchenka mikrofalowa przestaje tworzyć cieplo gdy ją się wyłączy. Ceramiczna nadal grzeje, bo rozgrzane ma druty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DRDZ 18.06.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 kuchenka mikrofalowa przestaje tworzyć cieplo gdy ją się wyłączy. Ceramiczna nadal grzeje, bo rozgrzane ma druty. No to dobrze, no nie? Ja lubię zostawić potrawę na ciepłym, darmowym ciepełku, aby nie wystygła. To coś podobnego do tradycyjnej kuchni kaflowej. Odstawiasz nieco dalej na płycie i stale masz ciepłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danm 18.06.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 DRDZ - czemu zakładasz, że każdy posiada mikrofalę w domu? Ja nie mam , wolę bardziej naturalne sposoby na podgrzewanie potraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 (edytowane) No to dobrze, no nie? Ja lubię zostawić potrawę na ciepłym, darmowym ciepełku, aby nie wystygła. To coś podobnego do tradycyjnej kuchni kaflowej. Odstawiasz nieco dalej na płycie i stale masz ciepłe. Fatalne. Bo wówczas musisz zdjemowac patelnię. Zwłaszcza jak coś zaczynasz smażyć w wysokiej temperaturze i nagle chcesz zmniejszyć do małej. Musisz zdjąc patelnię i poczekać aż płyta przestygnie. Albo jak gotujesz wodę - bo czajnik będzie ci nadal gwizdać. Albo jak gotujesz makaron i zaczyna kipieć - nie jesteś w stanie szybko zmniejszyć ilości ciepła pod garnikiem. A jak zdjemiesz garnek to ciepło, za którego wytworzenie zapłaciłeś, ucieka do atmosfery. Na indukcji jak chcę podtrzymać ciepło to mam opcje w ustawieniach - podtrzymanie temperatury. Zmniejszenie mocy daje natychmiastową reakcję. Z resztą temat brzmi - indukcja czy gaz. Ceramiczna to taki przezyek, że chyba już nikt tego nie rozważa w nowych kuchniach, poza tymi, co mają rozrusznik a nie mają gazu. Albo nie umiejącymi liczyć i nie mającymi gazu Edytowane 18 Czerwca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 DRDZ - czemu zakładasz, że każdy posiada mikrofalę w domu? Ja nie mam , wolę bardziej naturalne sposoby na podgrzewanie potraw. ?? Chyba nie rozumiesz o czym tu dyskutujemy... DRDZ niczego nie zakładał tylko porównywał rozwiązania technologiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 21.06.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Czy ktoś ma dane (z grubsza) ile wynosi roczny koszt gotowania na kuchence gazowej vs indukcyjnej?Przy założeniu średniej częstotliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.06.2014 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Nie istnieje pojęcie średniej częstotliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.06.2014 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Tu jest porownanie:http://www.audytorzy.com/img/file/Badania%20AGD/Porownanie%20plyt%20grzewczych.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 21.06.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 fotohobby - dzięki za konkretny link.Ciekawe, wychodzi że w kosztach użytkowania indukcja jest praktycznie na poziomie gazu. Ktoś zna +/- koszty przyłączenia kuchenki gazowej? Ja ze swojej obserwacji powiedział bym plus (+) dla płyty gazowej - zachlapanej kuchenki gazowej nie trzeba od razu czyścić jak się coś wychlapie i można dalej gotować. Przy indukcji powierzchnia "palnika" musi być zawsze czysta, żeby nic się nie przypalało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.