Aydin 24.07.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 fotohobby - dzięki za konkretny link. Ciekawe, wychodzi że w kosztach użytkowania indukcja jest praktycznie na poziomie gazu. Ktoś zna +/- koszty przyłączenia kuchenki gazowej? Ja ze swojej obserwacji powiedział bym plus (+) dla płyty gazowej - zachlapanej kuchenki gazowej nie trzeba od razu czyścić jak się coś wychlapie i można dalej gotować. Przy indukcji powierzchnia "palnika" musi być zawsze czysta, żeby nic się nie przypalało. Absolutnie nie! Jeśli już gotujesz tak nieumiejętnie, że zalejesz kuchenkę, to przy indukcji nic ci się nie przypali. Mylisz chyba indukcję z ceramiczną, która rozgrzewa się i w ten sposób przekazuje ciepło do garnka. W przypadku indukcji podgrzewana jest bezpośrednio potrawa, dopiero od dna garnka ciepło przechodzi na indukcję. I nie jest to jakaś straszna temperatura, z pewnością o rząd wielkości niższa niż gaz czy ceramika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aydin 24.07.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 obecnie od roku mam indukcję. poprzednio korzystałem zarówno z gazu z butli jak i ziemnego. i napisze jak poprzedniczka - nigdy więcej gazu (oczywiście mam na myśli gotowanie). wygoda gotowania, wygoda czyszczenia, brak tłustych osadów (może to i zasługa wentylacji mechanicznej). jedyny minus to to że nie wszystkie gary pasowały, ale powolutku można sobie wymienić asortyment. Chciałbym zauważyć, że kategorycznie zabronione jest używanie jednocześnie (w sensie w jednym lokalu) gazu ziemnego i p-b z butli! Warunki ppoż. mówią o tym wyraźnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 24.07.2014 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Mylisz chyba indukcję z ceramiczną, która rozgrzewa się i w ten sposób przekazuje ciepło do garnka. Tak jak już wcześniej zauważyliśmy - tutaj dla większości indukcja i płyta ceramiczna to to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertico 25.07.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 polecam indukcyjną bardziej funkcjonalna w dzisiejszych czasach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.07.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 . W przypadku indukcji podgrzewana jest bezpośrednio potrawa, dopiero od dna garnka ciepło przechodzi na indukcję. . Elementem grzejnym potrawę jest dno gara, a w zasadzie znajdujący się wewnątrz jakiś ferromagnetyk o większym oporze tak by prądy wirowe wytwarzały dużo ciepła w tym elemencie. Przy okazji część ciepła trafia na szkło pod płytą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 28.07.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Masz rację firewall , kolega Aydin prezentuje tzw. myślenie magiczne ale to dobre przy czytaniu np. Marqueza a nie przy budowaniu czy użytkowaniu domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 28.07.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Masz rację firewall , kolega Aydin prezentuje tzw. myślenie magiczne ale to dobre przy czytaniu np. Marqueza a nie przy budowaniu czy użytkowaniu domu . Etam, po prostu niektórym myli się indukcja z mikrofalówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 29.07.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Takie tam różnice jak między węglem kamiennym a kamieniem węgielnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinia15 29.07.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Miałam gazową, w tamtym roku wymieniłam na indukcyjną, trzeba się przyzwyczaić ale mam wrażenie że jest o wiele lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 29.07.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Witamy w Klubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włóczykij91 29.07.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 o rany! przez 2 lata mieszkałem z żoną w mieszkaniu który był wyposażony tylko w płytę indukcyjną. jestem stanowczo na nie!!!! nie chodzi mi tutaj już o brak piecyka i problem z pieczeniem, opiekaniem, no wiecie, tylko po prostu płyta indukcyjna jest dla mnie niewygodną formą użytkową. Bardzo szybko się nagrzewa, sprawa że każdy molet, każda jajecznica na nowiutkiej patelni się przypali, a dodam, że patelnie były nowe, ceramiczne, do smażenia bez tłuczu nie-przywierające. Kuchenka gazowa po 100 kroć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.07.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 jajecznicę bez tłuszczu robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.07.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 A pro po jajecznicy. Ja jadam najluźniejszą na świecie, syn średnio ściętą, a żona mocno. Wszystkie trzy wychodzą mi znakomicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 29.07.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 To chyba plus że szybko się nagrzewa. Jeszcze nigdy nie przypaliłem jajecznicy a gotowałem po kilka lat na gazie, kuchence elektrycznej, ceramicznej a od ponad 2 lat na indukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 29.07.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 o rany! przez 2 lata mieszkałem z żoną w mieszkaniu który był wyposażony tylko w płytę indukcyjną. jestem stanowczo na nie!!!! nie chodzi mi tutaj już o brak piecyka i problem z pieczeniem, opiekaniem, no wiecie, tylko po prostu płyta indukcyjna jest dla mnie niewygodną formą użytkową. Bardzo szybko się nagrzewa, sprawa że każdy molet, każda jajecznica na nowiutkiej patelni się przypali, a dodam, że patelnie były nowe, ceramiczne, do smażenia bez tłuczu nie-przywierające. Kuchenka gazowa po 100 kroć! Nie wiem co kolega użytkował i jak ale na pewno nie była to sprawna płyta indukcyjna , od roku nie udało mi się ani mojej rodzinie przypalić jajecznicy . Ps może nie jestem tak zdolny jak kolega włoczykij:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.07.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Coś gdzieś w innym wątku czytałem na temat indukcji i patelni ceramicznych. Tam faktycznie trochę na to narzekali.O jest:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?193684-Jaka-patelnia-ceramiczna-na-indukcj%C4%99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matejko 31.07.2014 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Ja miałem i indukcję i gazową. Jak zastanawiałem się na co się zdecydować w nowym domu i padło na zwykłą gazówkę. Z indukcjami mam ten problem że nigdy nie mogę trafić z mocą, no i wkurzało mnie to że ciągle "mimowolnie'' wycierałem płytę bo widać na niej było każdy pyłek i każdą kroplę wody;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.07.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Nieumiejętność obsługi indukcji może być związana z modelem czy firmą ( lub np. brakiem zapoznania się z instrukcją ), czy dom traktujesz jako miejsce do mieszkania czy jak muzeum ( latasz cały dzień i kurz z kątów wycierasz ?? a zaschnięte krople deszczu na oknach też wycierasz? - biedny jesteś. Mamy akurat dobrą pogodę aby porównać komfort użytkowania gazu i indukcji - przy 32-34C na zewnątrz ma znaczenie na czym przygotowujesz posiłek -jak miałeś obie to wiesz o czym piszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kincia 07.08.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Kazda ma plusy i minusy. Jednak jestem za gazową, Szczególnie że u nas ostatnio lubią bawić się prądem i co jakis czas go nie ma (tak płace rachunki ) Ale miałam przyjemnośc gotować na indukcyjnej, wiec kwestia przestawienia się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aydin 07.08.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Elementem grzejnym potrawę jest dno gara, a w zasadzie znajdujący się wewnątrz jakiś ferromagnetyk o większym oporze tak by prądy wirowe wytwarzały dużo ciepła w tym elemencie. Przy okazji część ciepła trafia na szkło pod płytą. To był skrót myślowy, być może faktycznie niefortunnie napisałem, ale nie chciałem wgłębiać się w różne ferromagnetyki i prądy wirowe przy odpisywaniu laikom (sam też do nich należę) na proste pytanie: co lepsze? Używając skrótu myślowego chciałem przedstawić różnicę między nimi, a mianowicie fakt, że gazowa nagrzewa oprócz garnka również elementy kuchenki do wysokich temperatur, a spora część energii ucieka wokół garnka ogrzewając... powietrze. Tymczasem indukcja podgrzewa konkretne miejsce, bez większych strat energii. Sama płyta nie nagrzewa się nawet w połowie tak bardzo, jak w gazowej. Masz rację firewall , kolega Aydin prezentuje tzw. myślenie magiczne ale to dobre przy czytaniu np. Marqueza a nie przy budowaniu czy użytkowaniu domu . Nawet jeśli myśląc skrótowo nie wypełniłem twoich wysokich norm merytorycznej wypowiedzi, to wniosek i tak jest jeden i przekazałem go bardzo jasno - TYLKO INDUKCJA. I piszę to jako użytkownik, nie teoretyk z dziedziny fizyki. Proszę też o doprecyzowanie komentarzy, jeśli zachodzi taka potrzeba, a nie spamowanie żarcikami, które nic nie wnoszą do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.