Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

am

Recommended Posts

Przeczytałem pierwszych 5 stron i nic konkretnego Państwo nie piszą, wiemy że płyta indukcyjna estetyczniejsza, że nie ma oparów itp, ale nikt z Was nie podaje kosztów a prawie każdy pisze że przesiadł się z gazowej i by do niej nie powrócił. Nie wieżę że na początku nikt z Was się nie interesował rachunkami za gaz i prąd, choćby z ciekawości czy może jest odwrotnie i nie chcecie się przyznać do porażki.

Rachunki za prąd w mieszkaniu - ok. 200 zł (2 m-ce)

Rachunki za prąd w nowym domu, gdzie jest indukcja, rekuperator, pompy obiegowe - ok. 200 zł (2 m-ce)

Nie mam pojęcia co nam zjadało prąd w starym domu? Może stara lodówka?

Nawet, jakbym płacila 250 zł nigdy nie wróciłabym do gazu.

Edytowane przez Elfir

• Odpowiedzi 631
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zgadzam się że kilka złotych nie ma wpływu na zawracanie sobie głowy, nie jestem jakimś "dziadem" żeby się za przeproszeniem p... za kilka złotych miesięcznie. Ale dobrą płytę gazową kupię za 1000zł, indukcyjną za 2000zł. Czy indukcja wytrzyma kilka lat, zakładając że będziemy ją używać 5 razy w tygodniu na przygotowanie śniadania lub kolacji i zawsze obiadu, gazowa raczej tak, niskie prawdopodobieństwo że padnie, z indukcją już gorzej.

Całkiem zacna indukcja za 1250 zł:

http://www.ceneo.pl/2141246

Dobre opinie użytkowników, które i ja potwierdzam.

Ila kosztujr poprowadzenie instalacji gazowej do kuchni nowowybudowanego domu ?

Nie wieżę że na początku nikt z Was się nie interesował rachunkami za gaz i prąd, choćby z ciekawości czy może jest odwrotnie i nie chcecie się przyznać do porażki.

Ja się nie interesowałam rachunkami.

W ogóle jakoś tek nie przeliczam wszystkiego na "kiedy to się zwróci". Jak mam na to chęć i stać mnie to kupuję żeby mieć. Jak mnie nie stać to ciułam aż uciułam i mam.

O jakiej porażce piszesz?

Ja się nie interesowałam rachunkami.

W ogóle jakoś tek nie przeliczam wszystkiego na "kiedy to się zwróci". Jak mam na to chęć i stać mnie to kupuję żeby mieć. Jak mnie nie stać to ciułam aż uciułam i mam.

O jakiej porażce piszesz?

Do takiej porażki że 7 na 10 zazdrości drugiemu i nie dopuści (jak ma możliwość) żeby miał lepiej. I jak ktoś ma indukcję i ma z nią problemy lub rzeczywiście jest kosztowna w użytkowaniu to się tym nie podzieli, bo jak to by było, jak ty miał byś lepiej :)

Do takiej porażki że 7 na 10 zazdrości drugiemu i nie dopuści (jak ma możliwość) żeby miał lepiej. I jak ktoś ma indukcję i ma z nią problemy lub rzeczywiście jest kosztowna w użytkowaniu to się tym nie podzieli, bo jak to by było, jak ty miał byś lepiej :)

Żartujesz??? :jawdrop:

A może mania prześladowcza??

Ludzie mają czas na takie.... jakoś nie mogę w to uwierzyć, bo co mnie obchodzi jaką sobie kupisz kuchenkę, samochód czy meble ;)

Mnie się podoba indukcja, Tobie nie musi i tyle, bez podtekstów.

Żartujesz??? :jawdrop:

A może mania prześladowcza??

Ludzie mają czas na takie.... jakoś nie mogę w to uwierzyć, bo co mnie obchodzi jaką sobie kupisz kuchenkę, samochód czy meble ;)

Mnie się podoba indukcja, Tobie nie musi i tyle, bez podtekstów.

To chyba żyjesz w świecie "Fantasy".

Mnie też nie obchodzi jaką masz kuchenkę lub czym jeździsz, ale są tacy którzy "maja czas na takie" jak to ująłeś. Bo np. ja jak coś kupię to nie chodzę po forach i niestety nie dzielę się opinią bo mi się nie chce. Ile ludzi to robi nie wiem ale na pewno znikoma ilość ludzi (ja i moi znajomi również tak nie robią) dzieli się opinią zakupionego produktu bo chce komuś doradzić czy ku przestrodze.

Przy takim podejściu dziwię się że zadajesz jakiekolwiek pytania tu na forum. Przecież robią Cię w balona i nie chcą abyś miał lepiej. Coś mi się wydaję że jesteś takim niewiernym Tomaszem jak nie dotkniesz to nie uwierzysz. :)

Przy takim podejściu dziwię się że zadajesz jakiekolwiek pytania tu na forum. Przecież robią Cię w balona i nie chcą abyś miał lepiej. Coś mi się wydaję że jesteś takim niewiernym Tomaszem jak nie dotkniesz to nie uwierzysz. :)

a jak do tego dodamy

Bo np. ja jak coś kupię to nie chodzę po forach i niestety nie dzielę się opinią bo mi się nie chce. Ile ludzi to robi nie wiem ale na pewno znikoma ilość ludzi (ja i moi znajomi również tak nie robią) dzieli się opinią zakupionego produktu bo chce komuś doradzić czy ku przestrodze.

to ja już nic nie rozumiem.

a jak do tego dodamy

to ja już nic nie rozumiem.

Chcesz po szwedzku, akurat siedzi obok mnie kolega zna biegle ten język to może zrozumiesz.

Wyraźnie napisałem że ja się nie dzielę opiniami i w moim przekonani wiele osób tego nie robi, chyba że coś kupiło i ma z tym jakiś problem.

Po co autor zakładał ten temat, po to żeby się dowiedzieć czy ci się podoba płyta indukcyjna czy gazowa, proste że nie, tu chodzi o użytkowanie i koszty. Autor pyta wyraźnie w pierwszym zdaniu o koszty!

Edytowane przez Kizior Syberyjski

Było już to w linku wklejonym przez kolegę fotohobby.

Pozwolę sobie ponownie zalinkować. Obliczenia zrobione dla gotowania 1 litra wody. http://www.audytorzy.com/img/file/Badania%20AGD/Porownanie%20plyt%20grzewczych.pdf

Jest wyliczone jak byk, że indukcyjnie wychodzi tylko nieznacznie drożej od gazowej dla mniejszych pól grzewczych/palników i nawet taniej dla dużego palnika (tu zapewne efekt grzania kuchni gazem się mocniej zaznaczył). Płyta ceramiczna już trochę drożej w uzytkowaniu.

Szkoda, że ten test nie objął też płyty gazowej, o której pisałam na początku wątku - takiej, która na oko wygląda jak elektryczna, bo producent obiecuje wyższą od tradycyjnej gazówki sprawność.

ja nie pisze na forum, ja nie dzielę się opiniami, ja nie czytam forum, bo przecież nikt z moich znajomych tak nie robi. Ale zaloguję się i zapytam o indukcję - a może ktoś potwierdzi i też jej nie lubi :wtf:

gdyby nie właśnie takie osoby co poświęcają chwilę czasu żeby cos naskrobać, opowiedzieć, podzielić się opinią to forum muartora by nie istaniało (zresztą jak większość innych). ale ty siedzisz z kolegą ze szwecji (łał) i próbujesz znaleźć na siłę potwierdzenie dla negatywnej opini.

ja napisze tylko jedno - nie karmić trola

ja nie pisze na forum, ja nie dzielę się opiniami, ja nie czytam forum, bo przecież nikt z moich znajomych tak nie robi. Ale zaloguję się i zapytam o indukcję - a może ktoś potwierdzi i też jej nie lubi :wtf:

gdyby nie właśnie takie osoby co poświęcają chwilę czasu żeby cos naskrobać, opowiedzieć, podzielić się opinią to forum muartora by nie istaniało (zresztą jak większość innych). ale ty siedzisz z kolegą ze szwecji (łał) i próbujesz znaleźć na siłę potwierdzenie dla negatywnej opini.

ja napisze tylko jedno - nie karmić trola

[TAKICH TEKSTÓW TU NIE TOLERUJEMY-moderacja]

Tu autor zadał konkretne pytania i można na nie odpowiedzieć w kilku postach a nie pisać 10 str. i zero konkretów. Dla kogoś jeden post na 5 stron na temat to jest wg niego ok, bo widzę że tak sądzisz.

P.S.

Trole to masz może w domu.

Edytowane przez Elfir