Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

am

Recommended Posts

• Odpowiedzi 631
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wybacz Elfir ale trudno czasem inaczej reagować na takie zasłyszane teksty. I dotyczy to nie tylko tego wątku ale wielu innych również. A to przy podłogówce nogi puchną czy kurz się bardziej osadza i koniecznie tylko płytki bo jak panele albo deski czy dywan to się nie da, a to jak dom z płytą fu na styro to może popłynąć i wiele, wiele innych. :)

• 2 weeks później...

Witam, mam kilka pytań odnośnie indukcji:

1. Jaką zamawialiście moc przyłączeniową w warunkach przyłączenia w zakładzie energetycznym? U nas będą standardowe sprzęty tj. pralka, lodówka, zmywarka, tv, laptop i właśnie indukcja. Czy zabezpieczenie przedlicznikowe 20 A czy 25A?

2. Jak to jest ze smażeniem naleśników na indukcji? Czy rzeczywiście trudno się smaży, trzeba się nauczyć i nie są chrupiące? A jak ze smażeniem kotletów schabowych? Koleżanka wybrała właśnie gaz zamiast indukcji, bo jak twierdzi na gazie lepiej się smaży kotlety, a na indukcji są niedosmażone????

3. Czy jak pasteryzuję weki w wielkim garnku to średnica dna musi dokładnie odpowiadać średnicy palnika indukcji czy garnek może trochę wystawać poza to pole?

Może pytania dziwne/banalne, ale proszę o rozwianie moich wątpliwości.

na 1 nie pamiętam, jak nikt nie dopisze to na jutro sprawdzę.

2. wczoraj akurat jadłem pyszniutkie schabowe na obiad, a w piątek naleśniki - (kolejne jakieś zabobony) :stirthepot:

3. może wystawać poza pole, nie ma problemu. są też (i ja mam takie), że dwa pola są połączone i można gotować smażyć, np w brytwannie, itp.

Potwierdzam to co napisał emmer:

- nie pamiętam jakie zabezpieczenie w liczniku ale niektóre indukcje można podłączyć pod standardowe 230V.

- naleśniki, placki, schabowe i wszelkie inne potrawy wychodzą tak samo, nic nie jest niedosmażone no chyba że wyłączysz kuchenkę po minucie:)

- średnica dużego garnka może być większa, nie ma problemu, po prostu tak jak na innych kuchenkach trochę dłużej się gotuje.

Zdecydowanie polecam indukcję.

Witam, mam kilka pytań odnośnie indukcji:

1. Jaką zamawialiście moc przyłączeniową w warunkach przyłączenia w zakładzie energetycznym? U nas będą standardowe sprzęty tj. pralka, lodówka, zmywarka, tv, laptop i właśnie indukcja. Czy zabezpieczenie przedlicznikowe 20 A czy 25A?

2. Jak to jest ze smażeniem naleśników na indukcji? Czy rzeczywiście trudno się smaży, trzeba się nauczyć i nie są chrupiące? A jak ze smażeniem kotletów schabowych? Koleżanka wybrała właśnie gaz zamiast indukcji, bo jak twierdzi na gazie lepiej się smaży kotlety, a na indukcji są niedosmażone????

3. Czy jak pasteryzuję weki w wielkim garnku to średnica dna musi dokładnie odpowiadać średnicy palnika indukcji czy garnek może trochę wystawać poza to pole?

Może pytania dziwne/banalne, ale proszę o rozwianie moich wątpliwości.

ad 1. zabezpieczenie przedlicznikowe zależy od mocy zamówionej. Pod indukcję nic nie zmieniaj! Wystarczy zamówienie mocy ok 10-11KW i zabezpieczenie 20A.

Ja mam jeszcze pompę ciepła 9kW i obecnie 20A, ale chyba będzie 25A. Ale pod PC zmienię nie pod indukcje! Do indukcji bym nic nie zmieniał - raz że bez sensu, dwa, moc zamówiona znajduje odzwierciedlenie na rachunku.

ad.2. naleśniki i schabowe bez różnicy. Żona uznawała indukcję za kulinarne zło. Tak jak babcia gaz zamiast kuchni węglowej. Może z tej kuchni węglowej przejście na gaz coś ze sobą niosło w smaku, ale z gazu na indukcję nie odczuliśmy różnicy a żona zadowolona bo szybko się nagrzewa i dużo czyściej Minus: patelnia z Ikea do naleśników i mała do jajek sadzonych niby do indukcji nam nie działa :( zwrócona. Inne działają.

ad.3. Nie wiem co z wekami bo nie pasteryzuję, ale garnek jak wystawał poza pole to u nas się grzał w obrębie pola i dało się ugrzać - testował żona 1 pole dla zabawy. Ale jak w innej kuchence nie wiem, czy to zasada wszędzie.

Dziękuję za odpowiedzi :) W takim razie bierzemy indukcję :)

lukasza - ja właśnie myślałam, żeby zamówić 14 kW co daje 25 A. Moim znajomi, którzy nie mają indukcji mają właśnie 10-11 kW dlatego pomyślałam, że mając indukcję trzeba tej mocy przyłączeniowej trochę więcej...?

W jaki sposób moc zamówiona znajduje odzwierciedlenie w rachunku?

Rozumiem, że przy umowie przyłączeniowej płaci się za każdy zamówiony kW. Ale potem na wysokość faktury to wpływa zużycie i dodatkowe opłaty, ale z tego co doczytałam to one nie zależą od zamówionej mocy przyłączeniowej tylko od tego czy jest 1 faza czy 3 fazy.

Zachwalacie tu indukcje, OK ja też bo ma bardzo dużo zalet, mam i dobrze służy, ale jak z gotowaniem np mleka? nie przypala garczków?

Gaz ma ten plus ze grzeje dno i opływa scianki boczne garczka, czyli grzeje większą powierzchnię, jeśli nie przedobrzy się z mocą nie przypala mleka.

Indukcja grzeje tylko dno, trudno zagotować mleko bez przypalenia ,no chyba ze na bardzo małej mocy ale to długo trwa.

No i sprawa smażenia kotletów- bardziej usmażone są te w środkowej części patelni, trzeba te z brzegu przemieszczać na środek jeśli chce się mieć równo wysmażone.

Może to małe mankamenty indukcji, ale na gazie jakoś było lepiej.

Zachwalacie tu indukcje, OK ja też bo ma bardzo dużo zalet, mam i dobrze służy, ale jak z gotowaniem np mleka? nie przypala garczków?

Gaz ma ten plus ze grzeje dno i opływa scianki boczne garczka, czyli grzeje większą powierzchnię, jeśli nie przedobrzy się z mocą nie przypala mleka.

Indukcja grzeje tylko dno, trudno zagotować mleko bez przypalenia ,no chyba ze na bardzo małej mocy ale to długo trwa.

No i sprawa smażenia kotletów- bardziej usmażone są te w środkowej części patelni, trzeba te z brzegu przemieszczać na środek jeśli chce się mieć równo wysmażone.

Może to małe mankamenty indukcji, ale na gazie jakoś było lepiej.

pora kupić porządne garnki :)

wiem ze jest podobny temat ale w porownaniu do plyty gazowej. teraz uzywamy zwyklej elektrycznej 3 fazowej, za pare miesiecy bedziemy urzadzac kuchnie w nowym domu. i zastanawiamy sie wlasnie nad indukcja, glownie przemawia do mnie bezpieczenstwo ze wzgledu na male dzieciaki. nie mam nikogo znajomego kto uzywa indukcji, albo maja gazowke albo tez elektryczna.

jakie sa roznice w gotowaniu? oprocz garnkow, w zasadzie wszystkie co mamy nadaja sie do indukcji.

jakie sa wady a jakie zalety indukcji w porownaniu do zwyklej elektrycznej

Mnie mleka nie przypala, ale też nie gotuję na maksymalnej mocy.

Patelnia - jak będzie to dobra patelnia z grubym dnem do indukcji to będzie smażyła równo. Tylko cienkie teflony mogą smażyć nierównomiernie.

Dokładnie - ja mam kuchnię indukcyjną i jestem zadowolony. Szybciutko się grzeje, nic się nie przypala, a i na rachunku za prąd zauwazyłem oszczędność.

Użytkuję indukcję od jakichś 5-ciu lat. Minusów w porównaniu do elektrycznej nie widzę (oczywiście kwestia garnków). Plusy :

- ciepło powstaje w garnku a nie w płycie - jest to napewno bardziej efektywne (nie trzeba rozgrzewać szkła), po drugie sama płyta nigdy nie jest gorąca (jest jedynie ciepła)

- Indukcja jest chyba mniej bezwładna - moim zdaniem szybciej reaguje na zmianę mocy niż elektryczna.