PusiaKssawery 13.10.2014 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Ja pierdykam coraz lepiej tu się dzieje:bash: O matko, padłam Stanowczo nie powinnam pić kawy czytając forum bo oplułam monitor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 13.10.2014 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 No i proszę jedno pytanie i dwa zbędne posty, ale my jesteśmy super a nowi na forum, co oni od nas chcą. Płyty nie są głośne tylko wydają słyszalny dźwięk przez chwile na najwyższej mocy przy starcie, cewka dostaje duży strzał prądu i tak się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2014 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Szukam płyty indukcyjnej. jakiej marki wybrać? Często czytam w opiniach że płyty indukcyjne są głośne. Jest watek w dziale AGD o plytach indykcyjnych i polecanych modelach. nie robcie tu off topu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.10.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Wybacz Elfir ale trudno czasem inaczej reagować na takie zasłyszane teksty. I dotyczy to nie tylko tego wątku ale wielu innych również. A to przy podłogówce nogi puchną czy kurz się bardziej osadza i koniecznie tylko płytki bo jak panele albo deski czy dywan to się nie da, a to jak dom z płytą fu na styro to może popłynąć i wiele, wiele innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 plus - pisalam o polecaniu sprzetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 27.10.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Witam, mam kilka pytań odnośnie indukcji:1. Jaką zamawialiście moc przyłączeniową w warunkach przyłączenia w zakładzie energetycznym? U nas będą standardowe sprzęty tj. pralka, lodówka, zmywarka, tv, laptop i właśnie indukcja. Czy zabezpieczenie przedlicznikowe 20 A czy 25A?2. Jak to jest ze smażeniem naleśników na indukcji? Czy rzeczywiście trudno się smaży, trzeba się nauczyć i nie są chrupiące? A jak ze smażeniem kotletów schabowych? Koleżanka wybrała właśnie gaz zamiast indukcji, bo jak twierdzi na gazie lepiej się smaży kotlety, a na indukcji są niedosmażone????3. Czy jak pasteryzuję weki w wielkim garnku to średnica dna musi dokładnie odpowiadać średnicy palnika indukcji czy garnek może trochę wystawać poza to pole? Może pytania dziwne/banalne, ale proszę o rozwianie moich wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emmer 27.10.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 na 1 nie pamiętam, jak nikt nie dopisze to na jutro sprawdzę. 2. wczoraj akurat jadłem pyszniutkie schabowe na obiad, a w piątek naleśniki - (kolejne jakieś zabobony) 3. może wystawać poza pole, nie ma problemu. są też (i ja mam takie), że dwa pola są połączone i można gotować smażyć, np w brytwannie, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 27.10.2014 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Potwierdzam to co napisał emmer:- nie pamiętam jakie zabezpieczenie w liczniku ale niektóre indukcje można podłączyć pod standardowe 230V. - naleśniki, placki, schabowe i wszelkie inne potrawy wychodzą tak samo, nic nie jest niedosmażone no chyba że wyłączysz kuchenkę po minucie:)- średnica dużego garnka może być większa, nie ma problemu, po prostu tak jak na innych kuchenkach trochę dłużej się gotuje. Zdecydowanie polecam indukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 28.10.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Witam, mam kilka pytań odnośnie indukcji: 1. Jaką zamawialiście moc przyłączeniową w warunkach przyłączenia w zakładzie energetycznym? U nas będą standardowe sprzęty tj. pralka, lodówka, zmywarka, tv, laptop i właśnie indukcja. Czy zabezpieczenie przedlicznikowe 20 A czy 25A? 2. Jak to jest ze smażeniem naleśników na indukcji? Czy rzeczywiście trudno się smaży, trzeba się nauczyć i nie są chrupiące? A jak ze smażeniem kotletów schabowych? Koleżanka wybrała właśnie gaz zamiast indukcji, bo jak twierdzi na gazie lepiej się smaży kotlety, a na indukcji są niedosmażone???? 3. Czy jak pasteryzuję weki w wielkim garnku to średnica dna musi dokładnie odpowiadać średnicy palnika indukcji czy garnek może trochę wystawać poza to pole? Może pytania dziwne/banalne, ale proszę o rozwianie moich wątpliwości. ad 1. zabezpieczenie przedlicznikowe zależy od mocy zamówionej. Pod indukcję nic nie zmieniaj! Wystarczy zamówienie mocy ok 10-11KW i zabezpieczenie 20A. Ja mam jeszcze pompę ciepła 9kW i obecnie 20A, ale chyba będzie 25A. Ale pod PC zmienię nie pod indukcje! Do indukcji bym nic nie zmieniał - raz że bez sensu, dwa, moc zamówiona znajduje odzwierciedlenie na rachunku. ad.2. naleśniki i schabowe bez różnicy. Żona uznawała indukcję za kulinarne zło. Tak jak babcia gaz zamiast kuchni węglowej. Może z tej kuchni węglowej przejście na gaz coś ze sobą niosło w smaku, ale z gazu na indukcję nie odczuliśmy różnicy a żona zadowolona bo szybko się nagrzewa i dużo czyściej Minus: patelnia z Ikea do naleśników i mała do jajek sadzonych niby do indukcji nam nie działa zwrócona. Inne działają. ad.3. Nie wiem co z wekami bo nie pasteryzuję, ale garnek jak wystawał poza pole to u nas się grzał w obrębie pola i dało się ugrzać - testował żona 1 pole dla zabawy. Ale jak w innej kuchence nie wiem, czy to zasada wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 29.10.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Dziękuję za odpowiedzi W takim razie bierzemy indukcję lukasza - ja właśnie myślałam, żeby zamówić 14 kW co daje 25 A. Moim znajomi, którzy nie mają indukcji mają właśnie 10-11 kW dlatego pomyślałam, że mając indukcję trzeba tej mocy przyłączeniowej trochę więcej...? W jaki sposób moc zamówiona znajduje odzwierciedlenie w rachunku? Rozumiem, że przy umowie przyłączeniowej płaci się za każdy zamówiony kW. Ale potem na wysokość faktury to wpływa zużycie i dodatkowe opłaty, ale z tego co doczytałam to one nie zależą od zamówionej mocy przyłączeniowej tylko od tego czy jest 1 faza czy 3 fazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 29.10.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Zachwalacie tu indukcje, OK ja też bo ma bardzo dużo zalet, mam i dobrze służy, ale jak z gotowaniem np mleka? nie przypala garczków?Gaz ma ten plus ze grzeje dno i opływa scianki boczne garczka, czyli grzeje większą powierzchnię, jeśli nie przedobrzy się z mocą nie przypala mleka.Indukcja grzeje tylko dno, trudno zagotować mleko bez przypalenia ,no chyba ze na bardzo małej mocy ale to długo trwa.No i sprawa smażenia kotletów- bardziej usmażone są te w środkowej części patelni, trzeba te z brzegu przemieszczać na środek jeśli chce się mieć równo wysmażone.Może to małe mankamenty indukcji, ale na gazie jakoś było lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.10.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Mleka nie przypala (choć ja osobiście najczęściej podgrzewam je w kubku w mikrofali), a kotlety wszędzie równo się smażą. To raczej na gazie smażyły się szybciej tam gdzie grzał płomień, a tam gdzie nie, to wolniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 29.10.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Kotletów nie przypala na środku - patelnia równo nagrzana, moim zdaniem równiej niż na gazie który grzał bardziej środek używając dużej patelni. Co do mleka to nie często gotuję ale moim zdaniem przypala tak samo często jak gaz czy płyta ceramiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 31.10.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Wobec tego albo "moj typ tak ma" ze kotlety w środku przypieka bardziej, albo musze sprobować innej patelni.Co do mleka to chyba pozostaje tylko panować nad mocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 31.10.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Zachwalacie tu indukcje, OK ja też bo ma bardzo dużo zalet, mam i dobrze służy, ale jak z gotowaniem np mleka? nie przypala garczków? Gaz ma ten plus ze grzeje dno i opływa scianki boczne garczka, czyli grzeje większą powierzchnię, jeśli nie przedobrzy się z mocą nie przypala mleka. Indukcja grzeje tylko dno, trudno zagotować mleko bez przypalenia ,no chyba ze na bardzo małej mocy ale to długo trwa. No i sprawa smażenia kotletów- bardziej usmażone są te w środkowej części patelni, trzeba te z brzegu przemieszczać na środek jeśli chce się mieć równo wysmażone. Może to małe mankamenty indukcji, ale na gazie jakoś było lepiej. pora kupić porządne garnki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.10.2014 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Mnie mleka nie przypala, ale też nie gotuję na maksymalnej mocy. Patelnia - jak będzie to dobra patelnia z grubym dnem do indukcji to będzie smażyła równo. Tylko cienkie teflony mogą smażyć nierównomiernie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 02.11.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 wiem ze jest podobny temat ale w porownaniu do plyty gazowej. teraz uzywamy zwyklej elektrycznej 3 fazowej, za pare miesiecy bedziemy urzadzac kuchnie w nowym domu. i zastanawiamy sie wlasnie nad indukcja, glownie przemawia do mnie bezpieczenstwo ze wzgledu na male dzieciaki. nie mam nikogo znajomego kto uzywa indukcji, albo maja gazowke albo tez elektryczna. jakie sa roznice w gotowaniu? oprocz garnkow, w zasadzie wszystkie co mamy nadaja sie do indukcji. jakie sa wady a jakie zalety indukcji w porownaniu do zwyklej elektrycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matejko 03.11.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Mnie mleka nie przypala, ale też nie gotuję na maksymalnej mocy. Patelnia - jak będzie to dobra patelnia z grubym dnem do indukcji to będzie smażyła równo. Tylko cienkie teflony mogą smażyć nierównomiernie. Dokładnie - ja mam kuchnię indukcyjną i jestem zadowolony. Szybciutko się grzeje, nic się nie przypala, a i na rachunku za prąd zauwazyłem oszczędność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 03.11.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Użytkuję indukcję od jakichś 5-ciu lat. Minusów w porównaniu do elektrycznej nie widzę (oczywiście kwestia garnków). Plusy : - ciepło powstaje w garnku a nie w płycie - jest to napewno bardziej efektywne (nie trzeba rozgrzewać szkła), po drugie sama płyta nigdy nie jest gorąca (jest jedynie ciepła)- Indukcja jest chyba mniej bezwładna - moim zdaniem szybciej reaguje na zmianę mocy niż elektryczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emmer 04.11.2014 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 a i na rachunku za prąd zauwazyłem oszczędność. tzn w porównaniu z czym? bo dziwnie to zabrzmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts