Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

am

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 631
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

  • 2 weeks później...

Też się muszę niedługo zdecydować czy gaz, czy indukcja w kuchni. Pewnie stanie na indukcji, choć nigdy nie miałam okazji na takowej gotować i mam pewne obawy.

Ale stanę też w obronie gazu, a co!:lol2: Kuchenkę gazową mieli moi rodzice, pierwsza była super wytrzymała i zachowała się dłuuuugo, obecna ma ok 10 lat. Rodzeństwa było nas kilkoro, mieszkanie w bloku, i nigdy nikt się nie oparzył, nic nie wybuchło, nic się nie ulatniało (a nieraz zostwaliśmy sami w domu;) ). Rodzice nigdy też nie mieli okapu, a mimo to jakiegoś syfu w kuchni nie było, szafka wisząca bezpośrednio nad kuchenką i te po jej bokach były trochę bardziej problematyczne przy sprzątaniu, ale myślę że dobry okap załatwiłby sprawę. Może to zależy od jakości gazu w różnych częściach Polski?:???:

Ze swoich doświadczeń dodam jeszcze, że nigdy nie zdarzyło mi się żeby zgasł mi palnik, a często gotuję przy uchylonym (otwartym) oknie i nieraz solidnie zawiało. Ogniem "zatrzęsło", zdmuchnęło na bok, ale jak tylko przestało wiać to ogień wracał do normy.

A jeśli idzie o uciekanie ciepła na boki, to myślę, że sporo ludzi ma tendencję do stawiania garnków na zbyt dużych dla nich palnikach. Nie mówię, że problemu nie ma, ale można go zminimalizować przez optymalny dobór wielkości dna naczynia do wielkości palnika.

Tak samo chyba z brudzeniem garnków. Moje są czyste, problem jest tylko po pewnym czasie z patelniami i czajnikiem.

No i ewentualna naprawa takiej płyty gazowej przypuszczam że jest łatwiejsza i tańsza, sama płyta przy zakupie też.

 

Ale żeby nie było- w swoim nowym domu na 80% będę mieć indukcję :-) (pozostałe 20% to rozważania nad zwykłą gazówką albo solgazem)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

nowo budowany i właśnie wykańczany domek jednorodzinny- bez przyłącza gazowego(i perspektyw na takowe) więc w gre wchodzi tylko butla,

myślę więc w co wyposażyć kuchnie mojej ''gospodyni'' żeby jej życia nie skomplikować jak będzie o swoje skarby:rolleyes: dbała ale i o portfelu myślę żebym w ciągu roku na miły weekend z nią pojechał a nie na niepotrzebne rachunki wydał..;)

czekam na opinie...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W grę wchodzi jeszcze prąd. Butla u nas w okolicy kosztuje średnio 50-60zł. W rodzinie 4 osobowej, przy gotowaniu obiadu raz na 2 dni i odgrzewaniu, gotowaniu wody na kawy i herbaty, nie starczała na miesiąc - raczej bliżej 25 dni. Jakbym miała mieć butlę, to chyba wolę prąd ;-) Ale na butli też da się żyć.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nowo budowany i właśnie wykańczany domek jednorodzinny- bez przyłącza gazowego(i perspektyw na takowe) więc w gre wchodzi tylko butla,

myślę więc w co wyposażyć kuchnie mojej ''gospodyni'' żeby jej życia nie skomplikować jak będzie o swoje skarby:rolleyes: dbała ale i o portfelu myślę żebym w ciągu roku na miły weekend z nią pojechał a nie na niepotrzebne rachunki wydał..;)

czekam na opinie...

 

kochasz swoją gospodynię. Kup jej indukcję, aby nie musiała wiecznie ścierać tłustego kurzu od gazu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gazowe piekarniki to już przeszłość. Nawet w piekarniach używają elektrycznych. Po prostu lepiej trzymają temperaturę. Gazowy ma problem z utrzymaniem temperatury i łatwiej o zakalec itd.

 

Co do prądożerności indukcji. To jest właśnie na odwrót. Ale najważniejszą zaletą jest przede wszystkim wygoda gotowania. W Electroluxie u siebie mam funkcję boostera i bridge. Łączenie pól to super funkcja która na gazie nie ma lub jest nieefektywna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej, ja gotuje od zawsze na gazie i nie zmieniłabym tego na pewno, kwestia przyzwyczajeń...może tak, ale skoro są dobre po co zmieniać. Dużo na pewno zależy od samego gazu, teraz ostatnio widziałam reklamę butli nano - ma ktoś może taka i chciałby podzielić się spostrzeżeniami?

Verdina odpowiedziałaś w stylu "całe życie jeździłam syrenką i nigdy się nie popsuła, zawsze dojechaliśmy tam gdzie chcieliśmy - skoro jest dobra to po co zmieniać"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 year później...
Powiedzcie mi proszę co lepiej wybrać. Czy płytę ceramiczną dwupolową do zabudowy, tu mam upatrzoną taką https://www.kernau.com/produkt/khc-3211-plyta-ceramiczna-dwupolowa.html czy może lepiej będzie postawić na płyte indukcyjną? Mam bardzo mało miejsca w kuchni i zmieści się niestety tylko dwupalnikowa, więc wybór mam ograniczony. Ceramiczne sa dużo tańsze, ale czy przez to też gorsze? Doradzcie coś.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...