Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 631
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakos dużo nie gotujemy w domu, ale zawsze ten obiad się robi. Właśnie wszędzie czytam o zaletach indukcyjnych, a o ceramicznych niewiele znalazłem. Kusi mnie cena, bo jeśli użytkowanie jest podobne, to dobrze jak zostanie te kilka stów w kieszeni.

Co do gotowania na ceramicznej - Jarek, aż tak trudno się przestawić na ceramiczną kuchenkę?

10 lat temu gotowalismy na płycie ceramicznej, później przeszliśmy na gaz. Teraz gotujemy na indukcji. Nie wyobrażam sobie powrotu do gazu, ale to i tak pikuś w porównaniu z ceramiką. To najgorszy sposób gotowania, nie znam gorszego.
Właśnie wszędzie czytam o zaletach indukcyjnych, a o ceramicznych niewiele znalazłem.

 

Bo ceramiczne zalet nie mają, prócz niskiej ceny.

Panowie

Mam pytanie.

 

Rożnie na ten temat wypowiadają się użytkownicy.

 

Czy koszty użytkowania płyty indukcyjnej (koszt prądu) będą wyższe od płyty gazowej podłączonej do butli gazowej?

Jeśli będą wyższe? To czy będzie to spora różnica czy bardzo niewielka?

 

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi.

Powiedzcie mi proszę co lepiej wybrać. Czy płytę ceramiczną dwupolową do zabudowy, tu mam upatrzoną taką https://www.kernau.com/produkt/khc-3211-plyta-ceramiczna-dwupolowa.html czy może lepiej będzie postawić na płyte indukcyjną? Mam bardzo mało miejsca w kuchni i zmieści się niestety tylko dwupalnikowa, więc wybór mam ograniczony. Ceramiczne sa dużo tańsze, ale czy przez to też gorsze? Doradzcie coś.

 

Nie mam pojęcia, sama chętnie poczytam, bo również stoję przed dylematem - ceramiczna czy indukcyjna

W poprzednim mieszkaniu miałam ceramiczną, na działce tez mam ceramiczną - użytkuje mi się je bardzo dobrze,

dużych wad nie widzę

 

Znajdź jedną zaletę ceramicznej, prócz ceny.

Jeśli nie planujesz dużo gotować, to faktycznie wady ceramicznej nie będą uciążliwe a zaoszczędzisz 200 zł.

 

Nie mam doświadczenia z płytą indukcyjną, możesz napisać jakie ma zalety w porównaniu z ceramiczną

 

Na ceramicznej trzeba się nauczyć gotować ...

 

Nie jest to raczej zbyt skomplikowane ;)

 

10 lat temu gotowalismy na płycie ceramicznej, później przeszliśmy na gaz. Teraz gotujemy na indukcji. Nie wyobrażam sobie powrotu do gazu, ale to i tak pikuś w porównaniu z ceramiką. To najgorszy sposób gotowania, nie znam gorszego.

 

Wyjaśnisz dlaczego?

 

Wyjaśnisz dlaczego?

 

Żartujesz?

Bardzo długi czas reakcji. Długo się nagrzewa i długo stygnie. Jak coś np. smażę, to chcę mieć jej moc pod kontrolą, a przy ceramicznej to nie możliwe.

W dodatku zużywa dużo energii.

Żartujesz?

 

Tak, taki żartowniś ze mnie

 

Bardzo długi czas reakcji. Długo się nagrzewa i długo stygnie. Jak coś np. smażę, to chcę mieć jej moc pod kontrolą, a przy ceramicznej to nie możliwe.

W dodatku zużywa dużo energii.

 

A indukcja nagrzewa się szybciej?

 

I od razu napiszę, że z tym pytaniem też nie żartuję, nie znam indukcji

Posłuchaj Liwko bo dobrze mówi. Co do nagrzewania to tak, reakcja jest natychmiastowa.

 

:yes:

 

Dzięki za info, rzeczywiście w moich płytach ceramicznych nagrzewanie trochę trwa ;)

ale i tak wolałam gotować na ceramicznej niż na gazowej

Nie mogę się doczekać remontu i zlikwidowania kuchenki gazowej,

mam nadzieję, że to się uda

N

 

 

Nie mam doświadczenia z płytą indukcyjną, możesz napisać jakie ma zalety w porównaniu z ceramiczną

 

Zalety indukcji:

- tańsza w użytkowaniu

- bezpieczniejsza w użytkowaniu, bo się nie nagrzewa (jest ciepła, ale nie gorąca)

- łatwiejsza do utrzymania w czystości - skoro się nie nagrzewa, to co wykipi się nie przypala

- a jak już wykipi, odsuwasz na chwilę garnek, wycierasz papierowym ręcznikiem i masz od razu czysto, nie musisz czekać na zakończenie gotowania (poza tym jest czujnik - jak wykipi za mocno to kuchenka wyłącza się samodzielnie)

- łatwiejsza w sterowaniu - jak wyłączysz przestaje działać, a nie jak ceramika, która jest gorąca, nadal grzeje i albo trzeba odpowiednio wcześniej wyłączać pole pod garnkiem, albo zdejmować garnek z pola, żeby się nie przypaliło.

- szybkość podgrzewania - funkcja booster podgrzewa wodę w 3-litrowym garnku do wrzątku w dwie-trzy minuty.

- mają możliwość sterowania czasowego (np. zakładasz, że mięso ma się dusić 40 minut i tyle nastawiasz na timerze)

- w swojej mam funkcję podtrzymania ciepła - mięso już zrobione, ale ziemniaki się jeszcze nie ugotowały. Nastawiam funkcję i potrawa jest utrzymywana w stałej temperaturze - nie gotuje się, ale nie stygnie.

 

Ceramiczna jest chyba najgorsza w użytkowaniu ze wszystkich.

Najdroższa w eksploatacji, najtrudniej sterowalna. Nie znam żadnej zalety ceramicznej płyty, no poza brakiem oparów tłuszczu, który generuje gazowa.

Edytowane przez Elfir
Zalety indukcji:

- tańsza w użytkowaniu

- bezpieczniejsza w użytkowaniu, bo się nie nagrzewa (jest ciepła, ale nie gorąca)

- łatwiejsza do utrzymania w czystości - skoro się nie nagrzewa, to co wykipi się nie przypala

- a jak już wykipi, odsuwasz na chwilę garnek, wycierasz papierowym ręcznikiem i masz od razu czysto, nie musisz czekać na zakończenie gotowania (poza tym jest czujnik - jak wykipi za mocno to kuchenka wyłącza się samodzielnie)

- łatwiejsza w sterowaniu - jak wyłączysz przestaje działać, a nie jak ceramika, która jest gorąca, nadal grzeje i albo trzeba odpowiednio wcześniej wyłączać pole pod garnkiem, albo zdejmować garnek z pola, żeby się nie przypaliło.

- szybkość podgrzewania - funkcja booster podgrzewa wodę w 3-litrowym garnku do wrzątku w dwie-trzy minuty.

- mają możliwość sterowania czasowego (np. zakładasz, że mięso ma się dusić 40 minut i tyle nastawiasz na timerze)

- w swojej mam funkcję podtrzymania ciepła - mięso już zrobione, ale ziemniaki się jeszcze nie ugotowały. Nastawiam funkcję i potrawa jest utrzymywana w stałej temperaturze - nie gotuje się, ale nie stygnie.

 

Ceramiczna jest chyba najgorsza w użytkowaniu ze wszystkich.

Najdroższa w eksploatacji, najtrudniej sterowalna. Nie znam żadnej zalety ceramicznej płyty, no poza brakiem oparów tłuszczu, który generuje gazowa.

 

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Dużo mi się rozjaśniło w głowie :)

A jak to jest w indukcji np. z podgrzaniem czegoś w bardzo małym garnuszku, czy na każdym polu jak postawię taki mały garnuszek to indukcja zadziała ? Czy jest do tego przeznaczone tylko jakieś jedno pole, a reszta działa tylko na duże garnki ? I jeszcze jaką firmę macie i czy jesteście zadowoleni ? Wiem, dużo tych pytań ;):rolleyes:
A jak to jest w indukcji np. z podgrzaniem czegoś w bardzo małym garnuszku, czy na każdym polu jak postawię taki mały garnuszek to indukcja zadziała ? Czy jest do tego przeznaczone tylko jakieś jedno pole, a reszta działa tylko na duże garnki ? I jeszcze jaką firmę macie i czy jesteście zadowoleni ? Wiem, dużo tych pytań ;):rolleyes:

 

Jeżeli ten kubeczek jest dedykowany do kuchenek indukcyjnych, to możesz go postawić na kazdym polu, nawet tym największym. Woda w nim się będzie gotować, a ty będziesz mogła dwa milimetry od tego garnuszka położyć palec na polu grzewczym. Pole będzie zupełnie zimne.

 

Mam od ośmiu lat Elektroluxa.

Liwko pytałam, bo koleżanka zakupiła Boscha PVS651FC1E z łączonym palnikiem, coś około 1700 zł dała i mówi, że mały garnek jej tylko jedno pole obsługuje :o. Ja się dopiero przymierzam do zakupu i to mnie zmartwiło, bo nigdy wcześniej z indukcją nie miałam do czynienia.

mam mały garnuszek mniejszy od najmniejszego pola i spokojnie grzeję.

I tanią płytę, bez specjalnych bajerów

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...