Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

am

Recommended Posts

A my już zdecydowaliśmy się ostatecznie (chyba :wink: ) w kuchni będzie płyta elektryczna (ale jest doprowadzony również gaz :wink: ) ale coby się zabezpieczyć na różne braki - w kotłowni będzie kuchenka gazowa na 2 palniki (taka awaryjna). Zdecydowaliśmy tzn. żonka powiedziała, że to chce mieć w kuchni a ja przytaknąłem. Asekuracyjnie kazałem zrobić trójnik w kotłowni już kiedy pierwszy raz usłyszałem o płycie elektrycznej to od razu w projekcie gazu poprosiłem o dodanie końcówek w kuchni i dodatkowej w kotłowni. :o :wink: :D

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 631
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Świeta prawda a jak masz taką elektryczną to potem wieszają takie wielkie plakaty z napisami "Bo zupa była za zimna..." :wink:

 

Dobrze, że niektóre małe podręczne urządzenia są na baterie..., bo widziałem w necie inną wersję tego plakatu "Bo nie miała orgazmu..." I wcale na nim nie było żadnej pani domu...

Mam nadzieję, że nikt nie poczuje się zniesmaczony... :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mialem gazowa mam ceramiczna i

1czyszczenie ceramicznej jest duzo lepsze !!!!! mnie nawet jak cos wykipi to sprzatam poznie [np.na 2dzien]i jest ok.

2jest bardziej bezpieczna nawet jak mi cos wylejesie czy dziecko odkreci kurek to nie zgasi mi plomienia i nie bedzie sie ulatnial gaz a tak wo gole to dzieci powinno sie trzymac do pewnego wieku daleko od kuchenki[moje dziecko jak mialo 3latka to u tescia odkrecilo kurek w kuchence gazowe no ale jeszcze zyjemy]

3jest po prostu super!!!!!!!!! to jest moja i mojej zony opinia mozecie sie znia nie zgadzac olewam to

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

piszcie, piszcie.... :D

Niedługo musimy podjąć decyzję, bo... będą robić instalację gazową i musze zdecydować czy tylko z kotłowni czy też w kuchni (awaryjnie można też dobrowadzić do kuchni, a potem sie zobaczy...)

 

Żona mówi, że elektryczna (łatwiej utrzymać czystość). Zgadzam się z tym, ale gotowanie na gazie też nie jest takie złe (dużo szybciej się gotuje, ale może to kwestia przyzwyczajenia).

W poprzednim domu mieliśmy płyte ceramiczną z 2 polami elektr i z 2 gazowymi. W kwestii utrzymania czystości zdecydowanie elektryczna ma +, ale .... :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo duzo czasu spedzam na gotowaniu, mozna wrecz powiedziec ze jest to moje hobby ;) Posiadalam wszystkie typy plyt: gazowa, gazowo-elektryczna i elektryczna. Oczywiscie w roznych lokalizacjach ;)

Wypowiem sie jedynie w kwestii smaku potraw. Smazone na gazie sa po prostu lepsze, na ceramicznej sa jakies takie suche. Jesli chodzi o gotowanie to nie widze zbytniej roznicy. Ale jajecznica na plycie nigdy nie chce wyjsc tak dobra jak na gazie :-?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zgadza sie nawet sa kuchenki gazowe w ktorej palniki sa wtopione w plyte ceramiczna

Ale nikt nieporuszyl tematu spalin ,przeciez kuchenka gazowa produkuje spaliny i niech mi nikt nie mowi ze sa nieszkodliwe

napewno znajda sie tacy co powiedza ze od tego jest sprawna[?]instalacja nawiewno wywiewna ale zawsze cos tam tych trucizm zostaje w pomieszczeniu

JA I TAK WOLE PLYTE CERAMICZNA

fakt na wsi moze byc problematyczna[czeste i dlugotrwale braki pradu]

ale ja na wsi nie mieszkam

ps.

doplyty potrzebna tez jest "sila" w nowych domach to nie problem gorzej w blokach i starych domach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko poczytałam i jestem jeszcze głupsza niż przedtem. Nic już nie wiem. Podoba mi się płyta elektryczna (i nawet wyłączanie prądu mnie nie przeraża, bo można albo mieć butlę turystyczą, albo w kotłowni zrobić dodatkowo palnik z gazem), mam inne wątpliwości: po pierwsze koszty eksploatacji. Czy mógłby ktoś życzliwy powiedzieć mi, ile to miesięcznie kosztuje? Gotujemy każdy lub co drugi dzień, a więc dosyć sporo.

 

Po drugie czas gotowania. Poprzednio miałam płytę pół na pół i zaobserwowałam, że na prądzie jakoś się wszystko dłużej robiło (np. ryż czy ziemniaki). Poza tym, jak już np. usmażyłam mięso, to potem ciepło z palnika się marnowało, a jak wyłączyłam prędzej, to z kolei temperatura była zbyt niska...A może ja nie umiem się tym posługiwać? Możecie mnie oświecić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

do dlugosci gotowania to niebede sie wypowiadaj moze oprocz tego ze duzegary faktycznie trzeba wiecej czasu aby sie zagotowaly ale mozesz sobie fundnac plyte z palnikami halogenowymi slyszalem ze blyskawicznie sie gotuje

koszt zaobserwowalem o30-40%drozej niz na gazie

plyta ma moc powyzej 5KW i zasadniczo lepiej zeby byla podlaczona przez sile ale mozna podlaczyc ja do instalacji 1fazowej lecz nie polecam [duze spadki napiec]i proponuje zeby byla podlaczona bezposrednio z licznika przez wlasne zabezpieczenie[wlasny obwod]

jamam jeszcze bez mozliwosci poszerzania pol grzejnych [np.gesiarka]

acha jeszcze jedno gary musza byc dobrane do wielkosci pola niemoga byc ani zamale ani odwrotnie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ja doszedlem a przynajmniej tak mi sie wydje do kompromisu :wink: w kuchni plyta ceramiczna a w kotlowni kuchnia gazowa taka alternatywa :D oraz do tego zlewozmywak pralka byc moze kiedys szuszarka i oczywiscie piec CO

Tym sposobem bede miec gaz tylko w jednym pomieszczeniu a co zatym idze w przyszloci jedna czujke gazu czadu itp

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie ... w moim przypadku z doświadczenia stwierdzam , ż e zdecydowanie gaz . Płyty elektryczne są dużo droższe w eksploatacji – niestety ( szkoda , bo jeśli chodzi o wygląd bardziej mi odpowiadają , jak i w utrzymaniu czystości są łatwiejsze ) .

Pozdrawiam słonecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie liczyłem bardzo dokładnie, ale chyba nie zawsze prąd wychodzi dużo drożej. Wiadomo, jeśli ktoś ma gaz z sieci, to w porównaniu z prądem jest duża różnica na korzyść gazu. Gorzej jeśli nie ma gazu sieciowego. Pozostaje zwykła butla 11kg, albo zbiornik na gaz płynny na zewnątrz domu. Jeśli ktoś nie ma ogrzewania na gaz płynny to inwestowanie w zbiornik tylko na potrzeby kuchenki moim zdaniem odpada. Pozostaje wtedy butla 11kg. Gaz z butli jest bardziej uciążliwy w ekploatacji niż prąd. Butle trzeba co jakiś czas wymieniać. Pamiętać należy, aby nie brakło gazu np. w połowie przygotowywania obiadu, ale gaz z butli nadal wychodzi taniej niż prąd. Różnica w cenie nie jest już jednak bardzo duża, a z prądem jest większa wygoda, choć z drugiej strony jesli braknie prądu to z obiadu nici.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...