Se 03.02.2005 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Powiem tak. Na moim starym mieszkaniu 37,5m2 mialem kuchnie z sieci gazowa i junkers. Placilem za to na 2 miesiace srednio 80 pln, czyli 40 pln za gaz miesiecznie. Rachunek elektr. wynosil tam 110 pln na 2 miesiace.W nowym mieszkaniu nie mam gazu, nie mam tez narazie plyty ceramicznej, ale grzeje na takiej 2-plytowej kuchni elektr, gdzie zuzycie pradu jest stale i relatywnie wieksze niz w przypadku plyty, bo grzeje ciagle, a nie z przerwami na nagrzewanie. Mieszkanie mam 82m2. I teraz uwaga: oplaty za prad 145 pln na 2 miesiace. Reasumujac:stare mieszkanie 110+80=190pln na 2 miesiacenowe mieszkanie 145 pln na 2 miesiace jesli dolicze tu ciepla wode to jest powiedzmy +20plnczyli 165 plnUwazam, ze kiedy kupie nowiutka plyte ceramiczna to mi jeszcze koszty spadna.Dla mnie jak najbardziej plyta ceramiczna. Kiedy masz gaz i elektryke to placisz np. 2 abonamenty i 2 oplaty przesylowe za gaz i za energie. W przypadku samej energii tego problemu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 03.02.2005 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 dodam jeszcze ze przynajmniej my w Łodzi mamy gaz z sieci bardzo smolisty, co z tego ze umyjesz kuchenke jak smolista, tłusta powłoka osiada na wszytskim w kuchni, szafkach, okapie, lodowce, lampach, wszytskim co masz na wierzchu -szalenie trudne jest to do domycia, praktycznie tylko specjanym preparatem do mycia piekarnikow, ai tak trzeba sie porzadnie naszorowac. Poza tym, sprawdzilam mieszkajac jakis czas w mieszkaniu z plyta na prad, ze czsa przygotowania potraw jest wyraznie krotszy niz na gazie. Tak wiec ja juz zdecydowalam na plyte na prad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 07.02.2005 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 jeszcze proszę... ... ciągle nie wiem na co się zdecydować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 08.02.2005 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Elektrycznalepsza z powodów wymienianych już przez innych. Gazowa Dobra zwłaszcza jako uzupełnienie. Zalet ma dla mnie mniej, choć nie bez znaczenia. Właściwie tylko takie:- można używać Woka (czyli mówię o gazie bez ceramiki)- jest trochę tańsza w eksploatacji - czasem potrzebny jest otwarty ogień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmon 08.02.2005 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 A ja mam gazową podłączoną do butli i to wcale nie turystycznej. Napełnienie takowej kosztuje chyba ze 30 pln i starcza na 2 miesiące. Mam dwoje małych dzieci i żonę na stanie, która nie pracuje (zawodowo) więc gotowania trochę jest. Czy ktoś mnie może przekonać, że elektryczna będzie tańsza?Kupiłbym elektryczną, gdyby faktycznie okazało się, że nie ma mlaskającego syfu na wszystkim ale zdaje się (po przeczytaniu powyższych postów), że jest to dyskusyjna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 12.02.2005 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Co do kosztów używania kuchenki elektrycznej jest to dość proste do wyliczenia, wystarczy mieć moc "palnika", czas gotowania i stawkę za energię elektryczną. Z moich obserwacji wynika, że nawet zakup czajnika elektrycznego odbił się zauważalnie na rachunkach za energię elektryczną, ale o ile jest wygodniej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 02.03.2005 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 U rodziców była kuchenka gazowa. W naszym mieszkaniu nie było wyboru. Brak gazu, więc ceramiczna. Po 6-ciu latach użytkowania nie zdecydowałabym się już na gazową. Przede wszystkim jest czysto. Jednak trzeba nauczyć się na niej gotować. Na początku miałam z tym problem. Wszystko zamiast w garnku, było na kuchence teraz jest super. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 03.03.2005 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Rozważamy jeszcze płytę ceramiczną z dwoma palnikami gazowymi. Takie coś mają w swojej ofercie Amika oraz Gorejne. Co sądzicie o takim, kompromisowym rozwiązaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kortezjan 03.03.2005 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 cześć. mam płyte ceramiczną elektryczną wynikło to z prostej przyczyny nie robiłem przyłącza gazowego, CO i CWU jest na groszek dom oddalony jest od drogi ok. 55 m więc koszt przyłącza byłby spory + stała opłata co miesiąc. Jeśli ktoś ogrzewa gazem tańsza na pewno będzie kuchnia gazowa. Aha warto zrobić zasilanie 3f szybciej gotuje i w przypadku zaniku jednej z faz na skutek awarii akurat u mnie czesto się to zdarza ("tutaj powinienem wpisać kilka miłych słów dla ZE ") nie eliminuje mozliwości przyrzadzenia ciepłego posiłku. cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patunia 11.03.2005 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 Ciągle się jeszcze waham, ale zaczynam skłaniać się ku rozwiązaniu, które już raz sprawdziłam, mianowicie ceramiczna z dwoma palnikami gazowymi. Poprzednio miałam Amicę, teraz chyba zdecydujemy sie na Gorenje, jest nieznacznie droższa, ale chyba lepsza w utrzymaniu czystości. Zdziwiłam się, jak porównałam ceny płyt ceramicznych i tej pół na pół, bo sa bardzo zbliżone. Więc chyba na tym poprzestanę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nguyen 11.03.2005 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 mam płytę gazową Ariston z 6 palnikami. Super! Ciągle jestem głodny, więc jestem b.zadowolony z niej, ponieważ jednocześnie mogę przygotować kilka dań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaa 25.04.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Mam od lat płytę ceramiczną. Dużo gotuję i piekę. Rocznie płacę około 2tyś. zł. To o wiele wiecej niż za gaz. Pozytywem płyty (dla mnie) jest to , że mogę pozostawić gotujący się obiad bez "nadzoru" i wyjść z domu bez obawy, że mi płomień zgaśnie. Pozdrawiam , mama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 26.04.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Wybraliśmy ceramiczną z uwagi na utrzymanie czystości (łatwiej umyć płytę no i nie ma tych lepkich parów z gazu). Juz na debiucie dotarło do mnie, że połowa moich starych garnków sie nie nadaje nie przylegają do płyty. I nie ma możliwości robienia potraw, które wymagają szybkiego podsmażania na bardzo silnym płomieniu - np. chińszczyzny. Wok w ogóle odpada.Tego wcześniej pod uwagę nie brałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek33 26.04.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 My tez wybralismy płyte ceramiczna - Whirlpoola i jestesmy zadowoleni, oczywiscie trzeba sie przestawic bo gotuje sie na niej inaczej niz na gazie, ale to kwestia czasu. Wybor takiego rozwiazania wynikal poczatkowo tylko z tego aby nie ciagnac instalacji gazowej do kuchni. Koszt pradu jest na prawde niewielki, chociaz z drugiej strony nie gotujemy codziennie obiadów z dwoch dan ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 26.04.2005 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Ciągle jestem głodny... Tak mi ciebie żal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 28.04.2005 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Od 5 lat gotuje na płycie ceramicznej i w sumie nie widze żadnych wad, a same zalety. Ma dużą bezwładność, ale ja tego nie zauważam (może z powodu dobrych garków).Gdy jestem u mamy nie lubię gotować, bo ma gazową. Muszę uważać ze ścierką, aby się nie przypaliła, z rękami jak zdejmuje coś z ognia przy zapalonym palniku, sprawdzać czy uchwyt się nie nagrzał itd.Spody są usmolone, może coś wykipieć. Tak się przyzwyczaiłam do ceramiki, że nie wyobrażam sobie jakbym miała gotować na innej. Zawsze czysta i długo trzyma temperaturę w garczku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evevet 07.06.2005 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Jeszcze nie przebrnelam przez caly post ale juz mnie chyba przekonaliscie do elektrycznej.Pozdrawiam i zabieram sie do dalszego czytania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 08.06.2005 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 A czy ktos z Was widzial kiedykolwiek ,zeby szef kuchni przyrzadzal swe przysmaki na jakiejs tam plycie elektrycznej??!! Bo ja nie.Jesli tak Was meczy sprzatanie po gotowaniu to polecam restauracje Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 09.06.2005 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Tak, widziałem w domu szef kuchni gotuje na elektrycznej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wapis 10.06.2005 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Posluchajcie starej kucharki!Gotuje juz 30 lat, najpierw na piecu na wegiel i na tym sie uczylam gotowac.Nie widze problemu z czyszczeniem kuchenki gazowej, gabka, plyn do naczyn , przetrzec na sucho i jest czysto.Jezeli wykipi, to przykrecam plomien i nawet wtedy wycieram.O racunkach nie mowie, chyba ze ktos gotuje od swieta,a jezeli chodzi o tluszcz, trzeba myc!.W kazdej kuchni sie brudzi, od pary. Wszelkie porady kulinarne, jakby co to do starej kucharki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.