dziubulek 16.06.2005 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 wybralismy kuchenke elektryczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 17.06.2005 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 a może gazowo-elektryczna (2+2) na płycie ceramicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 17.06.2005 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Zastanawiam się nad tymi kosztami - gaz mamy z butli, i tani to on nie jest, nie wiem czy nie taniej wyjdzie prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wapis 17.06.2005 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Jezeli mialbym wybierac, gaz z butli ,czy prad wybralabym prad, zawsze braklo mi gazu kiedy byl najbardziej potrzebny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patunia 06.07.2005 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Zamówiłam Gorencje ceramiczną z dwoma polami elektrycznymi i dwoma palnikami gazowymi Mam nadzieję, że nie będę żałować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 08.07.2005 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Ja myśle o nie wymienianej ( a może podciągacie ja pod ceramiczną ) płycie indukcyjnej zalety -wysoka sprawność - kilka sekund po wyłaczeniu można na niej usiąść gołą _ _ _ _.(rozgrzewa się spód garka a nie płyta)-rozgrzewa sie tylko pod garkiem, a więc to co wykipi prawie się nie przypala i przysycha do płyty- nic ci nie wybuchnie nic cie nie zatruję, trudniej się oparzyć wady-cena-potrzeba specjalne garki przystosowane do płyty-nie masz prądu żywisz się suchym prowiantemA co do tłuszczu przy gazie 95% to produkty spalania gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 08.07.2005 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Też myślę o indukcyjnej, ale te wady... Pewnie skończy się na ceramicznej elektrycznej. Teraz mam gaz i obrzydliwy, tłusty nalot na szafkach. Znajomi od dawna mają ceramiczną, za to nie mają tego nalotu. Jasne, kuchnię trzeba sprzątać niezależnie od rodzaju płyty, ale przy płycie ceramicznej sprząta się łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotazab 09.07.2005 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Ddziennie czyszcze 3 czy 4 kuchenki.Tygodniowo sprzatam okolo 20-25 roznych domow z czego na kazdym jest inna kuchenka.Pozwole sobie wiec na wypowiedzenie wlasnego zdania dotyczacego czyszczenia.Otoz - kuchenka gazowa - jesli cos sie rozleje czy wykipi - amerykanie nie sprzataja - bo przeciez po co - jak sprzataczka i tak posprzata - ja wpadam raz na tydzien lub sa tez domy sprzatane co 2 a nawet co 4 tygodnie - biore gabke ostra - wlewam mleczko do czyszczenia (obojetnie jaka to kuchenka czy lakierowana biala czy metalowa) i szoruje az wszystko zejdzie - jak to nie pomaga to skrobie nozem - w efekcie nawet najwieksze przypalone syfy sa mozliwe do usuniecia!Na koniec plynem do szyb przepoleruje i lsni! Plyty ceramiczne - sa duzo gorsze - kropki tluszczu - ktory pryska podczas nawet najbardziej uwaznego smazenia nie sa latwe do usuniecia - czasem nawet zeskrobac sie ich nie udaje.Nie ma mowy o dluzszym nieczyszczeniu kuchenki - bo pozniej nie jest to mozliwe do usuniecia - i teraz wszyscy tu obecni ktorzy twierdza przeciwnie - niech nie czyszcza swoich kuchenek ceramicznych przez 1 miesiac - jestem pewna ze nie doprowadza po miesiacu wygladu swoich kuchenek do stanu pierwotnego! I jeszcz jedno - po ciezkim czyszczeniu takiej plyty - fajnie jest jak udaje sie ja wypolerowac aby mozna sie bylo w niej "zobaczyc" - niestety czasem poleruje to cholerstwo specjalnymi plynami do szkla a i tak nie pomaga - zostaja ruchy reki widoczne - czyli zamazy! no i jak tu dojsc konca z tym wygladem??? Dodam jeszcze ze nigdy nie posiadalam kuchenki elektrycznej - no i wlasnie sie zastanawiam czy mam sile dziennie taka kuchenke czyscic?? I jeszcze jedno - amerykanie gotuja na serio rzadko - moze 2 czy 3 razy na tydzien a niektorzy nawet mniej a i tak po tygodniu jest co czyscic - wystarczy raz smazona jajecznica - np: w poniedzialek a ja w piatek juz mam problem wyczyscic te kuchenke - nie cierpie tych kropek - doprowadzaja mnie do szalu!!! Mialam przypadek ze babka wyjechala na delegacje na miesiac czasu a w domu zostalo 2 synow i maz (zadzwonila ze przez miesiac nie chce sprzatania) - po przyjezdzie wymieniala kuchenke - bo do takiego stanu ja doprowadzili smazac sobie frytki - babka jest pedantka wiec nie umiala sie pogodzic z tym co zobaczyla po powrocie - skrobanie nie pomoglo:)Teraz pewnie myslicie ze przesadzam - ale to prawda!Pozdrawiam wszytskich obecnych na forum DOROTA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 17.03.2006 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Czy ktoś porównywał koszty eksplatacji kuchni gazowej na propan - butan z kosztami kuchni elektrycznej. Jestem przed zabudową kuchni i nie wiem na jaką postawić(teraz użytkuje gazówke) tz. gaz w butlach drożeje i nie chce mi się wozić co trzy tygodnie butle do wymiany, z kuchnią elektryczną jest wygoda, tylko ile kosztuje taka wygoda. Nasza rodzina jest pięcioosobowa bardzo dużo gotujemy, latem b.dużo przetworów nie wiem, czy wyrobimy na prąd. Doradzcie dobrzy ludzie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 19.03.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Czy nikt nie ma kosztów z posiadania kuchni elektrycznej, czy też gazowej. A może jeszcze inaczej, słyszałem ze do kuchni elektrycznych( nie wiem czy to samo indukcyjnych) potrzebne sa specjalne gary, czy to prawda.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.03.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Sama kiedyś o to pytałam http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=61989&highlight=indukcyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editta 21.03.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 pepi niestety w różnicy w kosztach nie mogę się wypowiedzieć, ale może jedna moja uwaga cię zainteresuje. obecnie gotuje na kuchence elektrycznej i wiem, że takiej w swoim domu nie zainstaluje. palniki długo się nagrzewają, trudno dobrać odpowiednią temperaturę a w szczególności ją szybko obniżyć. co powoduje, że często odkładam garczek z palnika i czekam, aż się trochę ochłodzi albo lepiej przypalam potrawy. przy kuchence gazowej nie widze takiego problemu. no chyba, że to wina kucharki, a nie kuchenki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 21.03.2006 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Mam kuchenkę gazową (piekarnik elektryczny). Butla gazu wystarcza mi na 2,5 mies. Znajomym 4-6 tygodni. W eksploatacji na pewno wygodniejsza, zwłaszcza gdy trzeba szybko zmniejszyc płomień. Ostatnio kupiłam garnki ze stali , i po zagotowaniu wody, muszę zmniejszyć gaz do minimum ,bo pokrywka aż podskakuje i strasznie chlapie. Przy elektrycznej chyba byłoby trochę problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 21.03.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Przy gazie butlowym (z butli 11kg) koszty będą podobne. A użytkowo polecam elektryczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 21.03.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 mozesz sie jeszcze zastanowic nad plyta indukcyjna - zuzywa duzo mniej pradu niz zwykla plyta ceramiczna, szybko sie nagrzewa, szybko sie wychladza, tylko kosztuje duzo duzo wiecej ja mimo wszystko jestem za gazowymi kuchenkami i nawet sie nie zastanawialam nad porownywaniem kosztow - po prostu wiem ze ma byc gazowa - jesli gotowanie to tylko na ogniu w nowym domu nie bedzie gazu, wiec wstawie sobie butle na propan butan a druga (zapasowa) bede trzymac w garazu, zeby tego gazu mi nie zabraklo pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 21.03.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Mam kuchenkę gazową (piekarnik elektryczny). Butla gazu wystarcza mi na 2,5 mies. Znajomym 4-6 tygodni Przepraszam że jestem tak dociekliwy to jak urzywacie kuchni, że tak długo wystarczcza wam butli. U nas butla schodzi co trzy tygodnie. Jest każdy obiad przygotowywany, kolacja nie zawsze na ciepło i gdzie to idzie, ten gaz. A jeszcze jedno swego czasu zrezygnowaliśmy z czajnik elektrycznego, koszt energi się zmniejszył i chyba wszedł w gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 21.03.2006 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 fasolka nie obawiasz się że wybuchnisz, chce ci się nosić i wozic te ciężkie i nie wygodne butle, bo mnie to już męczy. Po ile płacisz za butle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 21.03.2006 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 fasolka nie obawiasz się że wybuchnisz, chce ci się nosić i wozic te ciężkie i nie wygodne butle, bo mnie to już męczy. Po ile płacisz za butle. no wiec po kolei: - wybuchow sie nie obawiam, nie slyszalam o takowych ??? moze czegos nie wiem??? - z tym noszeniem chyba dramatu nie ma ? poza tym wymyslilam sobie ze przygotuje "normalna" instalacje pod kuchenke gazowa i poprowadze ja z garazu a jak nam zrobia gaz ziemny to sie podlacze - tylko nie wiem czy tak mozna ??? - teraz mam gaz z sieci wiec butli nie uzywam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 21.03.2006 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Ja nosze od przeszło 10lat i praktycznie co miesiąc, ja mam dosć. Tylko koszty mnie trzymają , dlatego poruszyłem temat tego postu, a nie potrafie jakoś tych kosztów ze sobą porównać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 21.03.2006 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Ja nosze od przeszło 10lat i praktycznie co miesiąc, ja mam dosć. Tylko koszty mnie trzymają , dlatego poruszyłem temat tego postu, a nie potrafie jakoś tych kosztów ze sobą porównać . wartość opałowa: - propan-butan - 46 MJ/kg - GZ-50 - 34 MJ/m3 - prąd 1kWh - 3,6 MJ czyli 1kWh (prąd)= ok. 0,11 m3 GZ50= 0,08 l LPG. Więc nawet przy założeniu 100% sprawności oddawania ciepła spalania do "garów" propan-butan będzie droższy jeśli butla kosztuje >45 PLN. Przy założeniu relnym sprawności 80% ta granica to 36 złotych. A co do butli: niestety było kilka wybuchów. Może nie samych butli (jeśli już to w trakcie pożaru) ale gazu z nieszczelnych połączeń. A jak ktoś chce koniecznie gotować na ogniu to należałoby być konsekwentym i wybrać ognisko. To jest dopiero naturalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.