Ewunia 22.03.2006 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 co kto lubi, co kto musija na gazie butlowym 20 lat gotowałamnic mi nie wybuchło i wcale nie było takie kłopotliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emma1719500095 22.03.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Od zawsze uzywalam kuchenki gazowej (z gazociągu, wiec wygodnie, bez noszenia butli). Od kilku miesiecy mieszkam w domu, w ktorym jest kuchenka elektryczna. I musze powiedziec, ze sie do niej przekonalam. Na tyle, ze wlasnie wymieniam cala kuchnie (meble, cały sprzet) i pozostaje przy plycie elektrycznej. Co mnie urzeklo? Wreszcie nie mam problemu z cholernym, niewygodnym czyszczeniem! A plyta, jak nie jest uzywana, stanowi dodatkowa powierzchnie blatu. Trzeba sie jednak nauczyc na niej gotowac, ale o tym juz gdzies bylo (byl taki post "kuchenka elektryczna vs. gazowa", kilka tygodni temu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 23.03.2006 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Więc nawet przy założeniu 100% sprawności oddawania ciepła spalania do "garów" propan-butan będzie droższy jeśli butla kosztuje >45 PLN. Przy założeniu relnym sprawności 80% ta granica to 36 złotych. A co do butli: niestety było kilka wybuchów. Może nie samych butli (jeśli już to w trakcie pożaru) ale gazu z nieszczelnych połączeń. Paweł tz, że w tej chwili gaz w butli kosztuje 40zł, to taniej jest gotować na prądzie. A jaka jest sprawność kuchenki elektrycznych i indukcyjnej, podane przez ciebie wyliczenia dotyczą gazu LPG to jaki bedzie koszt przy kuchni elekt. czy indukcyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 23.03.2006 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Teoretyczna sprawność przetwarzania prądu na ciepło w kuchence to prawie 100%. Sprawność przekazywania ciepła "do garnka" bo o to chodzi też jest b. wysoka. U mnie nawet jak pracują wszystkie 4 "palniki" to czuć przy kuchence tylko ciepło od garnków. Nie ma takich strat jak przy kuchence gazowej gdzie "widać" jak ciepło ucieka wokół garnków. Nie wiem jaka jest sprawność indukcyjnej, sądzę że wysoka. LPG to właśnie mieszanka propan-butan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumak1974 24.03.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Przy gazie butlowym (z butli 11kg) koszty będą podobne. A użytkowo polecam elektryczną No napewno nie nie beda takie same jak pisza wyżej i z własnego doświadzenia butla 11 kg starcza na ok 2 -m-e a koszt wynosi 40 zł za butle co daje nam srednio ok 20 zł na miesiąc - nie ma szans żeby zapłacić przy gotowaniu tyle za prąd ..oczywiście wszystko zalezy od użytkownika tzn częstotliwości używanie ale z doświadczenia własnego: familia 2+1 gotowanie obiatków średnio co 2 dzień i codzienne gotowanie wody na kawke / herbatke i...ciesze się że niezdecydowąłem sie na prąd bo przy dobrym wyciągu nie zbiera się żaden syf itp a wramach westetyki wygladu wybrałem sobie palniki gazowe na szkle...pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 27.03.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 ... wybrałem sobie palniki gazowe na szkle...pozdro Ja czegoś nie wiem? Płyta pod palniki szklana? Jaka to firma i model? A może fotka please? Ale wydaje mi się, że zwykły inox jest wystarczająco estetyczny. Problem raczej w palnikach wystających nad płytę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumak1974 27.03.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 ... wybrałem sobie palniki gazowe na szkle...pozdro Ja czegoś nie wiem? Płyta pod palniki szklana? Jaka to firma i model? A może fotka please? Ale wydaje mi się, że zwykły inox jest wystarczająco estetyczny. Problem raczej w palnikach wystających nad płytę... Link na strone Amici: http://www.amica.com.pl/produkty/data.php?prodID=537 Na poczatku teżmyślałem że będzie słąbo z tymi palinikami ale jak narazie wszytko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 27.03.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 No napewno nie nie beda takie same jak pisza wyżej i z własnego doświadzenia butla 11 kg starcza na ok 2 -m-e a koszt wynosi 40 zł za butle co daje nam srednio ok 20 zł na miesiąc - nie ma szans żeby zapłacić przy gotowaniu tyle za prąd Praw matematyki i fizyki Pan nie zmienisz A na poważnie: znajdź błąd w moich wyliczeniach we wcześniejszym poście. W tej chwili płacę za prąd 90-100 PLNmiesięcznie (rodzina 4 osobowa, dom 180m). W tym: - kuchnia elektryczna (gotowanie nie codziennie, ale co dzień ciepłe kolacje + sporo wypieków) - oświetlenie - kocioł (120W), pompa obiegowa (25W) - 3 komputery - lodówka, zmywarka, pralka - sprzęt audio- video Z moich szacunków (zamierzam założyć testowo jakiś licznik) wynika że gotowanie i pieczenie to ok. 30% zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolsta1 27.03.2006 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Ja planuję kuchnię pół gazowej, pół elektrycznej (podobno Amica ma coś takiego). Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inezka 27.03.2006 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Uzytkuje gazowa i taka sama kupilam do nowego domu ze wzgledu na szybkie podnoszenie czy tez obnizanie temperatury.Jednak elektryczne maja jeden wielki plus - nie ma paskudnych, klejacych, fruwajacych po calej kuchni oparow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudia 28.03.2006 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Uzytkuje gazowa i taka sama kupilam do nowego domu ze wzgledu na szybkie podnoszenie czy tez obnizanie temperatury. Szybkie podnoszenie i obniżenie temperatury to miedzy innymi wielka zaleta płyt indukcyjnych. Jeśli ktos chce sprawdzić ww skuteczność mozna to zrobić w MM - jest tam podlączona płyta indukcyjna + garnuszek z woda Ja zainwestowalam w taka płytę - jak tylko zaczne ją używać podziele się spostrzeżeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 28.03.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Bezwładność termiczna płyt ceramicznych jest stosunkowo niewielka. Reakcja na zmniejszenie/zwiększenie "ognia" następuje w czasie 5-10 sekund. Łatwo się do tego przyzwyczić. Wszyscy maja chyba złe doświadczenia ze starym typem z żeliwną płytą- to juz nie te czasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 25.04.2006 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Bezwładnoć termiczna płyt ceramicznych jest stosunkowo niewielka. Reakcja na zmniejszenie/zwiększenie "ognia" następuje w czasie 5-10 sekund. Łatwo się do tego przyzwyczić. Wszyscy maja chyba złe dowiadczenia ze starym typem z żeliwnš płytš- to juz nie te czasy. Czyli schabowego na " mocnym ogniu " usmaże. Znajoma nie zachęca mnie do kupna ceramicznej ze względu tu cytuje "nie moge usmażyć schabowego i karpia bo mi się gotuje a nie smaży" Tłumaczy, że płyta wyłancza się przed zadawalajšcš jš temperaturš tłuszczu, troche dziwne, ale jak to tłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 27.04.2006 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Ja mam płyte o ktorej ktos wspomnial; pol na pol elektryka i gaz. W rzeczywistosci na elektrycznych palnikach robimy cos raz na kwartał. Gaz jest "szybszy" i bardziej elastyczny. Jestem zdecydowany, aby nastepna płyta była tylko gazowa i na dodatek koniecznie z zagłebionymi palnikami z pełnym rusztem. Nie jest to szczyt estetyki, chociaz inox nieco tu pomaga, ale juz tyle razy łapalismy gorące, ciezkie garnki zeslizgujace sie w wystajacych, autonomicznych ruszcikow, ze podziekuje za takie atrakcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krzymi 21.07.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Dorzuce i ja swoje 3 grosze .Od lat gotujemy na elektryce .W nowym domu tez elektryka.Wymaga troszeczke dooswiadczenia na poczatek. Wielka zaleta jest c z y s t o s c.Pozdrawiam Krzymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guciooo 07.07.2007 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Dzisiaj (07.07.07 ) dostanę klucze do mojego nowego mieszkania. W budynku nie ma instalacji gazowej. Może ktoś wie czy można w swoim mieszkaniu trzymać butle z gazem podłączoną do płyty gazowej ? Co jest tańsze: gotowanie na gazie z butli czy na płycie elektrycznej ceramicznej ? Z tego co widziałem w sklepach internetowych to płyta gazowa jest 2-3 razy tańsza od płyty ceramicznej. Do tego do płyty ceramicznej potrzebowałbym podłączenie siły co też może sporo kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BRATER 07.07.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 gotowanie na gazie było, jest i będzie zawsze tańsze od elektrycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 07.07.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Może ktoś wie czy można w swoim mieszkaniu trzymać butle z gazem podłączoną do płyty gazowej ? Można. W latach 70-tych i 80-tych na takim gazie gotowały całe regiony, miasta i wioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MILA25 07.07.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 WITAMJa tez sie wasnie zastanawiam jaka płyte wybrać. Przyłącze gazowe potrzebnemi by było tylko własnie do maszynki. A tego że do płyty elektrycznej potrzebasiły to nie wiedziałm. Będe musiała zastanowic się nad butlą. Pozdrowionka Kamla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 07.07.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Tylko i wyłącznie gaz i jesli nie ma przyłącza to z butli. Zupełnie inna funkcjonalność. Jedyne zalety płyt elektrycznych to: - Estetyczne designerski wygląd- łatwość czyszczenia Niestety jesli ktoś gotuje, lubi i robi to często to jedynie palnik.- natychmiastowe regulowanie temperatury duzy mały płomień- wysokotemperaturowość na duzych palnikach np do Woka- tańsza eksploatacja- nie potrzeba przyłącza siły Zresztą spójrzmy na to z innej strony, czy ktoś widział w jakiejś restauracji palnik elektryczny w kuchni? Ja mam z tą branżą do czynienia na codzień i odpowiadam: NIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.