Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

am

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 631
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Od zawsze uzywalam kuchenki gazowej (z gazociągu, wiec wygodnie, bez noszenia butli). Od kilku miesiecy mieszkam w domu, w ktorym jest kuchenka elektryczna. I musze powiedziec, ze sie do niej przekonalam. Na tyle, ze wlasnie wymieniam cala kuchnie (meble, cały sprzet) i pozostaje przy plycie elektrycznej.

Co mnie urzeklo?

Wreszcie nie mam problemu z cholernym, niewygodnym czyszczeniem! A plyta, jak nie jest uzywana, stanowi dodatkowa powierzchnie blatu. Trzeba sie jednak nauczyc na niej gotowac, ale o tym juz gdzies bylo (byl taki post "kuchenka elektryczna vs. gazowa", kilka tygodni temu).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Więc nawet przy założeniu 100% sprawności oddawania ciepła spalania do "garów" propan-butan będzie droższy jeśli butla kosztuje >45 PLN. Przy założeniu relnym sprawności 80% ta granica to 36 złotych.

A co do butli: niestety było kilka wybuchów. Może nie samych butli (jeśli już to w trakcie pożaru) ale gazu z nieszczelnych połączeń.

 

Paweł tz, że w tej chwili gaz w butli kosztuje 40zł, to taniej jest gotować na prądzie.

A jaka jest sprawność kuchenki elektrycznych i indukcyjnej, podane przez ciebie wyliczenia dotyczą gazu LPG to jaki bedzie koszt przy kuchni elekt. czy indukcyjnej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teoretyczna sprawność przetwarzania prądu na ciepło w kuchence to prawie 100%. Sprawność przekazywania ciepła "do garnka" bo o to chodzi też jest b. wysoka. U mnie nawet jak pracują wszystkie 4 "palniki" to czuć przy kuchence tylko ciepło od garnków. Nie ma takich strat jak przy kuchence gazowej gdzie "widać" jak ciepło ucieka wokół garnków. Nie wiem jaka jest sprawność indukcyjnej, sądzę że wysoka.

 

LPG to właśnie mieszanka propan-butan.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy gazie butlowym (z butli 11kg) koszty będą podobne.

A użytkowo polecam elektryczną :)

 

 

No napewno nie nie beda takie same jak pisza wyżej i z własnego doświadzenia butla 11 kg starcza na ok 2 -m-e a koszt wynosi 40 zł za butle co daje nam srednio ok 20 zł na miesiąc - nie ma szans żeby zapłacić przy gotowaniu tyle za prąd ..oczywiście wszystko zalezy od użytkownika tzn częstotliwości używanie ale z doświadczenia własnego: familia 2+1 gotowanie obiatków średnio co 2 dzień i codzienne gotowanie wody na kawke / herbatke i...ciesze się że niezdecydowąłem sie na prąd bo przy dobrym wyciągu nie zbiera się żaden syf itp a wramach westetyki wygladu wybrałem sobie palniki gazowe na szkle...pozdro

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... wybrałem sobie palniki gazowe na szkle...pozdro

Ja czegoś nie wiem?

Płyta pod palniki szklana? Jaka to firma i model? A może fotka please?

Ale wydaje mi się, że zwykły inox jest wystarczająco estetyczny. Problem raczej w palnikach wystających nad płytę...

 

 

Link na strone Amici: http://www.amica.com.pl/produkty/data.php?prodID=537

Na poczatku teżmyślałem że będzie słąbo z tymi palinikami ale jak narazie wszytko jest ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No napewno nie nie beda takie same jak pisza wyżej i z własnego doświadzenia butla 11 kg starcza na ok 2 -m-e a koszt wynosi 40 zł za butle co daje nam srednio ok 20 zł na miesiąc - nie ma szans żeby zapłacić przy gotowaniu tyle za prąd

 

Praw matematyki i fizyki Pan nie zmienisz :)

:wink:

 

A na poważnie: znajdź błąd w moich wyliczeniach we wcześniejszym poście.

 

W tej chwili płacę za prąd 90-100 PLNmiesięcznie (rodzina 4 osobowa, dom 180m).

W tym:

- kuchnia elektryczna (gotowanie nie codziennie, ale co dzień ciepłe kolacje + sporo wypieków)

- oświetlenie

- kocioł (120W), pompa obiegowa (25W)

- 3 komputery

- lodówka, zmywarka, pralka

- sprzęt audio- video

Z moich szacunków (zamierzam założyć testowo jakiś licznik) wynika że gotowanie i pieczenie to ok. 30% zużycia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uzytkuje gazowa i taka sama kupilam do nowego domu ze wzgledu na szybkie podnoszenie czy tez obnizanie temperatury.

 

Szybkie podnoszenie i obniżenie temperatury to miedzy innymi wielka zaleta płyt indukcyjnych.

Jeśli ktos chce sprawdzić ww skuteczność mozna to zrobić w MM - jest tam podlączona płyta indukcyjna + garnuszek z woda :D

 

Ja zainwestowalam w taka płytę - jak tylko zaczne ją używać podziele się spostrzeżeniami :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...
Bezwładnoœć termiczna płyt ceramicznych jest stosunkowo niewielka. Reakcja na zmniejszenie/zwiększenie "ognia" następuje w czasie 5-10 sekund. Łatwo się do tego przyzwyczić. Wszyscy maja chyba złe doœwiadczenia ze starym typem z żeliwnš płytš- to juz nie te czasy.

Czyli schabowego na " mocnym ogniu " usmaże.

Znajoma nie zachęca mnie do kupna ceramicznej ze względu tu cytuje

"nie moge usmażyć schabowego i karpia bo mi się gotuje a nie smaży"

Tłumaczy, że płyta wyłancza się przed zadawalajšcš jš temperaturš tłuszczu, troche dziwne, ale jak to tłumaczyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam płyte o ktorej ktos wspomnial; pol na pol elektryka i gaz. W rzeczywistosci na elektrycznych palnikach robimy cos raz na kwartał. Gaz jest "szybszy" i bardziej elastyczny. Jestem zdecydowany, aby nastepna płyta była tylko gazowa i na dodatek koniecznie z zagłebionymi palnikami z pełnym rusztem. Nie jest to szczyt estetyki, chociaz inox nieco tu pomaga, ale juz tyle razy łapalismy gorące, ciezkie garnki zeslizgujace sie w wystajacych, autonomicznych ruszcikow, ze podziekuje za takie atrakcje.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...
  • 11 months później...

Dzisiaj (07.07.07 :) ) dostanę klucze do mojego nowego mieszkania. W budynku nie ma instalacji gazowej. Może ktoś wie czy można w swoim mieszkaniu trzymać butle z gazem podłączoną do płyty gazowej ?

Co jest tańsze: gotowanie na gazie z butli czy na płycie elektrycznej ceramicznej ? Z tego co widziałem w sklepach internetowych to płyta gazowa jest 2-3 razy tańsza od płyty ceramicznej. Do tego do płyty ceramicznej potrzebowałbym podłączenie siły co też może sporo kosztować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko i wyłącznie gaz i jesli nie ma przyłącza to z butli. Zupełnie inna funkcjonalność. Jedyne zalety płyt elektrycznych to:

 

- Estetyczne designerski wygląd

- łatwość czyszczenia

 

Niestety jesli ktoś gotuje, lubi i robi to często to jedynie palnik.

- natychmiastowe regulowanie temperatury duzy mały płomień

- wysokotemperaturowość na duzych palnikach np do Woka

- tańsza eksploatacja

- nie potrzeba przyłącza siły

 

Zresztą spójrzmy na to z innej strony, czy ktoś widział w jakiejś restauracji palnik elektryczny w kuchni? Ja mam z tą branżą do czynienia na codzień i odpowiadam: NIE.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...