Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

am

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 631
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja tez zastanawiam sie nad wyborem?:( Własnie wyszły koleżanki i zostawiły mnie z dylematatem...Byłam prawie przekonana do gazowej(moze to i przyzwyczajenie całe życie uzytkuję), one jednak polecaja ceramiczną!Podobno nie ma znaczącej różnicy w rachunkach a za to łatwo ja utrzymac w czystości i gotuje sie jak na gazie...

Dodam że mam problem podwójny poniewaz planuje wyspę i słyszałam że mogę mieć problem z odbiorem budynku przy zastosowaniu kuchni gazowej a dla elektrycznej nie zrobiłam siły ... :roll: :roll: :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wiem, że tu już było przynajmniej kilka razy ale jaka jest w końcu ta różnica cenowa??? może być w małym przybliżeniu :wink: :wink:

 

a co do czyszczenia, no nie wiem :roll: :roll: :roll: na mokro, na gorąco nie wolno, a jak już przyschnie to co wcześniej wykipiało, to trzeba drapać (ale będę mieć elektryczną :o)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w telegraficznym skrócie

 

Kuchenki elektryczne, ze względu na liczne zalety ich eksploatacji - relatywnie coraz niższą cenę energii elektrycznej, dużą jej dostępność (nie trzeba doprowadzać do kuchenek instalacji grzewczej ani przynosić opału) - są coraz popularniejsze. Niski koszt użytkowania, łatwość obsługi, bezpieczeństwo sprawiają, że kuchenki cieszą się dużym zainteresowaniem. Dzięki specjalnym (termostatom i udogodnieniom są bardziej energooszczędne niż starsze modele. Obecnie większość kuchni i piekarników posiada najwyższą klasę efektywności energetycznej - A.

 

Najczęściej używane są płyty ceramiczne, pola grzejne ogrzewane są spiralą i rozgrzewają się po 8-15 sekundach, a płyty z grzałką halogenową nagrzewają się już po 3 sekundach. W czasie gotowania temperatura kumuluje się na powierzchni płyty, po wyłączeniu pola grzejnego ciepło jest dalej przekazywane do garnka bez strat energii. Najnowocześniejsze, najbardziej energooszczędne i najszybciej reagujące na zmiany ustawień są płyty indukcyjne. Do grzania potraw wykorzystywane jest pole magnetyczne, które bezpośrednio działa tylko na garnek (wykonany z materiału ferromagnetycznego). Takie rozwiązanie techniczne daje znaczne oszczędności energii elektrycznej oraz podnosi poczucie bezpieczeństwa - po zakończeniu gotowania płyta nie jest nagrzana do wysokiej temperatury, nie ma więc niebezpieczeństwa poparzenia lub pożaru.

 

Do niedawna kuchenki elektryczne i płyty ceramiczne posiadające więcej niż dwa pola grzejne można było podłączyć jedynie do instalacji trójfazowej (400V). Obecnie na rynku dostępne są już rozwiązania, które pozwalają na podłączenie do instalacji jednofazowej (230V). Jest to możliwe dzięki zastosowaniu automatycznego systemu rozkładu mocy pól grzejnych, co oznacza, że w danym momencie włączone iest tylko jedno pole grzejne, a pobór mocy zależny od powierzchni grzejnej, nie przekracza 2,4 kW. Po podgrzaniu pojedynczego pola jest ono odłączane, a procesor sterujący włącza kolejne, i tak aż do osiągnięcia stanu przygotowania potrawy. Dzięki kontrolowanej utracie ciepła w czasie, po wyłączeniu pole nadal oddaje skumulowaną energię. Umożliwia to też oszczędność poboru energii.

 

Możliwość podłączenia do jednofazowego zasilania powoduje, że nie ma konieczności ponoszenia dodatkowych kosztów związanych z doprowadzeniem do mieszkania instalacji trójfazowe]. Należy jednak pamiętać, że najlepszym rozwiązaniem jest podłączenie kuchenki do odrębnego obwodu elektrycznego doprowadzonego z domowej szafki licznikowej, chronionego odpowiednio dobranymi zabezpieczeniami. Przed wyborem kuchenki należy również porównać jej moc znamionową z mocą przydzieloną przez dostawcę energii i stanem przewodów elektrycznych.

 

Płyty ceramiczne z automatycznym systemem rozkładu mocy na poszczególne pola można zintegrować z piekarnikami elektrycznymi. Dzięki temu możliwe jest ich wspólne sterowanie elektroniczne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

i jeszcze:

 

Nawet w domach z ogrzewaniem gazowym coraz częściej instaluje się kuchenki elektryczne. Są bezpieczne, łatwe do mycia i mają wiele użytecznych funkcji.

 

Kuchenki gazowe lub gazowo-elektryczne uważane są za tańsze od elektrycznych - także w eksploatacji. Ale chociaż te ostatnie wymagają doprowadzenia „siły", czyli napięcia 400 V, wiele osób wybiera kuchenki elektryczne ze względu na wygodę ich użytkowania i nowoczesny wygląd, a także dlatego, że:

• nie wymagają doprowadzenia do kuchni rury gazowej;

• nie stwarzają zagrożeń związanych z użytkowaniem gazu;

• unoszące się nad nimi opary z gotowania są dużo chłodniejsze i nie zawierają takiej ilości tłuszczów jak opary znad kuchenek gazowych, dlatego w kuchni z kuchenką elektryczną kurz osiadający na meblach nie jest tłusty i łatwiej go usunąć;

• płyty kuchenki (z wyjątkiem krążków żeliwnych) są bardzo łatwe w czyszczeniu;

• termostaty regulujące temperaturę pól grzejnych i piekarników zapewniają ekonomiczne zużycie prądu, dzięki czemu koszty eksploatacji kuchenki elektrycznej praktycznie nie przewyższają kosztów używania kuchenki gazowej.

 

Razem czy osobno

 

• Kuchenki wolno stojące to urządzenia z płytą grzejną i piekarnikiem w jednej obudowie. Wystarczy je wstawić do kuchni i podłączyć. Można je wpasować w ciąg standardowych szafek kuchennych, ale ścianki boczne przylegające do szafek trudno zabezpieczyć przed brudzeniem się, bo w szczeliny dostają się okruchy, kipiące potrawy i pryskający tłuszcz, a wystające obrzeże chroni jedynie przed spływaniem rozlanych płynów. Płyty mogą mieć pola grzejne żeliwne, witroceramiczne lub indukcyjne; normalne lub szybkogrzejne; różnej średnicy i o różnych kształtach. Piekarniki mają przeróżne programy - pieczenia.

• Kuchenki do zabudowy składają się z odrębnych części: płyty, którą montuje się w blacie, i piekarnika - do zamontowania w szafce kuchennej. Są zestawy, w których płytę umieszcza się tradycyjnie nad piekarnikiem i wówczas może on współpracować albo tylko z jedną konkretną płytą grzewczą, albo kilkoma różnymi. Coraz częściej stosuje się piekarniki i płyty grzewcze, które mogą funkcjonować niezależnie w różnych częściach kuchni. Funkcje i udogodnienia piekarników do zabudowy mogą być jeszcze bogatsze niż w kuchenkach wolno stojących.

Zwolennicy nowoczesności cenią sobie to, że po wbudowaniu kuchenek w szafki widoczne są tylko ich ścianki frontowe i płyta, a schowane w ciągu szafek ścianki boczne są niedostępne dla brudu. Oprócz gotowych płyt dostępne są też płyty typu domino, składające się z modułów wyposażonych w elektryczne pola grzejne (żeliwne, ceramiczne lub indukcyjne, a także w palniki gazowe), grill elektryczny lub ceramiczny, powierzchnię do odstawiania naczyń, frytkownicę itp. Z takich modułów można sobie skompletować płytę kuchenną o potrzebnym programie.

Uwaga! Kuchenki do zabudowy nie zawsze pasują do standardowych szafek kuchennych, a więc trzeba zawsze sprawdzać zarówno wymiary elementów widocznych po zamontowaniu, jak i wymagane wymiary wnęki, w którą sprzęt ma być wpasowany.

 

Jaka płyta?

 

Rodzaje. Płyty mają różnego rodzaju pola grzejne:

• żeliwne krążki umieszczone na płycie stalowej. Najstarszy i najtańszy rodzaj płyt; zużywa najwięcej prądu i jest też najmniej wygodny w użytkowaniu. Współczesne krążki żeliwne są wprawdzie znacznie lepsze od stosowanych dawniej, ale dość długo się rozgrzewają i stygną dłużej od pozostałych rodzajów pól;

• rozgrzewające się pola umieszczone w gładkiej płycie witroceramicznej i mają zupełnie gładką powierzchnię, na której zaznaczone są pola grzejne. Pola ogrzewane spiralą rozgrzewają się po 8-15 sekundach. Nowocześniejsze, zwane szybkogrzejnymi (Hi Light lub High Light) - z grzałką halogenową - rozgrzewają się już po 3 sekundach;

• pola indukcyjne w gładkiej płycie kuchenki - wytwarzające pole elektromagnetyczne, które rozgrzewa dno garnka, ścianki oraz potrawę, a sama płyta nagrzewa się jedynie pośrednio - od garnka. Najnowocześniejsze - najbardziej energooszczędne i najszybciej reagujące na zmiany ustawienia. Pola działają wtedy, gdy postawi się na nich odpowiednie garnki ferromagnetyczne (dające się namagnesować) - ze stali szlachetnej, stali emaliowanej lub żeliwa. Garnki te powinny mieć grube dno, a najlepiej jest stosować naczynia polecane przez producenta kuchenki. Po postawieniu garnka nieferromagnetycznego na polu grzejnym i włączeniu grzania

na płycie pojawia się informacja, że garnek jest nieodpowiedni, i płyta wyłącza się automatycznie. Aby sprawdzić, czy garnek jest ferromagnetyczny, wystarczy przystawić do jego dna magnes. Jeśli nie przylgnie, garnek nie nadaje się do gotowania na kuchence indukcyjnej.

Uwaga! Z płyt indukcyjnych nie wolno korzystać osobom z rozrusznikiem serca. Wytwarzane przez taką płytę pole elektromagnetyczne może bowiem zakłócać pracę rozrusznika.

Funkcje i udogodnienia. Sprawiają, że o wielu czynnościach można nie myśleć - urządzenie „pamięta" o nich za użytkownika, dzięki czemu gotowanie jest nie tylko łatwiejsze, ale również bezpieczniejsze.

• Wskaźniki zalegania ciepła. Są to odpowiadające poszczególnym polom grzejnym lampki na płycie sygnalizujące, że pole jest gorące. Po wyłączeniu pola lampka pali się dopóty, dopóki jego temperatura nie spadnie poniżej 60 st. C. Sygnalizacja umożliwia korzystanie z ciepłego pola do lekkiego podgrzewania potraw.

• Gotowanie automatyczne (szybkie zagotowanie). Dostępne w droższych kuchenkach. Po włączeniu i zaprogramowaniu tej funkcji kuchenka rozgrzewa pole grzewcze maksymalnie, a po zagotowaniu potrawy sama zmniejsza grzanie.

• Wykrywanie garnka i rozpoznawanie jego wielkości. W najnowocześniejszych modelach kuchenka sama automatycznie dobiera wielkość pola grzejnego do wielkości naczynia, a w dodatku pole grzejne rozgrzewa się tylko wtedy, gdy stoi na nim naczynie. Nawet jeśli pokrętło jest włączone, a nie postawi się naczynia (lub zdejmie je), to pole grzejne nie grzeje. Dzięki temu zużycie energii jest minimalne, a korzystanie z kuchenki - bezpieczniejsze.

• Kontrola błędów. Urządzenie wyłącza się, gdy na pole grzejne wykipi przygotowywana potrawa.

• Blokada włączania przez dzieci (kluczyk, kłódka) - po wciśnięciu odpowiedniego przycisku uniemożliwia włączenie pól grzejnych lub zmianę już wyregulowanych ustawień. Funkcję wyłącza się przez powtórne wciśnięcie przycisku.

 

Piekarniki

 

Dostępne funkcje piekarnika zaznaczane są w formie piktogramów w panelu sterowania - na programatorze w formie pokrętła albo programatorze sensorowym. Oto najpopularniejsze z nich.

Termoobieg - połączenie wentylatora z grzałką pierścieniową. Utrzymuje wyrównaną temperaturę w całym piekarniku. Zalecane do pieczenia ciast i ciasteczek - nawet na kilku blachach; nadaje się również do szybkiego rozmrażania potraw i szybkiego rozgrzewania piekarnika. Chłodny obieg powietrza (wentylator z wyłączoną grzałką) służy do powolnego rozmrażania potraw oraz do suszenia grzybów i owoców.

Termoobieg i grzejnik dolny - do pieczenia pizzy, ciast z owocami i ciasteczek - na kilku poziomach piekarnika.

Wentylator i opiekacz - do opiekania dużych porcji mięsa bez potrzeby przewracania ich na ruszcie.

Opiekacz górny, czyli rożen - do przyrządzania niezbyt grubych porcji potraw z grilla.

Grzejnik dolny - do dopiekania spodów grubszych ciast ustawionych na ruszcie.

Grzejnik górny - do przyrumieniania górnych powierzchni ciast.

Grzejnik górny i dolny - do pieczenia dużych porcji mięsa w brytfannie lub do pieczenia chleba.

• Pieczenie i funkcja mikrofali - w piekarnikach z taką możliwością włączenie obu funkcji jednocześnie skraca czas przygotowywania potraw o połowę, bez pogorszenia ich walorów smakowych. Można też korzystać z nich osobno.

• Pieczenie, mikrofala i lampa halogenowa - włączenie ich razem skraca czas przygotowania potraw do 1/4 czasu pieczenia.

A oto udogodnienia ułatwiające korzystanie z piekarnika:

• termosonda - specjalny czujnik wbity w potrawę sygnalizuje, kiedy jest gotowa;

• rożen obrotowy (do pieczenia większych porcji mięsa) lub szpikulce do pieczenia szaszłyków;

• ułatwienia wysuwania blach do pieczenia - w prostszych urządzeniach są to drabinki, w droższych - prowadnice teleskopowe lub wózki;

• pieczenie na parze - bardzo zdrowy, zalecany przez dietetyków sposób przygotowywania różnych potraw z zachowaniem smaku i wartości odżywczych;

• system czyszczenia ścianek - mogą to być specjalne wkłady katalityczne w ściankach, które powodują wypalanie się osadzonych na nich resztek potraw i tłuszczu. Po schłodzeniu ścianek resztki usuwa się szczoteczką. Innym rozwiązaniem jest specjalna łatwa do

czyszczenia emalia na ściankach. Wiele piekarników ma też filtry tłuszczu i zapachów;

• demontowane drzwiczki i prowadnice lub drabinki - w niektórych modelach można je wyjmować i myć pod wodą lub w zmywarce;

• chłodzenie obudowy (ochrona termiczna) - wieloszybowe drzwi, wentylacja obudowy. W niektórych piekarnikach z funkcją pieczenia na parze nadmiar jej jest usuwany przez szczelinę w drzwiach otwierającą się automatycznie po zakończeniu pieczenia.

 

Sterowanie

 

Kuchenki wolno stojące mają jeden panel sterowania. W urządzeniach do zabudowy płyta i piekarnik mogą mieć wspólny panel sterowania (zintegrowany z piekarnikiem lub montowany jako odrębny element) albo każde z nich ma własny - niezależny.

• Najprostsze kuchenki mają: pokrętła do nastawiania mocy grzania, termometr pokazujący temperaturę w piekarniku i ewentualnie zegar (minutnik) do ustawiania czasu pieczenia lub gotowania.

• Większość kuchenek elektrycznych ma jednak elektroniczny panel sterowania - z pokrętłami lub przyciskami sensorowymi. Oprócz tego w panelu jest zegar z timerem do ustawiania czasu przygotowywania potrawy w piekarniku lub na płycie. W odpowiednim momencie kuchenka sama wyłącza grzanie lub sygnałem dźwiękowym powiadamia, że nastawiony czas dobiegł końca. W niektórych kuchenkach można też zaprogramować godzinę rozpoczęcia pieczenia potrawy.

• Droższe modele mają niekiedy po kilka gotowych programów do przyrządzania wybranych potraw lub też umożliwiają zaprogramowanie pod określoną nazwą potrawy sposobu i czasu przygotowywania jej w piekarniku.

 

Instalacja i montaż

 

• Większość elektrycznych kuchenek wolno stojących i płyt grzejnych trzeba podłączyć do napięcia trójfazowego 400 V, co wymaga odpowiedniego przystosowania instalacji elektrycznej. Niektóre można też podłączyć do napięcia 230 V. W urządzeniach do zabudowy piekarniki wymagają zasilania napięciem 230 V, a płyty - napięciem 400 V.

• Kuchenka powinna być zawsze podłączona do odrębnego obwodu elektrycznego doprowadzonego z domowej rozdzielnicy elektrycznej (tablicy z bezpiecznikami) i chronionego odpowiednio dobranymi wyłącznikami ochronnymi.

• Pomieszczenie, w którym będzie działać kuchenka, powinno być suche i dobrze wentylowane.

• Montowane urządzenie należy przed włączeniem wypoziomować.

• Kuchenkę może podłączyć wyłącznie uprawniony instalator, a po podłączeniu musi on wpisać odpowiednią adnotację w karcie gwarancyjnej.

• Nad kuchenką - w odległości około 65 cm od płyty - powinien być zamontowany okap.

• Przed pierwszym włączeniem kuchenki należy koniecznie zapoznać się z instrukcją obsługi i konserwacji urządzenia.

 

Ile to kosztuje?

 

Kuchenki wolno stojące: 780-4000 zł

Płyty do zabudowy: z żeliwnymi krążkami 249-450 zł, witroceramiczne 700-6500 zł, indukcyjne 2400-8000 zł

Piekarniki do zabudowy: 999-10500 zł

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwa tygodnie temu zakończyłem ten dylemat. Mój przedmówca wyczerpał zalety płyt elektrycznych - a na to się zdecydowałem. Wybrałem płytę indukcyjną (na allegro nie sa takie drogie :wink: ) Ważne dla mnie:

1. czysto w kuchni - brak tłustych oparów (uwaga stolarza)

2. minimalne straty ciepła - wysoka efektywność - nie duże rachunki (w połączeniu z naczyniami z grubym dnem utrzymującym ciepło - może być super)

3. nie zaskoczy mnie w święta czy weekend brak gazu w butli

4. na 220v śmiga super

5. natychmiastowa reakcja na zmianę natężenia mocy grzania.

6. Bezpieczna - sama wyłącza się przy zalaniu, nie nagrzewa się jak gazowa (przejmuje ciepło naczynia)

7. Blokada ustawień - dzieci nie namieszają jak jesteś w innym pomieszczeniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

• Kuchenkę może podłączyć wyłącznie uprawniony instalator, a po podłączeniu musi on wpisać odpowiednią adnotację w karcie gwarancyjnej.

Zwracam uwagę na ten zapis, bo bez takiego wpisu z ewentualnym uznaniem reklamacji moga być problemy. Poza tym źle podłączona kuchenka nie chce prawidłowo działać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też nie wiedziałam na co się zdecydować, ale w końcu wybrałam elektryczną i nie żałuję. Zaletą, oprócz czystości, jest też to, że zyskuję miejsce na które mogę wiele rzeczy odłożyć bez obawy o stabilność. A sporą wadą gazowej jest wg mnie to, że butla zabiera miejsce. Rachunki za prąd mam dość niskie, ale gotuję i piekę głównie w II taryfie.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja 10 lat używam płyty ceramicznej i jestem zadowolona. Z domu rodzinnego źle kojarzę nie dające się odczyścić pałąki na kuchni gazowej. Teraz urządzam drugi dom i też będzie płyta ceramiczna z takim małym bajerem. Wypatrzyłąm model, który ma 1 palnik gazowy, podłączę sobie małą kilogramową butlę gazową. Sprawdza się przy braku prądu, co się zdaża na wsi np. po burzy. Obiadu na tym gotować nie będę tylko wyskoczę na pizzę jak nie będzie prądu, ale herbaty czy kawy by się człowiek napił.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 year później...

Kupiłem indukcyjną, z kilku powodów:

- nie podłączam gazu (choć mam na działce)

- gaz może przypłynąć do domu oszukany (możne mieć zawyżony procent azotu)

- brak płomienia to radykalnie mniejsza ilość tłustego brudu przy gotowaniu

- garnki się nie kopcą po wierzchu

- indukcja wytwarza ciepło bezpośrednio w dnie garnka, a gaz bardzo dużo ciepła "puszcza bokiem" - moim zdaniem koszt eksploatacji będzie niższy

- dużo łatwiej utrzymać w czystości

- nie znalazłem żadnej zalety płyty gazowej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...Wątek o dokładnie takim tytule był niedawno...

Takie wątki pojawiają się tu z nużąca regularnością :-?

 

Zapuszczę tu link do innego forum, gdzie można również spotkać naszego Forumowego Mistrza :D

http://www.kuron.com.pl/forum/viewtopic.php?p=14488

 

Ja osobiście jestem za gazową. Jednakowoż dużą, pięciopalnikową (minimum 70, lepiej 90), z dużym centralnym palnikiem na wok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proszę o opinie: jaką płytę wybieracie lub wybieralibyście jeśli mielibyście ją teraz kupić? My chcieliśmy indukcję ale przy rosnących cenach energii el. zastanawiamy się nad płytą gazową. Nie mamy gazu ziemnego, więc podłączona byłaby do butli. :roll:

 

Proszę o porady

 

Nie ma szans, żeby gotowanie na gazie z butli było droższe niż gotowanie na płycie indukcyjnej. Wszyscy znajomi posiadający kuchenki elektryczne narzekają na wysokie rachunki. Jeżeli gotujesz duzo a ekonomia i ekologia mają dla Ciebie znaczenie - wybierz gazową. Elektryczna wyglada nieporównywalnie ładniej i łatwiej ja utrzymać w czystości ale to niestety moim zdaniem jedyna zaleta

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...