brandowaw 15.09.2024 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2024 Dzień dobry, zwracam się do was z prośbą o fachową poradę. Przyszłą pora na wykończenie poddasza w moim domu. Najtańszą formą jest oczywiście osb. Jest to poddasze nieużytkowe, służy jako magazyn rzeczy niepotrzebnych. Przez wykonawcę została włożona wełna miedzy krokwie oraz żółta folia. Teraz chciałem obudować poddasze we własnym zakresie. I nie wiem czy na folie powinienem najpierw przybić jakąś kantówkę np. 4x5cm żeby zrobić przerwę miedzy folią a osb czy mogę przybić osb bezpośrednio do krokwi? Z góry dziękuję za wszystkie porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.09.2024 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2024 Jeżeli wełna nie wystaje ponad krokwie to płyty przybijaj bezpośrednio do krokwii. Odnośnie do folii to patrząc od strony poddasza ona powinna być raczej pod wełną tak aby chronić ją przed wilgocią których źródłem jest pomieszczenie mieszkalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
havar 17.09.2024 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2024 Architekt tutaj. Na poddasze wybierz płytę OSB 23/32. Jest więcej niż wystarczająco sztywna, aby pomieścić belki stropowe o rozstawie 16 cali. Tylko upewnij się, że przed instalacją zaizolowałeś płytę OSB pod płytą OSB. Płyta OSB 1/2 cala również byłaby wystarczająca, ale płacisz wyższą cenę za te wstępnie przycięte arkusze, które połączyłeś. Jeśli możesz dostarczyć do domu pełne arkusze i samodzielnie je pociąć piłą tarczową, zaoszczędzisz mnóstwo pieniędzy. Chcesz zastosować płytę OSB na pióro i wpust, aby krawędzie miały wsparcie. Ponieważ zamierzasz rozpruć panele, będziesz musiał zastosować blokady na przyciętych krawędziach, aby arkusze się nie wyginały. To jedyna zaleta tych paneli poddasza, ponieważ moim zdaniem mają one krawędzie na pióro i wpust na wszystkich dłuższych bokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 24.09.2024 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2024 W dniu 15.09.2024 o 23:04, brandowaw napisał: Dzień dobry, zwracam się do was z prośbą o fachową poradę. Przyszłą pora na wykończenie poddasza w moim domu. Najtańszą formą jest oczywiście osb. Jest to poddasze nieużytkowe, służy jako magazyn rzeczy niepotrzebnych. Przez wykonawcę została włożona wełna miedzy krokwie oraz żółta folia. Teraz chciałem obudować poddasze we własnym zakresie. I nie wiem czy na folie powinienem najpierw przybić jakąś kantówkę np. 4x5cm żeby zrobić przerwę miedzy folią a osb czy mogę przybić osb bezpośrednio do krokwi? Z góry dziękuję za wszystkie porady. Rozumiem że chodzi o zabudowę skosów poddasza. Jeżeli tak to nie musisz robić żadnej przerwy między folia a płyta osb. Możesz kręcić płyty bezpośrednio do krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
havar 26.09.2024 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2024 W dniu 17.09.2024 o 17:52, havar napisał: Architekt tutaj. Na poddasze wybierz płytę OSB 23/32. Jest więcej niż wystarczająco sztywna, aby pomieścić belki stropowe o rozstawie 16 cali. Tylko upewnij się, że przed instalacją zaizolowałeś płytę OSB pod płytą OSB. Płyta OSB 1/2 cala również byłaby wystarczająca, ale płacisz wyższą cenę za te wstępnie przycięte arkusze, które połączyłeś. Jeśli możesz dostarczyć do domu pełne arkusze i samodzielnie je pociąć piłą tarczową, zaoszczędzisz mnóstwo pieniędzy. https://routerlogin.uno/ Chcesz zastosować płytę OSB na pióro i wpust, aby krawędzie miały wsparcie. Ponieważ zamierzasz rozpruć panele, będziesz musiał zastosować blokady na przyciętych krawędziach, aby arkusze się nie wyginały. To jedyna zaleta tych paneli poddasza, ponieważ moim zdaniem mają one krawędzie na pióro i wpust na wszystkich dłuższych bokach. I got this,... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts