Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szerokość domu 7-8m czy to ma sens?

Recommended Posts

Cześć, działka którą chcemy kupić jest wąska (zgodnie przepisami taką nie jest ma 17m) jednak z 1 strony graniczy z potencjalną drogą  osiedlową (póki co to fragment działki droga może powstanie a może nie 😜 ale w planach jest) Zgodnie  z naszą wiedzą na dziś mamy, ograniczenia, co do odległości 6m od drogi i 3-4 m od granicy z sąsiadem, na dom pozostaje 7 lub maksymalnie 8m( ściana bez okien) . Czy da się się zbudować coś sensownego przy takiej szerokości? Dom do 150m2, jeśli piętrowy to koniecznie z dodatkowym pokojem na dole oraz garaż. Marzyłby nam się dom parterowy, ale  chyba przy tej szerokości to bardzo marne szanse żeby był funkcjonalny . Czy to prawda że domy długie i wąskie są droższe i ciężej wykonać dach? Najpewniej będziemy musieli zrobić projekt indywidualny, bo ciężko coś znaleźć do tej szerokości.

W internecie po przeglądaniu różnych opcji ten poniżeń wydawałby się w calkiem w porządku homekoncept115g
https://www.extradom.pl/projekt-domu-homekoncept-115-g2-KRX1251

Wymagałby pewnych modyfikacji poszerzenia o ten 1m i nieco skrócenia, niektóre pomieszczenia nie są nam potrzebne … za to brakuje spiżarki. Pewnie  nieco zmiana okien (ładne ale niepraktyczne i drogie) balkony takie duże też zbędne.Jak myślicie czy to bardzo drogi dom w budowie? 

Może są tu osoby, które mają również takiej szerokości dom i chciałby się podzielić na co zwrócić uwagę jeszcze przed projektowaniem ? wszystkie rady  mile  widziane;) 

Czy da się się zbudować coś sensownego przy takiej szerokości?

- tak, projektowałem domy na węższych działkach - tak więc da się logicznie i z sensem, tym niemniej w grę wchodzi PROJEKT INDYWIDUALNY ponieważ każda działka ( w tym wąska ) jest indywidualna i tak ją należy rozpatrywać.

Czy to prawda że domy długie i wąskie są droższe i ciężej wykonać dach?

- nieprawda, choćby patrząc na powtarzalność np. wiązara dachowego, czy też ograniczonej szer. stropu / stopo dachu co wpływa na jego np. grubość ( cenę )

czy to bardzo drogi dom w budowie?

- jaki by dom nie był, cenę szacunkową, uśrednioną realizacji budynku / m2 podaje GUS ( +/- ), przy czym dochodzi jeszcze zagospodarowanie działki i elementy zagospodarowania z nim i budynkiem związane. Można ewentualnie rozpatrywać budynek w konstrukcji szkieletowej, przy czym istotne jest NRO ( nierozprzestrzenianie ognia ) przez ściany budynku oraz właściwe ( B-roof ) pokrycie dachu

Cześć, ja mieszkam w taki :), ba, sama go zaprojektowałam... :),, i nie dlatego, że mamy wąską działkę ( działka jest duża, pies zanim dobiegnie od granicy do granicy, to się zmęczy :)), tylko dlatego, że bardzo ograniczone fundusze mieliśmy. zew. wymiary to 7,8 metra szer.,  w środku jest 7 metrów od  ściany do ściany. Mieszka się dobrze, a jak wykończymy resztę, to i wygodniej będzie, i wówczas w sumie będziemy mieli jakieś 130m3...+/-.... Drogi w budowie nie jest, bo dach jest prosty, dwuspadowy, robota więc prostsza i szybsza ( okien dachowych też na razie nie ma, ale przewidziane ), mniej odpadów na skosy jak przy dachach np. czterospadowych, nie wspominając już o innych "łamańcach"...Ja na tym Forum, zanim zaczęliśmy budowę, spędziłam wieeeele nocy i dni... :) Jeśli chodzi o Waszą działkę, to kwestia tego, 1. co będziecie oglądać przez te okna, 2. kierunki świata-ważne nasłonecznienie, szczególnie zimą 3. jak długa jest działka, 4. projekt polecam zrobić raczej indywidualnie, ale, bardzo możliwe, że jak dobrze poszperasz w internecie, to znajdziesz i taki "prawie" dla Was, i po 5-te, może najważniejsze, zastanówcie się, bo zakładam, że działka z racji tego, że wąska, to i cena atrakcyjna, więc, zastanówcie się, czy na pewno warto kupić ją tylko dlatego, że tańsza... Jak chcesz pogadać więcej, to pisz, a najlepiej wstaw zdjęcie, albo narysuj, co Wy tam macie dookoła tej działki...pogadać zawsze można, może pomoże Wam to podjąć decyzję...wąskie działki można bardzo ciekawie zagospodarować, nawet ciekawiej bym powiedziała, niż kwadratowe...no pod warunkiem, że przynajmniej są dość długie...a jak długa jest?

W dniu 18.09.2024 o 12:29, ŁUKASZ ŁADZIŃSKI napisał:

Czy da się się zbudować coś sensownego przy takiej szerokości?

- tak, projektowałem domy na węższych działkach - tak więc da się logicznie i z sensem, tym niemniej w grę wchodzi PROJEKT INDYWIDUALNY ponieważ każda działka ( w tym wąska ) jest indywidualna i tak ją należy rozpatrywać.

Czy to prawda że domy długie i wąskie są droższe i ciężej wykonać dach?

- nieprawda, choćby patrząc na powtarzalność np. wiązara dachowego, czy też ograniczonej szer. stropu / stopo dachu co wpływa na jego np. grubość ( cenę )

czy to bardzo drogi dom w budowie?

- jaki by dom nie był, cenę szacunkową, uśrednioną realizacji budynku / m2 podaje GUS ( +/- ), przy czym dochodzi jeszcze zagospodarowanie działki i elementy zagospodarowania z nim i budynkiem związane. Można ewentualnie rozpatrywać budynek w konstrukcji szkieletowej, przy czym istotne jest NRO ( nierozprzestrzenianie ognia ) przez ściany budynku oraz właściwe ( B-roof ) pokrycie dachu

Dzień dobry dziękuję za odpowiedź , napawa lekkim optymizmem , że się da:) 

Z wypowiedzi zrozumiałam, że zajmuje się Pan projektowaniem domów, mogę mieć pytanie?  W przypadku projektu indywidualnego, jak zależy przygotowywać się na spotkanie z projektantem (oprócz formalnych dokumentów). Czy  jakieś Inspiracje z internetu , rysunki , rozrysowane pomieszczenia przez nas ( zapewne nieprofesjonalnie) czy lepiej po prostu opowiedzieć na czym nam zależy? 

W dniu 19.09.2024 o 23:35, sylwams napisał:

Cześć, ja mieszkam w taki :), ba, sama go zaprojektowałam... :),, i nie dlatego, że mamy wąską działkę ( działka jest duża, pies zanim dobiegnie od granicy do granicy, to się zmęczy :)), tylko dlatego, że bardzo ograniczone fundusze mieliśmy. zew. wymiary to 7,8 metra szer.,  w środku jest 7 metrów od  ściany do ściany. Mieszka się dobrze, a jak wykończymy resztę, to i wygodniej będzie, i wówczas w sumie będziemy mieli jakieś 130m3...+/-.... Drogi w budowie nie jest, bo dach jest prosty, dwuspadowy, robota więc prostsza i szybsza ( okien dachowych też na razie nie ma, ale przewidziane ), mniej odpadów na skosy jak przy dachach np. czterospadowych, nie wspominając już o innych "łamańcach"...Ja na tym Forum, zanim zaczęliśmy budowę, spędziłam wieeeele nocy i dni... :) Jeśli chodzi o Waszą działkę, to kwestia tego, 1. co będziecie oglądać przez te okna, 2. kierunki świata-ważne nasłonecznienie, szczególnie zimą 3. jak długa jest działka, 4. projekt polecam zrobić raczej indywidualnie, ale, bardzo możliwe, że jak dobrze poszperasz w internecie, to znajdziesz i taki "prawie" dla Was, i po 5-te, może najważniejsze, zastanówcie się, bo zakładam, że działka z racji tego, że wąska, to i cena atrakcyjna, więc, zastanówcie się, czy na pewno warto kupić ją tylko dlatego, że tańsza... Jak chcesz pogadać więcej, to pisz, a najlepiej wstaw zdjęcie, albo narysuj, co Wy tam macie dookoła tej działki...pogadać zawsze można, może pomoże Wam to podjąć decyzję...wąskie działki można bardzo ciekawie zagospodarować, nawet ciekawiej bym powiedziała, niż kwadratowe...no pod warunkiem, że przynajmniej są dość długie...a jak długa jest?

Dziękuję za odpowiedź każda taka wypowiedź jest dla mnie ważna. 

Zaznaczę ze działka jest na osiedlu domków jednorodzinnych więc jeśli chodzi o widoki, to nic specjalnego;p Będziemy oglądać drzewka sąsiadów. 

Zaczynając od końca 

5) Działka jest wąska, ale niestety w tej okolicy działki są bardzo drogie, działek tutaj jest naprawdę niewiele, ludzie trzymają dla swoich, mało kto sprzedają, a jak już to cena jest zaporowa więc niestety nie jest to jakaś okazja. Może faktycznie jest minimalnie tańsza za metr, ale nadal bardzo droga stąd też chcemy mieć pewność, że coś się da fajnego wybudować.  Dlaczego się zdecydowaliśmy? Lokalizacja nam bardzo pasuje, blisko szkoła, przedszkole infrastruktura , obecnie mieszkamy kilka ulic dalej więc znamy okolice i dobrze nam się tu mieszka, a  wyboru naprawdę nie ma:/ 

4)Najprawdopodobniej będziemy korzystać z projektu indywidualnego, ale szukamy inspiracji.Działka ma być sfinalizowana w przyszłym tygodniu. Na pewno do wiosny/lata nic nie będziemy robić to czas żebyś zastanowić nad projektem

3) Działka to niemal klasyczny prostokąt wymiary 17*51 ( jak na „miejskie” działki to wydaje mi się wystarczając długa  ) nie potrzebujemy bardo dużego ogrodu itp

2)Jeśli chodzi o strony świata to tyl dzialki to południowy wschód (bardziej południe) a front północny-wschód tak do 12-13 jest oświetlony potem już jest cień. 

Szukamy czegoś na kształt nowoczesnej  stodoły ok 150 m z salonem z tyłu i wejściem  z przodu/ew z boku . Boje się efektu wąskiego korytarza (jak w hotelu)jesli przesadzimy z pomieszczeniami, zależy nam żeby na dole,oprócz salonu z kuchnią, był choćby niewielki , ale dodatkowy pokój.

Największy dylemat jest z garażem gdzie i jak to wcisnąć. … 

Możesz się podzielić jak wygląda twój dom może być po prostu krótki opis jakie pomieszczenia udało ci się zaprojektować na tych 130 m2 ? Z czym miałaś największą zagwozdkę? A może już wiesz, że zrobiłabyś coś inaczej ? coś dodała/ odjęła? 

Cześć

Tak, działka faktycznie ma przyzwoita wielkość, jak na miejską. Wszystko Ci napiszę co wiem :) i pomogę jak mogę...tylko już jutro :) ... a wąskie działeczki to ciekawe wyzwanie :)... i trzeba mieć otwarte głowy...:) napisz mi jeszcze ile osób liczy Wasza rodzina, no i czy sytuacja jest rozwojowa :) chodzi o ilość pokoi, a dokładnie, ile Wam trzeba, ile chcielibyście mieć, na razie nie biorąc pod uwagę nic innego. Pozdrowionka

• Like 1

11 godzin temu, sylwams napisał:

Cześć

Tak, działka faktycznie ma przyzwoita wielkość, jak na miejską. Wszystko Ci napiszę co wiem :) i pomogę jak mogę...tylko już jutro :) ... a wąskie działeczki to ciekawe wyzwanie :)... i trzeba mieć otwarte głowy...:) napisz mi jeszcze ile osób liczy Wasza rodzina, no i czy sytuacja jest rozwojowa :) chodzi o ilość pokoi, a dokładnie, ile Wam trzeba, ile chcielibyście mieć, na razie nie biorąc pod uwagę nic innego. Pozdrowionka

Nasza rodzinka 2+2 dzieciaczki są jeszcze małe, ale  docelowo chcielibyśmy pokoje dla dzieci , sypialnie i biuro (może być malutkie). Czyli wychodzi 4 pokoje do góry i na dole salon z kuchnią plus 1 pokój dodatkowy trochę tego jest,  liczę że możliwe do zrealizowania;)

W dniu 17.09.2024 o 22:24, Ewelina1590 napisał:

Cześć, działka którą chcemy kupić jest wąska (zgodnie przepisami taką nie jest ma 17m) jednak z 1 strony graniczy z potencjalną drogą  osiedlową (póki co to fragment działki droga może powstanie a może nie 😜 ale w planach jest) Zgodnie  z naszą wiedzą na dziś mamy, ograniczenia, co do odległości 6m od drogi i 3-4 m od granicy z sąsiadem, na dom pozostaje 7 lub maksymalnie 8m( ściana bez okien)

Przecież to nie jest aż taka wąska działka, 17 m i długa na 50 m to spokojnie wybudujesz normalny domek z gotowego projektu. Każde biuro projektowe ma w ofercie projekty domków na wąskie działki. Z braku miejsca o jakim wspominasz to może pomyśl o piwnicy, tam wszystko schowasz, taca infrastrukturę domową🙂

Wspominałaś o przepisach że zgodnie z nimi nie ma tyle szerokości, jakie to przepisy czyżby chodziło MPZP?

1 godzinę temu, henrykow napisał:

Przecież to nie jest aż taka wąska działka, 17 m i długa na 50 m to spokojnie wybudujesz normalny domek z gotowego projektu. Każde biuro projektowe ma w ofercie projekty domków na wąskie działki. Z braku miejsca o jakim wspominasz to może pomyśl o piwnicy, tam wszystko schowasz, taca infrastrukturę domową🙂

Wspominałaś o przepisach że zgodnie z nimi nie ma tyle szerokości, jakie to przepisy czyżby chodziło MPZP?

Tak 17m na pierwszy rzut oka nie wygląda źle, jednak fakt że z 1 strony jest planowana droga osiedlowa(na tą chwilę to po prostu  część działki/pas zieleni z drzewami) to zgodnie z ustawą o drogach publicznych musimy się odsunąć aż o 6m z drugiej strony 3 lub 4 i robi się wąziutko;) Tak naprawdę brakuje pewnie dosłownie1-1,5 m by było wygodniej większość gotowych projektów ma między 8-9 metrów u nas maksymalna szerokość to 8m. Poprzedni właściciel działki dostał zgodę zarządcy drogi na budowę garażu przy granicy to może być jakieś rozwiązanie natomiast to czy taką zgodę dostaniemy czy nie wynika chyba jedynie z dobrych intencji;p nie mam pojęcia w jaki sposób udało się to uargumentować.  Oczywiście liczę na to że projektant poradzi sobie i z taką szerokością bo oczywiście takie domy też są;) piwnica to 1 z opcji chociaż oczywiście wszystko zależy od całkowitego kosztu.

Godzinę temu, Ewelina1590 napisał:

Tak 17m na pierwszy rzut oka nie wygląda źle, jednak fakt że z 1 strony jest planowana droga osiedlowa(na tą chwilę to po prostu  część działki/pas zieleni z drzewami) to zgodnie z ustawą o drogach publicznych musimy się odsunąć aż o 6m z drugiej strony 3 lub 4 i robi się wąziutko;) Tak naprawdę brakuje pewnie dosłownie1-1,5 m by było wygodniej większość gotowych projektów ma między 8-9 metrów u nas maksymalna szerokość to 8m. Poprzedni właściciel działki dostał zgodę zarządcy drogi na budowę garażu przy granicy to może być jakieś rozwiązanie natomiast to czy taką zgodę dostaniemy czy nie wynika chyba jedynie z dobrych intencji;p nie mam pojęcia w jaki sposób udało się to uargumentować.  Oczywiście liczę na to że projektant poradzi sobie i z taką szerokością bo oczywiście takie domy też są;) piwnica to 1 z opcji chociaż oczywiście wszystko zależy od całkowitego kosztu.

Skora garaż mógł stać w granicy to i dom tez może stać w granicy bo trzy metry bez okien i w granicy też bez okien czyli wychodzi na to samo a miejsca o wiele więcej.

Piwnica fajna rzecz ale koszty są też nie małe.

No i jeszcze najważniejsze, czy ta działka jest objęta MPZP czy są wydane WZ.

5 godzin temu, henrykow napisał:

Skora garaż mógł stać w granicy to i dom tez może stać w granicy bo trzy metry bez okien i w granicy też bez okien czyli wychodzi na to samo a miejsca o wiele więcej.

Piwnica fajna rzecz ale koszty są też nie małe.

No i jeszcze najważniejsze, czy ta działka jest objęta MPZP czy są wydane WZ.

To bardziej zagmatwane  w dużym skrócie to na ile musi być odsunięty dom od drogi określa ustawa i to jest to 6m, w wyjątkowych sytuacjach zarządca owej drogi może wyrazić zgodę na inne odległości jeśli chodzi o dom to na pewno nie ma takiej szansy by taką zgodę uzyskać stąd maksymalna szerokość  domu to 8m(jeśli jedna ściana bez okien) i musimy szukać takiego rozwiązania.  

Godzinę temu, henrykow napisał:

Więc chyba sprawdziłaś czy jest to działka budowlana pod zabudowę jednorodzinną bo przy MPZP dużo nie ma do negocjacji. Bo może okazać się że kupisz kawałek ziemi i będziesz mogła ogórki siać na niej.

Tak jest to działka pod zabudowę jednorodzinną ;).  Tak jak wspomniałem niewiele można tu zrobić stąd szukamy projektu wąskiego domu i osób które faktycznie ceramicy domach mieszkają ;)

mój dom ma 8,8 na działce szerokości 17m, ale budowaliśmy w ostrej granicy.

Masz bardzo długą działkę.
Można zrobić garaż na froncie, przerwę i dom. 
jeśli nie można stawiać dwóch budynków, to garaż można połączyć jakimś elementem konstrukcyjnym (np. belką)

22 godziny temu, Ewelina1590 napisał:

Dziękuję za odpowiedź każda taka wypowiedź jest dla mnie ważna. 

Zaznaczę ze działka jest na osiedlu domków jednorodzinnych więc jeśli chodzi o widoki, to nic specjalnego;p Będziemy oglądać drzewka sąsiadów. 

Zaczynając od końca 

5) Działka jest wąska, ale niestety w tej okolicy działki są bardzo drogie, działek tutaj jest naprawdę niewiele, ludzie trzymają dla swoich, mało kto sprzedają, a jak już to cena jest zaporowa więc niestety nie jest to jakaś okazja. Może faktycznie jest minimalnie tańsza za metr, ale nadal bardzo droga stąd też chcemy mieć pewność, że coś się da fajnego wybudować.  Dlaczego się zdecydowaliśmy? Lokalizacja nam bardzo pasuje, blisko szkoła, przedszkole infrastruktura , obecnie mieszkamy kilka ulic dalej więc znamy okolice i dobrze nam się tu mieszka, a  wyboru naprawdę nie ma:/ 

4)Najprawdopodobniej będziemy korzystać z projektu indywidualnego, ale szukamy inspiracji.Działka ma być sfinalizowana w przyszłym tygodniu. Na pewno do wiosny/lata nic nie będziemy robić to czas żebyś zastanowić nad projektem

3) Działka to niemal klasyczny prostokąt wymiary 17*51 ( jak na „miejskie” działki to wydaje mi się wystarczając długa  ) nie potrzebujemy bardo dużego ogrodu itp

2)Jeśli chodzi o strony świata to tyl dzialki to południowy wschód (bardziej południe) a front północny-wschód tak do 12-13 jest oświetlony potem już jest cień. 

Szukamy czegoś na kształt nowoczesnej  stodoły ok 150 m z salonem z tyłu i wejściem  z przodu/ew z boku . Boje się efektu wąskiego korytarza (jak w hotelu)jesli przesadzimy z pomieszczeniami, zależy nam żeby na dole,oprócz salonu z kuchnią, był choćby niewielki , ale dodatkowy pokój.

Największy dylemat jest z garażem gdzie i jak to wcisnąć. … 

Możesz się podzielić jak wygląda twój dom może być po prostu krótki opis jakie pomieszczenia udało ci się zaprojektować na tych 130 m2 ? Z czym miałaś największą zagwozdkę? A może już wiesz, że zrobiłabyś coś inaczej ? coś dodała/ odjęła? 

Cześć,

Na załączonych obrazkach ( dach jest dwuspadowy na niższej i wyższej części, nie taki jak na wizualizacji) widać, jaki mieliśmy plan. Wybudowaliśmy ten budynek, gdzie stoją zaparkowane samochody :) ,... i tak już zostanie... z garażu zrobiliśmy salon, a że był odpowiednio wysoki, to będzie z antresolą, więc zyskamy jakieś 48 m2 na dole, no i plus ta antresola , czyli takie "studio " ok 35 m2. w efekcie, myślę, że będzie max. 150 m2. Czy ja bym coś zmieniła? ... Długo planowałam, bo musiałam zmieścić się w budżecie, więc biorąc powyższe pod uwagę, to wyszło tak, jak miało być, i jestem zadowolona, poza 1 oknem - dodałabym od południa, czyli tam gdzie jest wyjście do ogrodu, tak żeby było też i symetrycznie, ale przede wszystkim, miałabym więcej porannego światła w części kuchennej . Gdybym miała jednak jeszcze raz go budować, to jednak trochę bym go powiększyła :) ...sypialnie powinny być trochę większe... a być może zbudowałabym ten drugi? który był docelowo jako dom mieszkalny, bo ten miał być moją pracownią...no życie... Układ mi odpowiada, a korytarz wąski jest praktyczny,... bo, np., po ciemku, z ręką przy ścianie, śmiało dotrzesz do, np. łazienki :) poza tym, wąski dom lepiej jest doświetlony naturalnym światłem, a jak jest pełnia księżyca, to już kosssmmmmosss jaki klimat się robi w części od południowej strony, no a że jest niewielki, delikatnie mówiąc, to i pół domu oświetla :-) ... nooo, to tak z grubsza...mogę Ci podesłać parę inspiracji, tylko muszę się do nich "dokopać", szczególnie do tych z garażem, to nie problem, zajmie to z dzień, czy dwa...tylko może już bardziej na priv?? jak myślisz? bo nie wiem czy tak tutaj z tymi zdjęciami...??  aaaa, ja mam edukację artystyczną, a "architektem" to raczej od czasu do czasu bywam, ale nie śmiem się tak nazywać... to moja pasja/konik/hobby/relax, także...spoko, poza tym, lubię budowlankę... :-)  wnętrza projektuję, dekoracje, no różne rzeczy, ale nie z tego żyję :)  także bez obaw :-) to są porady i nic więcej, mam całą długą listę pomysłów, podpowiedzi o czy pamiętać, co rozważyć....aha, to nie jest jedyny budynek który zaprojektowałam i się zmaterializował :-) , są jeszcze dwa, hehe. Jak już się Wam rozjaśni co do planów, to współpraca z architektem przebiegnie szybko i bezproblemowo...

aktualizacja.jpg

1.jpg

panorama.jpg

...no nie tego szukałam, no i nie wiem...administatorze, czy ja tak mogę te zdjęcia zamieszczać?  ...można by go np. wpisać w ogrodzenie działki, nie wiem jak to z MPZP by było,... a jeśli planujecie fotowoltaikę, to też tu jest pomysł...i połączyć z domem dachem, zadaszonym przejściem,...to pomysły jako, być może, punkt wyjścia...w każdym razie, ja mam taki plan zrobić u siebie...

00a17d1af3d1ec7c026c3762792a59ba.jpg

703d705804bf2f067a2ee2ac3a405fbe.jpg

2722598fe75dbdffed2f60c64203d513.jpg

4905492c2627121bd6df4e8417a968e0.jpg

a8a6551a8f5d7f1a08f785b611041ff9.jpg

b8bca94e90cb232a59ef23d246dba4b7.jpg

cb257c1e592b6ba14c981a734953236d.jpg

cfbaac4771823dad33972a24638c021d.jpg

d933ea551e2c483c620058d6a4b8ff7e.jpg

e1bf5f946c32d5f4c53cc91a45953e2e.jpg