Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szerokość domu 7-8m czy to ma sens?

Recommended Posts

W dniu 20.09.2024 o 23:11, Ewelina1590 napisał:

W przypadku projektu indywidualnego, jak zależy przygotowywać się na spotkanie z projektantem (oprócz formalnych dokumentów). Czy  jakieś Inspiracje z internetu , rysunki , rozrysowane pomieszczenia przez nas ( zapewne nieprofesjonalnie) czy lepiej po prostu opowiedzieć na czym nam zależy? 

W przypadku PROJEKTU INDYWIDUALNEGO, osoba spotykająca się ze mną ( lub innym Architektem ) powinna mieć sprecyzowane swoje potrzeby i oczekiwania związane z budynkiem i zagospodarowaniem działki.  

Na pierwszym spotkaniu zazwyczaj uzgadniam wspólnie z Inwestorem 4 podstawowe rzeczy :

1 – tzw. „ PROGRAM FUNKCJONALNO UŻYTKOWY BUDYNKU ”, który odnosi się do listy pomieszczeń wewnętrznych ( rodzaju, ilości pomieszczeń ) z ich krótka charakterystyką, stanowiącą indywidualne wymogi Inwestora, np. :

- POKÓJ DZIENNY, JADALNIA – przestronny / z wyjściem na taras / dobrze doświetlony, ale bez przesady, żeby nie było okien na całej długości ściany / komunikacja nie powinna przebiegać między sofą a telewizorem, żeby nie przeszkadzać oglądającym / stół dla 6 osób na stałe z możliwością rozszerzenia do 10 osób / pokój z dużymi przeszkleniami / …

- KUCHNIA - może być zamknięta lub otwarta na salon, może być z wyspą lub bez / przynajmniej jedna ściana z możliwością montażu zabudowy meblowej na wysokość pomieszczenia / dużo blatów roboczych, minimum 4m ( nie licząc kuchenki i zlewu ) / okap kuchenny podłączony do wentylacji / spiżarka przy kuchni o powierzchni nie mniejszej niż …m2 / …

… itd.  - dot. wszystkich projektowanych pomieszczeń

Zazwyczaj jest to lista kompletna lub niekompletna przygotowana przez Inwestora lub tworzona i uzupełniana na pierwszym spotkaniu z Architektem.

2WYTYCZNE OGÓLNE – dot. : o jakim budynku rozmawiamy ? np.

- dom dla 4 osób

- dom jednorodzinny o orientacyjnej maksymalnej pow. zabudowy = …  , z garażem w bryle budynku lub nie

- dom z dwiema kondygnacjami nadziemnymi, budynek niepodpiwniczony

- z dachem płaskim / spadowym …

- … itd.

określenie, które często spotykam: „ no, .. taki prosty w budowie, działka płaska … ” – nic nie mówi !

Potem się okazuje, że mamy np. 4m torfu, drogę szybkiego ruchu w sąsiedztwie działki, sieci infrastruktury technicznej 200m od działki, … itd

3UZGODNIENIA DOT. KONSTRUKCJI I INSTALACJI BUDYNKU

- konstrukcja : tradycyjna murowana / szkieletowa drewniana

- instalacje : pompa ciepła / ogrzewanie podłogowe / wentylacja mechaniczna / klimatyzacja / fotowoltaika / magazyn energii / kominek / … itd

4INNE WYTYCZNE związane z indywidualnymi preferencjami przyszłego użytkownika budynku, na zasadzie :

chciałbym / chciałabym, bardzo zależy mi na … , najważniejsze dla mnie jest, aby … np.

- podoba mi się ten projekt …

- wygodny, częściowo zadaszony taras …

- bryła budynku nawiązująca do …

- szerokość korytarzy nie mniejsza niż … cm

- schody preferowane dwubiegowe, ale w razie konieczności jednobiegowe ( brak krętych stopni na schodach )

- wysokość pomieszczeń w stanie wykończonym nie mniejsza niż … cm

- taki sam poziom podłóg w obrębie jednej kondygnacji

- prywatność ( zwłaszcza na piętrze )

- ergonomia dla całości rozwiązań projektowych

- pokoje dzieci bez dostępu do balkonu / tarasu

- okna wysokie ( salon / jadalnia )

- okna PARTERU z roletami zewnętrznymi

- … itd.

Reasumując :

Im więcej danych mam od strony Inwestora – tym lepiej, ponieważ przekłada się to bezpośrednio zarówno na orientacyjna wielkość budynku,  ( tym samym na cenę realizacji ), ale taż na koszty związane z opracowaniem projektu i samym projektem, który powstaje w oparciu o te uzgodnienia / wytyczne Inwestora ( 1+2+3+4 ) oraz wszelkie inne dane związane z konkretna działką budowlaną, Warunkami Zabudowy, geotechniką, sąsiedztwem działki, geometrią granic, spadkami terenu, stronami świata ( doświetleniem pomieszczeń ), dojazdem do budynku … innymi istotnymi uwarunkowaniami, które są brane pod uwagę przy PROJEKCIE INDYWIDUALNYM.

Szkice, czy też rysunki Inwestora ( choćby nie wiem jak piękne ) – są zbędne, ponieważ o ile mogą określać funkcję obiektu, ba ! niekiedy nawet powiązania pomieszczeń między sobą, to mają się nijak do konstrukcji, instalacji, warunków zabudowy i wszystkich innych uwarunkowań związanych z daną działką budowlaną, choćby doświetleniem pomieszczeń, czy też ( pisząc bardzo ogólnie ) sztuką projektowania i wznoszenia obiektów ( czym zajmują się Architekci ).

dot. Dokumentów Formalno Prawnych – lista jest stała i obejmuje :

- Prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane ( wymagane do wniosku o Pozwolenie na Budowę )

- Wypis i wyrys z Planu Miejscowego lub Decyzja o Warunkach Zabudowy

- Mapa do celów Projektowych ( geodeta )

- Opinia geotechniczna ( geotechnik ) lub/i inne opracowania geotechniczne w zależności od danej działki

- Zapewnienia i Warunki Techniczne podłączenia budynku do sieci ( woda / kanalizacja / gaz / energia / … ) w zależności od potrzeb

- informacja dot. warunków geologiczno górniczych ( dla działek na terenach górniczych istniejących lub byłych )

- informacja dot. możliwości podłączenia budynku do sieci ciepłowniczej ( o ile taka przebiega w sąsiedztwie działki )

- inne : np. uzgodnienia lokalizacji budynku przy jakiejś sieci, która przebiegałaby w działce / uzgodnienia konserwatorskie dla działek i terenów objętych ochroną konserwatorską / …

Dla opracowania Projektu Koncepcyjnego najważniejsze to :

- Wypis i wyrys z Planu Miejscowego lub Decyzja o Warunkach Zabudowy

- Mapa do celów Projektowych ( geodeta )

- uzgodnienia ( 1+2+3+4 ), w tym „ program funkcjonalno użytkowy budynku ”

• Thanks 1

W dniu 22.09.2024 o 22:45, sylwams napisał:

Cześć,

Na załączonych obrazkach ( dach jest dwuspadowy na niższej i wyższej części, nie taki jak na wizualizacji) widać, jaki mieliśmy plan. Wybudowaliśmy ten budynek, gdzie stoją zaparkowane samochody :) ,... i tak już zostanie... z garażu zrobiliśmy salon, a że był odpowiednio wysoki, to będzie z antresolą, więc zyskamy jakieś 48 m2 na dole, no i plus ta antresola , czyli takie "studio " ok 35 m2. w efekcie, myślę, że będzie max. 150 m2. Czy ja bym coś zmieniła? ... Długo planowałam, bo musiałam zmieścić się w budżecie, więc biorąc powyższe pod uwagę, to wyszło tak, jak miało być, i jestem zadowolona, poza 1 oknem - dodałabym od południa, czyli tam gdzie jest wyjście do ogrodu, tak żeby było też i symetrycznie, ale przede wszystkim, miałabym więcej porannego światła w części kuchennej . Gdybym miała jednak jeszcze raz go budować, to jednak trochę bym go powiększyła :) ...sypialnie powinny być trochę większe... a być może zbudowałabym ten drugi? który był docelowo jako dom mieszkalny, bo ten miał być moją pracownią...no życie... Układ mi odpowiada, a korytarz wąski jest praktyczny,... bo, np., po ciemku, z ręką przy ścianie, śmiało dotrzesz do, np. łazienki :) poza tym, wąski dom lepiej jest doświetlony naturalnym światłem, a jak jest pełnia księżyca, to już kosssmmmmosss jaki klimat się robi w części od południowej strony, no a że jest niewielki, delikatnie mówiąc, to i pół domu oświetla :-) ... nooo, to tak z grubsza...mogę Ci podesłać parę inspiracji, tylko muszę się do nich "dokopać", szczególnie do tych z garażem, to nie problem, zajmie to z dzień, czy dwa...tylko może już bardziej na priv?? jak myślisz? bo nie wiem czy tak tutaj z tymi zdjęciami...??  aaaa, ja mam edukację artystyczną, a "architektem" to raczej od czasu do czasu bywam, ale nie śmiem się tak nazywać... to moja pasja/konik/hobby/relax, także...spoko, poza tym, lubię budowlankę... :-)  wnętrza projektuję, dekoracje, no różne rzeczy, ale nie z tego żyję :)  także bez obaw :-) to są porady i nic więcej, mam całą długą listę pomysłów, podpowiedzi o czy pamiętać, co rozważyć....aha, to nie jest jedyny budynek który zaprojektowałam i się zmaterializował :-) , są jeszcze dwa, hehe. Jak już się Wam rozjaśni co do planów, to współpraca z architektem przebiegnie szybko i bezproblemowo...

aktualizacja.jpg

1.jpg

panorama.jpg

Część jeszcze raz dziekuje za inspiracje myślę, że twój dom jest dobrze rozplanowany biorąc pod uwagę, że początkowo miała być to pracownia tym bardziej podziwiam, że udało się to sensownie przerobić;) Początkowo odrzucałam wejście „z boku domu” ale teraz już widzę któraś inspirację właśnie z takim rozwiązaniem i chyba to jednak bardziej optymalne . Czy dobrze liczę, że bez pierwotnego garażu to ok 73m ? Jesteś w stanie mi powiedziec ile twój korytarz ma szerokości i długości od wejścia z garażu(pierwotne) do salonu ? To praktycznie identyczny metraż jaki my mamy dostępny nie chciałbym, zeby część mieszkalna(bez garażu) była większa niz 150m, czyli ok 75 m w parterze i piętrze. Wyobrazam sobie ze nieco poszerzamy ten dom o ten dostępny 1 m do 8m wydłużany salon z kuchnią, potrzebujemy tylko 1 pokój dodatkowy na dole, w miejscu drugiego pokoju musiałby być schody i gotowe 😜 U nas najprawdopodobniej jedna dłuższa ściana po prawej stronie będzie bez okien stąd tam muszą być pomieszczenia, które nie potrzebują światła tj schody pewnie pomieszczenie godpodarcze /może łazienka i część salonu. W salonie będą musiały być duże okna niemal na całą tą węższą ścianę, żeby był doświetlony  bo okna będą z 2 a nie z 3 stron,  ale to akurat nie jest problemem.  
Jeśli masz jakieś inspiracje którymi możesz się podzielić to wszystko jest mile widziane na pewno będziemy te nasze pomysły jakoś sklejać z tego ci znajdziemy.

Kwestia garażu poki  co jest dyskusyjna, na tą chwilę są 2 opcje są albo „przyklejony „ z przodu do bryły budynku na całą jej szerokość dwustanowiskowy albo z kolei jako osobny budynek też z przodu (wtedy zyskujemy okna od frontu co prawda przesłonięte garażem ale jeśli byłby tam pomieszczenia typu łazienka itd to kwesta bardziej wywietrzenia niż doświetlenia.

W dniu 22.09.2024 o 23:15, Elfir napisał:

Inspirując się układem tego projektu co wcześniej dałam linka, można zaprojektować kompletnie współczesną stodołę z wysuniętym garażem. Garaż i łącznik byłyby parterowe a reszta domu pietrowe

projekt-domu-pierwszy-dom-2-parter-600x1018.png

Dziękuję fajnie przerobione, co prawda my raczej będziemy planować garaż dwustanowiskowym albo „przyklejony do przodu” albo właśnie z jakimś łącznikiem.  Bardzo zależy mi na spiżarni i żeby wyjście z niej było od kuchni 😜 mogę zrezygnować z pomieszczeń gospodarczych pralni składzików itp ale ta mała spiżarka to takie „marzenie „ 😜. Łudzę się że wtedy ogarnę w końcu bałagan kuchenny;p Na pewno jednak coś mogę z tego wykorzystać. Oczy taki wąski dom to trochę utrudnienie ale wysze że się da ;) 

4 godziny temu, Ewelina1590 napisał:

Dziękuję fajnie przerobione, co prawda my raczej będziemy planować garaż dwustanowiskowym albo „przyklejony do przodu” albo właśnie z jakimś łącznikiem.  Bardzo zależy mi na spiżarni i żeby wyjście z niej było od kuchni 😜 mogę zrezygnować z pomieszczeń gospodarczych pralni składzików itp ale ta mała spiżarka to takie „marzenie „ 😜. Łudzę się że wtedy ogarnę w końcu bałagan kuchenny;p Na pewno jednak coś mogę z tego wykorzystać. Oczy taki wąski dom to trochę utrudnienie ale wysze że się da ;) 

Pokazywałam pewną myśl a nie konkretny projekt. 
garaż można spokojnie poszerzyć, kuchnię powiększyć albo spiżarkę zrobić pod schodami.

Wstawienie garażu bezpośrednio przy bryle powoduje ze traci sie jedną elewację na okna. Odsunięcie go jakimś wąskim łącznikiem daje możliwość wstawienia okien w ścianie domu także od frontu.

• Like 1

W dniu 26.09.2024 o 12:12, Ewelina1590 napisał:

Część jeszcze raz dziekuje za inspiracje myślę, że twój dom jest dobrze rozplanowany biorąc pod uwagę, że początkowo miała być to pracownia tym bardziej podziwiam, że udało się to sensownie przerobić;) Początkowo odrzucałam wejście „z boku domu” ale teraz już widzę któraś inspirację właśnie z takim rozwiązaniem i chyba to jednak bardziej optymalne . Czy dobrze liczę, że bez pierwotnego garażu to ok 73m ? Jesteś w stanie mi powiedziec ile twój korytarz ma szerokości i długości od wejścia z garażu(pierwotne) do salonu ? To praktycznie identyczny metraż jaki my mamy dostępny nie chciałbym, zeby część mieszkalna(bez garażu) była większa niz 150m, czyli ok 75 m w parterze i piętrze. Wyobrazam sobie ze nieco poszerzamy ten dom o ten dostępny 1 m do 8m wydłużany salon z kuchnią, potrzebujemy tylko 1 pokój dodatkowy na dole, w miejscu drugiego pokoju musiałby być schody i gotowe 😜 U nas najprawdopodobniej jedna dłuższa ściana po prawej stronie będzie bez okien stąd tam muszą być pomieszczenia, które nie potrzebują światła tj schody pewnie pomieszczenie gospodarcze /może łazienka i część salonu. W salonie będą musiały być duże okna niemal na całą tą węższą ścianę, żeby był doświetlony  bo okna będą z 2 a nie z 3 stron,  ale to akurat nie jest problemem.  
Jeśli masz jakieś inspiracje którymi możesz się podzielić to wszystko jest mile widziane na pewno będziemy te nasze pomysły jakoś sklejać z tego ci znajdziemy.

Kwestia garażu poki  co jest dyskusyjna, na tą chwilę są 2 opcje są albo „przyklejony „ z przodu do bryły budynku na całą jej szerokość dwustanowiskowy albo z kolei jako osobny budynek też z przodu (wtedy zyskujemy okna od frontu co prawda przesłonięte garażem ale jeśli byłby tam pomieszczenia typu łazienka itd to kwesta bardziej wywietrzenia niż doświetlenia.

Tak, dobrze policzyłaś, ok 73 m2. Na razie, najlepiej wyszedł na tym pies, bo ma największy pokój, czyli jeszcze nie wykończony salon...😉 to +/-6,80 m x 6,80 m, a my mamy 6,80 m x 10m. Wymiary, to jak pacierz, w środku nocy obudź, wszystko powiem...korytarz, 125 cm szerokości, i 5 m od drzwi, od przyszłego salonu- to długość ściany po prawej,  ( jak patrzysz na plan ) gdzie zaczyna się pokój dzienny - połączony z kuchnią ( za wejściem po lewej ) .... "trochę" nalegałam, żeby ciut mniej na szerokości było, aby te ciut na pokoje przeznaczyć...nie udało się przekonać architekta, który adaptował projekt, i bardzo dobrze, bo po 1. - 125 cm, to jest minimum w przepisach, i to mnie głównie powstrzymało na etapie wznoszenia ścian, od " dobrych" zmian w realu... po 2. nawet jakby uciąć nawet 25 cm i przeznaczyć na pół na dwa pokoje, to w praktyce nic nie zmienia, w sensie w pokojach, a robi bardzo dużą różnicę, jeśli chodzi o szerokość właśnie korytarza...a tak wogóle...to gdzie się podziały fotki z interka z przykładowym połączeniem/ usytuowanie garażu, które Ci załączyłam ? czyżbym załączyła komuś innemu??? bo wydawało mi się, że Tobie?...czy admin usunął? hmmm...bo znaleźć nie mogę...no nie ważne... Nie polecam łazienki bez okien...trzeba wietrzyć, no chyba że rekuperacje planujecie... Ponieważ się nie znamy, to nie wiesz😁, że to trochę ryzykowne wspominać mi, że jeśli mam jakieś inspiracje czy pomysły, to są mile widziane... ja się głównie z tego składam😉😁...ale spoko, świadomość jest, i hamulce są 😉więc...nooo, trochę mam...ale, jak wyżej, ponieważ nie wiem, a szukać nie mam kiedy... gdzie się podziały te pliki, które wcześniej załączyłam, to jeśli chcesz, to proponuję, skonsrtuuj może sobie jakiś nowy adres mail, to tam Ci powysyłam, chyba że... Pinteresta - "studnię bez dna " znasz może? jak wolisz, i daj mi znać...

23 godziny temu, sylwams napisał:

Tak, dobrze policzyłaś, ok 73 m2. Na razie, najlepiej wyszedł na tym pies, bo ma największy pokój, czyli jeszcze nie wykończony salon...😉 to +/-6,80 m x 6,80 m, a my mamy 6,80 m x 10m. Wymiary, to jak pacierz, w środku nocy obudź, wszystko powiem...korytarz, 125 cm szerokości, i 5 m od drzwi, od przyszłego salonu- to długość ściany po prawej,  ( jak patrzysz na plan ) gdzie zaczyna się pokój dzienny - połączony z kuchnią ( za wejściem po lewej ) .... "trochę" nalegałam, żeby ciut mniej na szerokości było, aby te ciut na pokoje przeznaczyć...nie udało się przekonać architekta, który adaptował projekt, i bardzo dobrze, bo po 1. - 125 cm, to jest minimum w przepisach, i to mnie głównie powstrzymało na etapie wznoszenia ścian, od " dobrych" zmian w realu... po 2. nawet jakby uciąć nawet 25 cm i przeznaczyć na pół na dwa pokoje, to w praktyce nic nie zmienia, w sensie w pokojach, a robi bardzo dużą różnicę, jeśli chodzi o szerokość właśnie korytarza...a tak wogóle...to gdzie się podziały fotki z interka z przykładowym połączeniem/ usytuowanie garażu, które Ci załączyłam ? czyżbym załączyła komuś innemu??? bo wydawało mi się, że Tobie?...czy admin usunął? hmmm...bo znaleźć nie mogę...no nie ważne... Nie polecam łazienki bez okien...trzeba wietrzyć, no chyba że rekuperacje planujecie... Ponieważ się nie znamy, to nie wiesz😁, że to trochę ryzykowne wspominać mi, że jeśli mam jakieś inspiracje czy pomysły, to są mile widziane... ja się głównie z tego składam😉😁...ale spoko, świadomość jest, i hamulce są 😉więc...nooo, trochę mam...ale, jak wyżej, ponieważ nie wiem, a szukać nie mam kiedy... gdzie się podziały te pliki, które wcześniej załączyłam, to jeśli chcesz, to proponuję, skonsrtuuj może sobie jakiś nowy adres mail, to tam Ci powysyłam, chyba że... Pinteresta - "studnię bez dna " znasz może? jak wolisz, i daj mi znać...

Jasne rozumiem ;) trochę teraz mamy zagwozdkę z działka więc „projektowanie „ odeszło w cień, ale  wrócę do tego i się odezwę;) podam maila, ale też może coś tutaj wrzucę z moich przemyśleń warto jak ktoś jescze spojrzy;) Wiadomo, ze  każdy ma mało czasu, ale czasem komuś coś się od razu rzuci w oczy czego ja np nie zauważę . 

1 godzinę temu, Ewelina1590 napisał:

Jasne rozumiem ;) trochę teraz mamy zagwozdkę z działka więc „projektowanie „ odeszło w cień, ale  wrócę do tego i się odezwę;) podam maila, ale też może coś tutaj wrzucę z moich przemyśleń warto jak ktoś jescze spojrzy;) Wiadomo, ze  każdy ma mało czasu, ale czasem komuś coś się od razu rzuci w oczy czego ja np nie zauważę . 

no właśnie...nawet, czego życzę, że jak się pozytywnie wyjaśni, to następna zagwozdka to np. ta, że linia zabudowy dotyczy też okapu dachu...czyli dodatkowo minus min. 0,5 m na stronę....nie wiem, ale grubości ocieplenia ścian, już się chyba nie wlicza...i teraz jak czytam, a nie pamiętam co już pisałaś, że trzeba też rozróżnić ostateczną linię zabudowy, od obowiązującej...czyli, jeśli "obowiązująca" to szanse na zmianę na plus, teoretycznie, są... tam, gdzie 6m w przepisach, to nawet zadaszenie nie może "wystawać" ponad tą wartość ( chyba, bo wspominałaś, że jakieś  pozwolenie było na budowę garażu ( ? ) po granicy?, a z drugiej zostają 4 m, w porywach do 3 m...przemyślcie, na jakie kompromisy jesteście w stanie się zgodzić.  Wcześniejsze umówienie się z architektem w celu omówienia/ przedstawienia tylko ewentualnej możliwej do posadowienia bryły budynku, w związku z metrażem na szerokości, też może być pomocne - przy założeniu najczarniejszego scenariusza...zawsze to lepiej miło się rozczarować😉 Fora są fajne, miło poczytać, upewnić się, poradzić, bardzo często pomagają w podjęciu decyzji, pomagają rozwiać wątpliwości, itp. ...itd...ale trzeba pamiętać, że jak pytasz Wszystkich, to możesz nie trafić na tego, co wie na pewno, a to co przeczytasz, może zrobić niepotrzebne dodatkowe zamieszanie...porady lżejszego kalibru to tak, ale u Was to już się ważą losy na poważnie...Powodzenia, i trzymam kciuki za "jak najszerszy rozstaw osi"😁

20 godzin temu, sylwams napisał:

no właśnie...nawet, czego życzę, że jak się pozytywnie wyjaśni, to następna zagwozdka to np. ta, że linia zabudowy dotyczy też okapu dachu...czyli dodatkowo minus min. 0,5 m na stronę....nie wiem, ale grubości ocieplenia ścian, już się chyba nie wlicza...i teraz jak czytam, a nie pamiętam co już pisałaś, że trzeba też rozróżnić ostateczną linię zabudowy, od obowiązującej...czyli, jeśli "obowiązująca" to szanse na zmianę na plus, teoretycznie, są... tam, gdzie 6m w przepisach, to nawet zadaszenie nie może "wystawać" ponad tą wartość ( chyba, bo wspominałaś, że jakieś  pozwolenie było na budowę garażu ( ? ) po granicy?, a z drugiej zostają 4 m, w porywach do 3 m...przemyślcie, na jakie kompromisy jesteście w stanie się zgodzić.  Wcześniejsze umówienie się z architektem w celu omówienia/ przedstawienia tylko ewentualnej możliwej do posadowienia bryły budynku, w związku z metrażem na szerokości, też może być pomocne - przy założeniu najczarniejszego scenariusza...zawsze to lepiej miło się rozczarować😉 Fora są fajne, miło poczytać, upewnić się, poradzić, bardzo często pomagają w podjęciu decyzji, pomagają rozwiać wątpliwości, itp. ...itd...ale trzeba pamiętać, że jak pytasz Wszystkich, to możesz nie trafić na tego, co wie na pewno, a to co przeczytasz, może zrobić niepotrzebne dodatkowe zamieszanie...porady lżejszego kalibru to tak, ale u Was to już się ważą losy na poważnie...Powodzenia, i trzymam kciuki za "jak najszerszy rozstaw osi"😁

Dziękuj nie będę tu zaśmiecać tego wątku, ale na tą chwilę poszły pisma tam gdzie mogliśmy i czekamy też na spotkanie z panią która może rozwiać wątpliwości ale to wszystko trwa. Liczę że skończy sie dobrze.