d24 18.09.2024 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września (edytowane) Na filmiku jn widać, charakterystyczne szarpnięcie na początku podnoszenia bramy - tak jaby między spoczynkiem bramy a otwieraniem była jakaś "przerwa". Czy ktoś ma pomysł jak to podregulować? Naciąganie sprężyn nic nie zmienia - problem leży w innym miejscu... film link: brama usterka Edytowane 18 Września przez d24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.09.2024 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września Problem prawdopodobnie leży w położeniu pomiędzy prowadnicami bocznymi po których chodzą kółka bramy a cięgnem na środku którym brama jest sterowana. Cięgno chodzi tylko poziomo a sama brama w końcowym etapie zjeżdża pionowo w dół. To są ostatnie kilka cm możliwe że 5 - 8cm. Cięgno podczas otwierania porusza się poziomo a pierwszy panel bramy zamiast posówać się za nim to musi pokonać drogę nie poziomą lub pod kątem zgodnie z prowadnicami odsuwając się od otworu ościeżnicy tylko kawałek drogi pionowej i stąd to szarpnięcie. Spróbuj jeszcze raz zaprogramować położenie końcowe bramy, jeżeli to nie pomoże to winowajcą jest położenie prowadnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d24 19.09.2024 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września Programowanie wykonać z pozycji ustawień silnika czy też poprzez jakieś mechaniczne zmiany w prowadnicy? Przepraszam ale jestem zielony w tym temacie jednak mając zamiłowanie do majsterkowania chętnie podejmę się wyzwania PS. o ile to wnosi coś do sprawy to silnik Hormann Supramatic E4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.09.2024 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września (edytowane) Musisz poszukać w instrukcji obsługi lub instalacji. Podczas zakładania napędu to wszystko mogło zostać zaprogramowane automatycznie. Napęd ma taką możliwość. https://www.michalczyk.wroc.pl/images/design/pdf/poradnik/Reset-SupraMatic-4.pdf Proponuję znaleźć całość instrukcji i zrobić to ręcznie. możliwe że jest taka możliwość i naciskając klawisze góra lub dół da się to zrobić a zmniejszając docisk xlikwidujesz także i to szarpnięcie. Możliwe że problem tkwi gdzieś indziej np. w położeniu prowadnic względem płozy,,,,,, jeżeli nie masz wiedzy lub zmysłu mechanika to od razu proponuję wezwać serwis inny niż ten który zakładał bramę i napęd zgłaszając problem. O tu chyba jest https://www.scribd.com/document/671827745/instrukcja-supramatic-4 Edytowane 19 Września przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.09.2024 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września (edytowane) Zauważyłem w instrukcji że kółko prowadzące ostatni górny panel chodzi po innej prowadnicy niż pozostałe. U Ciebie po domknięciu bramy do ościeżnicy ona dosówa się jeszcze pionowo w dół o owe 5 cm o których wspomniałem. Według mnie brama powinna stanąć jeśli góra ostatniego panelu dojdzie do ościeżnicy. Możliwe że wtedy będzie szpara przy podłodze ale to by świadczyło o błędzie w montarzu. Nie wiem ale mozliwe że w tym tkwi problem szarpnięcia. Napęd ciągnie panel w bok a kółko ma do pokonania jeszcze 5 - 8 cm drogę w górę. Zaobserwuj jak posówają się kółka podczas otwierania i zamykania.....to tam powinieneś patrzeć mając na uwadze że środek ciągnięty jest poziomo. Poza tym wszystko to jest zależne od położenia krańcówek o ile takowe są. Edytowane 19 Września przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts