Rupicapra 19.09.2024 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września Przez ostatnie dwa lata widzę sporo się pozmieniało na rynku - jak w 2022 każdy sprzedawca przyjmował klientów z otwartymi ramionami, teraz wszędzie klient jest traktowany jak wróg publiczny. Obdzwoniłem kilkunastu potencjalnych sprzedawców i nagle żaden nie posiada oferty dla prosumentów - jedna jedyna firma, która chciałaby spisać umowę (pod warunkiem rozbudowy instalacji o sprzęt od nich) to columbus. Na cennik i warunki czekam już tydzień, ale jakoś się nie spieszą z ofertą... Pozostali sprzedawcy albo nie chcą wcale współpracować, albo bez uwzględniania produkcji np. Fortum - przy czym nie potrafię się dogadać na infolinii jak wygląda u nich np. bilansowanie godzinowe z kilku faz. Pytanie do forumowej braci - do kogo najlepiej się przenieść, by się w miarę bilansowanie spinało? Bo jak na razie wychodzi na to, że w marcu (wtedy wygasa mi umowa) będę albo zmuszony do przesiadki na off-grid, albo dwa kabelki na słup zarzucić 🤷♂️ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 19.09.2024 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września (edytowane) 5 hours ago, Rupicapra said: Przez ostatnie dwa lata widzę sporo się pozmieniało na rynku - jak w 2022 każdy sprzedawca przyjmował klientów z otwartymi ramionami, teraz wszędzie klient jest traktowany jak wróg publiczny. Obdzwoniłem kilkunastu potencjalnych sprzedawców i nagle żaden nie posiada oferty dla prosumentów - jedna jedyna firma, która chciałaby spisać umowę (pod warunkiem rozbudowy instalacji o sprzęt od nich) to columbus. Na cennik i warunki czekam już tydzień, ale jakoś się nie spieszą z ofertą... Pozostali sprzedawcy albo nie chcą wcale współpracować, albo bez uwzględniania produkcji np. Fortum - przy czym nie potrafię się dogadać na infolinii jak wygląda u nich np. bilansowanie godzinowe z kilku faz. Pytanie do forumowej braci - do kogo najlepiej się przenieść, by się w miarę bilansowanie spinało? Bo jak na razie wychodzi na to, że w marcu (wtedy wygasa mi umowa) będę albo zmuszony do przesiadki na off-grid, albo dwa kabelki na słup zarzucić 🤷♂️ Nie ma takiej możliwości aby nikt nie chciał Cię obsłużyć. Poszukaj w necie informacji o "sprzedawcach zobowiązanych" Na początek znalazłem coś takiego; https://dane.gov.pl/pl/dataset/3498,lista-sprzedawcow-zobowiazanych-wyznaczonych-na-2024 Sugeruję nie zawierać już umowy terminowej z jakimiś opłatami handlowymi. Podstawowa umowa bezterminowa będzie najtańsza. Edytowane 19 Września przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.09.2024 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września ENEA, PGE, Tauron i tym podobne nie chcą podpisać umowy z prosumentem? Teraz z kim masz umowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 20.09.2024 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września Wszystkim sie wydaje, że jak mają parę paneli na dachu i oddają jakiś tam prąd do sieci, to są wielkimi producentami. Prosumenci dla ze i sieci elektroenergetycznych są kulą u nogi. Generują koszty niewspółmierne do zysków. Trzeba ich obsłużyć, wystawić fakturę, przyjąć reklamacje, jeździć na zgłoszenia gdy napięcie jest za wysoki itd. To sie po prostu ze nie opłaca, stąd nikt o nich nie zabiega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 20.09.2024 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 1 hour ago, gregos11 said: Wszystkim sie wydaje, że jak mają parę paneli na dachu i oddają jakiś tam prąd do sieci, to są wielkimi producentami. Prosumenci dla ze i sieci elektroenergetycznych są kulą u nogi. Generują koszty niewspółmierne do zysków. Trzeba ich obsłużyć, wystawić fakturę, przyjąć reklamacje, jeździć na zgłoszenia gdy napięcie jest za wysoki itd. To sie po prostu ze nie opłaca, stąd nikt o nich nie zabiega. Sprzedawca zobowiązany nie ma wyboru, musi takich prosumentów obsłużyć. Łaski nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 20.09.2024 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września Przysłowiowej "Ameryki" nie odkryłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 20.09.2024 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 3 hours ago, gregos11 said: Przysłowiowej "Ameryki" nie odkryłeś. plonk\ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 20.09.2024 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września (edytowane) W dniu 19.09.2024 o 16:16, d7d napisał: Teraz z kim masz umowę? Teraz z enelogic mam umowę, w marcu wygasa. Szukam w wyszukiwarkach "sprzedawca energii" i większość dobrych ofert wymaga posiadania działalności gospodarczej - wtedy spisują dwie umowy, jedną na sprzedaż, drugą na odbiór energii. Pytanie co się zmieniło przez dwa lata, że w 2022 wszyscy chcieli spisywać umowy i sprzedawać oraz bilansować prąd, a teraz żodyn nie chce? @stosBezterminowych umów nie oferuje chyba żaden sprzedawca - tłumaczą się niestabilnością rynku energii jak i ustawodawstwa Edytowane 20 Września przez Rupicapra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 20.09.2024 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 45 minutes ago, Rupicapra said: Teraz z enelogic mam umowę, w marcu wygasa. Szukam w wyszukiwarkach "sprzedawca energii" i większość dobrych ofert wymaga posiadania działalności gospodarczej - wtedy spisują dwie umowy, jedną na sprzedaż, drugą na odbiór energii. Pytanie co się zmieniło przez dwa lata, że w 2022 wszyscy chcieli spisywać umowy i sprzedawać oraz bilansować prąd, a teraz żodyn nie chce? @stosBezterminowych umów nie oferuje chyba żaden sprzedawca - tłumaczą się niestabilnością rynku energii jak i ustawodawstwa Z tego co ja wiem, jak skończy Ci się umowa z tym Enelogic to automatycznie przejmie Cię sprzedawca zobowiązany na czas nieokreślony z automatu. Nie ma takiej prawnej możliwości abyś nie był podłączony do sieci EE. Chyba że nie płacisz rachunków albo kradniesz prąd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 20.09.2024 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 20 minut temu, stos napisał: Z tego co ja wiem, jak skończy Ci się umowa z tym Enelogic to automatycznie przejmie Cię sprzedawca zobowiązany na czas nieokreślony z automatu. Tylko problem dotyczy właśnie posiadania spisanej umowy z nowym sprzedawcą w momencie wygasania obecnej - gdyż enelogic 'z automatu' przeniesie mnie na nową umowę, na mocno niekorzystynych warunkach, gdyż już przedstawił jej cennik, a jej zerwanie jest dość kosztowne (a wg. niektórych klienów niemożliwe, gdyż ani na maile ani na listy nie odpowiadają, o telefonach nie wspomnę). Dlategóż muszę uprawomocnić nowego sprzedawcę do przejęcia mojego PPE i zwalić papierologię na jego barki. Pytanie jaki sprzedawca ma najsensowniejszą ofertę z bilansowaniem dla prosumentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 20.09.2024 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 36 minutes ago, Rupicapra said: Tylko problem dotyczy właśnie posiadania spisanej umowy z nowym sprzedawcą w momencie wygasania obecnej - gdyż enelogic 'z automatu' przeniesie mnie na nową umowę, na mocno niekorzystynych warunkach, gdyż już przedstawił jej cennik, a jej zerwanie jest dość kosztowne (a wg. niektórych klienów niemożliwe, gdyż ani na maile ani na listy nie odpowiadają, o telefonach nie wspomnę). Dlategóż muszę uprawomocnić nowego sprzedawcę do przejęcia mojego PPE i zwalić papierologię na jego barki. Pytanie jaki sprzedawca ma najsensowniejszą ofertę z bilansowaniem dla prosumentów? W pierwszym kroku poinformuj Enelogic że nie przedłużasz umowy z nimi. (Płacenie ponad 1200 zł opłaty handlowej za 10 miesięcy to czyste złodziejstwo). Następnie czekaj aż Twój sprzedawca zobowiązany zgłosi się do Ciebie z umową do podpisania. Moim zdaniem najtańszą umowę zapewni Ci sprzedawca zobowiązany. Nie zgadzaj się na żadne usługi dodatkowe które skutkują opłatą handlową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 20.09.2024 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września Co ciekawe w Energa, żeby przejść z taryfy na taryfę bez dodatków (darmowa pomoc byle gienka itp), trzeba zmienić taryfę na infolinii, bo inaczej dostajemy niechciane bonusy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.09.2024 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2 godziny temu, Rupicapra napisał: Tylko problem dotyczy właśnie posiadania spisanej umowy z nowym sprzedawcą w momencie wygasania obecnej - gdyż enelogic 'z automatu' przeniesie mnie na nową umowę, na mocno niekorzystynych warunkach, gdyż już przedstawił jej cennik, a jej zerwanie jest dość kosztowne (a wg. niektórych klienów niemożliwe, gdyż ani na maile ani na listy nie odpowiadają, o telefonach nie wspomnę). Dlategóż muszę uprawomocnić nowego sprzedawcę do przejęcia mojego PPE i zwalić papierologię na jego barki. Pytanie jaki sprzedawca ma najsensowniejszą ofertę z bilansowaniem dla prosumentów? Wypowiadasz umowę na piśmie listem poleconym ZPO i powinno być po temacie. U różnych sprzedawców są różne zasady bilansowanie międzyfazowego? To nie jest uregulowane jakąś ustawą czy ustawowym działaniem? Nie podpisuj umów z dziadowskimi sprzedawcami. Podpisz z normalną firmą. O ile różnią się rachunki od dużych sprzedawców o tych małych z "sensowną ofertą" ?? Jaka jest obecna i nowa oferta Enelogic Sunrise Energy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 20.09.2024 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września (edytowane) 2 godziny temu, d7d napisał: U różnych sprzedawców są różne zasady bilansowanie międzyfazowego? To nie jest uregulowane jakąś ustawą czy ustawowym działaniem? Nie podpisuj umów z dziadowskimi sprzedawcami. Podpisz z normalną firmą. O ile różnią się rachunki od dużych sprzedawców o tych małych z "sensowną ofertą" ?? Jaka jest obecna i nowa oferta Enelogic Sunrise Energy? Jak czytam opinie to każdy sprzedawca ma tak samo wiele bluzg w sieci w sumie normalne zachowanie - gdy jest ok, mało kto będzie chwalić, lecz każdy będzie chciał ponarzekać... Z dużych korpo, to Fortum kusi najbardziej z perspektywy fińskiego kapitału - tylko bilansowania brak. W enelogic przez dwa lata miałem koło 30 złociszy miesięcznie handlowej i dystrybucyjnej, a jeśli się zmieściłem w odanym do sieci limicie, nie płaciłem za zużycie czegokolwiek. Teraz podnieśli handlową, ale w nowej umowie będzie naliczana opłąta za magazynowanie 40 groszy za oddaną kWh. Jedynie z columbusem jest to jakoś porównywalne, ofert pozostałych operatorów nie idzie otrzymać na maila - więc zakładam, że każdy będzie chciał zdzierać, skoro nawet warunków nie chcą podać... W przyszłym tygodniu jeszcze odwiedzę salon plusa - też nie chcą oferty elektronicznie przedstawić. Edytowane 20 Września przez Rupicapra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 23.09.2024 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września No i kolejna odpowiedź... Ma ktoś do sprzedania kogenerator na wungiel? Teraz, qwerty1986 napisał: Przecież to tylko 11,8 kWp. Zachowujesz się, jakbyś miał z 40 kWp. Już mam kupione kolejne panele, więc będzie rosło, tylko na wstawienie niektórych okien czekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts