Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koza - podstawowe informację

jac0oll

Recommended Posts

Witam wszystkich,

postawiłem dom do 70m2 na konstrukcji drewnianej, głównie montuję klimatyzację do grzania i chłodzenia, ale chciałbym mieć również alternatywę w postaci kozy na drewno.

Jak to wygląda z przepisami, czy są jakieś ograniczenia ?

Oraz mam kilka pytań co do samej instalacji i umiejscowienia:

1. czy dopływ powietrza musi być doprowadzony od zewnątrz (czy tak po prostu jest lepiej?) 

2. czy komin musi wystawać ponad dach lub też ile powinien odstawać od ściany zewnętrznej ?

3. ściany wewnętrzne nie są zabezpieczone w żaden sposób przed takim ciepłem jest wełna i płyta gipsowa (zielona), jaką izolację zastosować ?

4. czy kominek może znajdować blisko okna ? jaka jest bezpieczna odległość od okna ?

Tak jak na załączonym zdjęciu poniżej:

image.png 

• 3 weeks później...

Najpierw sprawdź, czy w Twojej gminie jeszcze wolno truć. A nawet jak jeszcze wolno, to za kilka lat najpewniej też wejdzie zakaz i będziesz mógł tę kozę wyrzucić na złom.

I po co ta alternatywa? Ile masz rocznie przerw w zasilaniu dłuższych niż kilka godzin? Oszczędność na zasadzie "trochę zimno, to przepalę w kozie zamiast puszczać klimę" jest żadna, bo w takich warunkach COP jest bardzo wysoki i grzanie klimą kosztuje grosze. Jako szczytowe też bez sensu. Dla tak małego domu PC jest najczęściej za mocna, a nie za słaba.

Nie psuj domu dziurawiąc go kominami i dopływami powietrza oraz zagracając salon.

Ja wiem, że od ćwierć wieku w każdym projekcie obowiązkowo rysują kominek albo kozę, ale sensu w tym nie ma żadnego. Miejsce domowych palenisk, zwłaszcza na paliwa stałe, jest na śmietniku historii, obok parowozów i powozów konnych.

@jac0oll chyba chce kozę dla "klimatu" a nie na wypadek przerw w zasilaniu.

1. dopływ powietrza lepiej z zewnątrz

2. komin przez dachu lub w  bok przez ścianę

3. zabezpieczenie ściany odpowiednią termozizolacją np. https://sklep.vitcas.pl/blog/jakie-materialy-zastosowac-na-sciane-za-kominkiem-tzw-koza.html

4. za blisko okna jednak nie bo jednak będzie wysoka temperatura (zależy od modelu kozy)

5. ogrzewanie drewnem (niby jest to ekologiczne OZE) jest według głupich przepisów bardzo cenione

• 5 weeks później...
W dniu 20.09.2024 o 01:45, jac0oll napisał:

Witam wszystkich,

postawiłem dom do 70m2 na konstrukcji drewnianej, głównie montuję klimatyzację do grzania i chłodzenia, ale chciałbym mieć również alternatywę w postaci kozy na drewno.

Jak to wygląda z przepisami, czy są jakieś ograniczenia ?

Oraz mam kilka pytań co do samej instalacji i umiejscowienia:

1. czy dopływ powietrza musi być doprowadzony od zewnątrz (czy tak po prostu jest lepiej?) 

2. czy komin musi wystawać ponad dach lub też ile powinien odstawać od ściany zewnętrznej ?

3. ściany wewnętrzne nie są zabezpieczone w żaden sposób przed takim ciepłem jest wełna i płyta gipsowa (zielona), jaką izolację zastosować ?

4. czy kominek może znajdować blisko okna ? jaka jest bezpieczna odległość od okna ?

Tak jak na załączonym zdjęciu poniżej:
ps: I play block blast mostly for brain training.

image.png 

Komin musi wystawać co najmniej 3 stopy ponad najwyższy punkt, w którym przechodzi przez dach i co najmniej 2 stopy wyżej niż jakakolwiek część dachu w promieniu 10 stóp w poziomie. Pomaga to zapewnić odpowiedni ciąg i bezpieczne rozproszenie gazów spalinowych.

Edytowane przez Quede1983