Qrczaqu 20.09.2024 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2024 (edytowane) Witam, czy można wykorzystać 2 kanały wentylacyjne w kominie systemowym (2 kanały went. + komin ceramiczny fi 160, komin obłożony wełną i murowany szczelnie na specjalną zaprawę, rozmiar 55x36 cm), każdy o przekroju 12x14 cm prostokątne, jako kanały nawiewne na poddasze? Do środka obu kanałów bym dał rękaw aluminiowy ALU-CERFOL-P z certyfikacją wytrzymałości do 250C, co wykluczy możliwość przejścia dymu w razie nieszczelności komina. Te 2 kanały spokojnie mi ogarną przepływ z fi 160. 4 cm keramzytobetonu, z którego jest zbudowany komin systemowy, odpowiada 1 cm wełny mineralnej 0,45. Rozprężony rękaw aluminiowy gwarantuje ponadto szczelność i nie przechodzenie ewentualnej wilgoci w lecie na komin (wylot z GWC plus przejście przez chłodnicę wody lodowej, oczekiwana temperatura nawiewu na poddaszu 18C). Sam komin systemowy projektowany jest do okazjonalnego odpalania kozy kominkowej (10-15 razy w roku) lub w razie brakuj prądu, aby wówczas chociaż w salonie nagrzać. Natomiast wentylacja nawiewna przechodząca przez te 2 kanały went. byłaby do nawiewu na piętrze, prowadzona od piwnicy, gdzie jest rekuperator. Czy coś w tym temacie mówią przepisy ? Edytowane 20 Września 2024 przez Qrczaqu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 21.09.2024 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2024 Nie wiem jak przepisy, ale ja wykorzystałem kanały od WG do WM - zarówno do nawiewu jak i wywiewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts