Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepust przez drewniany strop rury do naczynia w układzie otwartym centralnego ogrzewania.

zuh1305

Recommended Posts

Witam. Modernizuje trochę kotłownie i jestem na etapie doprowadzenia rury od kotła bezpośrednio do naczynia wzbiorczego.

Rura będzie zabudowana płytą gk. Strop między piwnicą a parterem jest betonowy więc tu problemu nie powinno być. Problem jest na stropie między parterem a poddaszem użytkowym, jest tam strop drewniany. 

Jak wykonać przepust przez taki strop? Większy otwór i np piana montażowa, czy może lepiej zostawić pustą przestrzeń? A może rura w rurze? A może jakieś inne rozwiązanie? Do jakich temperatur może się nagrzewać taka rura?

Zrobić większy otwór ale zamiast piany lepiej upchać tam wełnę skalną.

Najlepszym wyjściem będzie rura w rurze z lekkim odstępem i wtedy piana wokół tej większej rury aby trzymała się stropu.

Jeżeli to zbiornik wyrównawczy z przelewem na dwie rury to ożna także dać z dwóch stron jakąś rozetę 80 - 100mm i w niej puścić rury,

Temperatury będą takie jak w układzie co,  problem może być podczas awarii i zagotowania się wody dochodzące do 95 - 100^C

Edytowane przez Mareks77

No właśnie, nie napisałem jeszcze o tym, że będzie zamontowany bufor ciepła i będzie pewnie grzany do tych powiedzmy 85 stopni.

Jeżeli rura do naczynia to będzie miedziana fi 28 to tą osłonową jaką zastosować?

Tak się zastanawiam, temperatura rzędu 100 stopni może doprowadzić do zapalenia się desek, płyty wiórowej czy paneli podłogowych?

A płyta wiórowa? Chodzi mi o to, że obok zabudowy (w której ma iść rura) są półki z płyty wiórowej i na to przykręcona płyta gk. Problem w tym, że ta płyta wiórowa "wchodzi" w zabudowę. Jak wepchałem rurę od dołu w tą zabudowę to rura dotyka do tych płyt (półek) i nie ma jak inaczej poprowadzić rury w tej zabudowie a nie chciałbym jej rozwalać.