BostonPrime777 27.09.2024 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września Czy miał ktoś może taką sytuację gdzie stoi ogrodzenie na działce ale jest większe od pola działki i wchodzi na tereny już nie zakupionej działki, lecz ogradza cały teren?? Jak to ma się później do robienia nowego ogrodzenia i czy trzeba mieć pozwolenie jakieś żeby te ogrodzenie zdemontować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.09.2024 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września A czyje jest ogrodzenie? Ogrodzenie stawiasz na swoim lub w jak sasiad sie zgodzi w polowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 28.09.2024 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września (edytowane) 7 godzin temu, jajmar napisał: Ogrodzenie stawiasz na swoim lub w jak sasiad sie zgodzi w polowie W połowie czego? Działki? Granicy? Edytowane 28 Września przez henrykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 28.09.2024 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września W dniu 27.09.2024 o 16:50, BostonPrime777 napisał: Czy miał ktoś może taką sytuację gdzie stoi ogrodzenie na działce ale jest większe od pola działki i wchodzi na tereny już nie zakupionej działki, lecz ogradza cały teren?? Jak to ma się później do robienia nowego ogrodzenia i czy trzeba mieć pozwolenie jakieś żeby te ogrodzenie zdemontować? Nowe ogrodzenie stawiasz w granicy swojej działki lub dla pewności kilka centymetrów odsuwasz się od granicy działki i jeżeli to ogrodzenie należy do twojej działki to rozbierasz je bez żadnego zgłaszania chyba że jest to ogrodzenie sąsiada wtedy nie możesz w to ingerować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.09.2024 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września Godzinę temu, henrykow napisał: W połowie czego? Działki? Granicy? zamiast "w" powinno być "po", wyjdzie że ogrodzenie stoi po polowie na obu działkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BostonPrime777 29.09.2024 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 15 godzin temu, henrykow napisał: Nowe ogrodzenie stawiasz w granicy swojej działki lub dla pewności kilka centymetrów odsuwasz się od granicy działki i jeżeli to ogrodzenie należy do twojej działki to rozbierasz je bez żadnego zgłaszania chyba że jest to ogrodzenie sąsiada wtedy nie możesz w to ingerować. Tak tak wiem że się odsuwa niż granica własnej działki. Bardziej mi chodzi o to że na mapie zasadniczej jak jest pole mojej działki to widać, że obecne ogrodzenie jest poza terenem mojej działki i nie wiem czy ja będę mógł coś z tym zrobić później czy będę musiał mięc jakieś pozwolenie do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 29.09.2024 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 9 minut temu, BostonPrime777 napisał: Tak tak wiem że się odsuwa niż granica własnej działki. Bardziej mi chodzi o to że na mapie zasadniczej jak jest pole mojej działki to widać, że obecne ogrodzenie jest poza terenem mojej działki i nie wiem czy ja będę mógł coś z tym zrobić później czy będę musiał mięc jakieś pozwolenie do tego. Mapka mapką ale ważniejsze są kamienie graniczne działki. Znajdź je (choć powinny być na wierzchu bo działkę chyba niedawno kupiłeś) i wtedy będziesz widział gdzie tak naprawdę stoi ogrodzenie. Nie, żadnego pozwolenia nie musisz uzyskać aby je rozebrać o ile ono należy do Ciebie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BostonPrime777 29.09.2024 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 39 minut temu, henrykow napisał: Mapka mapką ale ważniejsze są kamienie graniczne działki. Znajdź je (choć powinny być na wierzchu bo działkę chyba niedawno kupiłeś) i wtedy będziesz widział gdzie tak naprawdę stoi ogrodzenie. Nie, żadnego pozwolenia nie musisz uzyskać aby je rozebrać o ile ono należy do Ciebie. Tak czy siak będę ogarniać geodetę jeżeli dojdzie już do budowy domu, żeby dla pewności ustalić granice działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 29.09.2024 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 22 minuty temu, BostonPrime777 napisał: Tak czy siak będę ogarniać geodetę jeżeli dojdzie już do budowy domu, żeby dla pewności ustalić granice działki. Tylko za odnawianie granic będziesz musiał dodatkowo zapłacić. Z tego co pisałeś to niedawno zakupiłeś działkę, tak? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BostonPrime777 29.09.2024 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 58 minut temu, henrykow napisał: Tylko za odnawianie granic będziesz musiał dodatkowo zapłacić. Z tego co pisałeś to niedawno zakupiłeś działkę, tak? Tak niedawno. Tak czy siak będę musiał bo w przyszłości chce postawić swoje ogrodzenie i coś posadzić wokół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 29.09.2024 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 23 minuty temu, BostonPrime777 napisał: Tak niedawno. Tak czy siak będę musiał bo w przyszłości chce postawić swoje ogrodzenie i coś posadzić wokół. Czyli słupki graniczne powinny być widoczne, bez trudu powinieneś je zlokalizować. A co do tego ogrodzenia to teraz naszła mnie taka myśl że jeżeli ono jest poza granicą Twojej działki to niczego nie musisz z nim robić bo przecież Ty tego ogrodzenia nie stawiałeś a działkę kupiłeś bez ogrodzenia w domyśle to co stoi na sąsiedniej działce nie jest twoje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BostonPrime777 29.09.2024 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 12 minut temu, henrykow napisał: Czyli słupki graniczne powinny być widoczne, bez trudu powinieneś je zlokalizować. A co do tego ogrodzenia to teraz naszła mnie taka myśl że jeżeli ono jest poza granicą Twojej działki to niczego nie musisz z nim robić bo przecież Ty tego ogrodzenia nie stawiałeś a działkę kupiłeś bez ogrodzenia w domyśle to co stoi na sąsiedniej działce nie jest twoje. Czarne to działka a bordowy to ogrodzenie. Pytam tyko na przyszłość co później robić w razie w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 29.09.2024 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 4 godziny temu, BostonPrime777 napisał: Czarne to działka a bordowy to ogrodzenie. Pytam tyko na przyszłość co później robić w razie w. Czyli wychodzi na to że poprzedni właściciel ogrodził działkę wg starej granicy a teraz są dokładniejsze pomiary i stąd te rozbieżności. Z czego jest to ogrodzenie? Jest szansa aby je odzyskać po rozbiórce i przenieś je w granicę Twojej działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BostonPrime777 29.09.2024 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 14 minut temu, henrykow napisał: Czyli wychodzi na to że poprzedni właściciel ogrodził działkę wg starej granicy a teraz są dokładniejsze pomiary i stąd te rozbieżności. Z czego jest to ogrodzenie? Jest szansa aby je odzyskać po rozbiórce i przenieś je w granicę Twojej działki? Może być ciężko bo słupki zabetonowane, chyba że odkuć jakoś i poprzenosić. Ale narazie może tak zostać bo z tego co wiem nikt się nie czepiał. Kiedyś jak już się może pobuduje to i się za przerabianie wezme. Czyli nie ma problemu jak narazie z tym? Też trochę śmiesznie że dookoła jest ogrodzenie a w tym część działki nienależąca do mnie :D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.09.2024 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września zdemontuj tą część, która jest wewnątrz twojej działki (lewa strona obrazka) i zrób płot docelowy względem realnej granicy (chyba, że różnica szerokości to tylko kilka cm i można olać taką stratę). Resztę zostaw do momentu, kiedy ktoś ci się doczepi, że ogrodzenie źle stoi albo do mementu, kiedy będziesz miał nadwyżkę budżetową na zrobienie nowego ogrodzenia. Tylko zagospodarowując działkę, uwzględniaj sadzenie roślin (np. żywopłotów) po swojej stronie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BostonPrime777 03.10.2024 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października W dniu 30.09.2024 o 19:21, Elfir napisał: zdemontuj tą część, która jest wewnątrz twojej działki (lewa strona obrazka) i zrób płot docelowy względem realnej granicy (chyba, że różnica szerokości to tylko kilka cm i można olać taką stratę). Resztę zostaw do momentu, kiedy ktoś ci się doczepi, że ogrodzenie źle stoi albo do mementu, kiedy będziesz miał nadwyżkę budżetową na zrobienie nowego ogrodzenia. Tylko zagospodarowując działkę, uwzględniaj sadzenie roślin (np. żywopłotów) po swojej stronie. I właśnie z roślinami tak będę robić żeby już docelowo było na moim terytorium a nie jak ogrodzenie poza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts