Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czerpnia wentylacji spod czarnej dachówki ;)

Recommended Posts

Mam domek rekreacyjny z dachem dwuspadowym wschód/zachód z czarnej dachówki betonowej. Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem własnej konstrukcji.
Powierzchni dachu jest "parę " m2, a słońce dość mocno nagrzewa dachówkę. Obecnie robię podbitkę dachową. Wpadłem na pomysł, by może wykorzystać to ewentualne ciepło do podniesienia temperatury na czerpni wentylacji. Jako, że zostało mi trochę kanału 63 mm pomyślałem, by zrobić w kalenicy dziurę w membranie dachowej, zamontować w niej kanał 63mm i nad podbitką poprowadzić go do czerpni wentylacji. Zrobić tam ręczną przepustnicę, by w zimie (okresie chłodnym) część powietrza była pobierana spod dachówki.
Nie chodzi tu o jakieś grzanie domku w ten sposób, a bardziej zmniejszenie konieczności załączanie się nagrzewnicy wstępnej zabezpieczającej wymiennik przed zamarzaniem.
Martwi mnie jednak możliwość zaciągania większej ilości "kurzu" pod dach i gromadzenie się tego na membranie.
Co o tym sądzicie?

• 1 month później...

Myślę, że wywietrzniki żółwiowe jako wlot będą działać, ale nie umieściłbym ich na żadnym z dachów, które stawiam. W przypadku domów bez podbitki zwykle używam powietrza pokładowego z otworem wentylacyjnym Ridge, ale żółwie też by się sprawdziły. I tak, osłona przed lodem i wodą jest absolutnie niezbędna. Każdy dekarz wartościowy powinien używać lodu i wody.

W dniu 28.09.2024 o 15:30, tomno napisał:

Co o tym sądzicie?

Zimą dachówki sporadycznie i niewiele się nagrzeją w dzień. W nocy wypromieniowują ciepło i są zimniejsze, niż powietrze. Tu masz termowizję południowej elewacji - daty i godziny w lewym górnym rogu.

flir_20171109T130954.pngflir_20171219T202917.png

Do tego pobaw się symulatorem rekuperatora - podniesienie temperatury na czerpni przekłada się w znikomym stopniu na podniesienie temperatury nawiewu, większość podnosi temperaturę wyrzutni. Po prostu wyręczasz w ten sposób wymiennik. Przynajmniej przy wymienniku sensownej sprawności.