Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka podłoga na strychu

Recommended Posts

Witam,

kontynuuje adaptacje poddasza nieogrzewanego na graciarnie. Po włożeniu wełny miedzy jętki i przymocowaniu foli obiłem strop płytą osb. Teraz pora na podłogę. Mam styropian i wylewkę zrobioną wcześniej. Teraz zastanawiam się co położyć na wylewkę. Myślałem że najtaniej wyjdzie żywica epoksydowa lub poliuretanowa ale cena na 100m2 wyjdzie podobnie do płytek jak sam będę kładł. Co polecacie - tani panel, płytki winylowe?

I druga sprawa - wylewka od strony schodów wygląda tak jak na zdjęciu. Jak to wykończyć? Gipsem? Czy nie popęka? Jak rozwiązaliście u siebie taki problem?

IMG20240817112115.jpg

Rodzaj wykończenia dobierz także do temperatur i wilgotności jakie będą tam panować. Jeśli między krokwiami jest ocieplenie to spokojnie sprawdzą się zwykłe panele. Są tanie i śliskie więc umożliwią przesuwanie przedmiotów i szybkie sprzątanie.

Od strony schodów wylewkę wykończ tynkiem lub gipsem a na brzegu podłogi dasz drewniane kątowniki. Jeżeli jednak strych ma być zamykany to najlepiej wylewkę wykończyć opaską z desek która posłuży jako rama ( ościeżnica ) do klapy.

Jeżeli istnieje taka możliwość to bez względu na ocieploną klapę zamykającą strych klatkę schodową prowadzącą na strych zaopatrz w drzwi.