Marcin813 02.10.2024 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października Cześć, mam taki zestaw (zbiornik 280L) i przed weekendem ustawiłem temperaturę CWU na 65 stopni, aby wygrzać ewentualną legionelle, ponieważ zbiornik stał pełny w trakcie upałów a w budynku jest już ekipa, która będzie instalowała odbiorniki wody, więc lepiej, żeby się nie pochorowali. Zauważyłem natomiast, że od tamtego czasu, przy wyłączonej pompie, temperatura w zbiorniku utrzymuje się w okolicach 65-64 stopni. Możliwe to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 03.10.2024 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października Na pewno pompa jest wyłączona ? - w jaki sposób? Grzanie CO, a grzanie CWU to są dwa oddzielne tryby. Może masz wyłączone grzanie CO, ale pompa cały czas pilnuje temp. zadanej +65°C w bojlerze CWU. I co gorsza utrzymuje tę temp. przy pomocy grzałki. Zmień temp. CWU na +50°C (czy ile tam potrzebujesz jak dom jeszcze nie zamieszkany). A do wygrzewania Legionelli powinien być taki tryb w menu pompy i tam ustawiasz jak często np. raz w tygodniu ma grzać do tych +65°C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin813 03.10.2024 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października Pompa wylaczona przyciskiem na jednostce centralnej. Potem włączona (bo temp dalej sie utrzymywała) i CWU ustawione na 40. Dalej mam 66. Wylaczylem bezpiecznik do grzalki w zbiorniku, zobaczymh czy pomoże. Jak w takim razie wymóc ustawioną temperature? CWU nie jest uzytkowana bo budynek niezamieszkaly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts