leszczu450 04.10.2024 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października (edytowane) Cześć! Za 2 tygodnie montaż dachówki. Zastanawiać zacząłem się, w jaki sposób szczelnie i poprawnie zamontować kominki wentylacyjne, a raczej rurę dochodząca do kominka, w pokryciu dachowym wykonanym z pełnego deskowania pokrytego papą 3mm. Pomysłów jest wiele ale po kilku godzinach researchu myślałem, że istnieje już jakiś system takiegoż połączenia. Tymczasem nic takiego nie znalazłem. Po rozmowie z dekarzem dowiedziałem, się, że on nic tam w tej dziurze nie izoluje i jedyne co robi to w pewien sposób "marszczy" papę nad dziurą w dachu w taki sposób żeby potencjalna woda/skropliny ominęły dziurę. Moje pytanie: jak wykonać to poprawnie? Czy są już jakieś gotowe systemy pod takie przejścia? Pozdrawiam, Mikołaj Edytowane 4 Października przez leszczu450 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 05.10.2024 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 9 godzin temu, leszczu450 napisał: Cześć! Za 2 tygodnie montaż dachówki. Zastanawiać zacząłem się, w jaki sposób szczelnie i poprawnie zamontować kominki wentylacyjne, a raczej rurę dochodząca do kominka, w pokryciu dachowym wykonanym z pełnego deskowania pokrytego papą 3mm. Pomysłów jest wiele ale po kilku godzinach researchu myślałem, że istnieje już jakiś system takiegoż połączenia. Tymczasem nic takiego nie znalazłem. Po rozmowie z dekarzem dowiedziałem, się, że on nic tam w tej dziurze nie izoluje i jedyne co robi to w pewien sposób "marszczy" papę nad dziurą w dachu w taki sposób żeby potencjalna woda/skropliny ominęły dziurę. Moje pytanie: jak wykonać to poprawnie? Czy są już jakieś gotowe systemy pod takie przejścia? Pozdrawiam, Mikołaj Przecież są gotowe kołnierze uszczelniające do membran i do pełnego deskowania. Wystarczy poszperać w necie a bez większego wysiłku znajdziesz to co potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu450 05.10.2024 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października (edytowane) @henrykow niestety nic godnego polecenia nie znalazłem. Byłbyś tak miły i podlinkował coś? Znalazłem jedynie taką stronę: https://www.polprofili.pl/kategoria/uszczelnienia-przejsc-dachowych/ ale nic na deskowanie tutaj nie mogę znaleźć. Edytowane 5 Października przez leszczu450 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 06.10.2024 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 10 godzin temu, leszczu450 napisał: @henrykow niestety nic godnego polecenia nie znalazłem. Byłbyś tak miły i podlinkował coś? Znalazłem jedynie taką stronę: https://www.polprofili.pl/kategoria/uszczelnienia-przejsc-dachowych/ ale nic na deskowanie tutaj nie mogę znaleźć. http://www.kloeber.online/samoprzylepny-kolnierz-uszczelniajacy,3,3326,2888 albo https://sklep-mdcentrum.com.pl/pl/p/Kolnierz-uszczelniajacy-Eurovent-SEAL-R6-100-110-mm-320mm-/416?utm_source=shoper&utm_medium=shoper-cpc&utm_campaign=shoper-kampanie-google&shop_campaign=20282&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw6oi4BhD1ARIsAL6pox1i3biRKIjYyWK7b5q4fLTsMIPcvQp70i8FmJvs0a6Zo-yLXpEvI1MaAjKYEALw_wcB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu450 07.10.2024 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października @henrykow oba rozwiązania, które poleciłeś stosuje się, zgodnie z tym co pisze ich producent, do membran dachowych, a nie do papy. Czy istnieje jakieś systomowy kołnierz uszczelniajacy do połączenia z papą dachową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.10.2024 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października W dniu 4.10.2024 o 23:42, leszczu450 napisał: Cześć! Za 2 tygodnie montaż dachówki. Zastanawiać zacząłem się, w jaki sposób szczelnie i poprawnie zamontować kominki wentylacyjne, a raczej rurę dochodząca do kominka, w pokryciu dachowym wykonanym z pełnego deskowania pokrytego papą 3mm. Pomysłów jest wiele ale po kilku godzinach researchu myślałem, że istnieje już jakiś system takiegoż połączenia. Tymczasem nic takiego nie znalazłem. Po rozmowie z dekarzem dowiedziałem, się, że on nic tam w tej dziurze nie izoluje i jedyne co robi to w pewien sposób "marszczy" papę nad dziurą w dachu w taki sposób żeby potencjalna woda/skropliny ominęły dziurę. Moje pytanie: jak wykonać to poprawnie? Czy są już jakieś gotowe systemy pod takie przejścia? Pozdrawiam, Mikołaj Przejścia dachowe do papy istnieją https://www.polprofili.pl/kategoria/uszczelnienia-przejsc-dachowych/kolnierze-uszczelniajace-do-rur-papa-termozgrzewalna https://allegro.pl/oferta/przejscie-kolnierz-uszczelniajacy-do-papy-80-125mm-8682636299?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_budownictwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17961365662&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwjY64BhCaARIsAIfc7YbkQitCiT8yQwXG77BCyNIdajnIwV92ZSoIV4CJA--blqH8nv32-HUaAjDBEALw_wcB Owszem można ich użyć także do deskowania pokrytego papą, jednak pokrycie dachowe typu dachówka ma zazwyczaj typ dachówki z kominkiem w której giętka rura 80 - 125 poprowadzona jest przez pokrycie wstępne do tej właściwej wentylacyjnej lub napowietrzajacej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 08.10.2024 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 16 godzin temu, leszczu450 napisał: @henrykow oba rozwiązania, które poleciłeś stosuje się, zgodnie z tym co pisze ich producent, do membran dachowych, a nie do papy. Czy istnieje jakieś systomowy kołnierz uszczelniajacy do połączenia z papą dachową? Skoro uszczelnią przy membranie to czemu nie miałyby uszczelnić przy papie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts