Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

doprowadzenie powietrza do kominka - strona zewnętrzna

Recommended Posts

Hej,

Jestem na etapie planowania elewacji zewnętrznej i mogę jeszcze zmienić sposób doprowadzenia powietrza do kominka z zewnątrz. Kominek będzie używany sporadycznie. Jak najlepiej to rozwiązać w naszej sytuacji? Kanał powietrzny jest już doprowadzony pod wylewką, a na zewnątrz rura wychodzi dokładnie w miejscu, gdzie miałoby się znajdować przejście na taras główny o szerokości około 1 metra.

Czerwona linia – wysokość, na której planowane jest „przejście tarasowe”.

Pomarańczowa linia – wysokość, na której będzie taras główny (ta sama wysokość co przejście).

Zielona linia – docelowy poziom gruntu.

Czy lepiej:

1 - Pociągnąć kanał prostokątny w górę po murze i wyprowadzić go ok. 50 cm wyżej?

2- Zastosować kolanko w dół, aby poprowadzić kanał pod ziemią i wyprowadzić dolot gdzieś w ogrodzie?

Szukam rozwiązania, które będzie najbardziej praktyczne i nie będzie powodowało wychładzania domu.

IMG_20241002_124905800.jpg

Edytowane przez przemoc1719517081

Kanał jest nad przyszłym poziomem gruntu a w wylewce tarasu w związku z czym poprowadż rurę na koniec tarasu i tam daj kratkę z siatką która uniemożliwi wejście robactwu. Odnośnie wyziębiania to rura zamiast pod wylewką ( w warstwie ocieplenia) powinna być niżej czyli w warstwie gruntu pod chudziakiem lub w płycie. Aby wyeliminować problem obecnie należy zaopatrzeć rurę w zawór sterowany linką :

https://allegro.pl/oferta/przepustnica-z-cieglem-fi-100-wklady-kominkowe-11153113140?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&ev_campaign_id=17291651751&network=x&placement=&test=pmax&category=heating&gad_source=1

lub inną zasówę zamykającą dopływ powietrza a następnie przedłużyć rurę do końca tarasu.

Powyższą przepustnicę dobrze jest umieścić zaraz przed kominkiem montując cięgno w jego obudowie co pozwala dodatkowo sterować szybkością spalania.

• Like 1

Hej,

Dzięki za odpowiedź. O doprowadzeniu powietrza pomyślałem dopiero po wylaniu płyty fundamentowej i nie chciałem już kuć 🫤

Akurat będziemy mieli kominek typu koza, jest w nim regulacja dopływu powietrza. Teraz tak myślę, że nie bardzo będę miał miejsce na dodatkową przepustnice wewnątrz. Koza będzie stała przy ścianie zewnętrznej gdzie jest dolot powietrza. Chyba że zamontuję ją od strony zewnętrznej domu?

Zweryfikuje jeszcze z producentem czy zalecają dodatkowy mechanizm regulujący.

W dniu 9.10.2024 o 17:34, przemoc1719517081 napisał:

Hej,

Dzięki za odpowiedź. O doprowadzeniu powietrza pomyślałem dopiero po wylaniu płyty fundamentowej i nie chciałem już kuć 🫤

Akurat będziemy mieli kominek typu koza, jest w nim regulacja dopływu powietrza. Teraz tak myślę, że nie bardzo będę miał miejsce na dodatkową przepustnice wewnątrz. Koza będzie stała przy ścianie zewnętrznej gdzie jest dolot powietrza. Chyba że zamontuję ją od strony zewnętrznej domu?  https://routerlogin.uno/ 

Zweryfikuje jeszcze z producentem czy zalecają dodatkowy mechanizm regulujący.

I got this,....