Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kominów powinien mieć dom?

Recommended Posts

Jak to jest z kominami ile taki zwykły mały domek powinien mieć kominów zakładając że jest wentylacja grawitacyjna + pompa ciepła i kominek ale bez płaszcza wodnego.

Bo przykładowo projekt Malinówki 11v2, zobaczcie, na wizualizacji pokazane są 2 kominy, a na tym rzucie jakby był jeden. To ile w końcu ma ten dom kominów? 

m11 kominy.jpg

m11 komin2.jpg

Dobrze rozumiem że ten komin na rzucie to jest jakby jedyny prawdziwy komin który idzie od fundamentów aż po dach i to jest jakby komin od kominka wyłącznie?

A ten mały komin na wizualizacji to jest taki komin do którego elastycznymi rurkami przez strop jest doprowadzona wentylacja? I ten komin nie jest murowany od fundamentów tylko tak po prostu trzyma się na dachu a do niego jest jakby włożona rurka elastyczna od wentylacji? I tylko wentylacji bo pompa ciepła nie ma komina bo stoi na zewnątrz i tak?

Edytowane przez asaledr

47 minut temu, asaledr napisał:

Dobrze rozumiem że ten komin na rzucie to jest jakby jedyny prawdziwy komin który idzie od fundamentów aż po dach i to jest jakby komin od kominka wyłącznie?

Bo to jest przekrój A-A lub B-B nie wiem bo tego nie piszą dlatego widzisz tylko jeden komin.

48 minut temu, asaledr napisał:

Jak to jest z kominami ile taki zwykły mały domek powinien mieć kominów zakładając że jest wentylacja grawitacyjna + pompa ciepła i kominek ale bez płaszcza wodnego.

Jeżeli pompa ciepła to zapomnij o wentylacji grawitacyjnej a co do kominka to już niejeden żałował że go robił bo to najdroższy mebel w domu i na dokładkę zajmuje miejsce. Każdy jara się tym kominkiem  a zapał mu mija po kilku sezonach. Moja odpowiedź jeżeli pompa ciepła to wentylacja mechaniczna i bez kominka czyli zero kominów.

52 minuty temu, asaledr napisał:

A ten mały komin na wizualizacji to jest taki komin do którego elastycznymi rurkami przez strop jest doprowadzona wentylacja?

To komin spalinowy z kotłowni a te rurki o których piszesz to stosuje się do kominków wentylacyjnych a nie do kominów. 

W tym projekcie są trzy kominy, jeden z kotłowni, dugi z kominka a trzeci wentylacyjny.

Ok dzieki to chciałem wiedzieć, ale jeszcze mam 2 kluczowe pytania:

6 minut temu, henrykow napisał:

To komin spalinowy z kotłowni a te rurki o których piszesz to stosuje się do kominków wentylacyjnych a nie do kominów. 

1) Czy te kominy które tu są to jakby wszystkie muruje się jakby od fundamentów domu? Czy wentylacyjnego się nie muruje przez cały pion domu?

2) Dlaczego wykluczasz Pompe + grawitacyjna wentylacja?

Edytowane przez asaledr

1 minutę temu, asaledr napisał:

Ok dzieki to chciałem wiedzieć, ale jeszcze mam 2 kluczowe pytania:

1) Czy te kominy które tu są to jakby wszystkie muruje się jakby od fundamentów domu? Czy wentylacyjnego się nie muruje przez cały pion domu?

2) Dlaczego wykluczasz Pompe + grawitacyjna wentylacja?

Ad1)Spalinowe muruje się od fundamentów, wentylacyjne różnie to zależy od projektu ale przeważnie one też startują od fundamentu.

Ad2)Bo to strata pieniędzy na ogrzewaniu.

19 minut temu, henrykow napisał:

Ad1)Spalinowe muruje się od fundamentów, wentylacyjne różnie to zależy od projektu ale przeważnie one też startują od fundamentu.

To powiedz mi jeszcze, bo tak komin się muruje i załóżmy on w środku wygląda mniej więcej tak i tak też wychodzi jakby na dach. 

komin_strych_ocieplenie_Fot_6.jpg

Potem rozumiem przy montażu dachu ta część która jakby wystaje nad dach się ją ładnie tam obmurowuje czy obija blachą co tam kto lubi.

A na jakim etapie montuje się tzw. komin systemowy czyli coś takiego https://systemykominowe-rauch.pl/produkt/system-kominowy-rauch-turbo-stal-2a-wentylacje-o80-wysokosc-8-5m/?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI0dTN-_z8iAMVwxCiAx2r_DF_EAQYBCABEgLkZPD_BwE ?

Chyba że myle dwa pojęcia a ten komin systemowy to jest jakby inny rodzaj komina? I wtedy wyrózniamy dwa rodzaje komina, wymurować sobie lub kupić gotowy komin systemowy?

Część komina która wychodzi ponad dach obrabia się na różne sposoby.

Komin systemowy (bo teraz kominy murowane to odchodzą w zapomnienie) muruje się na dwa, trzy etapy, pierwszy do stropu a raczej ciut nad nim, drugi etap po wylaniu stropu do do wysokości dachu-krokwi a trzeci po wykonaniu więźby ponad dach chociaż nieraz drugi etap wykonuje się po ułożeniu więźby aż ponad dach po to aby cieślom nie przeszkadzał przy montażu więźby.

Ten komin co pokazałeś to nie jest na paliwo stale.

18 minut temu, henrykow napisał:

Komin systemowy (bo teraz kominy murowane to odchodzą w zapomnienie) muruje się na dwa, trzy etapy,

Ok czyli komin systemowy też się muruje myślałem że to gotowy komin który jakby się montuje w całości, a mówisz teraz że się go muruje. Czyli muruje się i systemowy i murowany? 

Czyli ten murowany to po prostu ktoś sobie muruje jakiś fachowiec tak jak ma ochotę, a ten systemowy to jakby przychodzi w kawałkach i się go składa i jest po prostu pewniejszym wyborem bo firma specjalizująca się w kominach go robi.

Czyli taki komin systemowy należy już mieć zakupiony na etapie murowania ścian parteru i przed wylaniem stropu. Dobrze wszystko rozumiem?

32 minuty temu, asaledr napisał:

Ok czyli komin systemowy też się muruje myślałem że to gotowy komin który jakby się montuje w całości, a mówisz teraz że się go muruje. Czyli muruje się i systemowy i murowany? 

Czyli ten murowany to po prostu ktoś sobie muruje jakiś fachowiec tak jak ma ochotę, a ten systemowy to jakby przychodzi w kawałkach i się go składa i jest po prostu pewniejszym wyborem bo firma specjalizująca się w kominach go robi.

Czyli taki komin systemowy należy już mieć zakupiony na etapie murowania ścian parteru i przed wylaniem stropu. Dobrze wszystko rozumiem?

Kolego, pytasz o podstawy, naprawdę aż mi głupio takie oczywiste rzeczy Ci tłumaczyć.

Systemowy składa się z części, przecież nie kupisz w całości 8 metrowego komina.

Cytat

Komin systemowy złożony jest z prefabrykowanych części, czyli gotowych modułów, które można zamontować nawet bez pomocy fachowca, ale za pomocą instrukcji dołączonej od producenta. Skład komina systemowego to przede wszystkim odpowiedni wkład, którego rodzaj będzie zależny od paliwa, ocieplającego nasz dom, oraz obudowa, która może być zależna od estetyki wykończenia domu, ale przede wszystkim musi ona zabezpieczać wystającą część komina przed zmiennymi warunkami atmosferycznymi.

Murowany to muruje się go z cegieł, potrzebuje solidnego zbrojonego fundamentu i jest o wiele cięższy od systemowego i dłużej się go muruje.