mariooo098 08.10.2024 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października Witam serdecznie. Mam dwa pytania dotyczące regulatorów pokojowych na protokole opentherm. Zależy mi głównie na sterowaniu odbywającym się radiowo czyli sterownik/regulator połączony z kotlem na zasadzie radio. Szukam czegoś co będzie działać na zasadzie algorytmu PiD. Instalacja grzejnikowa 100% zależy mi na tym by jak najdłużej utrzymywać kocioł z załączonym palnikiem(odczuwam większy komfort cieplny) niż na zasadzie on/off. 1. Czy honeywell t6r jest kompatybilny z kotłem vitodens 100-w model b1hf. Znajomy miał ten termostat i niby po opentherm nie działało to tak jak powinno. 2 SALUS RT520RF 3 OpenTherm Salus WQ610RF Może któryś z ekspertów się wypowie i zaproponuje jakieś rozwiązanie lub pomoże z w/w wybrać regulator który będzie kompatybilny na zasadzie algorytmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 08.10.2024 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października Prościej będzie przejść na czystą pogodówkę. 1. zewrzeć linię OT w kotle - tak, by pracował cały czas. 2. podpiąć zewnętrzną czujkę temperatury (termistor za 5pln). 3. ustawić KG - jej wznios i kąt. 4. temp. w pomieszczeniach wyregulować głowicami (będą pełnić funkcję "kagańca"). 5. cieszyć się komfortem jakiego nie zapewni żadne sterowanie dwustanowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariooo098 08.10.2024 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października Godzinę temu, mistalova napisał: Prościej będzie przejść na czystą pogodówkę. 1. zewrzeć linię OT w kotle - tak, by pracował cały czas. 2. podpiąć zewnętrzną czujkę temperatury (termistor za 5pln). 3. ustawić KG - jej wznios i kąt. 4. temp. w pomieszczeniach wyregulować głowicami (będą pełnić funkcję "kagańca"). 5. cieszyć się komfortem jakiego nie zapewni żadne sterowanie dwustanowe. Witam, po zwarciu lini ot i ustawieniu pracy pogodowej kocioł nie będzie zgłaszał błędu? Bo z instrukcji wynika że w przypadku sterowania trzeba zmienić w menu serwisowym C7 na 4 pogodowa lub 14 praca opentherm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 09.10.2024 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października Oj, mój błąd - nie zwieramy linii OT, tylko TA (termostatu). Nie kojarzę dokładnie konfiguracji tego kotła, ale możliwe, że w menu ma możliwość ręcznego włączenia sterowania pogodowego bez używania termostatu, musisz sprawdzić w instrukcji. Generalnie celem jest ciągła praca kotła, celem utrzymania stałego przepływu ciepłego czynnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 14.10.2024 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października po pierwsze należy podłączyć czujnik temperatury zewnętrznej po drugie przestawić w kodowaniu na pracę w trybie pogodowym po trzecie włożyć zworkę między 1 a L na wtyczce 96 (lub podpiąc w to miejsce opcjonalny termostat) po czwarte ustawić parametry krzyej grzewczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts