Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Braki w betonie

Recommended Posts

Witam serdecznie. W podciągu który zaczyna się 16cm pod stropem (teriva) i kończy równo z nim po zalaniu znalazłem 2 otwory. Lejąc w nie wodę po związaniu betonu oceniłem że muszą być tam duże braki w betonie. Po odkryciu wierzchniej warstwy wyszło że na około 3m podciągu (podciąg ma 8m) gdzie w środkowej strefie były gęsto ułożone druty zbrojenia beton nie wypełnił części pod zbrojeniem. Jak rozwiązać taki problem. Czym wypełnić? Majstry na początku zatkały dziury które były widoczne z zewnątrz chociaż mówiłem im, że trzeba nawiercić kilka otworów i to sprawdzić. Dlatego chcę to zrobić sam bo oni nie widzą problemu ze pod drutami brakuje od 3 do 8cm betonu. Dodam że w podciąg co 60cm wchodzą z dwóch stron belki Terivy i boje się że one też nie są dolane. Podciąg od dołu jeszcze nie jest roszalowany. Załączam zdjęcia zbrojenia przed zalaniem i po skuciu nadbetonu.

Załącz rysunek jak wygląda zbrojenie całego podciągu. Podejrzewam że oprucz gęsto rozłożonego zbrojenia dochodzi jednak słaba wibracja.

Prawdopodobnie problem będzie poważniejszy aniżeli tylko uzupełnienie ubytków bo o ile z zalaniem nie ma problemu w miejscu belek terivy lub belek rozdzielczych to ten problem występuje na odcinku pustaków

Edytowane przez Mareks77

Pustaki wzdłuż podciągu są pełne aby beton do nich nie wleciał więc nie bardzo rozumiem jaki problem jest z ich zalaniem. Gęste zbrojenie jest tylko gorą . Na bokach gdzie są pustaki nie ma prętów więc myślę że tam beton doszedł. Podciąg ma 25cm szerokości i 40 wysokości. Belki wchodzą w niego z dwóch stron a pustaki są do niego dosunięte. Żebra rozdzielcze nie przecinają podciągu ze względu na jego prostopadle ułożenie do belek.

Screenshot_20241009-115002.png

Edytowane przez Dawid114

To że pustaki brzegowe są zalane, czyli pełne lub z deklami to wiadomo. Problem jest wtedy gdy odległość prętów od pustaka lub pomiędzy prętami jest zbyt mała aby przeszło tamtędy gęste uziarnienie betonu. Belki terivy idące prostopadle do podciągu spowodują że w ich okolicy podciąg będzie zalany całkowicie natomiast niedolanie i pustki zaistnieją tylko po środku pustaka lub poza obszarami belek .

Uzupełnienie ubytków zaprawą np. CX 20 nie kończy sprawy i wszystko zależy jak głębokie są te ubytki. U ciebie widać że nie są to tylko małe pustki pod prętami tylko sięgają one głębiej. Ocena tego możliwa jest tylko po wizji na miejscu. Ważne są elementy murowe nośne podpierajace podciąg jak i te które będą nad mim.

Decyduje kierownik budowy

Podciąg podpierają 3 słupy. Dwa w przeciwległych ścianach nośnych i jeden po środku podciągu. Słupy zalewałem osobiście, i są dolane na 100%.  Nad podciągiem stoi jedną ściana murowana z pustaka 11.5cm i opierają się dwa słupy podyrzymujace więźbę. Największym obciążeniem jest zapewne sam strop który na nim wisi. Myślę, że pustek na środku pustaka nie będzie bo tak jak pisałem poniżej wierzchniej warstwy zbrojenia podciąg nie ma drutów po stronach pustaków. 

Czy zatem odkrycie zbrojenia na wierzchu i usunięcie ruchomych elementów betonu pod nimi pozwoli na ich zalanie zaprawą? Jaką wybrać? Czy gotowa z betoniarni ale bez domieszki kruszywa czy np cx20 w worku?

Kierownik budowy nawet się nie pojawił na budowie po moim telefonie. Miał rozmawiać z wykonawcą który jak pisałem w pierwszej wersji zatkał tylko zaprawą od murowania dwa otwory które były widoczne na podciągu po jego wylaniu razem ze stropem.

Edytowane przez Dawid114

24 minuty temu, przemoc1719517081 napisał:

Hej,

Dzięki za odpowiedź. O doprowadzeniu powietrza pomyślałem dopiero po wylaniu płyty fundamentowej i nie chciałem już kuć 🫤

Akurat będziemy mieli kominek typu koza, jest w nim regulacja dopływu powietrza. Teraz tak myślę, że nie bardzo będę miał miejsce na dodatkową przepustnice wewnątrz. Koza będzie stała przy ścianie zewnętrznej gdzie jest dolot powietrza. Chyba że zamontuję ją od strony zewnętrznej domu?

Zweryfikuje jeszcze z producentem czy zalecają dodatkowy mechanizm regulujący.

33 minuty temu, Dawid114 napisał:

Myślę, że pustek na środku pustaka nie będzie bo tak jak pisałem poniżej wierzchniej warstwy zbrojenia podciąg nie ma drutów po stronach pustaków. 

Czy zatem odkrycie zbrojenia na wierzchu i usunięcie ruchomych elementów betonu pod nimi pozwoli na ich zalanie zaprawą? Jaką wybrać? Czy gotowa z betoniarni ale bez domieszki kruszywa czy np cx20 w worku?

Kierownik budowy nawet się nie pojawił na budowie po moim telefonie. Miał rozmawiać z wykonawcą który jak pisałem w pierwszej wersji zatkał tylko zaprawą od murowania dwa otwory które były widoczne na podciągu po jego wylaniu razem ze stropem.

Zrozum o czym piszę. Belka terivy na górze posiada tylko jeden pręt zbrojenia więc tam zaprawa wypełniła podciąg raczej w 100%. W odcinkach gdzie belka podciągu styka się z pustakiem odległość pomiędzy zbrojeniem a pustakiem niewiele różni się od odległości pomiędzy poszczególnymi prętami zbrojenia. Jeśli więc mieszanka miała trudność w dostaniu się do belki podciągu pomiędzy prętami zbrojenia to taka sama sytuacja jest raczej obok pomiędzy zbrojeniem a pustakiem. Tak czy inaczej cały odcinek jest nie w pełni zalany.

Taka sytuacja mogła także powstać podczas wibrowania gdzie buława wsadzana była tylko tam gdzie był dostęp czyli w miejscach belek terivy. Dlatego mieszanka zagęściła się spływając w dół zostawiając warstwę nad zbrojeniem i pustkę pomiędzy nimi.

O decyzję pytaj kierownika budowy. Jego rozmowy z wykonawcą bez wizyty na budowie niczego konstruktywnego tu nie wniosą.

image.gif