yyzbigniew 09.10.2024 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października Witam, Mam na budowie nieprawidłowo wylaną i zazbrojoną belkę - podciąg stropu. Według projektu powinna być wysoka na 46 cm i zazbrojona mocniejszymi 16mm prętami, a jest jedynie 12mm. Oparta jest z prawej strony na słupie 24x24cm. Załączam zdjęcie. Światło między słupami jest 5m. Myślę aby wzmocnić ten podciąg poprzez dodanie 2 słupów (odp na zdjęciu nr 1 i 2) oraz od góry przez dodanie belki zcdwuteownika HEB 24x24. Wszyscy macie z pewnością fachową wiedzę, proszę więc o opinię co o tym sądzicie, czy to zda egzamin. Dodam że póki co nic się z tym stropem ani belką nie dzieje, nie ma nawet najdrobniejszej rysy na betonie. A cokolwiek budynek stoi dopiero 8 miesięcy i dojdą jeszcze wylewki w środku. Dziękuję z góry za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.10.2024 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października Budową ktoś chyba kieruje. Pytaj raczej kierownika budowy bo to on będzie zgadzał się na takie odstępstwo. Po drugie to zmianie ulega dosyć ważny element konstrukcyjny....... wypowiedzieć się powinien projektant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.10.2024 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października Pokaż rzut konstrukcji tego stropu i rysunki podciągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yyzbigniew 09.10.2024 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października Problem polega na tym że mój ówczesny kierownik budowy który miał nadzorować wylewanie - okazał się oszustem z podrobionymi uprawnieniami, a majstry robili jak chcieli. Obecny kierownik sugeruje mi m.in. takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.10.2024 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października Wstępnie takie rozwiązanie jest poprawne. Należy jednak przeliczyć stalowy podciąg, słupy i fundamenty. Do tego potrzebne są obciążenia, wymiary i schematy statyczne. Jaka jest dokładna rozpiętość w świetle między żelbetowym słupem filarkiem okiennym? 5,00 m ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 14.10.2024 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października Jak przeszła dokumentacja w nadzorze, z wpisanymi uprawnieniami kierownika skoro są fałszywe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts