BostonPrime777 09.10.2024 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października Witam. Mam w planach budowę domu tyle ile mogę własnymi rękoma. Aktualnie staram się o warunki zabudowy tylko chciałbym wiedzieć co później? Czy mogę kupować projekt domu bez ingerencji projektanta? Wiadome projekt domu kupuje się dopiero przy ustalonych warunkach zabudowy ale coś już mam na oku. Narazie takie sprawy chciałbym ogarnąć sam bo nie wiem co przyniesie przyszłość a później udać się z konkretnym planem działania do projektanta. Chciałbym aby ktoś się wypowiedział co sam robił i na jakim etapie wybrał się do mądrzejszych głów bo chce trochę zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 09.10.2024 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października Projektant nie zrobi Ci projektu domu bez WZ i tak samo jak z kupowanie gotowca nie kupuje się projektu bez WZ bo może okazać się że pieniądze wyrzuciłeś w błoto. Chcesz zaoszczędzić tak jak prawie każdy kto buduje dom systemem gospodarczym i na początku możesz zaoszczędzić nawet kilka tysięcy złotych robiąc projekt indywidualny, znając wytyczne z WZ udaj się do projektanta aby Ci wycenił projekt bo wtedy odpadają Ci koszty adaptacji projektu do działki tak jak w przypadku kupna gotowego projektu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.10.2024 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2 godziny temu, BostonPrime777 napisał: Witam. Mam w planach budowę domu tyle ile mogę własnymi rękoma. Aktualnie staram się o warunki zabudowy tylko chciałbym wiedzieć co później? Czy mogę kupować projekt domu bez ingerencji projektanta? Wiadome projekt domu kupuje się dopiero przy ustalonych warunkach zabudowy ale coś już mam na oku. Narazie takie sprawy chciałbym ogarnąć sam bo nie wiem co przyniesie przyszłość a później udać się z konkretnym planem działania do projektanta. Chciałbym aby ktoś się wypowiedział co sam robił i na jakim etapie wybrał się do mądrzejszych głów bo chce trochę zaoszczędzić. Projekt bez projektanta - w sensie gotowiec? Kupować możesz sobie je nawet nie mając WZ. Gotowe "projekty" nie są projektami wg. ustawy. To tylko takie rysunki. Projektem staną się dopiero kiedy projektant pod nimi postawi swoją pieczątkę i opracuje dokumentacje do konkretnej działki (np. projekt zagospodarowania). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BostonPrime777 10.10.2024 05:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 12 godzin temu, henrykow napisał: Projektant nie zrobi Ci projektu domu bez WZ i tak samo jak z kupowanie gotowca nie kupuje się projektu bez WZ bo może okazać się że pieniądze wyrzuciłeś w błoto. Chcesz zaoszczędzić tak jak prawie każdy kto buduje dom systemem gospodarczym i na początku możesz zaoszczędzić nawet kilka tysięcy złotych robiąc projekt indywidualny, znając wytyczne z WZ udaj się do projektanta aby Ci wycenił projekt bo wtedy odpadają Ci koszty adaptacji projektu do działki tak jak w przypadku kupna gotowego projektu. Dlatego tylko przeglądam narazie a z ewentualnym kupnem poczekam do wydania wz. A na projekt indywidualny nie czeka się czasami dłuższego czasu i nie jest on dużo droższy od gotowca? 10 godzin temu, Elfir napisał: Projekt bez projektanta - w sensie gotowiec? Kupować możesz sobie je nawet nie mając WZ. Gotowe "projekty" nie są projektami wg. ustawy. To tylko takie rysunki. Projektem staną się dopiero kiedy projektant pod nimi postawi swoją pieczątkę i opracuje dokumentacje do konkretnej działki (np. projekt zagospodarowania). Ale z gotowcem jak zajde to pewnie szybciej będzie ze wszystkim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 10.10.2024 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 7 godzin temu, BostonPrime777 napisał: Dlatego tylko przeglądam narazie a z ewentualnym kupnem poczekam do wydania wz. A na projekt indywidualny nie czeka się czasami dłuższego czasu i nie jest on dużo droższy od gotowca? Jak będziesz chciał wille 1000 m2 z dwoma basenami to tak, czeka się długo przy zwykłym domku czas nie jest aż tak długi ale też nie gwarantuję Ci że to będzie try miga wszystko zależy od projektanta. W moim przypadku nie był, policz sobie cenę gotowca + cena za adaptacje a indywidualny robi projektant bez adaptacji bo jest on tworzony pod działkę czyli adaptacja odpada. 7 godzin temu, BostonPrime777 napisał: Ale z gotowcem jak zajde to pewnie szybciej będzie ze wszystkim? To zależy czy będziesz dokonywać jakieś zmiany w projekcie gotowym i z czasem to też różnie bywa bo to zależy od tego który robi adaptację czy jest obrotny czy maruder. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BostonPrime777 10.10.2024 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 20 minut temu, henrykow napisał: Jak będziesz chciał wille 1000 m2 z dwoma basenami to tak, czeka się długo przy zwykłym domku czas nie jest aż tak długi ale też nie gwarantuję Ci że to będzie try miga wszystko zależy od projektanta. W moim przypadku nie był, policz sobie cenę gotowca + cena za adaptacje a indywidualny robi projektant bez adaptacji bo jest on tworzony pod działkę czyli adaptacja odpada. To zależy czy będziesz dokonywać jakieś zmiany w projekcie gotowym i z czasem to też różnie bywa bo to zależy od tego który robi adaptację czy jest obrotny czy maruder. Jest jakaś średnia kwota za adaptację? Projekty domów które oglądałem to w granicach 3.5-4k PLN. Ale też czasem są rabaty. Teraz sam nie wiem co robić. Może poczekać na wz a później po prostu wybrać się do projektanta i się dowiedzieć bardziej szczegółowo? Tylko z drugiej strony też wiadome jest że będzie chciał jak najwięcej dla siebie i nie będzie patrzył czy chce taniej. Ogólnie jak wygląda cała adaptacja? To jest to samo co zagospodarowanie terenu i czy to jest nanoszone na mapę do celów projektowych? Wiadome na internecie dużo jest ale chciałbym się dowiedzieć po prostu od osoby która już to miała w praktyce z własnego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 10.10.2024 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października Godzinę temu, BostonPrime777 napisał: Jest jakaś średnia kwota za adaptację? Projekty domów które oglądałem to w granicach 3.5-4k PLN. Ale też czasem są rabaty. Teraz sam nie wiem co robić. Może poczekać na wz a później po prostu wybrać się do projektanta i się dowiedzieć bardziej szczegółowo? Tylko z drugiej strony też wiadome jest że będzie chciał jak najwięcej dla siebie i nie będzie patrzył czy chce taniej. Ogólnie jak wygląda cała adaptacja? To jest to samo co zagospodarowanie terenu i czy to jest nanoszone na mapę do celów projektowych? Wiadome na internecie dużo jest ale chciałbym się dowiedzieć po prostu od osoby która już to miała w praktyce z własnego doświadczenia. Ceny z adaptacje są różne tysiąc a niekiedy nawet kilkanaście tysięcy, o to musisz pytać projektantów czy architektów i nie muszą oni być z Twojego terenu. Do projektanta i to nie jednego możesz już dzisiaj uderzyć i pokazać poglądowy projekt gotowy i zapytać o cenę u niego, zobaczysz wtedy jaka jest rozbieżność cenowa. Adaptacja projektu gotowego polega między innymi na dopasowaniu projektu do działki, warunków gruntowych, naniesienie planowanych przyłączach itp i doi tego jest potrzebna mapa do celów projektowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BostonPrime777 10.10.2024 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2 godziny temu, henrykow napisał: Ceny z adaptacje są różne tysiąc a niekiedy nawet kilkanaście tysięcy, o to musisz pytać projektantów czy architektów i nie muszą oni być z Twojego terenu. Do projektanta i to nie jednego możesz już dzisiaj uderzyć i pokazać poglądowy projekt gotowy i zapytać o cenę u niego, zobaczysz wtedy jaka jest rozbieżność cenowa. Adaptacja projektu gotowego polega między innymi na dopasowaniu projektu do działki, warunków gruntowych, naniesienie planowanych przyłączach itp i doi tego jest potrzebna mapa do celów projektowych. A może mi od razu zaprojektować wodę i prąd do wniosków gdzie dostałem zapewnienie? Zastanawiam się nad prądem żeby była chociaż ta skrzynka a później sobie poprawadzic do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.10.2024 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października Projekt zagospodarowania działki zawiera przebieg instalacji od przyłączy do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 10.10.2024 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 46 minut temu, BostonPrime777 napisał: A może mi od razu zaprojektować wodę i prąd do wniosków gdzie dostałem zapewnienie? Zastanawiam się nad prądem żeby była chociaż ta skrzynka a później sobie poprawadzic do domu. Z tego co wiem to projektant może zrobić projekt przyłącza wody natomiast co do prądu to całą procedurę przyłącza prądu wykonuje ZE po złożeniu wniosku, mowa tu o projekcie który pozwala na wykonanie przyłączy. Adoptujący czy wykonawca projektu indywidualnego zaprojektuje tylko przebieg przyłączy a dokładnie naniesie to na mapkę w którym miejscu mają przebiegać przyłącza, wjazd na działkę, miejsce parkingowe, szambo czy przyłącze do kanalizacji i usytuowanie domu na działce. Jeżeli chciałbyś byś mieć studnię to też ją naniesie na mapkę albo garaż wolnostojący czy jakiś gospodarczy. Co do przyłącza prądu to musisz wiedzieć że od momentu jego wykonania czyli postawienia skrzynki ZK będziesz płacił bez znaczenia czy używasz prąd czy nie tak więc z tym przyłączem ja bym się aż tak bardzo nie śpieszył. Jaki ZE jest u Ciebie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BostonPrime777 10.10.2024 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 9 minut temu, henrykow napisał: Z tego co wiem to projektant może zrobić projekt przyłącza wody natomiast co do prądu to całą procedurę przyłącza prądu wykonuje ZE po złożeniu wniosku, mowa tu o projekcie który pozwala na wykonanie przyłączy. Adoptujący czy wykonawca projektu indywidualnego zaprojektuje tylko przebieg przyłączy a dokładnie naniesie to na mapkę w którym miejscu mają przebiegać przyłącza, wjazd na działkę, miejsce parkingowe, szambo czy przyłącze do kanalizacji i usytuowanie domu na działce. Jeżeli chciałbyś byś mieć studnię to też ją naniesie na mapkę albo garaż wolnostojący czy jakiś gospodarczy. Co do przyłącza prądu to musisz wiedzieć że od momentu jego wykonania czyli postawienia skrzynki ZK będziesz płacił bez znaczenia czy używasz prąd czy nie tak więc z tym przyłączem ja bym się aż tak bardzo nie śpieszył. Jaki ZE jest u Ciebie? PGE. Chyba racja bo będę leciał w razie w na agregacie. Tylko jeżeli chodzi o wode to też lepiej czekać na stan surowy otwarty/zamknięty czy od razu ciągnąć gdzieś na działkę żeby mieć tą wodę? Bo z wodą raczej nie będę mieć problemu ponieważ będę mógł skorzystać z dużej beczki. Czyli jak uzyskam pozytywną decyzję o warunkach to walić od razu do projektanta? Dużego wyboru nie mam ale jest w okolicy jeden którego mocno ludzie polecają. Prowadzi cały nadzór i takie tam. Tylko czy ogólnie nie jest problem jak budowa może się ciągnąć sporo czasu nawet w latach jeżeli nie wejdę w kredyt? Chciałbym robić to etapami, zarobię to coś będę tworzył i tak dalej. A z tym gotowym projektem to może i się wstrzymać bo niewiadomo jak projektant zagospodaruje teren a kupię i wyjdzie jeszcze że lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 10.10.2024 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 29 minut temu, BostonPrime777 napisał: PGE. Chyba racja bo będę leciał w razie w na agregacie. Tylko jeżeli chodzi o wode to też lepiej czekać na stan surowy otwarty/zamknięty czy od razu ciągnąć gdzieś na działkę żeby mieć tą wodę? Bo z wodą raczej nie będę mieć problemu ponieważ będę mógł skorzystać z dużej beczki. Z wodą to jest tak jak dogadasz się z wodociągami bo możesz zrobić przyłącze bez nawiercania się w rurociąg aby tez niepotrzebnie płacić abonament i przede wszystkim musiałbyś zabezpieczyć licznik wraz z kranem przed mrozami to w razie gdybyś miał wodę z wodociągów. Jeżeli wodociągi nie pójdą na to abyś zrobił przyłącze bez podłączania się to zostaw pod fundamentem rurę osłonowa pcv 110 na głębokości około 1,2 m w miejscu gdzie będzie planowe przyłącze wody do domu po to abyś potem nie rył pod fundamentem i w środku domu. 35 minut temu, BostonPrime777 napisał: Czyli jak uzyskam pozytywną decyzję o warunkach to walić od razu do projektanta? Dużego wyboru nie mam ale jest w okolicy jeden którego mocno ludzie polecają. Prowadzi cały nadzór i takie tam. A z tym gotowym projektem to może i się wstrzymać bo niewiadomo jak projektant zagospodaruje teren a kupię i wyjdzie jeszcze że lipa. Do projektanta możesz już się udać z zapytaniem co i jak i za ile no i ile kosztowałby u niego projekt indywidualny. 38 minut temu, BostonPrime777 napisał: Tylko czy ogólnie nie jest problem jak budowa może się ciągnąć sporo czasu nawet w latach jeżeli nie wejdę w kredyt? Chciałbym robić to etapami, zarobię to coś będę tworzył i tak dalej. Nie rozumiem pytania, w czym miałby być problem gdyby budowa trwała kilka lat? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BostonPrime777 10.10.2024 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 13 minut temu, henrykow napisał: Z wodą to jest tak jak dogadasz się z wodociągami bo możesz zrobić przyłącze bez nawiercania się w rurociąg aby tez niepotrzebnie płacić abonament i przede wszystkim musiałbyś zabezpieczyć licznik wraz z kranem przed mrozami to w razie gdybyś miał wodę z wodociągów. Jeżeli wodociągi nie pójdą na to abyś zrobił przyłącze bez podłączania się to zostaw pod fundamentem rurę osłonowa pcv 110 na głębokości około 1,2 m w miejscu gdzie będzie planowe przyłącze wody do domu po to abyś potem nie rył pod fundamentem i w środku domu. Do projektanta możesz już się udać z zapytaniem co i jak i za ile no i ile kosztowałby u niego projekt indywidualny. Nie rozumiem pytania, w czym miałby być problem gdyby budowa trwała kilka lat? Nie no tak pytam bo kierownik budowy i takie tam. Właśnie widziałem filmiki że mają liczniki w jakichś beczkach w ziemii ale mają wodę i przykrywają styropianem przed mrozem ale czy to takie skuteczne? Ciekaw jestem ile taki abonament kosztuje, bo zawsze to z głowy by było bo później z tego licznika poprowadzić rurę do domu szybciej niż czekać aż mi zrobią przewiert pod ulicą do mnie na działkę. Może max 10 metrów za granicę mojej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts