cinekk7 12.10.2024 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października Cześc! Posiadam piec CO, dwufunkcyjny marki Vailland Vhr-C. Piec dziwnie działa, mianowicie gdy temperatura na wyświetlaczu spadnie do 34 stopni, piec załącza się na minutę-dwie i podgrzewa ją do 53 stopni, po czym wyłącza się, lecz gdy temperatura spadnie do 34 stopni co zajmuje z 5 minut piec znów się załącza i grzeje do 53 stopni i tak w kółko. Ktoś wie jaka może być przyczyna? Może zresetować piec? Poniżej zdjęcie przedniego panelu https://ibb.co/Q8Msqhj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.10.2024 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października Piec podgrzewa c.o. czy c.w.u. czy nie wiadomo co? Reset pewnie nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinekk7 12.10.2024 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października Mieszkam w Holandii i z holenderskiego poradnika wyczytałem, że “mode 5” podczas pracy kotła oznacza podgrzewanie wody. Problem w tym, że nikt wody nie odkręca w domu w tym momencie a piec chodzi. Piec służy do podgrzewania wody, kaloryferów i prysznica jeśli pytasz o to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinekk7 12.10.2024 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października (edytowane) Odkręciłem też kaloryfery we wszystkich pokojach, tak jak gdzieś przeczytałem na internecie, żeby potestować. No i na przykład teraz piec chodzi, kaloryfery są ciepłe, jedyne, co się zmieniło to to, że chodzi już jakieś 5-7 minut i się jeszcze nie wyłączył. Zaobserwuje co będzie i dam znać. No więc sprawa wygląda tak: Odkręciłem kaloryfery, co to dało? To, że na termostacie w pokoju mam ustawione 18,5 stopnia, jest aktualnie 21 a wszystkie kaloryfery w domu ciepłe czyli ogrzewanie działa, pytanie, dlaczego? Odkręcenie kaloryferów dało efekt taki, że piec chodzi dłużej, nagrzewa się do 54 stopni, spada do 34 co teraz zajmuje jakąś minutę i włącza się ponownie i tak w kółko. Co to może być? Edytowane 12 Października przez cinekk7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.10.2024 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 53 minuty temu, cinekk7 napisał: Mieszkam w Holandii i z holenderskiego poradnika wyczytałem, że “mode 5” podczas pracy kotła oznacza podgrzewanie wody. Problem w tym, że nikt wody nie odkręca w domu w tym momencie a piec chodzi. Piec służy do podgrzewania wody, kaloryferów i prysznica jeśli pytasz o to. Może twój piec komuś podgrzewa ciepłą wodę użytkową? Masz włączone "mode 5" czyli podgrzewanie wody... w domyśle wody użytkowej a nie ogólnie podgrzewanie wody - do c.o. i/lub c.w.u. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinekk7 12.10.2024 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października Raczej nie a przynajmniej nic mi na ten temat nie wiadomo, kupiliśmy ten dom razem z żoną kilka dni temu i go poznajemy. Na moje oko, piec jest chyba źle poustawiany, bo teraz brałem prysznic, no z jakieś 10 minut i piec nagrzał wodę do 61 stopni i teraz bardzo powoli te stopnie spadają, co znaczy, że zanim spadnie do 34 to piec nie włączy się do tego czasu. To takie osiedle, gdzie każdy ma swoje ogrzewanie, jest to dom szeregowy dwupiętrowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinekk7 12.10.2024 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października Od prysznica minęła godzina. Piec ani razu się nie włączył a na piecu jest 41 stopni, więc jeszcze trochę się nie włączy. To wygląda jak by coś tu było źle poustawiane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.10.2024 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października Może było źle ustawione. Zrobiłeś reset kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinekk7 13.10.2024 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października Nie, nic nie ruszałem, trochę się boję, że będzie gorzej. Myślisz, że powinienem spróbować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 13.10.2024 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października Zacznij od poszukania instrukcji w sieci do tego typu kotła. Potem ją przeczytaj i zdecydujesz co robić 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinekk7 13.10.2024 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października Instrukcje znalazłem już kilka dni temu, ustawiłem teraz tryb eco czyli zamiar 35 stopni będzie się załączać od 32 ale chyba czekam mnie wymiana zaworu trójdrożne go bo przy odkręcaniu kranu z ciepłą wodą pompa pcha też wodę na kaloryfery przez co ta już podgrzana woda szybko się schładza i dlatego kocioł znów się załącza. Przynajmniej tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 13.10.2024 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 3 minuty temu, cinekk7 napisał: Instrukcje znalazłem już kilka dni temu, ustawiłem teraz tryb eco czyli zamiar 35 stopni będzie się załączać od 32 ale chyba czekam mnie wymiana zaworu trójdrożne go bo przy odkręcaniu kranu z ciepłą wodą pompa pcha też wodę na kaloryfery przez co ta już podgrzana woda szybko się schładza i dlatego kocioł znów się załącza. Przynajmniej tak myślę. A nie lepiej wezwać serwisanta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.10.2024 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października Lokalizacja to Holandia ... trzeba wymienić ten zawór trójdrożny i może pomoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 13.10.2024 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 11 minut temu, d7d napisał: Lokalizacja to Holandia ... trzeba wymienić ten zawór trójdrożny i może pomoże... Nie doczytałem że chodzi o Holandię ale czy tam nie ma serwisantów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinekk7 13.10.2024 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października No właśnie jutro będę szukać serwisanta Póki co zmieniłem na eco i piec się już tak często nie włącza. Ba! Nawet powiem, że kąpałem się z 2 godziny temu a na piecu wciąż 41 stopni! Czyli jeszcze Dużo minie zanim spadnie do 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.10.2024 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października Może zawór zaciął się i chwilowo działa dobrze?? Wezwij serwisanta kumatego czyli Polaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.10.2024 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października W dniu 12.10.2024 o 20:42, cinekk7 napisał: Posiadam piec CO, dwufunkcyjny Skoro dwufunkcyjny, grzejniki wyłączone, to co ma grzać jak nie ma poboru wody? Dwufunkcyjny grzeje CWU przepływowo - tylko gdy jest pobór. Nie masz gdzieś wycieku ciepłej wody (kapiący kran dla przykładu)? Czy masz jednofunkcyjny (albo pseudo dwufunkcyjny - z zasobnikiem) i dogrzewa zasobnik? Kiedy kocioł był czyszczony z kamienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinekk7 15.10.2024 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października Jestem już po wizycie serwisanta i tak: zawór trójdrożny do wymiany, na chwilę obecną wsadził mi jakiś tymczasowy, który działa więc wszystko gra, za tydzień będzie konserwacja kotła i wymiana zaworu na nowy oryginalny. Mam teraz inne pytanie, na termostacie honeywell t87g2014e (taki obracany w koło) jak ustawię temperaturę w pokoju na 22 to termostat nie pozwala spać poniżej zadanej temperatury i co jakiś czas dogrzewa mieszkanie. Moje pytanie jest takie, czy da się to jakoś ustawić tak, aby np mieszkanie nagrzewało się do 22,5 i gdy spadnie do 21,5 dopiero się dogrzewało? Nie chce by tak często włączał się piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts