Audirs4 13.10.2024 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października Dzień dobry, mam pytanie dotyczące pozwolenia na budowę, a konkretnie chodzi mi o to, jak zapobiec wygaśniecia pozwolenia. Wiem, że od decyzji mam 3 lata na rozpoczęcie budowy, ale skąd urząd będzie wiedział np. że rozpocząłem budowę np po 2.5 roku, z dziennika budowy? Czy ten dziennik trzeba aktualizować w urzędzie przed upływem trzech lat, aby pozwolenie nie wygasło? Oczywiście dziennik mam w wersji papierowej, z drugiej strony szkoda, że nie wziąłem elektronicznego, ale cóż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.10.2024 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października Chodzi tu o wpisy do dziennika budowy. One muszą być w odstępach krótszych niż 3 lata. Raczej nikt nie stara się o pozwolenia na budowę na 3 lata przed jej rozpoczęciem a więc chodzi tu o kolejne etapy wpisywane w dzienniku. Jeśli rozpocząłeś budowę to 2,5 roku na prace ziemne, wylanie fundamentów lub stan zero chyba wystarczą. Oczywiście to Twoja sprawa w jakim czasie to wykonujesz ale nikt przy zdrowych zmysłach nie zaczyna budowy jeśli w portfelu są pustki i chce zarabiać sukcesywnie. Zaczynasz jeśli czujesz się na siłach że odłożysz więc przez 3 lata w systemie gospodarczym samemu spokojnie podciągniesz jakiś kolejny etap. Jeśli nie to musi być wyjątkowy kataklizm bo odkładając codziennie po 20zł jesteś w stanie za tą kwotę kupić jeden bloczek wraz z zaprawą i samemu go wmurować. # lata to więc ponad 1100 bloczków co wystacza na ściany nadziemia a to już można wpisać. W dzienniku elektronicznym problemów nie ma bo urzędnik ma wgląd na bierząco, natomiast w dzienniku w wersji papierowej uw widzi że przez 3 lata nie przyszłeś do niego aby zalegalizować zakończenie budowy więc się zainteresuje przychodząc na kontrolę lub prosząc o wgląd do dziennika budowy. Tam kolejne wpisy muszą być. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 13.10.2024 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 1 godzinę temu, Audirs4 napisał: Dzień dobry, mam pytanie dotyczące pozwolenia na budowę, a konkretnie chodzi mi o to, jak zapobiec wygaśniecia pozwolenia. Wiem, że od decyzji mam 3 lata na rozpoczęcie budowy, ale skąd urząd będzie wiedział np. że rozpocząłem budowę np po 2.5 roku, z dziennika budowy? Czy ten dziennik trzeba aktualizować w urzędzie przed upływem trzech lat, aby pozwolenie nie wygasło? Oczywiście dziennik mam w wersji papierowej, z drugiej strony szkoda, że nie wziąłem elektronicznego, ale cóż. Ważne aby kierownik tego dopilnował czyli raz na trzy lata wpisał jakiś front robót na budowie. Dziennik analogowy jest lepszy niż elektroniczny bo można w razie zapomnienia coś dopisać, w elektronicznym się nie da. Znam osoby które budowały się 20 lat a jednego gościa który budowę ciągnie już 30 rok i podobno wszystko ma aktualne. Kto sprawdza dziennik czy nie minął termin, wydaje mi się że PINB i to na dodatek jak ktoś podkabluje jakiś życzliwy sąsiad albo gdy skończysz budowę a w dzienniku pozostaną pustki we wpisach wtedy sam siebie załatwiłbyś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Audirs4 13.10.2024 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 53 minuty temu, Mareks77 napisał: W dzienniku elektronicznym problemów nie ma bo urzędnik ma wgląd na bierząco, natomiast w dzienniku w wersji papierowej uw widzi że przez 3 lata nie przyszłeś do niego aby zalegalizować zakończenie budowy więc się zainteresuje przychodząc na kontrolę lub prosząc o wgląd do dziennika budowy. Tam kolejne wpisy muszą być. Dzięki za odpowiedź. Czyli jak zrobie fundamenty wraz z wpisem do dziennika budowy o np. zakończeniu fundamentów, to nie muszę chodzić po urzedach, tylko będę miał kontrolę i poproszą mnie o wgląd do dziennika budowy i wtedy przedłużają o kolejne 3 lata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Audirs4 13.10.2024 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października (edytowane) 13 minut temu, henrykow napisał: Ważne aby kierownik tego dopilnował czyli raz na trzy lata wpisał jakiś front robót na budowie. Dziennik analogowy jest lepszy niż elektroniczny bo można w razie zapomnienia coś dopisać, w elektronicznym się nie da. Znam osoby które budowały się 20 lat a jednego gościa który budowę ciągnie już 30 rok i podobno wszystko ma aktualne. Kto sprawdza dziennik czy nie minął termin, wydaje mi się że PINB i to na dodatek jak ktoś podkabluje jakiś życzliwy sąsiad albo gdy skończysz budowę a w dzienniku pozostaną pustki we wpisach wtedy sam siebie załatwiłbyś. Rozumiem, czyli ważny jest wpis przed upływem 3 lat, że dany etap został zakończony. Ok, ale właśnie nie chciałbym czegoś przegapić, np. tego, że moim obowiązkiem jest zaktualizowanie dziennika budowy w urzedzie, aby wiedzieli, że moja budowa trwa i nie cofnęli mi pozwolenia. Edytowane 13 Października przez Audirs4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 13.10.2024 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 48 minut temu, Audirs4 napisał: Dzięki za odpowiedź. Czyli jak zrobie fundamenty wraz z wpisem do dziennika budowy o np. zakończeniu fundamentów, to nie muszę chodzić po urzedach, tylko będę miał kontrolę i poproszą mnie o wgląd do dziennika budowy i wtedy przedłużają o kolejne 3 lata? Tak naprawdę niektórzy po kilkunastu nawet latach uzupełniali dziennik i nie mieli żądnej kontroli a musieli go wyprowadzić na prostą aby zakończyć budowę. Tak więc jak pisałem, u Ciebie kontrola może być na "życzenie" jakieś bardzo miłej osoby i nigdzie nie musisz chodzić po urzędach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Audirs4 13.10.2024 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 1 minutę temu, henrykow napisał: Tak naprawdę niektórzy po kilkunastu nawet latach uzupełniali dziennik i nie mieli żądnej kontroli a musieli go wyprowadzić na prostą aby zakończyć budowę. Tak więc jak pisałem, u Ciebie kontrola może być na "życzenie" jakieś bardzo miłej osoby i nigdzie nie musisz chodzić po urzędach. Ok, dzięki za wyjaśnienie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.10.2024 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 22 minuty temu, Audirs4 napisał: Dzięki za odpowiedź. Czyli jak zrobie fundamenty wraz z wpisem do dziennika budowy o np. zakończeniu fundamentów, to nie muszę chodzić po urzedach, tylko będę miał kontrolę i poproszą mnie o wgląd do dziennika budowy i wtedy przedłużają o kolejne 3 lata? Kolego? jakie przedłużenie o 3 lata? Nikt nikomu nic nie przedłuża bo to się dzieje wszystko poza Tobą z automatu. Zaczynasz budowę i kierownik już robi wpis że działka została ogrodzona, trwają prace porządkowe i ziemne. Zaraz potem bez Ciebie najmujesz geodetę który wytycza budynek na działce i kierownik robi następny wpis. Potem prace ziemne zbrojenie ławy fundamentowej lub inne prace po których etam zakończeniu kierownik wpisuje do dziennika. On oczywiście wpisuje tylko niektóre ważniejsze prace tzw etapy. Ławy fundamentowe lub cały wykonany do poziomu terenu stan zero czyli fundament, a potem ściany nad ziemną potem strop potem więźba dachowa poten krycie dachu potem ściany wewnętrzne działowe, instalacje , prace wykończeniowe itd do zakończenia budowy. Wpików kolejnych może być dużo ...... ja wyliczyłem tylko 10 - 13 więc tyle że budować mo,żesz i 30 lat. Ważny jest wpis i data. Nikt do Ciebie nie przychodzi ani ty do nikogo nie chodzisz się tłumaczyć dopuki nie miną trzy lata. Problem w tym że normalnie budując na spokojnie budowa trwa jakieś 1,5 - 2 lata. W systemie gospodarczym może trwać trochę dłużej lub nawet bardzo długo tlko ważne aby te prace trwały a stan już wykonany nie niszczał bo gdy zaczniesz kontynuować budowę wykonując kolejny etap za 3 lata to ten poprzedni mógł uledz uszkodzeniu. Budując długo działasz więc na własną szkodę Postanowiono więc że jeżeli przez 3 lata nie kończysz budowy to twoje pozwolenie jest podejżane bo mozliwe że na budowie nic się nie dzieje. O wpisy dba kierownik budowy bo to on ją nadzoruje. Kierownik nawet ten traktujący swoje obowiązki po macoszemu powinien pojawić się na budowie chociaż raz na tydzień lub nawet dwa kontrolując w tan sposób zgodność z projektem oraz zaznajomić się kiedy będą wykonane ważniejsze prace konstrukcyjne aby mógł je odebrać przed zakryciem, np zbrojenie fundamentów lub stropu przed zalaniem. O takich ważnych etapach powiadamiasz nawet i TY lub kontaktujesz się z nim uzgadniając ważne sprawy lub mając wądpliwości co do budowy, Dopuki Ty budujesz to on ma co robić i nawet jak wezwą kierownika do przedstawienia dziennika budowy do kontroli to są wpisy i nic nikomu nie zrobi. To nie jest tak że po 3 latach ktoś czyli kierownik lub Ty musi się tłumaczyć że coś zrobil. Kontrola może być ale wcale nie musi. Dlatego naprawdę trzeba się postarać aby na taką niedogodność trafić. Dlatego nie wiem skąd Twoje wądpliwości i obawy ponieważ aby zacząc budowę a potem nie mieć funduszy przez 3 lata aby cokolwiek na niej zrobić to trzeba naprawdę nie chcieć pracować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Audirs4 13.10.2024 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października Dzięki za wyjasnienie, już wszystko wiem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
birtur 22.10.2024 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października W nawiązaniu do wątku chciałem dopytać co z fantem jeśli mam w DB wpis z 2020 od KB o zakończeniu budowy, doprowadzeniu terenu działki do stanu itd a dopiero teraz ( z przyczyn losowo-prywatnych) mogę 2024 zgłosić się do PINB z wnioskiem o zakończenie budowy? Czy mogą to potraktować jako przerwa w budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts