Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parowanie - poliwęglan komorowy

mocek

Recommended Posts

Dzień dobry

Mam świeżo zamontowany poliwęglan komorowy na zadaszeniu tarasu. Na dole przy listwie zamykającej, gromadzi się para wodna. Taśma jest zastosowana paroprzepuszczalna. Czytam w internecie, że parowanie poliwęglanu to rzecz naturalna. Natomiast, niepokoi mnie fakt, że jednak jest tam cały czas mokro i zakładam, zez czasem może się tam zrobić nalot/pleśń. Czy to aby na pewno normalne? Jeśli nie, to co może być przyczyną i co z tym zrobić?

Zdjęcie https://zapodaj.net/plik-oW3R3uhwqy#

IMG_20241014_180151.jpg

Edytowane przez mocek

Napisz jaka taśma jest u góry?

U mnie jest odwrotnie czyli na dole mam taśmę paroszczelną, natomiast u góry mam taśmę paroprzepuszczalną.

Nawet jeśli w kanałach znajdzie się woda to po rozgrzaniu promieniami słonecznymi  wilgoć zamieniona w parę migruje ku górze i tam szuka ujścia. Jeżeli góra jest zamknięta to skrapla się i spływa na dół. Proponuję u góry dać taśmę paroprzepuszczalną, natomiast na dole jeżeli jest zastosowany profil  zamykający U tonależy wyczyścić przykleić na nowo taśmę a następnie przed wsunięciem profilu zamykającego górę poliwęglanu w miejscu profilu posmarować bezbarwnym silikonem a po nasunięciu profilu zebrać nadmiar silikonu tak aby ściekająca woda nie zatrzymywała się na uskoku pomiędzy poliwęglanem a profilem.

Zadaszenie tarasu powinno mieć taki spadek aby powierzchnia silikonu który pokrywa uskok nadal posiadała spadek czyli właściwości samooczyszczajace.

W innym pzrypadku brud spłuwający z powierzchni będzie się tam zatrzymywał a następnie przedostawał się pod profil do taśmy.

Edytowane przez Mareks77

Taśmę paroszczelna mam na gorze, ale przeglądając jakiekolwiek instruktaże montażu to tak jest poprawnie. Szczelna na gorze, paroprzepuszczalna na dole. Pewnie chodzi o to, że jak zaparuje i się skroli to żeby spłynęło przez te taśmę na dół. Natomiast co mnie zaintrygowało to ten silikon. Profil zamykający F, mam zamontowany "na wcisk". Nie ma tam żadnego silikonu, możliwe więc, że woda spływająca dostaje się do środka profilu F i stąd tam parowanie. Profil F ma dystanse, żeby poliwęglan nie dosunął się do końca, wiec może tam stoi ta woda, która przeciekła do listwy.

Teraz taka pogoda, że z suszeniem może być różnie, ale chyba spróbuję ściągnąć profil, wysuszyć, wymienić taśmę na nową i wkleić profil na silikon. Wtedy nie powinno przeciekać do środka listwy/profilu.  

Mam jeszcze pytanie czy ktoś słyszał o nawierceniu profilu zamykającego F żeby ewentualną woda która się tam dostanie przez te nawierty wypływała?

Nie spłynie bo zmoczy taśmę i tak pozostanie. Instruktaże mówią jedno a praktyka drugie.

Taśma jest jak membrana dachowa. Otworki w niej są mniejsze od kropel wody dlatego w stanie ciekłym woda tamtędy się nie przedostanie. Woda pzrejdzie przez membranę tylko w stanie gazowym jako para wodna. Jeżeli więc woda wniknie pomiędzy profil F a poliwęglan to po podgrzaniu wniknie także do komór poliwęglanu.

Profil F jest aluminiowy i ma grubszą ściankę aniżeli profil U z poliwęglanu dlatego ściekając z całej połaci zadaszenia na styku pozostaje cały syf który po krótkim czasie utrzymuje tam wilgoć w postaci błota. Z tego błota woda przedostaje się pomiędzy profil F a poliwęglan aby potem dostać się do komór.

Sztywny aluminiowy profil nigdy nie zapewni szczelności z poliwęglanem.

Wymień profil końcowy dolny na typu U z poliwęglanu oraz zmień taśmy odwrotnie lub zakładając obydwie paroprzepuszczalne.

Profil nawiercany to udoskonalenie domorosłych fachowców którym przytrafiło się to samo co Tobie. Problem w tym że aby to ściekło otworami nie może być tam taśmy.

Z silikonem chodzi o to aby styk profilu U dodatkowo doszczelnić aby wilgoć nie wnikła do wewnątrz. Jego ścianka jest cieńsza ale jednak.

Następna sprawa to sam profil aluminiowy i jego konstrukcja. Poszukaj sobie w necie profili i zobacz na ich wygląd. Są tam profile zamykające które powodują że woda która wciekła ma wyprofilowany kanał którym wypłynie z boku lub na łączeniu....... druga fotka, natomiast ten sam profil aluminiowy typu F ale czołowy takiego kanału nie posiada....... pierwsza fotka. 

On nie służy do okapu ale do zabezpieczenia poliwęglanu z boku.

Aluminiowy profil czołowy: F10, F6, F16

PROFIL ALUMINIOWY ZAMYKAJĄCY F - 10MM/6MB

Edytowane przez Mareks77