korbielow 15.10.2024 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października (edytowane) 3 godziny temu, prokurator napisał: Moje zdanie większość zna ale one nie jest popularne bo wg mnie dotacje to największe zło jakie tylko można wymyśleć, taniej cię wyjdzie haier 5kw bez dotacji niż z dotacją tzw markowa pompa ,haier jest na rynku sporo czasu i nikomu się nie psuje więc wydanie 5,5 tys na pompę 3,5 na bojler i reszta na jakieś graty drobne to raczej nie zrujnuje cię finansowo ale wiesz że to twoje za swoje . zamiast rozdawać mamonę na lewo i prawo (dotacje) budowali by nowe sieci czy przemysłowe magazyny energi ,marnotrastwo. Dlaczego uważasz ze z dotajcą mnie drożej wyjdzie ? myśle za 45tys to moge zamknac całą inwestycja i nic nie dopłacać. Nie wiem ile Mitshubishi bo to jest marka premium i moze jest droższy, ale nikt mnie do tego nie zmusza moge zainstalowac cos co wyjdzie max 45tys. to moja decyza ktora marka wybiore i kto mi to będzie robić. Edytowane 15 Października przez korbielow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.10.2024 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 3 godziny temu, korbielow napisał: a na podstawie tego co tam jest wyliczone: "EUco+w = 23,48 [kWh/(m²*rok)]" to jaka powinna byc pompa ? Jaka moc? Max 5 - 6 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korbielow 15.10.2024 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 5 minut temu, d7d napisał: Max 5 - 6 kW. dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 15.10.2024 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 1 godzinę temu, korbielow napisał: Dlaczego uważasz ze z dotajcą mnie drożej wyjdzie ? myśle za 45tys to moge zamknac całą inwestycja i nic nie dopłacać. Nie wiem ile Mitshubishi bo to jest marka premium i moze jest droższy, ale nikt mnie do tego nie zmusza moge zainstalowac cos co wyjdzie max 45tys. to moja decyza ktora marka wybiore i kto mi to będzie robić. Pewnie że to twoja decyzja przecież nie będziesz się kierował nami gostkami z forum twoja kasa twoja decyzja to chyba oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 15.10.2024 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 1 godzinę temu, korbielow napisał: czyli sugerujesz założenie 6,5 kwp PV bez dotacji z MP i bez baterii ? Ile mniej wiecej to wyjdzie taki zestaw ? gdzie najlepiej to kupic ? na allegro ? Najtaniej masz na OLX ,a czy firma czy sam to montujesz tego ja nie wiem ,ja sam montowałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korbielow 15.10.2024 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 35 minut temu, prokurator napisał: Pewnie że to twoja decyzja przecież nie będziesz się kierował nami gostkami z forum twoja kasa twoja decyzja to chyba oczywiste. no ale chętnie wysłucham opini kogoś co ma większe pojęcie niż ja na temat PC i PV. Naprawdę jestem zielony. i Każda opinia jest dla mnie bardzo cenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korbielow 15.10.2024 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października (edytowane) 39 minut temu, prokurator napisał: Najtaniej masz na OLX ,a czy firma czy sam to montujesz tego ja nie wiem ,ja sam montowałem. a jakieś rady nt montażu PV na gruncie? z czego to najlpiej zrobić ? lub kupić jakis gotowy zestaw montażowy ??? przyznam ze w te wakacje zrobiłem juz peszel pod PV z rur PCV 110(25m). Jezeli bym to kupil to tylko przeciągam kabelki bez kopania. Edytowane 15 Października przez korbielow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.10.2024 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października Kup gotowy zestaw. Połącz całą inwestycję PC PV i pewnie magazyn energii może otrzymasz dofinansowanie. Nie wiem czy warto samemu wszystko instalować czy jednak poszukać firmy która to wykona dobrze, w dobrej cenie i z 8% VAT. Sprawdź czy dofinansowanie jest co cen netto czy do cen brutto (z 8% lub 23% VAT). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korbielow 15.10.2024 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października (edytowane) 51 minut temu, d7d napisał: Kup gotowy zestaw. Połącz całą inwestycję PC PV i pewnie magazyn energii może otrzymasz dofinansowanie. Nie wiem czy warto samemu wszystko instalować czy jednak poszukać firmy która to wykona dobrze, w dobrej cenie i z 8% VAT. Sprawdź czy dofinansowanie jest co cen netto czy do cen brutto (z 8% lub 23% VAT). ja też nie wiem czy warto samemu, ale mam obawy że firma weźmie dużo pieniędzy, a samemu będę miał bardzo dużo w kieszeni zaoszczędzone(kwh). Co do jakości wykonania przez siebie jestem spokojny ponieważ mam osobę która jest bardzo dobrze zorientowana w elektryce/elektronice. Pozostaje pytanie czy inwestycja przy obecnych bandyckich warunkach (0 gr do -20 gr za 1 kwh lub 20-30gr)się kiedykolwiek zwróci. Obawiam się paradoksu obowiązku zwrotu za ujemne ceny energii co obecnie jest niewykluczone. Miało być cudowanie(pkt. 84), a jest jak zwykle. Ewentualnie jakikolwiek inny podatek od PV, "Zielonej energii" etc.... Edytowane 15 Października przez korbielow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 16.10.2024 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października Kup falownik hybrydowy, nie ma czegoś takiego jak "pozwolenie od strażaków", to się robi jako zgłoszenie i montuje dodatkowo wyłącznik ppoż. prokurator bzdury plecie, weź na niego poprawkę. On kupił chiński falownik hybrydowy bez kwitów i certyfikacji, którego nie podłączy do sieci. Dzięki falownikowi hybrydowemu będziesz mógł w przyszłości rozbudować instalację o magazyn energii. Z tanich dobry jest deye do którego podłączysz niskonapięciowy magazyn w razie czego. 6kW to jest rozsądna moc na początek przy twoim zużyciu, zawsze możesz rozbudować, tylko wtedy kup od razu większy falownik (np 10kW) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korbielow 16.10.2024 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października (edytowane) 24 minuty temu, gregos11 napisał: Kup falownik hybrydowy, nie ma czegoś takiego jak "pozwolenie od strażaków", to się robi jako zgłoszenie i montuje dodatkowo wyłącznik ppoż. prokurator bzdury plecie, weź na niego poprawkę. On kupił chiński falownik hybrydowy bez kwitów i certyfikacji, którego nie podłączy do sieci. Dzięki falownikowi hybrydowemu będziesz mógł w przyszłości rozbudować instalację o magazyn energii. Z tanich dobry jest deye do którego podłączysz niskonapięciowy magazyn w razie czego. 6kW to jest rozsądna moc na początek przy twoim zużyciu, zawsze możesz rozbudować, tylko wtedy kup od razu większy falownik (np 10kW) a jakie panele proponujesz ? Czy ten falownik deye ma funkcja smart grid do pompy ciepła ? Czy warto starać się o dotacje z MP6 ??? Czy ciężko to załatwić ? Gdzie to wszystko najlepiej kupić? Edytowane 16 Października przez korbielow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 16.10.2024 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października Panele wszystkie podobne, musisz je dobrać pod względem prądu do falownika. Co do Deye przeszukaj instrukcję, nie jestem w stanie Ci powiedzieć jakie dokładnie ma funkcje. Bierzesz wszystko na fakturę, osoba z kwitami zgłasza Ci instalację do ZE i składasz wniosek do mój prąd. Jeżeli chciałbyś taki wniosek złożyć, teraz już obligatoryjnie musisz mieć magazyn energii. Zamów sobie kilka firm, niech ci wycenią instalację i już cos będzie wiedział. Tylko uważaj na potentatów instalatorskich w branży, oni mają ceny z kosmosu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 18.10.2024 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października A ja bym proponował inne rozwiązanie: - zbudować własnoręcznie instalację stricte pod kątem uzysku zimą - jeśli masz możliwość wykorzystania niezacienionej przestrzeni. Czyli panele pod kątem 70-80°, najlepiej na południowy wschód i drugi string południowy zachód. Jeśli chodzi o dotację, to sam oblicz, ile chcesz zaoszczędzić budując samemu i nie wydawać na magazyn, czy zlecić wszystko komuś i pakować wszystko po drogości jak leci (Czyli ile zwrotu z dotacji dostaniesz - mam na myśli Czorne Powietrze) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 18.10.2024 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października Kolego na YT jest sporo materiałów z odpowiedziami na twoje pytania. Jest kilka kanałów "fotowoltaicznych celebrytów" Wszelkie wyliczenia na niebie i ziemi wskazują na "czas zwrotu" ok.6-7 lat. Moim zdaniem to nie dużo. Tak jak przedmówcy wspomnieli - w ostatnim, najnowszym Moim Prądzie magazyn energii jest obowiązkowy. Czy warto, czy nie warto? Powiem tak - jak masz za co i nie wiesz na co to wydać - to zakładaj. Zawsze to jakaś tam inwestycja. Pompę ciepła - jakakolwiek by nie była zdecydowanie polecam. Tu się nie zastanawiaj nawet dwóch minut. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voy92 22.10.2024 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października (edytowane) @korbielow Zapewne 45.000 zł dofinansowania z Subregionu Zachodniego - Za tę kwotę masz bardzo dobre pompy w tym segmencie mocowym. Daikin 6kW (najwyższa półka moim zdaniem) zintegrowana jednostka ze zbiornikiem 180l + ewentualnie bufor to koszt zapewne w okolicach 42.000 zł. Co do instalacji PV: Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcesz się z tym wszystkim babrać, w razie ewentualnych awarii, reklamacji itp. Do 20.12.2024 r bądź do wyczerpania puli pieniężnej możesz skorzystać z dotacji "Mój Prąd 6.0" - 50% dofinansowania (max 23.000 zł) A za taką instalację jak była przytoczona powyżej przez poprzedników, 6kW z falownikiem hybrydowym np Deye 10kW (przygotowany pod rozbudowę) + magazyn energii ok 10kWh + konstrukcja na grunt i cała reszta z papierologią i zabezpieczeniami, wyszło by Cię ok 35-40 tyś zł ( po dofinansowaniu 17.5 - 20 tys. zł) No i mając falownik hybrydowy możesz też ogarnąć backup, czyli zasilanie awaryjne domu, do Deye też można w przyszłości podpiąć turbinę wiatrową Edytowane 22 Października przez voy92 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.10.2024 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października Masz ciekawy przemyślenia: Daikin z najwyższej półki - z tym nie trzeba się babrać, nie ma ewentualnych awarii i reklamacji, gwarancja jest za darmo (przez 10 lat) a obowiązkowe przeglądy są też prawie za darmo. Może 600 zł a może 800 zł lub więcej? Energooszczędny dom może mieć roczne zapotrzebowanie na c.o. na poziomie np. 2000 kWh. To dzisiaj jest koszt ok. 2.000 zł. Ogrzewanie podłogowe (kable a lepiej wodne) i nie ma potrzeby instalowania PC za 42.000 zł. Zakładając okres użytkowania PC np. na 25 lat daje to łączny koszt 42.000 + 25 x 600 + 25 x 500 = 69.500 zł (SCOP = 4). Koszt 2.000 kWh przez 25 lat to 50.000 zł. Podałem mocno naciągane obliczenia i stałe ceny prądu. Turbina wiatrowa... bezawaryjna, nie ma problemów z montażem, z hałasem, z gwarancją... wolne żarty. Do tego jest tania i produkuje dużo prądu... PS Daikin faktyczne jest postrzegany jako produkt z najwyższej półki. Może słusznie. Generslnie jest bardzo drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 23.10.2024 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października Nie wiesz jaki będzie koszt prądu przez 25 lat, możesz tylko założyć (SCOP=4) że będzie ~4x mniejszy dla PC. 1. Można też zamiast Daikina za 42000 wziąć tanią pompę + drugą zapasową a i tak wyjdzie taniej niż droga. 2. Zakładając wzrost cen energii i usług o cel inflacyjny NBP to różnica maleje, a jak średnia inflacja w tym okresie będzie zbliżona do 4,5% to cena obu przypadków się zrównuje. 3. Kable grzejne też nie są za darmo, a piec/grzałka do wodnej podłogówki też kosztuje. Piec elektryczny z tej samej półki co PC Daikin nie jest tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 23.10.2024 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 9 minut temu, damiaszek napisał: Nie wiesz jaki będzie koszt prądu przez 25 lat, możesz tylko założyć (SCOP=4) że będzie ~4x mniejszy dla PC. 1. Można też zamiast Daikina za 42000 wziąć tanią pompę + drugą zapasową a i tak wyjdzie taniej niż droga. 2. Zakładając wzrost cen energii i usług o cel inflacyjny NBP to różnica maleje, a jak średnia inflacja w tym okresie będzie zbliżona do 4,5% to cena obu przypadków się zrównuje. 3. Kable grzejne też nie są za darmo, a piec/grzałka do wodnej podłogówki też kosztuje. Piec elektryczny z tej samej półki co PC Daikin nie jest tani. Co do punktu 1-go to przypomniał mi się mem , tylko w Chińskich samochodach są oryginalne części. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 24.10.2024 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października Bzdury gadasz. 90 % części samochodowych jest produkowane w Chinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 24.10.2024 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października Godzinę temu, qwerty1986 napisał: Bzdury gadasz. 90 % części samochodowych jest produkowane w Chinach. Chyba nie zrozumiałes , mowa o Chińskich autach i części w 100 proc oryginalne w nich , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts