Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fotowoltaika - proszę o rady

korbielow

Recommended Posts

Najtańsza siła robocza nie ma się dziwić, ale w naszych pompach/inwerterach też jest kupa jeśli nie 100% części z szeroko rozumianej Azji.

Mam przed sobą mysz HP "made in china", małe głośniczki do lapka firmy setty dokładnie ten sam kraj pochodzenia, karta SanDisk do drona DJI made in china.

Dlaczego od razu głosuje portfelem? Jestem świadomym konsumentem mieszkam sobie na wiosce produkty kupuje od lokalnych rolników na targu, mięso w niewielkiej masarni 3km dalej w 8k mieszkańców, biedrę omijam szerokim łukiem a kupuję w Dino. Pozostała część z tzw. Polski wschodniej (mieszkam na zachodzie) nabiera się na promocje biedronkowe, które z rzeczywistością mają tyle wspólnego co mój bimber ze sklepową flaszką z banderolą.

33 lata swojego życia, żyłem i pracowałem w  Wawie, teraz 10 lat później na wsi spokojna głowa uprawiam swoje warzywa, wędzę własne wędliny, potrafię piec chleb, ukisić kapustę, zrobienie bimberku to wiedza podstawowa i powszechna. Pisałem już wiele razy jak w 2015r założyłem PV to śmiali się ze mnie że sobie okna na dachu montuje teraz na wsi jest już ponad 700kWp.

• Like 1

Dziękuje wzystkim za cenne komentarze. Osobiście skłaniam się ku wersji : 6kW z falownikiem hybrydowym np Deye 10kW (przygotowany pod rozbudowę) + magazyn energii ok 10kWh + zwrot z MP6. Czy ktoś wie czy ten falownik Deye ma funkcje Smart Grid? Jeżeli nie ma SG to który inny falownik polecacie? Jaki magazyn energii polecacie ? Jakiej marki?? Chciałbym połączyć panele do PC przez SG. ? Gdzie kupić konstrukcja na grunt ? Czy ktoś może mi polecić gdzie to najtaniej kupić? Może ktoś już przerabiał ten temat. 

Edytowane przez korbielow

W dniu 25.10.2024 o 13:48, Rupicapra napisał:

Skoro większość głosuje portfelem, to producenci przenoszą się tam gdzie można oszczędzić 🤷‍♂️

Gdyby polacy kupowali najdroższe artykuły/sprzęty

Przecież kupujemy najgroższe. Mamy najdroższe proszki, samochody, jedzenie niż nasi sąsiedzi...

• Like 1

3 godziny temu, qwerty1986 napisał:

Przecież kupujemy najgroższe. Mamy najdroższe proszki, samochody, jedzenie niż nasi sąsiedzi...

Podaj jakieś konkrety a nie miejskie legendy i narzekania.

Chleb, masło, jajka, mleko, paliwa mamy droższe niż w Niemczech?

56 minut temu, d7d napisał:

Podaj jakieś konkrety a nie miejskie legendy i narzekania.

Chleb, masło, jajka, mleko, paliwa mamy droższe niż w Niemczech?

Wyobraź sobie że ja dosyć często jestem w Niemczech i co nieco wiem na temat ich cen. ale jakie ma to znaczenie ? jest drogo to fakt a będzie drożej to drugi fakt to nie USA tylko Europa .

Jeżeli coś wiesz na ten temat a nie pisz: "ale jakie to ma znaczenie". Jest drogo i będzie drożej a Chiny nas Europejczyków wykończą i będziemy w Europie obywatelami II sortu. Obywatelami I sortu będą Chińczycy.

Trzeba więcej kupować w Chinach aby oni rośli w potęgę a europejska gospodarka padnie wykończona przez Chiny.

3 godziny temu, d7d napisał:

Jeżeli coś wiesz na ten temat a nie pisz: "ale jakie to ma znaczenie". Jest drogo i będzie drożej a Chiny nas Europejczyków wykończą i będziemy w Europie obywatelami II sortu. Obywatelami I sortu będą Chińczycy.

Trzeba więcej kupować w Chinach aby oni rośli w potęgę a europejska gospodarka padnie wykończona przez Chiny.

No nie rób z siebie głupka bo nim nie jesteś więc nie udawaj że nas i sama siebie pogrąża EU , jakoś te wymienione przez ciebie Chiny sobie radzą i tak zwaną niezależność energetyczną i zieloną będą mieć zdecydowanie prędzej od EU nie pogrążając swojego przemysłu nie pogrążając społeczeństwa tak jak EU z tą chorą ślepą polityką , miało nie być polityki ale ktoś za to odpowiada że EU ma najdroższy prąd a już sama Polska ma go najdroższy ,nawet w DE jest on o 1/4 tańszy ba Norwegia 2,5 razy tańszy mmo że Norwegowie zarabiają 5 razy więcej od nas , to nie polityka tylko nieudolność lub brak chęci do zakasania rekawów a jak nie potrafi się rządzić to wprowadza się podatki bez umiaru wykańczając na końcu wszystko , powiedz że to nieprawda no powiedz .

tu masz nagłówki prasy branżowej ,oni kłamią ?

Edytowane przez prokurator

1 godzinę temu, prokurator napisał:

No nie rób z siebie głupka bo nim nie jesteś więc nie udawaj że nas i sama siebie pogrąża EU , jakoś te wymienione przez ciebie Chiny sobie radzą i tak zwaną niezależność energetyczną i zieloną będą mieć zdecydowanie prędzej od EU nie pogrążając swojego przemysłu nie pogrążając społeczeństwa tak jak EU z tą chorą ślepą polityką , miało nie być polityki ale ktoś za to odpowiada że EU ma najdroższy prąd a już sama Polska ma go najdroższy ,nawet w DE jest on o 1/4 tańszy ba Norwegia 2,5 razy tańszy mmo że Norwegowie zarabiają 5 razy więcej od nas , to nie polityka tylko nieudolność lub brak chęci do zakasania rekawów a jak nie potrafi się rządzić to wprowadza się podatki bez umiaru wykańczając na końcu wszystko , powiedz że to nieprawda no powiedz .

tu masz nagłówki prasy branżowej ,oni kłamią ?

Sprawdź zanim kolejną głupotę będziesz powielał. Nie sprawdzasz tych informacji które Tobie pasują.

Polska nie ma najdroższego prądu na świecie i nie ma najdroższego prądu w Europie. Ma drogi ale nie najdroższy.

Chiny dobrze wiedzą co robią. Dotują swój przemysł aby opanować rynki całego świata. A "nasi" pazerni managerowie zlecają produkcję w Chinach aby mieć większe zyski.

Średnia zarobków w Norwegii to podobno ok. 51.000 NOK x 0,366 PLN/NOK = 18.600 PLN.

Średnia zarobków w Polsce to 18.600 PLN / 5 = 3.720 PLN ? Znowu powielasz zasłyszane w internecie bajki !!

Ile więcej kosztuje życie w Norwegii ??

PS Znowu narzekasz na Polskę !!

10 godzin temu, damiaszek napisał:

Nie jest źle tą ceną prądu w Polsce na tle reszty EU https://euenergy.live/?date=2024-10-27

Wiem że tytuł artykułu mówi jedno ale zastanawia mnie pewien szczegół. Jeżeli cofniemy datę do np. 27.07.2019r jeszcze przed wojną w Ukrainie oraz sprzed dotowania ceny przez państwo gdy za energię płaciliśmy dużo mniej to cena energii w Polsce tam podana będzie na poziomie 248 E/MWh.

Owszem ceny wtedy nie były uwolnione ale czy produkcja była aż tak nieopłacalna.

Z tego wynika że obecnie jest taniej.

Po drugie to zastanawiająca jest obecna cena np: w Szwecji lub w Niemczech z 1.01.2024r.

Edytowane przez Mareks77

To są ceny zakupu energii na rynku i zmieniają się codziennie. W weekend najtaniej ;-), tak samo jak wieje i świeci słońce. Czasami tam drożej jest w Niemczech niż Polsce. A jak się dobrze poszuka to znajdziemy dzień gdzie mamy np. 10x drożej niż w Szwecji. Takie artykuły czy filmiki bazujące na jakiś wycinkowych danych udowadniają to autor chce udowodnić. Ponieważ w można już kupować prąd na rynku, to generalnie te różnice będą maleć, zwłaszcza jak rozbudowywać będzie się sieci.

34 minuty temu, damiaszek napisał:

To są ceny zakupu energii na rynku i zmieniają się codziennie. W weekend najtaniej ;-), tak samo jak wieje i świeci słońce. Czasami tam drożej jest w Niemczech niż Polsce. A jak się dobrze poszuka to znajdziemy dzień gdzie mamy np. 10x drożej niż w Szwecji. Takie artykuły czy filmiki bazujące na jakiś wycinkowych danych udowadniają to autor chce udowodnić. Ponieważ w można już kupować prąd na rynku, to generalnie te różnice będą maleć, zwłaszcza jak rozbudowywać będzie się sieci.

Bo wszędzie podaje się cenę energi gołej ale zauważyć trzeba że mamy największe podatki i cena dla końcowego odbiorcy jest najdroższa w Eu ,ktoś patrzy na tabelki za 1 MW ale ile my do tego musimy dopłacać chyba 120 proc dodatkowo bo w sumie chyba nikt nie wie ile ten prąd kosztuje brutto jedni podają 97 groszy inni 1,30 groszy jeszcze inni 1,50 groszy , faktury porąbane a powinno być to tak zjadłeś 500 kwh dzielisz przez kwotę i masz wynik ale dla niektórych to złe liczenie.   w USA cena 1 kwh to 11 centów jak zjesz 1 MW zapłacisz 110 dolców a my ? 10 opłat dziwnie brzmiących i za 1 MW zapłacimy 970 zł w tauronie jeśli oczywiści to faktycznie jest to 97 groszy a nie np 1,30 zł.

10 godzin temu, d7d napisał:

Sprawdź zanim kolejną głupotę będziesz powielał. Nie sprawdzasz tych informacji które Tobie pasują.

Polska nie ma najdroższego prądu na świecie i nie ma najdroższego prądu w Europie. Ma drogi ale nie najdroższy.

Chiny dobrze wiedzą co robią. Dotują swój przemysł aby opanować rynki całego świata. A "nasi" pazerni managerowie zlecają produkcję w Chinach aby mieć większe zyski.

Średnia zarobków w Norwegii to podobno ok. 51.000 NOK x 0,366 PLN/NOK = 18.600 PLN.

Średnia zarobków w Polsce to 18.600 PLN / 5 = 3.720 PLN ? Znowu powielasz zasłyszane w internecie bajki !!

Ile więcej kosztuje życie w Norwegii ??

PS Znowu narzekasz na Polskę !!

https://globenergia.pl/polska-przoduje-w-zestawieniu-najdrozszych-cen-energii-dla-przemyslu/

https://www.money.pl/gospodarka/polska-ma-najdrozszy-prad-w-europie-przemysl-podnosi-alarm-to-grozi-katastrofa-7056852056554016a.html

6 minut temu, voy92 napisał:

Suma sumarum, instalacja z magazynem energii, jak największa autokonsumpcja + dotacja i najlepiej się na tym wyjdzie, nie ma co się kłócić :)

Nie słyszałem jeszcze kogoś kto by narzekał na dobrze dobraną instalację i nie przepłaconą że mu się to nigdy nie spłaci 

Dokładnie tak bo to się opłaci z jednym zastrzeżeniem dla mnie czyli zero dotacji ,komuchy niech mi nie daja ale też nie zabierają. reszta się zgadza ,sam do 8,4kwp ongrid właśnie składam dodatkowe 4,4 kwp tym razem ofgrid w trybie zimowym tzn panele pod kątem 70 lub 80 proc ,panele i falownik leżą a stelaż w trakcie roboty oczywiście tymi ręcoma jak mawiał Kargul.

no niestety tu nie ma co patrzeć w ten sposób "te, kupujcie ode mnie tom energie po tyle co ja od Was"

Narzekanie na Tauron że są złodzieje itp. nic nie da, bo nie mają przystosowanych sieci do gromadzenia takiej ilości energii.

To tak jakby kupowało się całe życie warzywa u sprzedawcy i po jakimś posadzić u siebie kilka pomidorów i z tym co nie przejesz przyjść do sprzedawcy i mówić mu żeby odkupował od nas te pomidory i płacił nam po tyle co sprzedaje nam 😀

Trzeba się samemu trochę nagimnastykować i nagłówkować żeby było dobrze

7 minut temu, voy92 napisał:

no niestety tu nie ma co patrzeć w ten sposób "te, kupujcie ode mnie tom energie po tyle co ja od Was"

Narzekanie na Tauron że są złodzieje itp. nic nie da, bo nie mają przystosowanych sieci do gromadzenia takiej ilości energii.

To tak jakby kupowało się całe życie warzywa u sprzedawcy i po jakimś posadzić u siebie kilka pomidorów i z tym co nie przejesz przyjść do sprzedawcy i mówić mu żeby odkupował od nas te pomidory i płacił nam po tyle co sprzedaje nam 😀

Trzeba się samemu trochę nagimnastykować i nagłówkować żeby było dobrze

To nie pretensje do tauronu tylko tych wyżej, nigdy nie będzie tak aby każdy był zadowolony ale od tego mamy rządzących aby to jakoś rozwiązywali a nie szukali kolejnych lub w przepisach aby dowalić kolejny milionowy podatek tak jak ostatnio w prawie budowlany drobny myk budowa i budowla coś tam i cyk pojawiła się możliwość opodatkowania tysiąca rzeczy łacznie z fotovoltaiką choć zaprzeczają że to zrobią to i tak to zrobią nie teraz ale za rok lub dwa ,nie wspomnę o tym idiotyźmie ETS.