Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmniejszenie otworu na schody w stropie

Recommended Posts

Tak może ci sie wydawać tylko że jest za duży. Jak się wchodzi po schodach to wysokość prześwitu w najniższym miejscu powinna być min 2m a najlepiej 2.1m bo po schodach czasami się zbiega. Nie chciałbyś żeby jakaś wyższa osoba kiedyś gruchnęła głową przy zbieganiu.... Schody idą po skosie i w jednym punkcie będą bliżej stropu niż ci się może wydawać.

Ja zmniejszałem podobny otwór na schody po prostu nadlewając brakujący strop. U mnie to było okolo 90 x 80cm nadlane, Zrobilismy to za pomocą kotew chemicznych które scalały zbrojenie. Potem szalunek i zalane betonem z betoniarki. U nas to było przed wylewkami. 

U ciebie jest jeszcze łatwiej bo u nas zalany był prostokąt gdzie kotwiliśmy do dwóch przyległych bokow  - u ciebie można do trzech.

W tym miejscu mamy teraz szafę na piętrze która wczesniej by się nie zmieściła. 

Na pewno będzie potrzebny wpis KB bo to istotna zmiana.

Edytowane przez Toty

5 godzin temu, beba.asparagus napisał:

Dzien dobry,

mam taki problem: developer kiedy budował dom, zrobił w nim otwór na schody 360 na 80. Jest to otwór zdecydowanie za duży. więc moje pytanie: jakie są mozliwości żeby go zmniejszyc? Pytam raczej czy można w ogólie coś z tym zrobić

Ty tylko Tobie się tak wydaje, wymiar jest dobry nie ma sensu go zmieszać bo będziesz miał problemy z komunikacją to jeżeli chodzi o schody natomiast jeżeli chciałbyś tam wstawić schody strychowe to otwór jest zdecydowanie za duży. 

Jakie schody chcesz tam zamontować?

6 godzin temu, qropatwa napisał:

O ile chcesz go zmniejszyć? Z której strony? Będziesz po tym fragmencie chodził, czy tylko otwór ma być "wizualnie mniejszy"?

0 1.5 metra.  Ze strony która jest prezentowana na zdjęciach. Planuje na poddaszu zrobićjeszcze jeden pokój więc na tej zabudowie jest planowana montaz sciany z plyty gk

43 minuty temu, beba.asparagus napisał:

0 1.5 metra.  Ze strony która jest prezentowana na zdjęciach. Planuje na poddaszu zrobićjeszcze jeden pokój więc na tej zabudowie jest planowana montaz sciany z plyty gk

Schodów jeszcze nie masz jak widać, wg mnie to najpierw bym zamontował schody i zobaczył jak wygląda komunikacja bo może okazać się że będziesz się schylał wchodząc na poddasze.