Tommot123 21.10.2024 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października Witam, mam problem ze zbyt wąska furtką. Jedyne rowiazanie to chyba wycięcie lub wykucie słupka z fundamentu na poziomie gruntu wraz z nową furtką i przesłem, czy ma ktoś jakiś pomysł i ile taka usługa może realnie kosztować, dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 21.10.2024 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 3 godziny temu, Tommot123 napisał: Witam, mam problem ze zbyt wąska furtką. Jedyne rowiazanie to chyba wycięcie lub wykucie słupka z fundamentu na poziomie gruntu wraz z nową furtką i przesłem, czy ma ktoś jakiś pomysł i ile taka usługa może realnie kosztować, dziękuję za pomoc Wąska czyli jaka? No i jak to wygląda na gruncie bo furtka przeważnie idzie w parze z bramą wjazdową i ogrodzeniem. Jakie masz to ogrodzenie bo być może wystarczy przestawić słupek i skrócić przęsło. Ile może kosztować? to zależy kto to będzie robił bo możesz zapłacić 100 zł jak i 500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommot123 22.10.2024 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października Metalowe słupki bok 10 cm wpuszczone w fundament zbrojony , fundament na równi z gruntem, dół to wyjmowalna płyta ozdobna, można ją skrócić, przesło przykrecone do słupków, grube cynkowane malowane proszkowo, niestety brak czasu nieobecność na budowie spowodowały brak porozumienia, z racji że jest wąski podjazd chciałem furtkę 80 cm, same drzwi, niestety wykonawca zrobił furtkę 70 cm a słupki na 80 plus gruby elektrozamek i zawiasy, mam wejście jak do łazienki w starym bloku, ostatnie przesło jest 9cm krótsze i i jest miejsce na zamianę przeseł plus płaski elektrozamek i może mniejsze zawiasy i miałbym te czyste 80 cm, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 22.10.2024 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października Skoro wykonawca zawalił sprawę to dlaczego teraz Ty masz to poprawiać na własny koszt? Furtka powinna mieć co najmniej 90 a najlepiej 1 metr szerokości, jeżeli już poprawiać to na taki wymiar bo te 80 cm względem 70 cm dużej różnicy nie robi a koszt przestawienia taki sam jakbyś dał 90 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommot123 22.10.2024 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października Według wykonawcy i ogólnych wytycznych przedstawia się rozstaw słupków nie drzwi, wykonawca rozliczony , moja wina i głupota, chodzi o to że chodnik, miejski kończy się na słupku i odejście dalej w lewo poskutkuje wejściem na trawnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 22.10.2024 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października Ten wykonawca to jakiś niepoważny smarkacz bo teraz sprawdziłem w necie tak z ciekawości ile powinna mieć furtka i Cytat Minimalna szerokość furtki – przepisy i wymogi prawne 2022 poz. 1225) wskazuje, że furtka płotu powinna mierzyć co najmniej 90 centymetrów, a minimalna szerokość bramy wjazdowej to 2,4 metra (lecz jeśli są one elementami drogi pożarowej, to ich wymiary regulują przepisy dotyczące ochrony przeciwpożarowej). I załóżmy że projekt przewidywał inaczej to on jako wybawca który zapewne niejedno ogrodzenie robił powinien poprawić projekt a on po prostu wszystko jak widać wszystko olał. Jeszcze nic straconego, jak masz umowę z nim na wykonie (a nawet jak jej nie masz) to możesz podjąć kroki prawne wobec niego i żądać o poprawienie na jego koszt ewentualnie z grzeczności możesz mu część kosztów pokryć, łaski nie robi aby to poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.10.2024 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października furtka 100-110 cm. Inaczej nawet roweru swobodnie nie wyprowadzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts